Progesteron Düşüklüğü Gebeliği Nasıl Etkiler?
Progesteron Düşüklüğü Gebeliği Nasıl Etkiler?
Progesteron, rahim astarını gebeliğe hazırlayan önemli bir hormondur. Peki, eksikliği gebeliği nasıl etkiler?
Progesteron, rahim astarını gebeliğe hazırlayan ve hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olan önemli bir hormondur. Progesteron düşüklüğü ise bu hormonun olması gereken değerden daha az olduğunu ifade eder. Peki, gebelikte progesteron düşüklüğü tehlikeli mi? Hamilelikte progesteron düşüklüğü erken doğum veya düşük riskini artırır mı? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, progesteron düşüklüğü ve gebelik ilişkisini ele aldık. Hazırsanız başlayalım!
Progesteron Nedir?
Progesteron, rahim astarını gebeliğe hazırlayan önemli bir hormondur. Her adet döngüsünde düşen ve yükselen progesteron hormonu, gebelik gerçekleşmediğinde azalır ve bunun sonucunda adet kanaması gerçekleşir. Hamile kalındığında ise progesteron hormonu artarak rahim astarını sağlıklı tutar ve kasılmalar yaşanmasını önler. Ayrıca emzirmeye hazırlık için süt bezlerinin gelişmesine yardımcı olur. Peki, sağlıklı bir kişide progesteron kaç olmalı?
Progesteron Kaç Olmalı?
Hamileliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için belli bir progesteron seviyesine ihtiyaç vardır. Ancak normal kabul edilen değerlerin geniş bir aralığı var ve bu değerler vücudun hormonu ne zaman salgıladığına bağlı olarak dalgalanabilir.
Progesteronun normal aralıkları ise şu şekildedir:
- Yumurtlamadan önce: Mililitre başına 1 nanogramdan az
- Adet döngüsünün ortasında: 5 ila 20 ng/ml
- Gebeliğin ilk 3 ayı: 11,2 ila 90 ng/ml
- Gebeliğin ikinci üç aylık dönemi: 25,6 ila 89,4 ng/ml
- 48 ila 300 ng/ml üzeri
Progesteron Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
Düşük progesteron belirtileri aşağıdakileri içerebilir. Ancak düşük progesteron dışında başka nedenlerin de bu belirtilere yol açabileceği unutulmamalıdır:
- Düzensiz adet veya hiç adet olmamak
- Baş ağrısı veya migren
- Ruh hali değişiklikleri
- Sık düşükler
- Gebelikte lekelenme ve karın ağrısı
Bu içeriğimiz de ilginizi Çekebilir:
Progestan Nedir ve Hamilelikte Neden Kullanılır?
Progesteron Düşüklüğü Gebeliği Nasıl Etkiler?
Düşük progesteronun gebeliği nasıl etkilediğine dair henüz kesinleşmiş bir bilgi bulunmamaktadır. Bazı uzmanlar düşük progesteronun hamilelik üzerinde hiçbir etkisi olmadığını söylerken kimileri yeterli progesteron olmadan rahmin gebeliğe hazır olmayacağını ve embriyonun rahim astarına yerleşip gelişemeyeceğini belirtiyor. Konuyla ilgili yapılan araştırmaların çoğu çelişkili sonuçlar verdiğinden, progesteron hormonu ve gebelik ilişkisine dair net bir şey söylemek ne yazık ki günümüzde mümkün değildir.
Progesteron Takviyeleri Erken Doğum veya Düşüğü Önleyebilir mi?
Bugüne kadar pek çok çalışmada progesteron takviyeleri ile erken doğum ve düşük riski arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ancak sonuçlar çoğu zaman çelişkili olduğundan progesteron takviyesinin erken doğum veya düşüğe engelleyip engellemediğine dair net bir bilgi elde edilememiştir. Ancak progesteron tedavilerinin yan etkilerinin az olduğu düşünüldüğünde, düşük veya erken doğum riski bulunan kadınlara kadın doğum uzmanları tarafından progesteron tedavisi önerilebilmektedir.
Erken Doğumların Önlenmesi
Gebeliğin 16 ila 24. haftasında rahim ağzı kısalığı olan kadınlarda vajinal progesteron fitil veya jelinin erken doğumu önlemede etkili olabileceği bulunmuştur. Ayrıca daha önce erken doğum yapan kadınlarda progesteron takviyesi kullanmanın sonraki gebeliklerde erken doğum riskini azalttığını gösteren bazı araştırmalar mevcut.
Düşüklerin Önlenmesi
800’den fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, açıklanamayan tekrarlayan düşük öyküsü olan ve progesteron tedavisi uygulanan kadınlarda canlı doğum oranının kayda değer ölçüde yüksek olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ancak farklı bir çalışmada, progesteron takviyelerinin özellikle tekrarlayan düşük yaşayan kadınlarda etkili olabileceği ortaya konmuştur.
Kısaca özetlemek gerekirse, progesteron takviyelerinin düşük ve erken doğum ile ilişkisini araştıran pek çok çalışma olsa da bunların çoğu birbiri ile çeliştiğinden konuyla ilgili net bir şeyler söylemek henüz mümkün değildir.
Progesteron Düşüklüğü Tedavisi
Erken doğum geçmişi, tekrarlayan düşükler, kısa serviks veya düşük progesteron seviyeleri nedeniyle kadın doğum uzmanları progesteron tedavisi önerebilmektedir. Bu tedavi ise mevcut duruma göre aşağıdaki formlarda uygulanabilir:
- Progesteron Enjeksiyonları
- Vajinal progesteron fitilleri veya jelleri
- Oral progesteron tabletler
Kaynak: Gebe.Com Read More
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR