Uşak Olay : İzmir Adnan Menderes’te GES yatırımı başladı
TAV Havalimanları tarafından işletilen İzmir Adnan Menderes Havalimanında otopark alanları güneş enerjisi panelleriyle kaplanacak.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, İzmir Adnan Menderes Havalimanı otopark alanlarında güneş enerjisi santrali çalışmaları başladı. Proje kapsamında, kapalı ve açık otopark alanlarında üç aşamalı çalışmalar yürütülecek ve toplamda 10 bin 200 adet güneş paneli kurulumu gerçekleştirilecek.
Gelecek yıl nisan ayında tamamlanması planlanan santral, 5,9 MW kapasiteye sahip olacak.
Yıllık 10 milyon kWh enerji üretimi hedeflenirken, bu üretim sayesinde 660 hanenin bir yıllık kullanımına eşdeğer 4 bin 592 ton emisyon azaltılacak.
Çalışmadan havalimanı operasyonlarının en az seviyede etkilenmesi için proje üç aşamada yürütülecek.
İlk aşamada iç hatlar katlı otoparkın dördüncü katı, ikinci aşamada iç ve dış hatlar açık otopark alanları, üçüncü aşamada ise dış hatlar katlı otoparkın dördüncü katı kontrollü bir şekilde yolcuların kullanımına kapatılacak.
Yolcular, süreçle ilgili bilgilere havalimanında yer alacak bilgilendirme afişleri ve yönlendirme işaretleri aracılığıyla ulaşabilecek. Proje hakkındaki güncel bilgilere ise İzmir Adnan Menederes Havalimanının internet sitesinden ve havalimanının sosyal medya hesaplarından erişilebilecek.
Otopark kullanımıyla ilgili soruları olan yolcular, otopark bilgi işlem merkezi veya web sitesindeki iletişim hatları üzerinden destek alabilecekler.
Proje tamamlandığında, havalimanının yıllık enerji ihtiyacının yüzde 25’inin güneş enerjisinden karşılanması hedefleniyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TAV Ege Genel Müdürü Erkan Balcı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Türkiye’de eko-inovasyon ödülü alan ilk havalimanı olduğunu aktararak, “Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) programı kapsamında karbon-nötr sertifikasına da sahip. TAV Havalimanları olarak, sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda 2030’da tüm operasyonlarımızın karbon-nötr olmasını ve en geç 2050’de net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyoruz. Başladığımız güneş enerjisi santrali (GES) projesiyle Adnan Menderes Havalimanının yenilebilir enerji kullanımını önemli ölçüde artıracağız.” değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: usakolay.com
Yerel Haberler Nedir?
Yerel medya haberciliği objektif ve tarafsız haber anlayışı ile yerel çapta meydana gelen olguları raporlayarak, faaliyet gösterdiği bölgenin sesi olmaktır. Yaşanan belli başlı sorunları aktararak (Ekonomik, siyasi, toplumsal vb.) bulunduğu yerin halkı tarafından sahiplenilen habercilik anlayışıdır
Yerel medya haberciliği objektif ve tarafsız haber anlayışı ile yerel çapta meydana gelen olguları raporlayarak, faaliyet gösterdiği bölgenin sesi olmaktır. Yaşanan belli başlı sorunları aktararak (Ekonomik, siyasi, toplumsal vb.) bulunduğu yerin halkı tarafından sahiplenilen habercilik anlayışıdır.
Büyük yerleşim alanları dışında kalan yerlerde halkın sorunlarının yetkili kişilerin duymasını sağlayan önemli bir habercilik dağıtımıdır. Taşra basını olarak adlandırılan habercilik girişimi yörelerin ülke içine taşınmasını gerçekleştirmektedir.
Yerel Haberciliğin Genel Özellikleri Nelerdir?
Yerek haberciliğin esasları şu şekilde sıralanır:
- Yerelde yaşanan sorunları duyurması ve çözüm arayışları araması
- Yörelerin ülke içerisinde haberleşmesine katkıda bulunmak
- Yerelde birlik ve beraberliği sağlamak
Yerel haber yapabilmek için yöre halkının sosyo-kültürel yapısının iyi bilinmesi ve ona göre yaklaşım sergilenmesi gerekmektedir.
Bu alanda çalışma yürüten bireyler bölge ile ilgili çok geniş bilgi birikimine sahiptirler. Bazı durumlarda yerel yönetimlerin ön plana çıkmasını sağlayarak onların bir aracı olarak çalıştığı görülmektedir. Bu durum yerel halkın sorunlarının ülke çapında duyulmasına kadar gidebilmektedir.
Çalışma yürütülen alanlarda medyanın bu küçük grubuna karşı koruyucu bir yaklaşım sergilemektedirler. Bu küçük fakat etkisi büyük olan kanallar ile yerel halkın huzuru sağlanmış olmaktadır.
Yerel Basının Temel Sorunları Nelerdir?
Yaşanan sorunlar ele alındığında küçük yerleşim yerlerindeki sorunlar tam anlamıyla görülememektedir. Eğitim seviyesinin düşüklüğünden teknolojik geri kalmışlığa kadar birçok sorunu içinde taşıyan yörelerde güçlü bir haberciliğin faaliyet göstermesi neticesinde sorunların üstesinden gelineceği düşünülmektedir. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda şu sorunlar sıralanabilir:
- Büyükşehirdeki gazetelerin yöreler ile ilgili haber sayfalarının olması
- İçeriklerdeki eksiklikler
- Gazetecilikten anlayan kişi sayısının azlığı
- Yeterli olmayan altyapı sorunsalı
- Teknik yetersizlikler ve düşük teknolojik gelişmişlik
- Çalışan sayılarının yetersizliği
- Mali durumların kötü olması
Taşra basını küçük çapta bir habercilik çalışmasıdır fakat kullanılabilirse güçlü bir etki yaratabilmektedir.
Yerel Basının Sorunlarına Çözüm Önerileri Nelerdir?
Yerel basına çözüm arayışları yapılan incelemeler neticesinde şu şekilde maddeler halinde toplanabilmektedir:
- Yörelerdeki nüfusu göz önünde bulundurarakyerel basın sayısının azaltılması (Reklam gelirlerini olumlu yönde etkileyecek)
- Yetkililer tarafından sağlanan teknik destek yardımları ile basın içeriğinin geliştirilmesi
- Girişimci faaliyetlerin desteklenmesi
- Eğitim seviyesinin yüksek olduğu çalışan sayısının arttırılması için iyileştirme çalışmaları
- Kırsal alanların çekiciliğinin arttırılmaya çalışılarak, bu yerlere eğitim düzeyi yüksek kesimin ilgisini sağlamak
Bu koşullar sağlandığı takdirde daha güçlü bir basın ile yörelerin gelişmişlik düzeylerinde artışlar görülmeye başlayacaktır.
Yerer Hazetecilerin Nitelikleri Nelerdir?
Habercilerin bazı standart özellikleri taşımaları gerekmektedir. Bu niteliksel özellikler sırasıyla şu şekildedir:
- Eğitim seviyesi belli bir düzeyde olması (En az lise)
- Belli düzeyde bilgi birikimine sahip olmak
- Yerel alanları çaıştığı yer baz alınarak yabancı olmamak
- İnsanlar ile iyi ilişkiler içinde olmak
- Mesleki görevlerinin bilincinde olmak
- Birde fazla meslek alanlarıyla uğraşıyorsa, diğer mesleklerinin alanla uyumlu olması
- Haber niteliği taşıyan olayları fark edebilmesi
- İnsanların sorunlarına çözüme kavuşturan bir sahiplenme ile yaklaşması ve basın aracılığı ile duyurması
- Yerel hükümetleri sorgulayan bir araştırma sürecinde olarak tarafsız bir gazetecilik yapması
Genel anlamda bakıldığında bu özelliklerin gerçekleştirilmesi sonucu taşra basını güçlü bir ses olacaktır. Yerel basın yaptığı ve yapacağı bütün çalışmalarda amacının ne olduğunu unutmadan enerjisini boşa harcayan haberlerle uğraşmayıp, yerelin sesi olmaya küçük yerlerde devam etmektedir.
Türkiye’de bazı yörelerde yanlış bir basın anlayışı hakimdir. Kimi yerlerde halen miras yolu ile varlığını sürdüren gazetecilik faaliyetlerini yürütmektedir. Bu durum gazetecilik dışında tipik bir ticari işletme mantığı gibi mesleğin bitme aşamasına imkan tanımaktadır. Bu konuda yapılacak normalleşmeyi sağlayacak çalışmalar hem yöre halkını mutlu edecek hem de gazeteciliğin saygınlığını koruyacaktır.
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR