Temizlik işkolunda anlaşma sağlandı
TONGUÇ KARAHAN
Bina temizliği alanında yaklaşık 700 bin işçiyi ilgilendiren 4. tur toplu sözleşme görüşmelerinde IG BAU sendikası ile işveren temsilcileri arasında uzlaşma sağlandı. 15 Kasım sabah saatlerinde sağlanan ve 29 Kasım’a kadar tarafların yetkili kurullardan onay alması gereken uzlaşmaya göre, temizlik işçilerinin ücretleri 1 Ocak 2025’ten itibaren saat başına 0,75 euro, bir yıl sonra ise yine aynı miktarda artacak.
En düşük ücret grubu 1’deki işçilerin saat ücretleri 2025’te 14,25 euroya, 2026 yılında ise 15 euroya çıkacak. 6. ve 7. ücret gruplarındaki işçilerin saat ücretine ise 1 Ocak 2025’ten itibaren 0,95 euro, Ocak 2026’dan itibaren de 0,75 euro artış yapılacak. Cam ve dış cephe temizleyicileri (6. ücret grubu) için sektördeki asgari ücret sonuçta 18,40 euro oluyor.
ÇIRAKLARIN MAAŞLARI DA ARTACAK
1 Ocak 2025’ten itibaren çırakların maaşları da eğitimin ilk yılında 100 euro artarak 1.000 euroya, ikinci yılda 115 euro aratarak 1.150 euroya ve üçüncü yılda 100 euro aratarak 1.300 euroya çıkarılacak.
Taraflar arasında ayrıca Kasım 2025’ten itibaren işçilere bir maaş tutarında özel ikramiye verilmesi konusunda da uzlaşma sağlandı.
Masaya saat ücretine 3 euro ve her yıl bir maaş ikramiye talebiyle oturan IG BAU sendikası, zorlu bir TİS süreci geçirdiklerini ve sonuçta temizlik işçilerinin aylık gelirlerinde yaklaşık yüzde 11 ücret artışı sağladıklarını vurgulayarak, mevcut koşullarda bunun bir başarı olarak görülmesi gerektiğini açıkladı.
Tarafların 29 Kasım tarihine kadar ilgili kurullarında onaylamaları halinde sözkonusu uzlaşma kesinlik kazanacak.
Yıllık mali hacmi 26 milyar euroluk bir sektör olan bina temizliği işkolunda 500 bini kadın olmak üzere yaklaşık 700 bin işçi çalışıyor.
İŞÇİLER SORUN VE İSTEKLERİNİ ANLATTILAR
Düsseldorf Havaalanı’nda çalışan temizlik işçileri 14 Kasım günü Köln’de yapılan eyleme katılanlar arasındaydı. İşçiler sorunlar ve beklentileri konusundaki görüşlerini gazetemizle paylaştılar:
Denis Markov: Adil bir ücret istiyoruz. Çünkü çalışma koşullarımızı gerçekten zor ve aldığımız ücretler düşük. Kira ve temel giderlerimizi karşılayabilmek için buna ihtiyacımız var.
Alina Nickbon: Saat ücreti olarak 3 euro bile az ama en azından bunu ve 13. aylığı almayı umut ediyoruz.
Brunhi lde Gering: Oldukça stresli bir iş ortamı var, bir iş yapıyoruz. Çok kısa süre uçak temizliğini tamamlamamız gerekiyor. Ama aldığımız ücret yetmediği için işten sonra da başka iş yapmak zorunda kalıyoruz.
Dudu Karakaş (Sasa BR Başkanı): Üç euro zam istiyoruz. Çünkü bunu hak ediyoruz. Aldığımız ücret yaptığımız iş için çok az. İnsanların sağlıklı, hijyen bir ortamda olması için çalışıyoruz ama kendi sağlığımız bozuluyor. Hayat pahalılığı yüzünden geçinemiyoruz. Aldığımız para kiramıza, temel ihtiyaçlarımıza zor yetiyor. Onun dışında da bir şey yapamıyoruz. Hep çalış çalış nereye kadar bilmiyoruz. Bu sorunların dışında işverenimiz Sasa, ihaleyi kaybettiği için şimdi işçileri çok daha problemli günler bekliyor. Aynı şartlarda ve haklar çalışıp çalışamayacağımız belli değil. Sosyal planda çok komik bir teklifle geldiler. Bir de bunun mücadelesini veriyoruz.
Fatma Toprak (Temizlik işçisi): Gelirimiz yetmediği için ikinci iş yapmak durumunda kalıyoruz. Kiralar bin euroyu geçti, market alışverişleri arttı. Bizim işyerinde yüzde 90 ek iş yapıyor işçiler. İkinci işle birlikte neredeyse 16 saatimiz çalışmakla geçiyor. Normal iş şartlarımızda epey ağır. Normalde beş kişinin yapacağı temizliği bir kişiye yaptırıyorlar. Çoğumuz schrot olduk, belden ayaktan rahatsızlık çekiyoruz. İşin zorluğu dışında bir havaalanında yolcularla stres yaşıyoruz, saygı görmüyoruz.
Kaynak: Yenihayat.de