Skandal Büyüyor: Yenidoğan Çetesinin Adı Geçen Hastane Akreditasyon Aldı mı?

Toplantıya, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB), Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) ve TOBB Türkiye Sağlık Hizmetleri Meclisi Başkanlığı temsilcileri katıldı.
Komisyonda, özellikle İstanbul’daki yenidoğan çetesi soruşturmasında adı geçen hastanenin akreditasyon süreciyle ilgili dikkat çeken detaylar paylaşıldı. …..
TÜSEB Başkanı: “Eksiklerini Tamamladıktan Sonra Akredite Ettik”
TÜSEB Başkanı Ümit Kervan, yenidoğan çetesiyle gündeme gelen hastanenin akreditasyon sürecine dair şu açıklamalarda bulundu:
“Hastane 2019 yılında akreditasyon için başvurdu ancak eksiklikleri nedeniyle süreç hemen tamamlanmadı. 2020’de denetçilerimiz eksiklikleri tespit etti ve hastane sürece itiraz etti. 2022 yılında eksiklerini gideren hastane, akreditasyon belgesini aldı. 2023 yılında yapılan denetimde tekrar eksikler tespit edilince akreditasyonu askıya aldık ve hastaneden eylem raporu istedik. 2024 yılında yapılan yeni denetim sonucunda hastanenin yeniden akreditasyonu onaylandı.”
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, sürece tepki göstererek, “Olayların yaşandığı dönemde hastane akredite durumdaydı. Bu, akreditasyon sürecinin gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor” dedi.
Milletvekillerinden Sağlıkta Şiddet ve Özel Hastane Politikalarına Eleştiri
Komisyonda, AK Parti Kırklareli Milletvekili Gökhan Sarıçam’ın sağlık çalışanlarını hedef alan açıklamaları da tartışma konusu oldu. CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, şu ifadeleri kullandı:
“Bir milletvekilinin sağlıkta şiddeti körükleyen bir dil kullanması kabul edilemez. Meclis olarak sağlık çalışanlarını koruyacak adımları atmalıyız.”…..
AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş ise Sarıçam’ın sözlerine ilişkin, “Bu sözler milletvekilini bağlar, partimizi bağlamaz. Kastı aşan bir konuşma olmuştur, sağlık çalışanlarımız bizim için değerlidir”dedi.
Özel Hastanelerdeki Denetim Yetersizliği Gündemde
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, özel hastanelerde yaşanan sorunlara değinerek, “Sistemde köklü bir değişiklik yapılmalı. Çürük elmalar ayıklanıyor ama asıl sorun çözülmüyor. Dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve İstanbul İl Sağlık Müdürü olan mevcut Bakan Kemal Memişoğlu’nun komisyona gelip açıklama yapması gerekiyor” dedi.
TOBB Türkiye Sağlık Hizmetleri Meclisi Başkanı Banu Küçükel ise özel hastanelerdeki sorunları değerlendirerek, “Yoğun bakımda hasta ne kadar uzun yatarsa hastane o kadar fazla para kazanıyor. Bu sistem yanlış! Hasta ne kadar hızlı iyileştirilirse hastane ödüllendirilmeli” ifadelerini kullandı.
Sağlık Sistemine Yapısal Değişiklik Önerileri
Komisyonda konuşan Küçükel, Türkiye’de özel hastanelerin sağlık sistemindeki rolüne dikkat çekerek, şu verileri paylaştı:
– Ameliyatların %26,6’sı özel hastanelerde yapılıyor.
– Hastaların %27’si özel hastanelerde yatıyor.
– Kamu hastanelerinde ortalama yatış süresi 4,7 gün, özel hastanelerde 2,8 gün.
– Türkiye’de her vatandaş yılda ortalama 11,4 kez doktora gidiyor, bu oran dünya genelinde en yükseklerden biri.
Sağlık hizmetlerinin finansal sürdürülebilirliği konusunda, “Gayri safi milli hasılanın sadece %4’ü sağlığa ayrılıyor, bu oran dünyadaki en düşük oranlardan biri” diyerek sağlık bütçesinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Gözler Komisyonun Sonuç Raporunda
Bebek ölümleri ve özel hastanelerdeki skandalların araştırıldığı komisyonun raporu kamuoyu ve sağlık sektörü tarafından merakla bekleniyor. Önümüzdeki süreçte, eski ve mevcut sağlık bakanlarının komisyona çağrılması konusunda nasıl bir karar alınacağı ise kritik bir konu olmaya devam ediyor.
Kaynak: saglikpersonelihaber.netRead More
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR