Zam Yüzde 32 Değil Yüzde 60 Olmalı..

Zam Yüzde 32 Değil Yüzde 60 Olmalı..

Yerel basının desteklenmediğini belirten Ekmen, yerel basının tasarruf genelgeleri nedeniyle son 4 yıldır ciddi zorluklar yaşadığını kaydetti. İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a yerel basının istek ve taleplerine yönelik seslenen Ekmen, devletin yeniden değerlendirme oranını yüzde 44 belirlemesine rağmen basın ilan ücret zammını yüzde 32 olarak planlamasının kabul edilebilir bir rakam olmadığının altını çizerek, “2024 yılındaki verilen ilan sayısındaki daralmayı göz önüne alarak, bu daralmayı telafi edecek bir oranda yüzde 60 oranında bir artış yapınız” çağrısında bulundu.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla yerel basının ve gazetecilerin sorunlarını gündeme getirdi. Türkiye’nin medya özgürlüğünde yaşadığı sorunlara dikkat çeken Ekmen, Anadolu’daki insanların önemli ölçüde iktidarın kontrolündeki ekranlarla muhatap olduğunu ifade etti. Google ve sosyal medya algoritmasının kişiye göre hareket ettiğini, farklı fikirleri ve muhalifleri kullanıcıya göstermediğini dile getiren Ekmen, sosyal medya ve diğer platformların yankı odalarına dönüştüğüne vurgu yaptı.

Karın tokluğuna bir mücadele veriliyor!

Yerel basının yaşadığı zorluklara dikkat çeken Ekmen, mevcut şartlar içinde yerel basının çok az bir kısmının basılı olarak ayakta kalabildiğini, yerel basının önemli bir kısmının web siteleri ve sosyal medyalar üzerinden yayıncılığına devam ettiğini söyledi. Ana akım medyanın görmediği haberlerin yerel basın aracılığıyla toplumun gündemine geldiğini ifade eden Ekmen, “Türkiye’nin gerçek anlamda çoğulculuğunu, çeşitliliğini, renkliliğini yansıtan bu büyük gücün hâli nicedir diye sorarsak; basılı gazetelerin teker teker hayatlarına son verdiği Sosyal medya hesapları üzerinden çok zor şartlarda ve adeta karın tokluğuna sürdürülen bir meslekle karşı karşıya olduğumuzu ifade etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Yerel basına teknolojik altyapı desteği verilebilir

İktidar tarafından yerel basının desteklenmediğini ve bir dayanışma olmadığını söyleyen Ekmen, cumhurbaşkanlığı, valilikler, belediye başkanlıkları yerel basının gücünü artırmaya yönelik ilan desteğinin dışında teknolojik alt yapı desteği, istihdam desteğinde bulunabileceğini aktardı.

Tasarruf genelgesi yerel basını baskı altında bıraktı

Yerel basının bir destek bulamadığı gibi son 4 yılda ciddi anlamda baskı altında olduğunu belirten Ekmen, söz konusu baskının nedeninin 2021 yılında yayımlanan tasarruf genelgesi olduğunu ifade etti. Ekmen, tasarruf genelgesinin yerel basına uygulanırken diğer kurumlarda uygulanma durumuna ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermesine rağmen cevap alamadığını kaydetti.

Son tasarruf genelgesiyle ilanlar da azaldı

Ekmen, basılı gazetelerde ve internet sitesi yoluyla Basın İlan Kurumu desteklerinin de şartlarının ağırlaştırılmış durumda olduğunu belirterek, “212 sayılı yasaya göre sigortalı olmak üzere 8-10 kişi çalıştırmak zorunda kalıyorlar. Zaten bu 8-10 kişinin maliyeti 100 binlerce lira demek. Bunun karşılığında diğer işletme giderleri, kirası maliyeti, yemesi, içmesi, teknik altyapısı deyince elde edilen gelirin çok önemli bir kısmının buharlaştığını görüyoruz. ‘Tasarruf genelgesi nedeniyle iptal edilen ihaleler sadece esnafa, işverene, müteahhide, tüccara yansımadı. Geçen yıl Basın İlan Kurumu bedellerinde yüzde 70 ile yüzde 100 arasında bir artış yaşanmış olmasına rağmen verilen ilan santim oranı trajik bir düşüş gösterdi” ifadelerini kullandı.

İlanlarda artış yüzde 60 olsun

İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a yerel basın adına istek ve taleplerini dile getiren Ekmen, “Yerel basının midesine giden yolları kapattınız… Boğazına giden nefesleri kapatmayın. Gerçekten bu arkadaşlar Türk-İş verilerine göre yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşıyorlar. Bunun yüzlerce örneğini isim isim, gazete gazete size sayabilirim. Hiç afakî konuşmuyorum. Ajitasyon yapmıyorum. Yüzlerce örnek verebilirim ki bir gazetenin sahibi elinde ay sonunda Türk-İş’in yoksulluk sınırı bedeli kadar net bir gelir kalmıyor. Devlet bütün alacaklarına yaklaşık yüzde 44 değerleme oranı yapmış iken, ilan zam artış oranına 12 puan altında yüzde 32’lik bir artış yapılması kabul edilebilir değildir. İletişim Başkanı Sayın Fahrettin Altun’dan ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürü olarak Cavit Erkılınç’dan gazetecilerimiz adına talebimiz ve ricamız şudur: Lütfen 2024 yılındaki daralmayı göz önüne alarak, bu daralmayı telafi edecek bir oranda yüzde 60 oranında bir artış yapınız” açıklamasında bulundu.

Yerel basının aldığı nefesi kısmayınız

Yerel basının son 5 yıldır içler acısı bir durumda olduğunu söyleyen Ekmen, “Yerel basını öldürmek istiyorsanız, lütfen bu fikrinizi gözden geçiriniz. Ama hayır yerel basının kendisiyle ilgili olarak bir negatif politikanız yoksa yerel basının yediği ekmeği kıstınız, içtiği suyu ve aldığı nefesi kısmayınız lütfen!” şeklinde konuştu.

Basın kuruluşlarından Ekmen’e teşekkür

Ekmen’in söz konusu açıklamalarına yerel gazetelerden ve basın kuruluşlarından destekler geldi. Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı ve aynı zamanda Basın İlan Kurumu üyesi Mehmet Ali Dim yaptığı açıklamada, geleneksel medyanın ve özellikle de yerel medyanın sorunlarına dikkat çeken Ekmen’e teşekkürlerini iletti.

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, yerel basının son dönemde tasarruf genelgesi başta olmak üzere artan maliyetler nedeniyle yaşadığı zorlukları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. 

Kaynak: malatyanethaber.com.tr

Read More

Diyar21Haber

 

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR