Türkiye’nin Stratejik Hamlesi: Yerini Yapay Zekalı Silahlara Bıraktı…!

Türkiye’nin Stratejik Hamlesi: Yerini Yapay Zekalı Silahlara Bıraktı...!

Dünya genelinde ordular, gelişen teknolojinin sunduğu fırsatları değerlendirerek yapısını dönüştürüyor. Özellikle yapay zeka sistemleriyle entegre edilmiş modern silahlar, savaş alanlarında stratejik avantaj sağlamakta. Bu bağlamda, Türkiye de yüksek düzey yapay zeka teknolojileri ile donatılmış yerli ve milli savunma sistemlerini geliştirerek ordusunu güçlendiriyor.

Yerli mühendisler tarafından tasarlanan birçok silah sistemi, üstün arazi hakimiyeti ve hedefe isabet oranı ile dikkat çekiyor. Türkiye’nin savunma sanayisindeki bu atılımlar, hem askeri etkinliği artırmakta hem de ülkenin bağımsızlığını pekiştirmektedir. Yapay zeka tabanlı teknolojilerin sunduğu avantajlar sayesinde, ordular artık daha hızlı karar alabiliyor ve karmaşık operasyonları daha etkili bir şekilde yürütebiliyor.

İşte Türkiye’nin Yerli ve Milli Silahları:

TCG GEMİSİ

Türkiye’nin en büyük ve donanımlı savaş gemisi 225 metre uzunluğunda tasarlanan TCG Anadolu, pek çok açıdan ilkleri barındıracak. Savaş helikopterleri ve savaş uçakları için yeniden dizayn edilen pisti, 12 derecelik eğimle daha elverişli hale getirildi. Böylece gemiye F35B sınıfı, 5. Nesil av ve bombardıman uçakları da inebilecek.

8 gelişmiş savaş helikopterini taşıyabilecek gemi, Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ve Atlantik Okyanusu’nda kullanılabilecek. 700 kişilik amfibi gücünün yanı sıra toplamda bin 400 kişinin aynı anda bulunabileceği gemi, 8 deniz çıkarma aracını taşıyabiliyor.

TCG Anadolu bünyesinde, ameliyathane, diş tedavi üniteleri ve yoğun bakım ile enfeksiyon odalarının da bulunduğu en az 30 yatak kapasiteli askeri Hastane de barındırıyor.

KORKUT

ATEŞ gücü iki adet 35 mm’lik toptan oluşan ve hareket halinde atış yapabilen KORKUT, dakikada 1 bin 100 mermi atıyor. Ayrıca havada parçalanan 35 mm parçacıklı mühimmat da kullanılabiliyor. Menzili ise 4 kilometre.

OTOKAR ARMA

Yüksek taktik ve teknik özelliklere sahip yeni nesil çok tekerlekli modüler bir araç olan ARMA; üstün hareket kabiliyeti, yüksek mayın ve balistik koruma ile orta ve yüksek kalibre silah sistemi entegrasyon opsiyonlarına sahip. Arma, en zorlu arazi koşullarında bile hizmet verebilmekte.

FIRTINA OBÜSÜ

“T-155 Fırtına” obüsü Türkiye’nin ürettiği bir Kundağı Motorlu Topçu Silah Sistemi. Üzerine monte edilmiş 12 adet hidro-pnömatik süspansiyon ünitesi ve tekerlerinden oluşan gelişmiş süspansiyon sistemi sayesinde engebeli arazi dahil her türlü arazide rahatça harekat icra edebilmekte.
Obüsteki muharebe sistemleri Fırtına Atış Kontrol Sisteminin hesapladığı atış komutlarını alma ve gönderme yeteneğine sahip. Fırtına hareket halindeyken 30sn. içinde atış görevine hazır olabilmekte ve ilk 15sn. içinde ani atış (darbe) olmak üzere 8 atımlık bir atış görevini bir dakika içinde tamamlayabilmektedir.

KİRPİ

Adını korunması yönüyle Kirpiden alan bu araç .Tasarım ve üretim amacı mayına karşı dayanıklı zırhlı personel taşıyıcı olan kirpinin başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleridir. Kirpi en dayanıklı anti mayın araçlarından biri.

TULPAR

Tulpar, A400M ile taşınabilirlik, modüler koruma yapısı, elektronik alt yapı ve düşük siluet gibi teknik ve taktik özellikleri ile geleceğin zırhlı muharebe aracı. Geniş iç hacmi, yüksek taşıma kapasitesi ve esnek mimarisi ile gelecekte ortaya çıkabilecek zırh ve görev donanımı ihtiyaçlarına cevap verebilecek genişleme kapasitesine sahip.

URAL

Tamamı zırh sacından üretilmiş personel kabini ile farklı tehditlere karşı sağladığı üst seviye personel korumasına ilave olarak; geniş iç hacmi ve koltuk ara mesafeleri, ergonomik tam boy koltukları, süspansiyonu ve sınıfındaki en büyük lastik ebadı sayesinde personel konforunu da en üst seviyede tutuyor.

OTOKAR COBRA

Otokar Cobra, bir zırhlı personel taşıyıcı aracı. Azami 110 km hıza çıkabilen araçta bir adet 1 × 7.62 mm veya 12.7 mm makineli tüfek bulmakta. 9 personel taşıma kapasiteli lastik tekerlekli 4×4 Cobra Zırhlı Aracın amfibik versiyonu da bulunmakta.

OTOKAR COBRA 2

Mayına dayanıklı olan ve aynı zamanda yüzebilen ender ürünlerden COBRA 2’de aracın iç hacmi ve koruması ilkine oranla arttırıldı. Cobra 2, Üstün hareket kabiliyeti ve 9 personel taşıma kapasitesinin yanında personele sağladığı yüksek koruma, ateş gücü ve görev ekipmanları ile askeri uygulamalar için ideal. Cobra 2, en zorlu arazi ve iklim koşullarında üstün performans sağlar.

ATILGAN

Atılgan; M113 zırhlı personel taşıyıcısını alt platform olarak kullanan, kızılötesi (ısı) güdümlü FIM-92G Stinger füzesini ana silah olarak kullanan ve öz savunması için bir adet 12,7 mm çaplı makinalı tüfek kullanan alçak irtifa hava savunma sistemi. Platform 4 veya 8 stinger füzesi taşıyabilmektedir. Tüm özellikleri bilgisayar veya operatör tarafından kontrol edilebilir.

ZIPKIN

Zıpkın; Temel silah olarak atışa hazır 4 adet FIM-92 Stinger füzesini kullanan, çeşitli algılayıcılar ile donatılmış ve tüm fonksiyonları bilgisayar tarafından denetlenen bir Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi.

UMTAS FÜZE

Türkiye’nin ilk uzun menzilli tanksavar füzesi olma özelliğine de sahiptir. UMTAS Füze Sistemi Ailesi, ana muharebe tankı, zırhlı araçlar, bina, alçak irtifada uçan helikopterler ve insansız deniz, hava, kara platformları gibi farklı tipteki hedeflerine yönelik kullanılabilmektedir.

SOM FÜZESİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni gözbebeklerinden SOM (Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat) Karada, havada ve denizde her türlü hedefi vurabilen füzenin menzili 250 km. Tübitak ve Roketsan tarafından üretilen füze Türk Hava Kuvvetleri’ndeki F-16’ların yanı sıra Lockeed Martin tarafından üretilen F-35’lere de monte edilebilecek.

CİRİT FÜZESİ

İlk “Milli” füze sistemi olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren “Cirit” kendi sınıfında en uzun menzile (8 km) sahip. Taarruz helikopterleri için geliştirilen ve Cirit füzesinin ATAK helikopterine de entegre edildi.

TCG BÜYÜKADA

MİLGEM Projesi ile TCG Heybeliada (F-511)’dan sonra yapılan gemi. TCG Büyükada’nın da, TCG Heybeliada gibi radardaki izi düşük. TCG Büyükada, üstün donanımı, radarlara yakalanmama özelliği ve nitelikli savaş harekat merkeziyle adeta Türk Deniz Kuvvetlerinin gücünü yansıtıyor.

TCG HEYBELİADA

TCG Heybeliada (F-511), Türk Deniz Kuvvetleri’nin ilk Türk savaş gemisi. Gemi, keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilmektedir. Ada sınıfı korvet olan TCG Heybeliada’nın radar kesit alanı, akustik izi ve sualtı gürültüsü düşük olması nedeniyle hayalet gemi olarak adlandırılmaktadır.

GÖKTÜRK – 2

Çin’den fırlatılan yerli üretim Göktürk-2 uydusu yaklaşık 200 kilogram ağırlığında ve bir metreküp hacminde. Göktürk 2 uydusu, 2,5 metre çözünürlükte görüntü topluyor. Yerden 686 kilometre yükseklikte yörüngeye giren uydu her 93 dakikada dünyanın çevresinde bir tur atıyor.

RASAT UYDUSU

Yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemi ile Rasat Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu. Pankromatik bantta 7,5 m ve kırmızı, mavi, yeşil bantlarında 15 m. yer örneklem mesafesine sahip olan uydu; haritacılık, afet izleme, kirlilik ve çevrenin izlenmesi ile şehircilik ve planlama amaçlarıyla görev yapmaktaydı.

TÜBİTAK MARMARA

Tübitak Marmara 41 metre uzunluğunda ve 9.5 metre genişliğindeki gemi, sualtı canlılığı ve deniz kirliliği araştırmalarının yanı sıra gerekli donanımların eklenmesiyle petrol ve sismik araştırmalar da yapabilecek.

ATAK HELİKOPTERİ

ATAK taaruz helikopteri ağır silah yükü ile zorlayıcı “sıcak hava-yüksek irtifa” görevleri için optimize edilmiş iki tipe sahip:Yakın hava desteği görevleri için 76 adede kadar 70 mm güdümlü/güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatılmış T129A Çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilmiş olan ve aynı anda 8 adet UMTAS, 12 adet CIRIT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabilen T129B.

BAYRAKTAR İHA

Bayraktar Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA), TB2 İHA, 30 saat havada kalabiliyor ve 30 bin feet yüksekliğe çıkabiliyor. Hangardan çıktığı andan itibaren tam otomatik taksi, kalkış, uçuş, iniş, frenleme ve tekrar hangara dönüş gibi özelliklere sahip.

ALTAY TANKI

Altay, sahip olacağı üstün ateş gücü ve isabet oranı, yüksek hareket kabiliyeti ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en temel ve caydırıcı güçlerinden biri
Altay’ın üzerinde ana silah olarak, birçok farklı mühimmatları atabilen 120 mm’lik 55 kalibre top bulunuyor. Ana silah ve yardımcı silahların kontrol edilmesi için Altay’a özel yeni nesil atış kontrol sistemi çalışmaları ise devam ediyor. Bu sistem sayesinde Altay hareket halindeki hedefleri bile çok yüksek isabet oranıyla vurabilecek.

Altay tankında, her türlü tehdide karşı tankı korumak üzere tasarlanan modüler kompozit zırhlar ve mürettebatın kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlerin bulunduğu ortamlarda görevlerini gerçekleştirmesine olanak tanıyan yardımcı sistemler de bulunuyor.

HÜRKUŞ

Hürkuş saatte 574 kilometre maksimum seyir hızına ulaşabiliyor. Perdövites hızı (iniş konfigürasyonu) 143 km/sa olan Hürkuş’un maksimum tırmanma hızı ise deniz seviyesinde 22 m/s olarak belirtiliyor. Azami servis irtifasının 10 bin 577 kilometre olduğu kydedilen Hürkuş’un, 15 bin ft’de maksimum havada kalma süresi ise 4 saat 15 dakika. Yine 15 bin ft’de 1478 km gidebilen Hürkuş, deniz seviyesinde 489 metre kalkış mesafesine sahip.

RETİNAR PTR

Retinar PTR, Amaç gözle görülemeyecek kadar uzaktaki hareketlerden haberdar olmak. Yeni radarı farklı kılan, insan ve hayvanı ayırtedebiliyor olması. Savunma sanayi şirketi METEKSAN, sınır ve alan güvenliğine yönelik “insan ayırt edebilen” çevre gözetleme radarı “Retinar PTR”yi üretti.

İNSANSIZ HAVA ARACI ANKA

Türk İnsansız Hava Aracı Anka, TAI Anka, TUSAŞ Anka veya Anka (yaygın kullanımı) Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilmiş bir İnsansız Hava Aracı. Havada 24 saatten uzun kalabilme özelliğine sahip. Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilen insansız hava aracı TAI ANKA, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki faydalı yükleri taşıyabilmekte.

Arkadan itişli, piston-pervaneli tipli motor ile takatlandırılan platformda, gövde içi yakıt sistemi; kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri; cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemler yer almakta. Almanya’dan alınan motor hariç araç tamamen yerli üretim.

İnsansız Hava Aracı ANKA’da ayrıca, Elektro Optik Gündüz Kamera (EO Day TV), Gündüz (EO-ElectroOptic) / Kızılötesi (IR-InfraRed) / Lazer Mesafe Bulucu (LRF-Laser Range Finder) & Lazer İşaretleyici (LD-Laser Designator), ve Spotter Faydalı Yükü, AR/MTI-ISAR Faydalı Yükü bulunmakta. ANKA’nın en güncel modelinde silah ta bulunuyor.

HAVA SAVUNMA FÜZE SİSTEMİ “HİSAR-A”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin alçak irtifa hava savunma ihtiyacının milli imkânlarla karşılanması amacıyla başlatılan Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) projesi kapsamında, otopilot kontrolüne sahip Kontrollü Test Füzesi (KTF-1) ve Türkiye’de de bir ilk olan çift darbeli motora sahip Balistik Test Füzesi (BTF-2) test atışları başarıyla yapıldı.

YERLİ LAZER SİLAHI

Yerli Lazer Silahı insansız hava araçları ve gemiler ile güdümlü füzelerin imhasında kullanılacak. Proje sonunda 2 lazer silahı geliştirilecek. Geliştirilen silahın hava, kara ve denizdeki tehdit unsuru olan hedefleri algılayıp etkisiz hale getirmesi amaçlanıyor. Silahta kullanılacak lazer kaynağı da tamamen milli olacak.

KAAN

5. nesil uçak üretebilen 5 ülkeden biri olan KAAN 21 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğindeki uçak, saatte 2 bin 210 kilometre hıza kadar ulaşabiliyor. 4’ü gövde içinde, 4’ü gövde yanlarında olmak üzere 8 adet orta ve uzun menzilli füze taşıma kapasitesine sahip. Uçuş esnasında saldırıya uğradığında iniş takımı düşürme, koltuk fırlatma gibi pek çok özelliği bulunuyor.

Türkiye, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen yapay zeka destekli silah sistemleriyle ordusunu şekillendirmeye devam ediyor. Yüksek düzeyde modernize edilmiş, savunma sanayisinde önemli bir adımlar atılmaya devam ediyor. İşte Türkiye’nin yerli ve milli silahları…

Kaynak: malatyanethaber.com.tr

Read More

Diyar21Haber

 

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR