Türkiye, 2023 yılında %4,5 oranında büyüme kaydetti.
Üretim yöntemine göre hesaplanan yıllık GSYH, zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2023 yılında bir önceki yıla göre %4,5 artış gösterdi. Cari fiyatlarla hesaplanan GSYH ise 2023 yılında bir önceki yıla göre %75,0 artarak 26 trilyon 276 milyar 307 milyon TL’ye ulaştı. Kişi başına GSYH ise 2023 yılında cari fiyatlarla 307 bin 952 TL, ABD doları cinsinden ise 13 bin 110 olarak hesaplandı. Finans ve sigorta faaliyetleri ise 2023 yılında %9,0 oranında artış gösterdi. GSYH’yi oluşturan diğer faaliyetler incelendiğinde, finans ve sigorta faaliyetleri %9,0, inşaat %7,8, hizmetler %6,4, diğer hizmet faaliyetleri %4,6, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %3,8, gayrimenkul faaliyetleri %2,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri %1,3, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %1,2 ve sanayi %0,8 artış gösterdi. Tarım sektörü ise %0,2 oranında azaldı. GSYH’nin dördüncü çeyrekteki büyüme oranı ise %4,0 olarak gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %1,0 artış gösterdi. Cari fiyatlarla hesaplanan GSYH ise 2023 yılının dördüncü çeyreğinde 8 trilyon 431 milyar 375 milyon TL olarak kaydedildi
2023 yılında yerleşik hane halklarının nihai tüketim harcamaları bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 12,8 artış gösterdi. Hane halklarının tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı ise yüzde 59,1 oldu. Ayrıca, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde hane halklarının nihai tüketim harcamaları yüzde 9,3 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 1,7 artarken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 10,7 artış gösterdi. Mal ve hizmet ihracatı ise 2023 yılında yüzde 2,7 azalırken ithalatı yüzde 11,7 arttı. İşgücü ödemeleri ise 2023 yılında yüzde 116,0 artış gösterdi. İşgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı ise 2023 yılında yüzde 32,8 oldu.
2023 yılına ilişkin yerleşik hane halklarının nihai tüketim harcamaları, bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre %12,8 arttı. Bu da hanehalkı tüketim harcamalarının gayri safi yurt içi hasıla içindeki payının %59,1 olduğunu gösteriyor.
Hane halkı nihai tüketim harcamaları 2023 yılının dördüncü çeyreğinde %9,3 arttı. Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları ise aynı dönemde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %9,3 oranında artmıştır. Devletin nihai tüketim harcamaları %1,7 artarken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu %10,7 artış gösterdi.
Mal ve hizmet ihracatı 2023 yılında %2,7 azalırken ithalat %11,7 arttı. Yıllık bazda, mal ve hizmet ihracatı %2,7 azalırken ithalat %11,7 oranında artmıştır. 2023 yılının dördüncü çeyreğinde mal ve hizmet ihracatı %0,2 azalırken ithalat %2,7 artmıştır.
işgücü ödemeleri 2023 yılında %116,0 artış gösterdi. Aynı dönemde net işletme artığı/karma gelir de %49,2 oranında artmıştır. Dördüncü çeyrekte ise işgücü ödemeleri %107,6 oranında artarken, net işletme artığı/karma gelir %55,0 artış göstermiştir.
İşgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı, yılın tamam
Para Piyasasi
EKONOMI
Türkçe’ye farklı dillerden giren ya da zamanla değişime uğrayan kelimeler anlam ve köken yönünden araştırılıyor. Bu araştırmalar arasında ekonomi kelimesinin anlamı ve kökenine ilişkin sorgulamalar da yer alıyor. Ekonomi kelimesini ilk kez duyan kişiler arama motoru Google’da ‘ekonomi ne demek ne anlama geliyor?’ sorusunun yanıtını arıyor. Peki ekonomi kelimesinin kökeni ne, ekonomi kelimesinin kaç anlamı var? İşte ekonomi kelimesinin anlamı…
Kelimelere ilgisi olan ve araştırmayı seven kişiler tarafından ekonomi kelimesinin anlamı inceleniyor. Gerek TDK sözlüğünde gerekse arama motorlarında merak edilen bu kelimenin anlamı ve kökeni, dil ve edebiyat meraklılarınca araştırılıyor. Peki ekonomi kelimesinin TDK’ya göre doğru anlamı nedir, ekonomi kelimesinin kökeni ne, ekonomi kelimesinin kaç anlamı var? İşte örnek cümleler ile birlikte ekonomi kelimesine dair merak edilenler…
EKONOMİ NE DEMEK, NEDİR? TDK’YE GÖRE ANLAMI
Ekonomi kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.
Ekonomi, Fransızca dilinden Türkçe’mize geçmiştir.
TDK’ye göre, ekonomi kelimesi anlamı şu şekildedir:
– İnsanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü, iktisat
– Bu ilişkileri inceleyen bilim dalı, iktisat
– Tutum
EKONOMİ KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
– Almanya akılalmaz bir çabuklukla yeniden kalkındı, ekonomisini çelikleştirdi, parasını altın yaptı.
– Ekonomi, kendinin ve çoluk çocuğunun boğazından kesmek demekti.
EKONOMİ KELİMESİ KULLANILAN ATASÖZÜ VE DEYİMLER
– ekonomi yapmak
EKONOMİ KELİMESİNİ İÇEREN BİRLEŞİK KELİMELER
ekonomi coğrafyası, ekonomi politik, bütüncü ekonomi, karma ekonomi, makroekonomi, millî ekonomi, planlı ekonomi, ulusal ekonomi, ev ekonomisi, piyasa ekonomisi
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR