TARİHE SAYGISIZLIK
Unutmayalım ki tarih sadece kitaplarda ya da müzelerde değil gittiğimiz her mekanda karşımıza çıkabilir. İşte tam da bu yüzden tarihimizi korumak için gerekli önlemleri almak hepimizin ortak görevi. Tekrar görüşünceye dek hoşça kalın…
TARİHE SAYGISIZLIK
TARİHE SAYGISIZLIK
EBRU AŞİTAN
Dillere pelesenk olan (Kupa Kızı Ve Sinek Valesi, Aşk Kırıntıları, Bana Öyle Bakma, Sevdim Seni Bir Kere ve Serseri…) gibi şarkılarıyla tanınan ünlü sanatçı Teoman’ın “Şunu koymasalar çok iyi olacaktı ya” diyerek Bodrum Antik Tiyatrosu’nda bulunan lahit mezarın üzerine yatıp şarkı söylemesi sosyal medyada adeta bomba etkisi yarattı…
Bu olay akıllara yakın tarihlerde Yıldız Tilbe’nin benzer bir davranışta bulunmak istemesi ancak güvenlik görevlileri tarafından engellenmesini getirdi. Her iki sanatçının da bu hareketi halk arasında ‘tarihsel mirasa saygısızlık’ olarak değerlendirildi ve halk bu konu hakkında güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiği söyledi.
Lahit nedir?
Lahit özellikle Antik Çağ’da ölülerin muhafaza edildiği genellikle taş oyarak yapılan ve sandık biçiminde olan mezar türüne denir. Bu mezarlar genellikle yeryüzünde sergilenir. Günümüzde de bazı devlet büyüklerinin mezarlarında bu tür lahitlere rastlanmaktadır.
Dikkat edilmeli…
Sevenleri tarafından Teoman’ın bu hareketi ‘tarihe ve kültüre olan saygısının’ sorgulanmasına neden oldu. Bodrum Antik Tiyatrosu gibi tarihi değer taşıyan mekanlarda yapılacak her hareket özellikle kamuoyunun ilgisini çeken bir sanatçının davranışlarını çok daha dikkatli şekilde sergilemesi gerektiğini düşünüyorum…
Yıldız Tilbe’nin yaşadığı benzer olayda güvenlik görevlilerinin tepkisi ‘tarihsel mirasa olan hassasiyeti’ korumak adına önemli bir adımdı. Fakat Teoman’ın olayında yaşananlar da bu ‘hassasiyetin’ yeterince korunmadığını gösterdi. Tarihi alanlarda sanat ve eğlence etkinlikleri düzenlenirken bu tür eylemlerin engellenmesi gerektiğini düşünmekteyim…
Mirasa saygısızlık!
Halkın bu tür eylemleri ‘tarihsel mirasa saygısızlık’ olarak değerlendirmesi ve bu mekanlarda böyle olayların yaşanması güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini ortaya koydu. Özellikle tarihi eserlerin korunması ve saygının sağlanması için fazlasıyla önem arz ediyor.
Hepimizin görevi!
Tarihsel ve kültürel mirasımız sadece geçmişimizin bir parçası değil aynı zamanda geleceğimizin şekillenmesinde de önemli. Bu nedenle hem sanatçılar hem de ziyaretçiler olarak hepimiz tarihimizi ve kültürümüzü korumalıyız… Geçmişin izlerine sahip çıkmak sadece bir mirası korumak değil aynı zamanda kültürel değerlerimize olan bağlılığımızın da simgesi.
Unutmayalım ki tarih sadece kitaplarda ya da müzelerde değil gittiğimiz her mekanda karşımıza çıkabilir. İşte tam da bu yüzden tarihimizi korumak için gerekli önlemleri almak hepimizin ortak görevi. Tekrar görüşünceye dek hoşça kalın…
Kaynak: SonMuhur.Com Read More
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER - TIKLA ve OKU
Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i…
Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i Alanya: overraskende krav I Alanya…
Kasım 10, 2024En safarisjåfør som ikke blir…
En safarisjåfør som ikke blir lei av Alanya Mens safarisjåføren…
Kasım 4, 2024Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne…
Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne dør mens hun prøver å…
Kasım 2, 2024Alanya opplever sin verste sesong:…
Verste sesong: Handelsmenn vil slutte i jobben! Det eneste håpet…
Ekim 10, 2024Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke
Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke I søknaden utført av gendarmeriet…
Eylül 20, 2024Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden
Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden En hendelse som fant sted…
Eylül 20, 2024