Uşak Olay : İzmir’de 5 kişinin öldüğü patlamaya ilişkin 15 yıl hapis istemi
İzmir’in Torbalı ilçesinde bir lokantada 5 kişinin öldüğü, 63 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin hazırlanan iddianamede, iş yeri sahibi, tüpü değiştiren kişi ve LPG firması yetkilisi, taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmakla suçlandı.
Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve mahkemeye sunulan iddianamede, şüpheli iş yeri sahibi G.K, sanayi tipi tüpü değiştiren M.K. ve LPG dağıtıcı şirketin Ege bölge sorumlusu O.İ’nin olaydaki sorumluluklarına işaret edildi.
İddianamede, işletme sahibi G.K’nin ruhsatsız olarak faaliyeti devam ettirdiği, iş yerinde havalandırma, alarm sistemine yönelik tedbirlerin alınmasına dair bir girişimde bulunmadığı, elektrik aksamının LPG kullanılan yer için uygun olmamasına rağmen bu haliyle işletmeyi kullandığı ve olayın meydana gelmesinde taksire dayalı kusurunun bulunduğu belirtildi.
Sanayi tipi tüpün değişimini yapan M.K’nin ise LPG işletme yetkili personeli sertifikası bulunmaması ve bu konuda ehil olmamasına rağmen tüp değişimi yaptığı vurgulanan iddianamede, tüpün iş yerine uygunluğu konusunda hiçbir bilgi ve tespitin bulunmadığı kaydedildi.
İddianamede, bilirkişi raporunda tüple dedantör arasındaki lastik contanın deforme olduğu, tüp vanası açıldığında gaz kaçağının bulunduğunun belirlendiğine değinilerek, M.K’nin bu nedenlerle taksire dayalı kusurunun bulunduğu ifade edildi.
LPG dağıtıcı şirketin Ege bölge sorumlusu olan O.İ’nin ise yetkili belgesi bulunmayan ve hizmet içi eğitim almayan M.K’ye tüpleri teslim ettiği gerekçesiyle maktullerin ölümü ve müştekilerin yaralanmasında kusurunun bulunduğu aktarılan iddianamede, şüphelilerin “taksirle birden fazla insanın ölümüne ya da yaralanmasına neden olma” suçundan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.
– Olay
İzmir’in Torbalı ilçesi Ayrancılar Mahallesi Barış Manço Caddesi’ndeki lokantada 30 Haziran’da yaşanan patlamada 5 kişi hayatını kaybetmiş, 63 kişi yaralanmıştı. Soruşturma kapsamında iş yeri sahibi G.K. ile patlamadan bir gün önce tüpü değiştirdiği belirlenen M.K. tutuklanmıştı.
Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda LPG gazında sızıntı meydana geldiği, biriken gazın patladığı, patlama sonucu oluşan alev topunun diğer bölümlere yayıldığı ve ani basınç etkisiyle yıkıma sebep olduğu ifade edilmişti.
Bilirkişi raporu sonrası LPG dağıtıcı şirket Ege bölge sorumlusu O.İ. hakkında da soruşturma başlatılmıştı.
Kaynak: usakolay.com
Yerel Haberler Nedir?
Yerel medya haberciliği objektif ve tarafsız haber anlayışı ile yerel çapta meydana gelen olguları raporlayarak, faaliyet gösterdiği bölgenin sesi olmaktır. Yaşanan belli başlı sorunları aktararak (Ekonomik, siyasi, toplumsal vb.) bulunduğu yerin halkı tarafından sahiplenilen habercilik anlayışıdır
Yerel medya haberciliği objektif ve tarafsız haber anlayışı ile yerel çapta meydana gelen olguları raporlayarak, faaliyet gösterdiği bölgenin sesi olmaktır. Yaşanan belli başlı sorunları aktararak (Ekonomik, siyasi, toplumsal vb.) bulunduğu yerin halkı tarafından sahiplenilen habercilik anlayışıdır.
Büyük yerleşim alanları dışında kalan yerlerde halkın sorunlarının yetkili kişilerin duymasını sağlayan önemli bir habercilik dağıtımıdır. Taşra basını olarak adlandırılan habercilik girişimi yörelerin ülke içine taşınmasını gerçekleştirmektedir.
Yerel Haberciliğin Genel Özellikleri Nelerdir?
Yerek haberciliğin esasları şu şekilde sıralanır:
- Yerelde yaşanan sorunları duyurması ve çözüm arayışları araması
- Yörelerin ülke içerisinde haberleşmesine katkıda bulunmak
- Yerelde birlik ve beraberliği sağlamak
Yerel haber yapabilmek için yöre halkının sosyo-kültürel yapısının iyi bilinmesi ve ona göre yaklaşım sergilenmesi gerekmektedir.
Bu alanda çalışma yürüten bireyler bölge ile ilgili çok geniş bilgi birikimine sahiptirler. Bazı durumlarda yerel yönetimlerin ön plana çıkmasını sağlayarak onların bir aracı olarak çalıştığı görülmektedir. Bu durum yerel halkın sorunlarının ülke çapında duyulmasına kadar gidebilmektedir.
Çalışma yürütülen alanlarda medyanın bu küçük grubuna karşı koruyucu bir yaklaşım sergilemektedirler. Bu küçük fakat etkisi büyük olan kanallar ile yerel halkın huzuru sağlanmış olmaktadır.
Yerel Basının Temel Sorunları Nelerdir?
Yaşanan sorunlar ele alındığında küçük yerleşim yerlerindeki sorunlar tam anlamıyla görülememektedir. Eğitim seviyesinin düşüklüğünden teknolojik geri kalmışlığa kadar birçok sorunu içinde taşıyan yörelerde güçlü bir haberciliğin faaliyet göstermesi neticesinde sorunların üstesinden gelineceği düşünülmektedir. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda şu sorunlar sıralanabilir:
- Büyükşehirdeki gazetelerin yöreler ile ilgili haber sayfalarının olması
- İçeriklerdeki eksiklikler
- Gazetecilikten anlayan kişi sayısının azlığı
- Yeterli olmayan altyapı sorunsalı
- Teknik yetersizlikler ve düşük teknolojik gelişmişlik
- Çalışan sayılarının yetersizliği
- Mali durumların kötü olması
Taşra basını küçük çapta bir habercilik çalışmasıdır fakat kullanılabilirse güçlü bir etki yaratabilmektedir.
Yerel Basının Sorunlarına Çözüm Önerileri Nelerdir?
Yerel basına çözüm arayışları yapılan incelemeler neticesinde şu şekilde maddeler halinde toplanabilmektedir:
- Yörelerdeki nüfusu göz önünde bulundurarakyerel basın sayısının azaltılması (Reklam gelirlerini olumlu yönde etkileyecek)
- Yetkililer tarafından sağlanan teknik destek yardımları ile basın içeriğinin geliştirilmesi
- Girişimci faaliyetlerin desteklenmesi
- Eğitim seviyesinin yüksek olduğu çalışan sayısının arttırılması için iyileştirme çalışmaları
- Kırsal alanların çekiciliğinin arttırılmaya çalışılarak, bu yerlere eğitim düzeyi yüksek kesimin ilgisini sağlamak
Bu koşullar sağlandığı takdirde daha güçlü bir basın ile yörelerin gelişmişlik düzeylerinde artışlar görülmeye başlayacaktır.
Yerer Hazetecilerin Nitelikleri Nelerdir?
Habercilerin bazı standart özellikleri taşımaları gerekmektedir. Bu niteliksel özellikler sırasıyla şu şekildedir:
- Eğitim seviyesi belli bir düzeyde olması (En az lise)
- Belli düzeyde bilgi birikimine sahip olmak
- Yerel alanları çaıştığı yer baz alınarak yabancı olmamak
- İnsanlar ile iyi ilişkiler içinde olmak
- Mesleki görevlerinin bilincinde olmak
- Birde fazla meslek alanlarıyla uğraşıyorsa, diğer mesleklerinin alanla uyumlu olması
- Haber niteliği taşıyan olayları fark edebilmesi
- İnsanların sorunlarına çözüme kavuşturan bir sahiplenme ile yaklaşması ve basın aracılığı ile duyurması
- Yerel hükümetleri sorgulayan bir araştırma sürecinde olarak tarafsız bir gazetecilik yapması
Genel anlamda bakıldığında bu özelliklerin gerçekleştirilmesi sonucu taşra basını güçlü bir ses olacaktır. Yerel basın yaptığı ve yapacağı bütün çalışmalarda amacının ne olduğunu unutmadan enerjisini boşa harcayan haberlerle uğraşmayıp, yerelin sesi olmaya küçük yerlerde devam etmektedir.
Türkiye’de bazı yörelerde yanlış bir basın anlayışı hakimdir. Kimi yerlerde halen miras yolu ile varlığını sürdüren gazetecilik faaliyetlerini yürütmektedir. Bu durum gazetecilik dışında tipik bir ticari işletme mantığı gibi mesleğin bitme aşamasına imkan tanımaktadır. Bu konuda yapılacak normalleşmeyi sağlayacak çalışmalar hem yöre halkını mutlu edecek hem de gazeteciliğin saygınlığını koruyacaktır.
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR