SATSO meclisinde sektörel sorunlar görüşüldü
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımıyla Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Gündem maddelerinin değerlendirildiği toplantıda 31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) tarafından sunulan “Bilişim Sektörü Teknik Servis Hizmetleri Azami Fiyat Tarifesi ile “Cep Telefonu Tamir İşi Azami Fiyat Tarifesi” teklifinin görüşüldü. Teklif kararı hakkında kürsüye gelerek açıklama yapan Meclis Üyesi Necmettin Kırık, bilişim sektörüne yönelik son tarifeyi 2 yıl önce yaptıklarını, personel ve işletme giderlerinin artışları nedeniyle üyelerden gelen talepler doğrultusunda komite olarak araştırma yapıp fiyat tarifesini güncellediklerini açıkladı.
“Eğitim ile işgücünün ihtiyaç nitelikleri örtüşmüyor”
Gündem Maddelerine Devam Edilen Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde Söz Alan;
29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan TAÇYILDIZ, “Eğitim bireyi, toplumları ve ülkeleri geleceğe hazırlayan uzun bir süreçtir. Bunu başarıya ulaşması için eğitim paydaşlarının hepsini içtenlikle görevini yerine getirtmesi gerekir. Gelişmede en önemli etken eğitimli iyi yetişmiş bir nesildir. Ülkemizin genelinde sıkça gözüken yapısal sorunlar burada da yaşanıyor. İşsizliği azaltacak, işgücü piyasasını rahatlanacak müfredatın geliştirilmesi, mesleki eğitimin düşük gösterilerek statü düşüklüğü olarak gözükmesi mesleki eğitime önem azalıyor. Bu alanlarda gençlere ve aileleri kariyer fırsatlarının genişliği anlatılmalıdır.
Eğitim ile işgücünün ihtiyaç nitelikleri örtüşmüyor. Mezun olan gençler de maalesef beklentileri karşılamıyor. Bakanlığımız yerel ve bölgesel ihtiyaçlara uygun eğitim programları hazırlamalıdır. Mesleki eğitimde taleplere uygun müfredatlar geliştirilmelidir. Uygulamalı eğitim ve staj imkanları yaygınlaştırılmalıdır. İlimizde 147 okulumuz var ve 51’i meslek lisesi. Azımsanacak bir oran değil ancak bu okulların verimli ve işgücü ihtiyacını karşılayacak şekilde güncellenmelidir. Sonuçta 4 sene sonunda mezun olan da işgücüne ihtiyacı olan da memnun değil. Böyle bir imkanlar varken bizim yetişmiş elemana hemen ulaşabilmemiz gerekir. Eğitim programlarını yapan bakanlığımız artık kalıplardan çıkmalı. Bir sürü meslek lisesi var ama bir tarım lisesi yok? Biz tarımda da iyiyiz ve bu konuda ihtisaslaşmış okulların yaygınlaşması gerekiyor.” dedi.
Nitelikli istihdam sorunu Çözülmeli
13. Meslek Komitesi (İnşaat Malzemeleri Toptan ve Perakende Ticareti) Meclis Üyesi İbrahim Berat KARA, “Meslek Komitesi olarak 167 firmamızı temsilen 247 kişinin geniş katılımıyla istişare toplantısı gerçekleştirdik. Katılan ve emek veren herkese teşekkür ediyorum. Toplantımızda faiz problemi işçi maliyetleri taksit sıkıntıları, ticaret ahlakının bozulması, nitelikli istihdam gibi konuları tartıştık.
Kredi kartıyla ticaret yapan inşaat malzemecilerimiz, kredi kartının taksitlerin az olmasından dolayı ticaretlerini etkilendiğini vurguladılar. Faiz oranları da üyelerimizin belini büküyor. Nitelikli istihdam ve ticari ahlakın bozulmasına yönelik Yönetim Kurulu Başkanımız öncülüğünde Odamızın ciddi çalışmaları var biliyoruz ancak konuya bir çözüm bulamazsak 5-10 yıl içinde hiç kalifiye eleman bulamayacağız.
Tahsilat sorunu yaşayan üyelerimiz çek ve senet yasalarının değişmesini istiyor. Finansman ihtiyacı olan üyelerimiz de özellikle odamızın bu konuda girişimde bulunmasını istiyor. Esnaf Odaları’nda olduğu gibi uygun oranda kredilerin SATSO tarafından da karşılanmasını talep ediyorlar.” dedi.
Küçük Sanayi Sitelerine ihtiyaç Var
6. Meslek Komitesi (Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Ticareti) Meclis Üyesi Alican YILDIRIM, “Sektörlerinde başarılı çalışmalarıyla çeşitli ödüllere layık görülen Meclis Başkan Yardımcımız Onur Kansu, Meclis Üyelerimiz Engin Tumbaz ve Erzat İnce’yi tebrik ediyorum.
Bizler komite olarak 200’e yakın ziyaret yaptık ve dertler her üyemizde aynı. Dünyada bütün şehirler belli caddeleriyle anılırlar; bizim de değerimiz Çark Caddesi. Bu cadde ve uzun çarşı son yıllarda büyük sıkıntılar yaşıyor. Sıkıntıları çözmek adına girişimler oluyor ancak kolay çözülmüyor. Belirli bir düzen gerekiyor. OSB çalışmalarını destekliyoruz ancak daha da fazla planlı küçük sanayi siteleri gerekiyor. Sakarya’nın nüfusu 2013’te 937 bin idi şimdi ise 1 milyon 90 bin.. Bizler o zamanlarda bu yılları düşünüp 2 milyon oluruz diyorduk. Bizler emeği yoğun yatırımlar mı getirelim yoksa getirisi yüksek AR-GE yatırımları mı getirelim diye tartışmamız gerekiyor. Artık uzaktan dünyanın öbür ucuna iş yapan yazılımcılar var ve bir fabrika kadar da getirileri var. Bununla ilgili şehrin erklerinin de katılacağı bir çalıştay yapalım. Hep beraber bunları konuşalım. Çünkü OSB’ler ile ilgili de bir sürü konu var bunları şeffaf bir şekilde açıklayalım.” dedi.
Yetkisiz Servisler Tüketicileri Mağdur Ediyor
7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Meclis Üyesi Adem BİLGEN, “Komite olarak geleneksel şekilde gündeme getirdiğimiz kombi ve ısıtma cihazları bakım ve tamirleri için yetkili servislerin tercih edilmesini yine gündeme getirdik. Bunların yetkili servisler tarafından yapılmalıdır. Korsan servisler çok yaygınlaşmış vaziyette. SERBİS sistemi var ancak bizler yerel olarak üyelerimizin tanıtıldığı, korsan olarak hizmet veren servislerin de şikayet edileceği ve öğrenileceği bir platform üzerine çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm ve depreme karşı hazırlıklarımızı tamamlamamız gerekiyor, bununla ilgili tüm kurumlar Sakarya’mızda bulunan tüm kurumların el ele kol kola girerek bunu başarabileceğini düşünmekteyim”. dedi.
Yapı Denetim Yasasındaki Değişiklikler
18. Meslek Komitesi (Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri) Meclis Üyesi İlker ERGÜL, “Son zamanlarda basımlar basında çıkan haberlerde yapı denetim yasasında bazı değişiklikler yapılacağı gündeme geldi. Önceden müteahhitler ya da mal sahiplerinin istedikleri yapı denetim firmasını seçme hakları vardı. Böyle bir seçim hakkıyla herkes istediği ve beğendiği bir yapı denetimine çalışıyordu. Ancak bunun birçok sakıncası oldu. O dönemlerde 2.40 yapılması gereken bodrumlar 2.60 yapıldı sonra konuta çevrildi. Çatılarda da usulsüzlükler oluyordu. Sonra devlet yapı denetim firmalarını kendi otomatik atama kararı aldı. Sonra yeniden değişti ve 3 tane firma arasından istediğinizi seçme şansı verildi. Yasa gitgide gevşiyor. Belli bir metrekareye kadar yapı denetimini mal sahibi kendisi seçecekmiş; yani eskiye dönüyoruz.
Yine basına yansıyan bir haberde Kıran Tepe mevkii Paraşüt Tepe olarak bilinen yerde TOKİ konutları yapılacakmış. Paraşüt Tepe turizm için çok önemli. Uçtuğun yere dönme imkanı sağlayan başka bir alan yok. Burası bu güne kadar doğru düzgün yatırım yapılmadan kendi doğal özelliklerinin sağladığı imkanla bu kadar güzel işlerken burayı mahvetmeyelim.” dedi.
Kentsel Dönüşüm içinde olan şehirlerde konut kredileri kolaylaştırılmalı
34. MESLEK KOMİTESİ (Müteahhitlik Faaliyetleri) Meclis Başkan Yardımcısı Murat EKŞİ, “Birçok kez yapı denetim sistemindeki aksaklıklardan bahsetmiştik. Yaşanan bu sorunlar, hep suistimallerin yaşanmasından kaynaklıdır. Müteahhitlik sektöründe yaşanan en çok sıkıntılardan biri de bağlantıları yapılan bir inşaatın 45-50 gün aksamasıdır. 500 metrekare altında yapı denetim firmalarının az kazandığı işlerde bazı sorunlar çıkıyordu. Müteahhitten ekstra başka ücretler talep ediliyordu. 500 metrekare üstünde olan inşaatlarda müteahhit yapı denetim firmalarıyla verimli şekilde çalışabiliyordu. Bu seçim imkanı öncesinde sıkıntılar vardı ancak sonrasında bir bizce düzene girdi. Çünkü seçme imkanı tanındığında yakın olanlar seçebiliyor.
Bizim ilimizde 23-24 bin yıkılması gereken bina var. Mevcut nüfusumuz olası bir faciada uzun süre çadırlara maruz kalır. Sakarya’da ciddi bir barınma sorunu var. Bizim sektörümüz 250-300 sektörü direk etkiliyor. Keşke lokomotif inşaat sektörü olmasa başka sektör önde olsa ancak inşaat lokomotif bir sektör.
Komitemiz ve oda yönetimimizin girişimleriyle yapı denetim sisteminde yeni bir uygulamaya geçiliyor. Daha düzenli bir sistem olacak. Suistimal etmek isteyen elbet bir açığını bulur ve işi kötüye kullanır. İşlerin daha hızlı ve tertipli ilerleyeceği bir sistem. Hem de ciddi bir zam gelmiş bu da yapı denetim firmalarını sevindirecek, uygulamanın değişmesiyle de bizim de sevineceği bir uygulama olacak.
Artık konut kredilerine de ulaşım çok zor. Faizler yüksek olmasına rağmen eksper değerinin %10’u kadar kredi çıkıyor. Sıfır konutlara da ulaşım çok zor. Bizim şehrimizde, konuta bu kadar ihtiyaç olan ve kentsel dönüşüme ihtiyaç olan bizim gibi şehirlerde krediye ulaşım kolaylaştırılmalıdır.” dedi.
Yetkisiz Servisler ve İnternetten Beyaz Eşya Alışverişlerine Dikkat
9. Meslek Komitesi (Dayanıklı Tüketim Malları Ticareti) Meclis Üyesi, Yakup YILMAZ “Yetkisiz servisler birçok tüketiciyi mağdur ediyor. Arama motorlarında sahte servisler çok kolay yer alıyor ve tüketiciyi tuzağa düşürüyor. Her gün binlerce müşteri mağdur oluyor. Hem de gerçek yetkili servislerimiz de bundan itibar kaybı yaşıyor. Bir ürünün internet reklamlarında veya karşılaştırma sitelerinde yer alan görsellerinde verilen ürün fiyatının üzerine tıklandığında fiyatının değiştiğini, ya da sepete atıldığında değiştiğini görüyoruz. Bunlar çok sık meydana geliyor ve tüketiciyi kolaylıkla aldatabiliyorlar. Ticaret etiğine de zarar veriyor. İnternet üzerinden bu haksız rekabetin, tüketiciyi kandırmaya yatkın bu sektöre yönelik neden bu kadar denetimsiz bırakıldığını anlamıyoruz. İşletmelerimiz Ticaret Bakanlığı tarafından sürekli olarak etiket kontrolüne tabii tutuluyor. Bu gibi fiyat değişiklikleri de yaşanmıyor.” dedi.
D Yetki Belgeleri ve korsan Taşımacılık
19. Meslek Komitesi (Ulaşım ve Taşımacılık Grubu) Meclis Üyesi Yunus Emre ELBEK, “Şehrimizde uzun yıllardır önüne geçilemeyen bir korsan taşımacılık sorunu var. Bununla mücadele bir sorumluluktur. Denetimler yetersiz ve D yetki belgeleri hakkında bilgisizlik çok yaygın ve amacı dışında kullanımı da çok yaygındır. Her belgenin belli amacı vardı belli amaca hizmet eder. D 1-2-3-4 belgesi vardır ve her bir belgenin kullanım statüsü başkadır. Bizler korsan taşımacılık konusunda girişimlerimizi ve mücadelemizi yapıyoruz ancak bu tutumdan rahatsızlık duyanlar oluyor. Fakat hakkıyla işini yapan, tüm belgelerini alan, plakasını alan üyelerimiz varken kimse bu kesimin hakkını yiyemez. Sürekli resmi kanallarla iletişim halindeyiz. Şehrimizde olan bu korsan taşımacılığın hakkıyla üzerine gidilirse sorunun kısa sürede çözüleceğini inanıyoruz. Konunun da üzerine düşen tüm yetkililere teşekkür ediyoruz.” dedi.
Sakarya Bilişim Sektörü için Uygun Bir Kent
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmettin KIRIK, “Bilişim meslek liselerine ciddi talep var. Gençler başka bir bölüm okuyup sonra bilişim bölümüne geçiyor ancak koca bir nesli de kaybediyor olabiliriz. Bu sektörü bilmeden, yatkınlığı olmadan bilişim okuyan gençlerimiz bir hayli fazla. Genç kardeşlerimiz, çocuklarımız bilişim işi yapmak isteyebilirler. Masa başı veya keyifli bir iş olduğundan dolayı rağbet yüksek olabilir. Bununla alakalıdır, talep geliyor ama bizim bu talebi sınırlandırmamız ve öğrencileri de yönlendirmemiz gerekiyor.
Sakaryamız için bilişim sektörü çok uygun. Çevreyi kirletmez, katma değerli bir sektör. Ancak cazibesini bir türlü yükseltemiyoruz. Hızlı çalışmalar yapmamız lazım ki en başta kendi beyinlerimizi kendi meslektaşlarımızın önünü açmamız, onlara burada daha katma değerli bir sektör olduğunu, daha katma değerli ürünler üretebileceğini desteklememiz lazım. Teknokent var ancak yetmiyor büyümeli ve yenileri de eklenmelidir. Ayrıca şehrimizde çok iyi yazılım yapan firmalar var. Bu ihtiyaçlarımızda da hem sistem alımlarında hem de yazılım ürünleri alımlarında Sakaryalı meslektaşlarımıza birinci sıra öncelik yapılmasını tüm meslek gruplarından bekliyorum.” dedi.
Nitelikli Bungalov Turizmi için sektörel etkileşim önemli…
5. Meslek Komitesi (Yiyecek, İçecek ve Konaklama Hizmetleri) Meclis Üyesi İffet HACIEYÜPOĞLU, “SAVİBU Başkanı Sayın Safa Alaçam’ın da katılımıyla gerçekleştirdiğimiz toplantıda ele alınan bungalov turizmi ile ilgili bir vizyonu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sapanca, doğal güzellikleri ve huzurlu atmosferiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Ancak, hızla büyüyen bu sektörün sürdürülebilir gelişimi için güvenilir işletmelerin belirlenmesi, müşteri memnuniyetinin artırılması ve bölgenin doğru tanıtımı kritik öneme sahiptir.
Bu doğrultuda, güvenilir hizmet sağlayıcıların belirleneceği, doğru ve etkili tanıtma, kullanıcı dostu rezervasyon sistemi ve çevre dostu turizme imkan sağlayacak, bungalov turizmini destekleyecek bir dijital platform öneriyoruz. Dijital platform, Sapanca’yı dünyada bungalov turizminin tanınan bir markası haline getirmek için önemli bir araç olacaktır.
Bölgedeki yaklaşık 1500 bungalovun, yıl sonuna kadar geçerli olan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen geçici izin belgeleri bulunmaktadır. Bu süre dolduğunda, herhangi bir yasal düzenleme yapılmadığı takdirde işletmeler, ya faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacak ya da yasal olmayan şekilde çalışmaya devam etmek durumunda kalacaktır.
Bölgedeki turizm faaliyetlerinin sürdürülebilirliği ve işletmelerin mağduriyet yaşamaması adına, çözüm odaklı bir yaklaşım benimseyerek ilgili kurum ve kuruluşlarla aktif bir iletişim halindeyiz. Bungalov sektörü, konaklama hizmetlerinin ötesinde çamaşırhaneler, kahvaltıcılar, temizlik hizmetleri ve tedarikçiler gibi sektörlerle etkileşim içinde, yerel ekonomiye canlılık kazandırır. Bu ekosistem, ticaret ve hizmet altyapısını güçlendirirken istihdam yaratır. Ancak bu gelişimin sürdürülebilirliği için güçlü bir sanayi altyapısı şarttır. Sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinin büyümesini destekleyen temel unsurdur. Hep birlikte çalışarak Sapanca’yı bungalov turizminin gözde bir merkezi haline getirebiliriz.” dedi.
Uluslar Arası Taşıt Tanıma Sistemi 1 Ocak’a Yürürlüğe Giriyor
21. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yedek Parça Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Öztürk HACIEYÜPOĞLU, “
UTTS sistemi 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giriyor. Bütün ticari araçların taktırması zorunlu olacak. 1 Temmuz’dan itibaren de sıfır araç alımlarının hepsinde mecburen takılacak. 1.800 TL +KDV fiyatı var. 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu kış lastiği uygulaması başlıyor. Bunu da hem kendi can güvenliğimiz, sürüş güvenliğimiz hem karşı tarafın can ve mal güvenliği için zorunlu olmasa bile binek otomobillerde de taktırmak faydalı olacaktır. Araçlarda olduğu gibi binalarda da bir muayene sistemi olması gerekiyor. Belirli aralıklarla binaların da muayene edilmesi gerekiyor.
Şehrimizde zaman zaman panayır adı altında etkinlikler oluyor. Dışarıdan buraya gelip çadırlar kuruyorlar. Bir şeyler satıyorlar, gıda satıyorlar. Bunlar çok hijyenik koşullarda değil, fiyatları da takip ediliyor mu, edilmiyor mu? O da belirsiz esnafta bundan çok rahatsız oluyor. OSB’den yer alınması hususunda da üyelerimizden şifahi sorular geliyor. Ayrıntıların buradan açıklanarak herkesin rahatlayacağı bir açıklama yapılması gerekiyor.
Sektörel İletişim
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Behlül BAYRAK, “Çok güzel bir meclis geçiriyoruz. Her meclis üyemiz sektörü hakkında oldukça bilgili, sektör içi iletişimi de kuvvetli. Yakın zamanda basına yansıyan görüntülerde ülkemizde mülteci statüsü veya kısa süreli burada bulunan kişilere daha uygun fiyatlarla tarife verildiğini haberleri yayıldı ancak yaptığımız görüşmelerle böyle bir uygulamanın olmadığını gördük. Böyle memleketimizde huzur kaçıracak ya ne oluyor dedirtecek haberlere de itibar edilmemesini rica ediyoruz.” dedi.
Kahverengi Kokarca Sorunu Çözülmeli
4. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet BAYRAK, “Kahverengi kokarca sorununa karşı çok ciddi önlemler alınması gerekiyor. Tarım ve hayvancılık komisyonu olarak da bu gündemle toplandık. Eğer böyle giderse kahverengi kokarca böyle giderse ülkemize seneye vereceği hasar sadece fındıkta 700 milyon dolar. Sadece fındıkta da değil birçok sebze meyveye de hasar verdiği ortaya çıktı. Ticaretimize ve üretimimize çok büyük hasar verir. SUBÜ’nün biyolojik mücadele ile ilgili çalışması ve laboratuvar talebi var. Bu konu da ciddiye alınmalıdır.
Tağşiş konusunda çıkan haberler nedeniyle artık İstanbul gibi büyükşehirlerden Sakarya üretimi ürünlere karşı önyargı olduğunu ve Sakarya’dan ürün alınmadığını duyuyoruz. Reklamın kötüsü oldu maalesef. Üretim yerini değiştirmeyi düşünen işletmeler var. Şu anda bir üreticinin 20 ayda besleyip sattığı kesimlik dana ile ancak 6-7 aylık bir hayvan alınıyor. Yeni büyüyen hayvanların fiyatı 18-20 ay beslenen hayvanların fiyatına geldi. Cumhurbaşkanımız angus ithalatı yapacağız diyor. Ancak sorun neden ithalat yapıyoruz. Neden üretmiyoruz sorusunu sormamız lazım.” dedi.
Toplantının Dilek ve Temenniler Gündem Maddesinde Söz Alan;
Şehir dışından gelen festivaller
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Behlül BAYRAK, “Şehrimizdeki kermes vb. festivaller hakkında kaotik bir hava var. 2 tür bu şekilde organizasyon var. Kapalı alanlarda alanın sahibi tarafından yapılan etkinlikler var. Bunlara karışılamıyor maalesef yer sahipleri yapıyor diye. Ancak yaptığımız görüşmeler ile o alanlarda stant açacak işletmelerin artık SGK, İŞKUR, Ticaret İl Müdürlüğü ve Belediyelerden çeşitli belge ve işletme ruhsatlarının istenilmesi ile orada istediğimiz rekabet şartlarının oluşmasını sağladık.
Bizler belediye başkanlarıyla da görüştük. Bizler ticaret ile ilgili yapılan şikayetlere istinaden hemen harekete geçiyoruz. Ticareti daha etik ve sürdürülebilir bir rekabet ortamında sürdürmek için komisyonumuzla diğer bütün kuruluşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Kermes sorununu duymaya devam edeceğiz. Ancak kapalı alanlarda yapılacaklar bile stant açmak isteyen işletmelerden çeşitli belgeler istenecek. Yer sahibi bu belgeleri getirmezsen sana yer veremem diyecek ve standarta kavuşturulacak. Açık alanlarla ilgili de belediyelerle görüştük. Net bir şekilde bundan sonra verilmeyecek. Yakın zamanda Diyarbakır’a bir gezi programı düzenledik. Özellikle ticari hayatı inceledik. Özellikle trafik sorunun çözmüş bir şehir. Çok rahat şekilde insanların yaşadığını gördük.” dedi.
Sosyokültürel ve ticari yapının bozulmasına Necati Mert yazısı ile örnek
17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Adnan BORAZANCIOĞLU, “Değerli Yazarımız ve şehrimizin kıymetlilerinden Necati Mert’i Hocamızı rahmetle anıyorum.
Akgün Başkanımız Sakarya’nın sosyokültürel yapısının bozulmasından ötürü şikayetlerini ifade ederek ticari şirketlerin kapanmaması için dileklerde bulundu. Rahmetli Necati Mert hocamızın da bu anlamda güzel bir yazısı vardı. Kurduğu kitap evini devretmek zorunda kaldığında ticari değil kitabın değerini bilen birinin sahip çıkması gerektiğini anlatan tam da bu konuya özgü bir yazı yazmıştı. Hocamızı Akgün Başkanımızın ilk göreve geldiği günlerde ağırlayıp değerini hissettirmeye çalışmıştık.
SATSO’muz iyi ki var iyi ki bu değerlere sahip çıkıyoruz. Şehrimizde birçok değer var. Bunları da gün yüzüne çıkaralım sahip çıkalım.
Kahverengi Kokarca için Ar- Ge Çalışmaları
34. MESLEK KOMİTESİ (Müteahhitlik Faaliyetleri) Meclis Üyesi Enes ZENGİN, “Kahverengi kokarca ile alakalı teknokentte bulunan firmamız ile 6 üniversiteden profesör ile birlikte uzun süredir bir çalışma içindeydik. Son aşamasına geldik.
2 türlü mücadele var. Birincisi; az olduğu dönemlerde feramon tuzaklarıyla bir koku salınıyor ve böcek bunun içine giriyor. Aslında bu tuzakları bizim hocalarımız 2017 yılında bulmuşlardı ancak o zaman çok yaygın popülasyonda değildi. İkincisi de kimyasal bakteri mücadelesi..
Bu sene ülkemize 500 milyon doların üzerinde zarar verdi. Seneye bunun 3 katı olacak. 300 çeşide yakın meyve-sebzeye de zarar veriyor. Gürcistan da çok daha büyük zararlara sebep oldu.
Yıllardır toprağımızı kimyasal gübre ve ilaçlara maruz bırakıyoruz. Normalde toprağın kendi içindeki bakteriler bu böceği yok etmeye yetiyor ancak bu ilaçları kullanarak toprağın bu özelliğini yitirmesi yol açtık. Şimdi üretilen bu bakteri ile toprağın o bakteriye tekrar kavuşması sağlanıyor.” dedi.
Kaynak: halk54.com
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR