Yurt dışı ve gümrüklerde sandıklar 27 Nisan’da kuruluyor
Yurt dışı ve gümrüklerde sandıklar 27 Nisan’da kuruluyor
Tuncay Yıldırım /DW
Türkiye dışında yaşayan seçmenler, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için 27 Nisan’dan itibaren sandık başına gidecek. Peki yurt dışındaki süreç nasıl işleyecek?
Türkiye’de seçmenler, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için 14 Mayıs Pazar günü sandığa gidecek. Yurt dışında yaşayan 6,5 milyonu aşkın Türk vatandaşı için ise bulundukları ülkelerde Türkiye’den daha önce, yaklaşık iki hafta boyunca sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı takvime göre yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 27 Nisan Perşembe gününde başlayacak ve 9 Mayıs 2023 Salı günü son bulacak.
Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda sonuç alınamazsa seçimin ikinci turu 28 Mayıs Pazar günü yapılacak. İkinci turda yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 20 Mayıs’ta başlayacak. Yurt dışında kurulacak sandıklarda ikinci tur için oy verme işlemi 24 Mayıs’ta son bulacak.
Bu çerçevede yaklaşık 1,5 milyon seçmenin bulunduğu Almanya’da seçim hazırlıkları başladı. Almanya’da seçimler 13 başkonlosluk bölgesinde yapılacak. Fiziki koşulları uygun olan konsolosluk binalarının avlularında kurulan çadırlarda oy verme işlemi gerçekleştiriliyor. Avlusu ya da yeterli alanı bulunmayan başkonsolosluklar ise çevrede bir salon kiralayarak oy merkezine dönüştürüyor.
Yurt dışındaki seçim merkezlerinde sadece oy verme işlemi yapılıyor. Oy pusulaları ağzı mühürlü çuvallarla sayım için daha sonra Türkiye’ye gönderiliyor.
Oylar konsolosluklardaki kilitli odalarda saklanıyor
Daha önce Almanya’nın Köln kentinde Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı Seçim Komisyonu üyesi olarak görev yapan CHP’nin Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Teşkilatı’ndan Kazım Sarıkaya, yurt dışında oy verme süreci ile ilgili DW Türkçe’ye bilgi verdi.
İşleyişin Türkiye’dekinden çok farklı olmadığını, ancak oy verme işleminin süresinin bir günden fazla olması nedeniyle seçim ve sandık kurulu üyelerinin sorumluluklarının arttığını belirten Sarıkaya, sürecin nasıl işlediğini şöyle anlattı:
“Öncelikle başkonsolosluk bünyesinde Seçim Kurulu oluşturuluyor. Bu kurullara Almanya’daki başkonsoloslar ve bir de yardımcısı başkanlık yapıyor. Onların görevi koordinasyonu sağlamak. Seçimleri ise sandık kurulları yapıyor. Sandık kurulları da bir başkan, bir kamu görevlisi ve üye ve en son seçimde en çok oy alan üç partinin belirlediği isimlerden oluşuyor. Almanya’da kamu görevlileri daha çok din adamları olduğu için genellikle imamlar bu kurullarda bulunuyor.”
Sandık kurulu üyelerinin oy verme işleminin takibi, zarfların sayılması, oy verme işlemi bittiğinde zarfların çuvallara konup saklanması ve sürecin sonunda Türkiye’den gelen yetkililere teslim edilmesi gibi görevleri bulunuyor. Çuvalların ağzı mühürlendikten sonra konsolosluklardaki özel bir odada depolandığına dikkat çeken Sarıkaya, bu odanın kapısında sadece Seçim Kurulu Başkanı ile partilerin görevlendirdiği kurul üyelerinin açabileceği, her birine özel kilitlerin takılı olduğunu söyledi. Sarıkaya, “Örneğin kapıda dört adet kilit bulunur ve bu kilitlerin her birinin ayrı anahtarları vardır. Açılabilmesi için o dört kişinin aynı anda orda olması gerekir. Eğer biri eksikse o kapı açılmaz” dedi.
Sandık kurulu üyelikleri sırasında seçimlerin sağlıklı yapılmasını engelleyecek ciddi bir sorunla şimdiye kadar karşılaşmadıklarını ifade eden Sarıkaya, “Oy verme işlemi genellikle sakin geçiyor. Bazı kurul üyelerinin seçmenleri yönlendirmeleri girişimleri oldu, ama onlara hemen müdahale edildi. Oyların güvenliğinden kimsenin endişesi olmasın. Biz havalimanlarında uçağa kadar oylara eşlik ediyoruz. Yani son gün oyları mühürlü çuvallarla Türkiye’den gelen YSK ve parti temsilcilerine uçakta güvenli bir şekilde teslim ediyoruz” şeklinde konuştu.
Yurt dışında 2014 yılından bu yana oy kullanılıyor
Yurt dışındaki seçmenlerin bulundukları ülkelerde oy kullanabilmesi ilk kez 2014 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimiyle mümkün olmuştu. Ancak bu seçim sınırlı merkezlerde ve randevu ile yapıldı. Randevu alamayanlar oy kullanamadı. Tepkiler üzerine daha sonraki yıllarda yapılan seçimler ve referandumda (2015, 2017, 2018) randevu sistemi kaldırıldı. 14 Mayıs seçimi için de randevu zorunluluğu bulunmuyor.
24 Haziran 2018’de yapılan seçimlerde kayıtlı seçmen sayısı 3 milyon 44 bin 837 olarak belirlenmiş, ancak bunlardan 1 milyan 525 bin 279’u oyunu kullanmıştı.
Dışişleri Bakanlığı’nın 2019 verilerine göre 5,5 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde olmak üzere Türkiye dışında 6,5 milyonu aşkın Türk vatandaşı yaşıyor. Almanya’daki seçmen sayısının ise 1,5 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları 1987’den beri ise gümrük noktalarında kurulan sandıklarda da oy kullanabiliyor.
Kaynak:DW
Isparta deprem bölgesi mi? Isparta deprem haritası Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar devam ediyor. Yaşanan depremin ardından Isparta’nın deprem…
Gümüşhane deprem bölgesi mi? Gümüşhane deprem haritası Gümüşhane deprem bölgesi mi? Gümüşhane deprem haritası Gümüşhane deprem bölgesi mi sorusuna cevap…
Giresun deprem bölgesi mi? Giresun deprem haritası Giresun deprem bölgesi mi? Giresun deprem haritası Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar…
Eskişehir deprem mi oldu? Eskişehir deprem oldu mu? Eskişehir deprem bölgesi mi? Eskişehir’de deprem mi oldu? Deprem oldu mu? Eskişehir…
Eskişehir deprem mi oldu? Az önce Eskişehir’de deprem mi oldu? Eskişehir deprem bölgesi mi? Eskişehir’de büyük deprem olur mu? 2023-03-14…
Eskişehir deprem bölgesi mi? Eskişehir son dakika deprem gelişmeleri? Eskişehir’de deprem olur mu? Kahramanmaraş bölgesinde meydana gelen depremin ardından sarsıntılar…
Edirne deprem bölgesi mi? Edirne deprem haritası Edirne deprem bölgesi mi? Edirne deprem haritası Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar…
Diyarbakır deprem bölgesi mi? Diyarbakır deprem haritası, Diyarbakır’da fay hattı geçiyor mu? Diyarbakır deprem bölgesi mi? Diyarbakır deprem haritası Kahramanmaraş’ta…
Konya deprem bölgesi mi? Deprem mi oldu Konya? Konya deprem bölgesi mi? Deprem mi oldu Konya? Konya deprem bölgesi mi?…
Deprem Antalya’da hissedildi mi? Deprem Alanya’da hissedildi mi? Deprem Antalya’da hissedildi mi? Deprem Alanya’da hissedildi mi? Hatay’da meydana gelen depremin…
Denizli deprem bölgesi mi? Denizli’de deprem olur mu? Denizli deprem haritası Denizli deprem bölgesi mi? Denizli’de deprem olur mu? Denizli…
Darıca depreme dayanıklı mı? Kocaeli deprem risk haritası Darıca depreme dayanıklı mı? Kocaeli deprem risk haritası Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin…
Çorum deprem bölgesi mi? Çorum deprem haritası Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar devam ediyor. Yaşanan depremin ardından Batman’ın deprem…
Çerkezköy deprem bölgesi mi? İstanbul deprem haritası Çerkezköy deprem bölgesi mi? İstanbul deprem haritası Çerkezköy deprem bölgesi mi sorusuna cevap…
Çankırı deprem bölgesi mi? Çankırı deprem haritası Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar devam ediyor. Yaşanan depremin ardından Çankırı’nın deprem…
Çanakkale deprem bölgesi mi? Çanakkale deprem haritası Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar devam ediyor. Yaşanan depremin ardından Çanakkale’nin deprem…
Bursa’da deprem bekleniyor mu 2023, Bursa deprem bölgesi mi? Bursa’da deprem olur mu? İstanbul Depremi Bursa’yı etkiler mi? Bursa’da deprem…
Burdur deprem bölgesi mi? Burdur deprem haritası Burdur deprem bölgesi mi? Burdur deprem haritası Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar…
Bingöl’de deprem bölgesi mi? Bingöl’de deprem olur mu? Bingöl’de büyük deprem olur mu? Bingöl depremi bekleniyor mu? Bingöl’de deprem bölgesi…
Bingöl’de deprem bekleniyor mu 2023 Bingöl’de deprem olur mu? Bingöl deprem bölgesi mi? Bingöl depremi bekleniyor mu? Bingöl’de deprem bekleniyor…
Bilecik deprem bölgesi mi? Bilecik deprem haritası Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar devam ediyor. Yaşanan depremin ardından Bilecik’in deprem…
Batman deprem bölgesi mi? Batman deprem haritası Batman deprem bölgesi mi? Batman deprem haritası Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar…
Balıkesir deprem bölgesi mi? Balıkesir deprem haritası Balıkesir’de deprem olur mu? Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar devam ediyor. Yaşanan…
Aydın deprem bölgesi mi? Aydın deprem haritası Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar devam ediyor. Yaşanan depremin ardından Aydın’ın deprem…
Antalya deprem bölgesi mi? Antalya fay hattı var mı? Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar devam ediyor. Yaşanan depremin ardından…
Ankara’nın deprem tarihi ne? Ankara’nın Deprem Tehlikesi ve Riski Çalıştayı Raporu’na göre Başkenti olumsuz etkileyen tarihsel ve aletsel dönemde meydana…
Ankara’da yıkıcı deprem oldu mu? Ankara deprem tarihi, Ankara deprem risk haritası, Ankara fay hattı
Ankara’da yıkıcı deprem oldu mu? Ankara deprem tarihi, Ankara deprem risk haritası, Ankara fay hattı Ankara’da yıkıcı deprem oldu mu?…
Ankara’da deprem oldu mu? Ankara’da deprem mi olacak? Ankara’da deprem oldu mu? Ankara’da deprem mi olacak? 20 Şubat 2023 tarihinde…
Ankara deprem bölgesi mi? Ankara deprem risk haritası ile ilgili akıllarında oluşan sorulara cevap aranıyor. Ankara deprem risk haritası ne…
Amasya deprem haritası, Amasya deprem bölgesi mi? Amasya deprem bölgesi mi? Amasya deprem haritası Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar…
Almanya deprem bölgesi mi? Almanya’da deprem olur mu? Almanya deprem risk haritası Almanya deprem bölgesi mi? Almanya’da deprem olur mu?…
Alanya deprem bölgesi mi? Antalya’da deprem mi oldu? Antalya deprem haritası Alanya deprem mi oldu? Antalya’da deprem mi oldu? Alanya…
Alanya deprem bölgesi mi? Yurt geneldi art arda gelen büyük depremlerden sonra vatandaşlara arama motorlarına Alanya deprem bölgesi mi? sorusunu…
Aksaray’da deprem mi oldu? Aksaray deprem bölgesi mi? Son dakika Aksaray deprem Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından depremler merak konusu…
Ağrı deprem bölgesi mi? Ağrı’da deprem bekleniyor mu 2023? Ağrı’da deprem bekleniyor mu 2023, Ağrı deprem bölgesi mi? Kahramanmaraş’ta meydana…
Afyon deprem bölgesi mi? Afyon fay haritası, Afyon deprem son dakika Afyon deprem bölgesi mi? Afyon fay haritası, Afyon deprem…
Adana’da deprem bekleniyor mu 2023? Adana’da deprem mi olacak? Adana’da deprem bekleniyor mu 2023? Adana’da deprem mi olacak? Adana’da deprem…
Adana’da deprem bekleniyor mu 2023? Adana deprem bölgesi mi? Adana depremleri son dakika Adana da deprem bekleniyor mu afad? Adana…
Zonguldak deprem bölgesi mi? Zonguldak son dakika deprem gelişmesi Zonguldak deprem bölgesi mi? Zonguldak son dakika deprem gelişmesi Kahramanmaraş’ta meydana…
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER - TIKLA ve OKU
Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i…
Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i Alanya: overraskende krav I Alanya…
Kasım 10, 2024En safarisjåfør som ikke blir…
En safarisjåfør som ikke blir lei av Alanya Mens safarisjåføren…
Kasım 4, 2024Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne…
Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne dør mens hun prøver å…
Kasım 2, 2024Alanya opplever sin verste sesong:…
Verste sesong: Handelsmenn vil slutte i jobben! Det eneste håpet…
Ekim 10, 2024Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke
Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke I søknaden utført av gendarmeriet…
Eylül 20, 2024Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden
Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden En hendelse som fant sted…
Eylül 20, 2024