Prof. Dr. Öztürkmen: Topraklarımızı kaybetmek geleceğimizi kaybetmektir

Prof. Dr. Öztürkmen: Topraklarımızı kaybetmek geleceğimizi kaybetmektir

    

 

Türkiye’nin en önemli doğal varlıklarından biri olan toprak, yaşamın temel kaynağı ve gıda güvenliğinin en kritik unsurudur. TEMA Vakfı, 11-17 Kasım tarihleri arasında kutlanan Erozyonla Mücadele Haftası’nda “Sağlıklı Toprak, Sağlıklı Yaşam” sloganıyla toprağın hayati önemine dikkat çekiyor.

Türkiye’de her yıl 642 milyon ton toprak erozyona uğrayarak tarım alanlarından, meralardan ve ormanlardan kayboluyor. Bu kayıp, bir futbol sahasını bir metre derinliğinde dolduracak miktarda toprağın her dakikada erozyon nedeniyle yok olması anlamına geliyor.

Erozyonla mücadelede toprağın korunmasını sağlayacak sürdürülebilir tarım uygulamaları, ağaçlandırma çalışmaları ve tarım arazilerinde eğim yönünde değil, kontur sürüm gibi doğru yöntemlerin kullanılması büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalar, doğru toprak koruma yöntemleriyle erozyonun yüzde 60’a kadar azaltılabileceğini gösteriyor.

Türkiye, dünyada erozyon riski en yüksek ülkeler arasında yer alıyor. Toprakların yüzde 59’u yüksek ve çok yüksek erozyon riski taşıyan bölgelerde bulunuyor.

 

Bölge halkını toprağı koruma bilinciyle hareket etmeye davet ettiklerini ifade eden TEMA İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, toprağın kaybının sadece tarımsal verimliliği etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda kültürün ve geleceğin de kaybolmasına yol açacağını vurguladı.

Toprağın korunması için bilinçli tarım uygulamalarına ve ağaçlandırma çalışmalarına ihtiyaç olduğunu belirten Öztürkmen, “Topraklarımızı kaybetmek, sadece tarımsal verimliliği değil, bu topraklardan beslenen kültürümüzü ve geleceğimizi de kaybetmek anlamına gelir” diyerek, halkı bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

Öztürkmen, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin erozyon riskine açık bir coğrafya olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: 

“Şanlıurfa, Türkiye’nin en verimli tarım alanlarına sahip illerinden biri. Ancak bu topraklarımız, her yıl erozyon nedeniyle büyük kayıplar yaşıyor. GAP projesiyle suya kavuşan bölgemizde sürdürülebilir tarım uygulamalarına geçiş, topraklarımızın korunması için hayati önemdedir. Tarım arazilerinde eğime uygun sürüm tekniklerinin kullanılması, nadas uygulamalarının azaltılması ve çok yıllık bitkilerin yaygınlaştırılması erozyonla mücadelede etkili yöntemlerdir. TEMA Vakfı olarak bölge halkını toprağı koruma bilinciyle hareket etmeye davet ediyoruz. Topraklarımızı kaybetmek, sadece tarımsal verimliliği değil, bu topraklardan beslenen kültürümüzü ve geleceğimizi de kaybetmek anlamına gelir.”
 

Kaynak: Guneydoguguncel.Com ​Read More

 

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR