Norveç Oturum İzni – Norveç’e Göç Etmek için Göçmenlik Prosedürleri.. Diyar21 News
Norveç Oturum İzni – Norveç’e Göç Etmek için Göçmenlik Prosedürleri
Norveç Göçmenlik Yasası’na göre, İskandinav ülkelerinin vatandaşları hariç, tüm yabancıların Norveç’e göçmen olarak gitmek için oturma izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Norveç halkına yapılan bir ankete göre; ankete katılanların %40’ı, göçmenlerin çoğunun Norveç’te çalışma hayatına olumlu katkılarda bulunduğunu kesinlikle kabul ederken, sadece %2’si ülkede göçmen olmaması gerektiğini düşünmektedir.
Statistic Norway 2017 yılı verilerine göre, Norveç’in göçmen nüfusu 883.751 kişidir ve ülkenin toplam nüfusunun %16.8’ini oluşturmaktadır. Norveç’in en çok göç aldığı ülkeler; Polonya, Litvanya, İsveç, Somali, Almanya, Irak, Suriye, Filipinler, Pakistan ve Eritre’dir.
Norveç; düşük suç oranı, kaliteli yaşam standartları gibi sebeplerden dolayı son yıllarda üst üste Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Raporu tarafından “yaşanacak en iyi ülke” olarak seçilmiştir ve göçmenler tarafından çokça tercih edilen bir ülke olmuştur.
Norveç’e Göç Etmek Hakkında Sorular ve Yorumlar
Norveç Göçmen Alımı Yapıyor Mu?
Norveç’e Nasıl Göç Edilir?
Norveç’e Göç Etme Yolları Nelerdir?
İş Aramak için Norveç Göçmenlik Başvurusu
Norveç Göçmenlik Kriterleri
Eğitim Yoluyla Norveç Göçmenlik Kriterleri
Öğrenci Vizesi İle Norveç Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Çalışma Yoluyla Norveç’e Göç Etme Kriterleri
Çalışmak Yoluyla Norveç Göçmenlik Başvurusu Yapabilecek Meslek Grupları Nelerdir?
Aile Birleşimi Yoluyla Norveç’e Göç Etme Kriterleri
Yatırım Yoluyla Norveç Göçmenlik Kriterleri
İltica Yoluyla Norveç’e Göç Etme Kriterleri
Sık Sorulan Sorular
Norveç İçin Göçmenlik Başvurusu Nereye Yapılır?
Norveç Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Norveç Göçmenlik Başvuru Ücreti Ne Kadardır?
Norveç Göçmenlik Başvuru Ücreti Nasıl Ödenir?
Norveç Göçmenlik Başvuru Ücretinden Kimler Muaftır?
Norveç’e Göç Ettikten Sonra Vatandaşlık Nasıl Alınır?
Norveç Göçmen Bürosu İle Nasıl İletişime Geçilir?
Norveç Göçmen Alımı Yapıyor Mu?
Evet, 2023 yılında Norveç göçmen alımı yapmaktadır.
Norveç; çalışma, iş kurma, eğitim alma veya aile birleşimi gibi çeşitli nedenlerle göçmenlik başvurusu yapan yabancı ülke vatandaşlarını kabul etmektedir.
Norveç’e Nasıl Göç Edilir?
Norveç’e göç etmek ve yerleşmek için oturum izni alınması gerekmektedir.
Norveç; çalışma, iş kurma, eğitim alma veya aile birleşimi gibi çeşitli nedenlerle başvuru yapan yabancı ülke vatandaşlarına birtakım şartları karşılamaları halinde Norveç oturum izni vermektedir.
Norveç’e Göç Etme Yolları Nelerdir?
Norveç’e göç etme yollarının hepsinde oturma izni alınması gerekmektedir ve Norveç oturma izni; eğitim, çalışma, iş kurma ya da aile birleşimi için verilmektedir.
Norveç’te eşi olan kişiler ile ebeveyni olan 18 yaşından küçük çocuklara aile birleşimi oturma izni, Norveç’te bir işverenden geçerli bir iş teklifi almış olan kişilere çalışma ve oturma izni, Norveç’te iş kuran kişilere ve ailelerine yatırımcı oturma izni, Norveç’te bir eğitim kurumundan kabul almış olan kişilere öğrenci oturma izni verilirken; iltica yoluyla da Norveç’e göç edilebilmektedir.
İş Aramak için Norveç Göçmenlik Başvurusu
Norveç’te iş aramak için Norveç iş arama vizesi başvurusu yapılması gerekmektedir. Norveç’te iş aramak için göçmenlik başvurusu, kişinin Norveç’te en fazla 1 sene süreyle iş aramasına olanak sağlayan Norveç göçmenlik başvurusu türüdür. Norveç iş arama vizesi ile göçmenlik başvurusu yapmak için Norveçteki bir üniversitede, meslek okulunda veya kolejde öğrenci olunması ya da bir araştırmacı olarak oturum iznine sahip olunması ve oturum izni sona ermeden en az 1 ay önce iş aramak için oturum iznine başvurulması gerekmektedir.
Norveç’te iş aranacak süre boyunca kişinin ayda en az 22.167 NOK gelirinin olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Norveç’te nitelikli eleman olarak iş ararken nitelikli işçi gerektirmeyen işler dahil olmak tam zamanlı veya yarı zamanlı çalışılabilmektedir.
Norveç Göçmenlik Kriterleri
Norveç göçmenlik başvurusu yapacak kişiler için temel kriterler aşağıda listelenmiştir.
Son 10 yılda alınmış, geçerli bir pasaporta sahip olmak gerekmektedir.
Norveç oturum izni türlerinden birine sahip olmak gerekmektedir.
Norveç göçmenlik standartlarınca belirlenen miktarda maddi kaynağa sahip olmak gerekmektedir.
Temiz bir adli sicil kaydına sahip olmak ve daha önce vize ihlali yapmamış olmak gerekmektedir.
Belirli seviyede Norveççe konuşabilmek, yazabilmek ve anlayabilmek gerekmektedir.
Listelenen Norveç göçmenlik başvurusu şartları standart şartlardır ve Norveç’e göç etmek için başvurulacak vize türüne göre farklılık göstermektedir. Norveç öğrenci oturum iznine başvuracak kişiler ile çalışma ya da aile birleşimi için oturum iznine başvuracak kişiler için farklı şartlar öngörülmektedir.
Eğitim Yoluyla Norveç Göçmenlik Kriterleri
Eğitim yoluyla Norveç göçmenlik şartları aşağıda listelenmiştir.
Norveç’te bir eğitim kurumuna kabul edilmiş olmak gerekmektedir.
Norveç’te eğitim görülecek süre boyunca yeterli maddi kaynağa sahip olmak gerekmektedir.
Eğitim kurumuna harç ödenmesi gereken durumlarda, harç ödeyecek maddi kaynağa sahip olmak gerekmektedir.
Eğitim kurumuna ait yurt, kiralık ev, paylaşımlı ev gibi yaşanacak bir yere sahip olunması gerekmektedir.
Eğitim süresi bittiğinde başvuru sahibinin ülkesine dönme niyetinde olduğunun kanıtlanması gerekmektedir.
Öğrenci Vizesi İle Norveç Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Öğrenci olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için Norveç’te bir eğitim programından kabul mektubu alınması gerekmektedir. Başvuru için gerekli belgeler hazırlanıp kontrol listesinin çıktısı alınmalıdır. Norveç göçmenlik başvurusu formu doldurulduktan sonra seçilen VFS Global başvuru merkezine randevu alınmalıdır. Randevu günü geldiğinde gerekli belgeler seçilen VFS Global başvuru merkezine sunulmalıdır.
Norveç öğrenci vizesi ile Norveç göçmenlik başvurusu yapıldığında belgeler doğrulanılması için Norveç Göçmenlik Bürosu’na gönderilmektedir. Norveç göçmenlik başvuru belgeleri doğrulandığı takdirde öğrenciye oturma izni yollanmaktadır.
Çalışma Yoluyla Norveç’e Göç Etme Kriterleri
Çalışma yoluyla Norveç’e göç etme kriterleri aşağıda listelenmiştir.
18 yaşından büyük olunması gerekmektedir.
Norveç’te tam zamanlı bir iş bulunması gerekmektedir.
Bulunan işin, aynı işi yapan bir Norveç vatandaşının sağlayacağı kazançtan az miktarda kazanç sağlamaması gerekmektedir.
Bir yüksek eğitim kurumundan mezun olunması veya eğitim sahibi olunmaması durumunda işe uygun özel yeteneklere sahip olunması gerekmektedir.
Başvuru sahibinin geçmişe yönelik veya güncel bir sabıka kaydının olmaması gerekmektedir.
Yukarıda belirtilenler, standart şartlardır ve başvuru şartları başvurulan çalışma vizesi türüne göre farklılık göstermektedir.
Çalışmak Yoluyla Norveç Göçmenlik Başvurusu Yapabilecek Meslek Grupları Nelerdir?
Norveç’te çalışmak için Norveç göçmenlik başvurusu yapabilecek meslek grupları aşağıda listelenmiştir.
Nitelikli işçi: Nitelikli işçi olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için lise mezunlarının, en az üç yıllık bir mesleki eğitim programı tamamlamış olması ve Norveç’te eşdeğer bir mesleki eğitim programı bulunması gerekmektedir. Nitelikli işçi olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için üniversite mezunlarının lisans eğitimini tamamlamış olması gerekmektedir.
Denizci: Denizci olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, Norveç kıta sahanlığında denizcilik yapılacak olunması gerekmektedir.
Sporcu veya antrenör: Sporcu veya antrenör olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, Norveç Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi ya da Spor Konfederasyonu tarafından kişinin alanında nitelikli olduğunun onaylanması gerekmektedir. Çalışılacak işte vergilendirilmeden önce yılda en az 265.998 NOK kazanılıyor olması gerekmektedir.
Aşçı: Aşçı olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, aşçılık eğitimi ve en az on yıllık iş tecrübesine sahip olunması gerekmektedir. İş tecrübesi süresinin en az yarısında yüksek standartta bir restoranda çalışmış olunmalıdır.
Misyoner: Misyoner olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, alınan dini eğitim üzerine yüksek lisans yapılmış olunması gerekmektedir. Çalışılacak işte vergilendirilmeden önce yılda en az 265.998 NOK kazanılmalıdır. Misyonerlik görevinin gönüllü yapılması durumunda çalışanın barınma, beslenme ve diğer ihtiyaçlarının işveren tarafından karşılanacağının garanti edilmesi gerekmektedir.
Şirket sahibi: Şirket sahibi olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, şirket sadece başvuru sahibine ait olmalıdır. Şirketin sahibine vergilendirilmeden önce yılda en az 265.998 NOK sağlayacak durumda olması gerekmektedir. Norveç Göçmenlik Bürosu, yetkililerden şirketin muhtemel karını hesaplanmasını istemektedir.
Mevsimlik işçi: Mevsimlik işçi olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için; tarım, ormancılık, balıkçılık, restoran veya turizm alanında mevsimlik işçi olarak işe alınmış olunması gerekmektedir. İşverenin, Norveç Çalışma ve Refah İdaresi’nden, işi yapmak için Norveç veya AB ülkelerinden yeterli sayıda işçi bulunamadığına dair onay almış olması gerekmektedir.
Norveç Kalkınma İşbirliği Ajansı çalışanı: Norveç Kalkınma İşbirliği Ajansı çalışanı olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, ajansın bir ortağı tarafından işe alınılmış olunması gerekmektedir. Alınacak ücretin Norveç’te yaşamak için yeterli olması ve yaşamak için bir yer kiralanmış olunması; alınacak ücret düşük ise, Norveç Kalkınma İşbirliği Ajansı’nın kişinin Norveç’e gelişini, konaklama ücretini ve dönüş biletini karşılaması gerekmektedir.
Araştırmacı: Araştırmacı olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için Norveç’te bir üniversitede, kolejde veya enstitüde araştırma yürütülecek olunması gerekmektedir. Kişinin yılda en az 126.357 NOK gelirinin bulunması gerekmektedir.
Stajyer: Stajyer olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için Norveç’te bir üniversitede staj yapılacak olunması ve 18 ila 30 yaş arasında olunması gerekmektedir.
Aile Birleşimi Yoluyla Norveç’e Göç Etme Kriterleri
Aile birleşimi yoluyla Norveç’e göç etme şartları, Norveç’te ikamet eden sponsorun vatandaşlık durumuna ve başvuru sahibi ile Norveç’te ikamet eden sponsorun ilişkisine (eşi, çocuğu, ebeveyni vb.) göre farklılık göstermektedir.
Norveç aile göçü yapacak kişiler arasında eş için gerekli şartlar; evliliğin Norveç ve Türkiye’de geçerli olması, Norveç’te beraber yaşanacak olması, evliliğin çıkar evliliği olmaması ve iki tarafın da en az 24 yaşında olmasını gerektirmektedir.
Çocuklar için Norveç aile birleşimi vize şartları, çocuğun yaşına göre farklılık göstermektedir; 18 yaşından küçükler için pasaporta sahip olunması temel şartken, 18 yaşından büyükler için 18- 21 yaş aralığında olunması, eşe veya partnere sahip olunmaması, daha önceden birkaç yıllığına Norveç oturma iznine sahip olunmuş olması ve fiziksel veya zihinsel engele sahip olunması gerekmektedir.
Ebeveynler için Norveç aile birleşimi şartları; 60 yaşından büyük olunmasını,
Türkiye’de yaşayan herhangi bir ebeveyn, çocuk, torun veya torun çocuğuna sahip olunmamasını ve başvuru sahibinin eşi veya partneri bulunmamasını gerektirmektedir.
Yatırım Yoluyla Norveç Göçmenlik Kriterleri
Yatırım yoluyla Norveç göçmenlik şartları aşağıda listelenmiştir.
Başvuru ücretinin ödenmesi gerekmektedir.
Lise düzeyinde, örneğin marangoz veya sağlık çalışanı olarak en az üç yıllık mesleki eğitim programını tamamlanması ve Norveç’te buna karşılık gelen bir mesleki eğitim programı olması, üniversite lisans derecesine sahip olunması veya kurslar ve bazı eğitimlerle birlikte uzun mesleki deneyim (en az 6 yıl) yoluyla edinilen becerilere sahip olunması şartlarından en az birinin karşılanması gerekmektedir.
Belirtilen şartları sağlayan ve Norveç ekonomisine katkı sağlayacak bir yatırım yapmak isteyenlere Norveç yatırımcı vizesi verilmektedir.
İltica Yoluyla Norveç’e Göç Etme Kriterleri
İltica yoluyla Norveç’e gitme şartları arasında; ırk, etnik köken, din, milliyet, belirli bir sosyal gruba üye olma veya siyasi görüş sebebiyle ayrımcılık veya eziyete maruz kalan bir kişi olmak veya menşe ülkelerine dönmesi halinde ölüm cezasına, işkenceye veya diğer insanlık dışı ya da onur kırıcı muameleye maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan bir kişi olmak bulunmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Norveç göçmenliği ile ilgii danışmanlarımıza en sık sorulan sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Norveç İçin Göçmenlik Başvurusu Nereye Yapılır?
Norveç için göçmenlik başvurusu, Norveç’ten yapılması halinde ikamet edilen bölgedeki polis merkezine ya da servis merkezine yapılmaktadır ve ikamet edilen yerdeki yetkili başvuru merkezinin UDI internet sitesi https://www.udi.no/en/ adresinden öğrenilebilmektedir.
Türkiye’den yapılan Norveç vizesi başvuruları için yetkilendirilmiş aracı kurum VFS Global olmaktadır ve Türkiye’den yapılacak Norveç göçmenlik başvuruları VFS Global’e veya akredite vize acentelerine yapılabilmektedir.
VFS Global, sadece vize başvuru merkezidir. Norveç vize başvurularında vize değerlendirme yetkisi tamamen Norveç Ankara Büyükelçiliği’nde bulunmaktadır.
Norveç Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Norveç göçmenlik başvurusu yapmak için, Norveç Göçmen Bürosu’nun internet sitesi https://www.udi.no/en/ adresinden başvuru formunun doldurulması, vize ücretinin ödenmesi ve sonrasında VFS Global üzerinden vize randevusu alınması gerekmektedir.
VFS Global üzerinden Norveç göçmenlik randevusu alındıktan sonra; gerekli belgelerin hazırlanması, randevu günü geldiğinde VFS Global merkezine gidilmesi, gerekli evrakların teslim edilmesi, biyometri işlemleri için parmak izi verilmesi gerekmektedir.
Norveç göçmenlik başvurusu yapıldıktan sonra başvuru, Göçmenlik Müdürlüğü’ne (UDI) gönderilmektedir ve işlem süresi göçmenlik türüne göre 4- 18 ay arasında sürmektedir. Göçmenlik başvurusu karara bağlandıktan sonra başvuru sahibine pasaportu geri gönderilmektedir ve onay durumunda pasaporta damga basılırken; ret durumunda başvurunun neden reddedildiğini açıklayan bir mektup teslim edilmektedir.
Norveç Göçmenlik Başvuru Ücreti Ne Kadardır?
Norveç göçmenlik başvuru ücreti, vize türlerine ve başvuru sahibinin yaşına göre farklılık göstermektedir.
Aile birleşimi göçmenlik başvurularında; 18 yaşından büyükler için 10.500 Norveç kronu ödenirken, 18 yaşından küçükler için başvuru ücreti alınmamaktadır.
Çalışma amacıyla göçmenlik başvurularında ücret 6.300 Norveç kronu olurken, 18 yaşından büyük olup eğitim için göçmenlik başvurusu yapanlardan 5.900 Norveç kronu istenmektedir. Au Pair için başvuru ücreti, 9.100 Norveç kronudur.
Vize harcına ek olarak yetkili vize başvuru merkezi VFS Global, her başvuru için 21 EUR vize servis harcı talep etmektedir.
Norveç Göçmenlik Başvuru Ücreti Nasıl Ödenir?
Norveç göçmenlik başvurusu için vize harcının UDI resmi adresinden çevrimiçi olarak kredi ya da banka kartı ile ödenmesi gerekirken; vize servis ücretinin VFS Global’den alınan randevu esnasında tam, nakit ve euro cinsinden ödenmesi gerekmektedir.
Norveç Göçmenlik Başvuru Ücretinden Kimler Muaftır?
Norveç göçmenlik başvuru ücretinden muaf olan kişiler aşağıda listelenmiştir.
6 yaşından küçük kişiler Norveç göçmenlik kayıt ücretinden muaftır.
AB vatandaşı olan yakın bir aile üyesiyle seyahat edecek veya aile üyesini ziyaret edecek kişiler Norveç göçmenlik kayıt ücretinden muaftır.
Norveç’e eğitim amaçlı gezi düzenlenmesi durumunda olduğunda öğrenciler, stajyerler ve eşlik eden öğretmenler Norveç göçmenlik kayıt ücretinden muaftır.
Norveç’e bilimsel araştırma yapmak gelen araştırmacılar Norveç göçmenlik kayıt ücretinden muaftır.
Norveç’e Göç Ettikten Sonra Vatandaşlık Nasıl Alınır?
Norveç’e göç ettikten sonra vatandaşlık başvurusu yapmak için, son on yılda en az yedi yıl Norveç’te yaşanmış olunması gerekmektedir. Başvuru sırasında, geçerli bir daimi oturum iznine sahip olunması ve önceki on yıl içinde Norveç’te yaşarken sahip olunan oturum izinlerinin her birinin bir yıl veya daha uzun bir geçerlilik süresine sahip olması gerekmektedir.
Norveç vatandaşlık başvurusunda bulunacak 18-67 yaş arasındaki adaylar Norveççe dil kursunda eğitim almalıdır. Eğitimden sonra minimum A2 konuşma seviyesinde Norveççe bilindiği kanıtlanmalıdır. Norveç kültürü hakkındaki bilgi seviyesini kanıtlamak için sosyal bilgi ya da vatandaşlık testine girildikten ve temiz bir sabıka kaydına sahip olunduğu kanıtlandıktan sonra Norveç Göçmenlik Bürosuna, Norveç Vatandaşlık Başvurusu yapılabilmektedir.
Norveç vatandaşlık başvurusu 12 ay içinde sonuçlanmaktadır. Norveç, 2020 yılında çifte vatandaşlık kabul etmeye başlamıştır. Norveç Göçmenlik Bürosunun verilerine göre 2020 yılında 26 bin kişi Norveç vatandaşlık başvurusu yapmıştır. Norveç vatandaşlık başvurusu sayısındaki artış bekleme süresini uzatabilmektedir.
Norveç Göçmen Bürosu İle Nasıl İletişime Geçilir?
Norveç göçmen bürosu ile telefon ya da mail yoluyla iletişime geçilebilmektedir.
Norveç Göçmenlik Bürosu, pazartesi cuma günlerinde 10:00- 14:30 arasında hizmet vermektedir ve telefon numarası (+47) 23 35 16 00’dır.
Norveç göç idaresine mail atarak iletişime geçilebilmesi için, UDI internet sitesinden form doldurulması gerekmektedir. UDI mail formu için, https://www.udi.no/en/contact-us/applicants-with-questions-about-a-case-or-regulations/ linki üzerinden “contact us by email” seçeneğine tıklanması ve aile/ çalışma/ öğrenci seçeneklerinden başvuru sahibine uygun olan seçeneğin alt türünün seçilmesi gerekmektedir.
UDI mail formunda; başvuru sahibinin adı, soyadı, telefon numarası, mail adresi gibi bilgiler istenmekte ve sormak istediği soruya dair bir kutucuk bulunmaktadır. Kaynak: Vizem
Norveç Oturum İzni
Norveç’te 90 günden fazla kalınması ya da kalma süresi içerisinde çalışma durumu söz konusu ise oturum izni başvurusu yapmak gereklidir. Eğer Norveç’e çalışmak için gidilecekse bir oturum iznine ihtiyaç vardır. Normal şartlarda ilk olarak iş bulunması gereklidir. Başvuru yapılacak oturum izni, kişinin yeterliliğine ve Norveç’te çalışılacak iş durumuna bağlıdır.
Norveç’te 3 aydan fazla bir süre için eğitime ya da okula gidilmesi halinde, eğitim iznine başvuru yapılması gerekmektedir. Eğitim vizesinin alınması durumunda eğitim alırken haftada 20 saate kadar, tatillerde ise tam zamanlı olarak çalışılabilmektedir.
Au pair olarak, Norveçli bir ailenin yanında yaşayarak, dil bilgisi geliştirilebilir, Norveç toplumu hakıında bilgi edinilebilir. Buna karşılık olarak kişiyi ağırlayan aileye ev işlerinde yardım ve çocuk bakma gibi servisler sağlanabilir. Vize başvuru merkezlerinden çalışma, eğitim ve diğer oturum izninlerine Türk vatandaşları ve Türkiye’de oturum izni olan vatandaşlar başvuru yapabilir.
Üçüncü dünya ülkesi vatandaşları (Suriye vatandaşları hariç) en az 6 ay geçerli Türkiye oturum kartları olması şartıyla vize başvurusunda bulunabilirler.
Norveç Aile Birleşimi
Norveç’e aile birleşimi nedeniyle gideceklerin öncelikle Norveç’e giriş yapmadan oturum izni almaları gereklidir. Ancak istenen kriterlerin karşılandığına ikna olunan ayrıcalıklı durumlarda oturum izni düzenlenmeden de Norveç’e giriş yapılabilmektedir. Bu durumda kişimin eğer vize geçerliliği varsa giriş vizesine ihtiyacı olur ve bu vize aile birleşimi (D vizesi) başvurusu cevabının beklenilmesi için düzenlenir.
Giriş vizesinin verilme amacı, başvuru sahibinin Norveç’e giriş için vize alabilmesi ve oturum izni başvurusunu Norveç polisine yapabilmesidir. Bununla birlikte oturum izni başvurusu devam ederken başvuru sahibi Norveç’te bekleyebilir ve polis memuru durumu inceleyip araştırdığından ve ileri bir işlem için Norveç Göçmen Bürosu’na göndermediği için işlem süresi kısalmaktadır.
Norveç oturum iznine başvuru yapan kişilere giriş izni düzenlenebilmekte ve bununla birlikte başvuru işlemlerinin sonuçlanmasını Norveç’e giderek bekleyebilirler. D vize sadece özel durumlarda düzenlenebilmektedir. Bu durum aile birleşimi koşullarının sağlanıp sağlanmayacağında kuşku duyulmamasıdır.
Norveç Büyükelçiliği, aile birleşimi nedeniyle oturum izni D vize şartları karşılanmadığı takdirde ya da şartların karşılanacağından kuşku duyursa D vize başvuru işlemlerini reddetmektedir.
Vize başvuru merkezlerinden yalnızca Türk vatandaşları oturum izni için başvuru yapabilir. Ancak başvuru sahibinin Türk olduğu aile birleşimi durumlarında ce referansın 25 yaş altı olduğu durumlarda Norveç Göçmen Bürosu referans ile görüşme yapılması gerektiğini düşündüğünden birçok Türk vatandaşı D vize için uygun olmayacaktır. Eğer Norveç Büyükelçiliği referansın aile birleşimi durumunda görüşmeye girmesi gerektiği ihtimalini düşünürse oturum izni, D vize başvuru işlemi reddedilir.
Norveç Aile birleşimi için oturum izni sadece Norveç Büyükelçiliği’ne ilişkin uzun süreli ve ciddi olduğu evraklarla ispat edilmesi halinde düzenlenmektedir. Başvuru sahibi ve referansın uzun süredir beraber yaşadıklarını ispat eden belgeler gibi. Referans kişi Norveç’e aile birleşimi aracılığıyla geldiyse D vizesi başvuru işlemi olumsuz sonuçlanmaktadır.
Eşlerin yanı sıra, aile birleşimi yapmak isteyen çocuklar da başvuru yapabilirler. Oturum izni aynı zamanda işçi olarak Norveç’te oturum izni olan kişilerin çocuklarına ve eşlerine de verilmektedir.
Norveç aile birleşimi D vize başvurusu yapmak için C vize başvuru yapmak gereklidir. D vize başvuru yapan kişiye oturum izni kararını Norveç’te beklemesi için verilen bir çeşit giriş vizesi özelliği taşımaktadır. Oturum izni değildir ve D vize başvuru yapan kişiye çalışma izni, sağlık hizmeti hakkı vermez.
Norveç Aile Birleşimi için Gerekli Evraklar
D vizesi sadece Norveç Büyükelçiliği’ne beyan edilen evraklara, ilişkinin uzun süreli ve ciddi olduğu kanıtlanırda verilebilmektedir. Aile birleşimi başvurusu için gereken evrakların yanında Norveç’teli eşle beraber aile birleşimi yapılabilmesi için aşağıdaki evrakların ibraz edilmesi gereklidir.
Dilekçe. Başvuru sahibinin ve referansı arasındaki ilişkiyi evlilik öncesini ve sonrasını açıklayan bir dilekçe yazması gereklidir.. Referans olan kişi nasıl ve nerede tanışıldığını ve beraber geçirilen süreyi ayrıntılı açıklamalıdır.
Vize başvuru formu. Dikkat doldurulmuş ve imzalanmış Schengen başvuru formu
Pasaport. İçerisinde 2 adet boş vize sayfası bulunmalı ve vize başvurusu tarihinden itibaren 1 yıl daha fazladan geçerlilik süresi olmalıdır. Yeni pasaportun ve varsa daha önceden alınmış eski pasaportların Schengen vize sayfalarının fotokopileri.
Başvuru sahibi ve referans arasındaki ilişkinin belgelenmesi gerekmektedir. Norveçli eşin pasaportundaki Türkiye’ye giriş damgalarının fotokopisiyle ve başvuru sahibinin Norveç’e ziyaretini gösteren giriş ve çıkış mühürlerinin fotokopileriyle birlikte yaşadığını gösteren belgeler.
Fotoğraf. Güncel en son 6 ay içerisinde çekilmiş 35x45mm ebatlarında, beyaz fon üzerine çekilmiş olmalıdır.
Ek evraklar eğer Norveç’te vasıflı işçi olarak oturum izni olan eş ile aile birleşimi yapılıyorsa gerekmemektedir.
D vizesi için başvuru yapılırken C vizesinde gerekli olan evrakların da beyan edilmesi gerekebilir.
Gidiş uçak rezervasyonları (varsa)
Evlilik cüzdanı (orijinal ve fotokopi), başvuran çocuk ise doğum kayıt örneği
Adli sicil belgesi, noter onaylı çevirisi ve apostili ve fotokopisi
Doğum belgesi, noter onaylı çevirisi ve apostili
Sağlık raporu
Seyahat sağlık sigortası, acil tıbbi bakım ya da acil hastane bakımı masraflarını kapsayan, 30000 euro teminat tutarında
D vizesi için başvuru yapıldığında aile birleşimi için gerekli tüm evraklar, daha önce sunulmuş olsa da tekrar sunulması gereklidir.
Norveç Au-Pair için Gerekli Evraklar
Vize Başvuru formu İngilizce ve siyah tükenmezle doldurulmalı, başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır.
Pasaport. İçinde en az 2 boş vize sayfaları bulunan geçerli pasaport. Eğer varsa eski pasaportlarınız.
Yanına gidilecek aileden, başvuru sahibine istinaden yazılmış bir mektup, İngilizce olması şarttır. Mektup (aslı) aşağıdaki bilgileri içermelidir:
Evde hangi lisan konuşuluyor
Çalışma saatleri ve şartları
Ne kadar cep harçlığı alacaksınız
Aile bireyleri sayısı
Çocukların yaşları
Ailenin milliyeti
Hangi dil okuluna gideceğiniz ve yapılmış ayarlamaların teyidi.
Ailenin sizi ne zaman beklediği
Mali durumu gösteren belgeler
Maaş bordrosu ya da geliri gösteren belgeler
Eğer iş sahibi iseniz firmanızın belgeleri: Ticaret Odası kaydı, en son vergi levhası, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi ilgili paragrafların İngilizce’ye tercüme edilmesi zorunludur
Banka cüzdanları ya da banka yazıları
Ailenin maddi durumunu gösteren belgeler; maaş bordroları, banka cüzdanları.
Malvarlığı varsa bunu ispat eden evraklar.
Eğer Türkiye’de öğrenci ise; öğrenci kayıt belgesi, öğrenimini kanıtlayan belgeler
Türkiye’de herhangi bir eğitim alınmışsa İngilizce lisan eğitimi de dahil olmak üzere bunların kanıtı
Erkekler için askerlik durumlarını açıklayan belge. İngilizce olması zorunludur
Norveç Çalışma İzni için Gerekli Evraklar
Pasaport. İçerisinde 2 adet boş vize sayfası bulunmalı ve vize başvurusu tarihinden itibaren 1 yıl daha fazladan geçerlilik süresi olmalıdır. Eski pasaportların Schengen vize sayfalarının fotokopileri.
Vize başvuru formu. Dikkat doldurulmuş ve imzalanmış Schengen başvuru formu.
Fotoğraf. Güncel, beyaz fonlu 2 adet vesikalık fotoğraf, 35X45 boyutlarında.
Varsa gidiş uçak rezervasyonları
İş akdi, orijinal ve fotokopisi
Sağlık raporu, İngilizce ve noter onaylı çevirisi.
Adli sicil belgesi, İngilizce, noter onaylı çevirisi ve apostili.
Doğum belgesi, İngilizce noter onaylı çevirisi ve apostili.
Yabancı uyruklu vatandaşlar için Türkiye’de oturma izni fotokopisi.
Seyahat sağlık sigortası. Acil tıbbi bakım ya da acil hastane bakımı masraflarını kapsayan, 30000 teminat tutarında, Schengen bölgesinde geçerli.
Norveç Erasmus Vizesi için Gerekli Evraklar
Dikkatli doldurulmuş, tarih yazılmış ve imzalanmış PL formu.
Pasaport. Kimlik bilgilerinin, damge ve vizelerinin olduğu sayfaların fotokopileri.
Fotoğraf. 2 adet 35x45mm ebatlarında arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf.
Sağlık sigortası. Kalış dahilindeki her günü kapsayan minimum 30.000 teminatlı sağlık sigortası.
Davet mektubu. Gidilecek üniversiteden davet mektubu.
Türkiye’deki üniversiteden alınan imzalı, kaşeli orijinal hibe teyit mektubu.
Hibesiz olarak gönderilen kişi adına Türkiye’deki okul tarafından hazırlanmış katılım teyit yazısına ek olarak maddi durumu gösteren belgeler:
Konaklama masraflarını karşılamak için son 3 aya ve kişiye ait bankadan alınmış ıslak imzalı, kaşeli güncel hesap dökümü.
Masrafların aile ya da sponsor olan kişi tarafından karşılanması halinde, masrafları karşılayan kişi adına hazırlanan noter tasdikli taahhütname mektubu kalış masraflarını karşılayacak son 3 aya ait bankadan alınmış ıslak imzalı, kaşeli, güncel banka hesap dökümü.
Öğrenci belgesi. Başvuru sahibine ait güncel, imzalı, kaşeli orijinal öğrenci belgesi.
Yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye’den planlanan çıkış tarihine kadar geçerli oturum kartı
Kaynak: Hermesvize
Norveç Hakkında 12 İlginç Bilgi
İskandinav Yarımadası’na doğru yolculuk var! Evet, satırlarımızın devamında Norveç’e gidiyoruz.
Norveç Hakkında 12 İlginç Bilgi
Norveç Hakkında 12 İlginç Bilgi
8) Peki Ikea’daki yatak ve gardıroplar isimlerini Norveç’in yerleşim yerlerinden aldığını biliyor muydunuz? Artık öğrendiniz!
Norveç Hakkında 12 İlginç Bilgi
12) Norveç’te kitap yazmaya karar verirseniz, en büyük destekçiniz devlet oluyor. Devlet; kitabınızdan tam 1000 kopya satın alıp dünyadaki ülkelere gönderiyor, böylece hem işiniz kolaylaşıyor hem de dünyaya açılıyorsunuz.
Norveç Hakkında 10 İlginç Bilgi
Norveç, yaşam standartlarının yüksekliği, doğal güzellikleri, suç oranının düşüklüğü gibi sebeplerden dolayı çoğu insanın hayallerini süsleyen bir ülke. BM’nin 2022 raporuna göre,dünyanın en mutlu 8.ülkesi konumunda.Bu güzel İskandinav ülkesini daha yakından tanımak adına, benim hazırlamaktan ,sizinde okumaktan keyif aldığınız ilginç bilgileri derledim.Keyifli okumalar 🙂
1- Gıda alışverişlerinizi Pazar gününe bırakmamalısınız
Norveç’te Pazar günleri bütün gıda marketleri kapalı.Sadece küçük ihtiyaçlarınız için benzin istasyonlarının marketlerine gidebiliyorsunuz.
2- Ülke dünyanın ikinci büyük kahve tüketicisi
Norveç dünyada en çok kahve tüketen ülkeler listesinde, Finlandiya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Norveçliler günde en az 3 fincan kahve içiyor. Kişi başı yıllık kahve tüketimi ise 10 kilogram.
3- Üniversite eğitimi ücretsiz
İşte Norveç’te yaşamak için bir sebep daha. Ülkedeki devlet üniversiteleri hem Norveç vatandaşları hem de uluslararası öğrenciler için ücretsiz. Sadece öğrencilerden dönem başı 30-60 euro arası harç bedeli talep ediliyor. Özel üniversiteler için de çeşitli burs imkanları mevcut.
4- Zorunlu haller dışında köpek kısırlaştırmak yasak
Norveç hayvan haklarına en çok önem veren ülkelerden biri. Zorunlu haller dışında köpeğinizi kısırlaştırmanız yasa dışı. Yine 2015’te çıkan bir genelgeye göre. köpeğinizi günde 3 kez dolaştırmaya çıkarmanız gerekiyor. Sevimli kedicikler de ihmal edilmemiş tabii. Norveç’te kedileri ensesinden veya kuyruğundan tutmak yasak. Ayrıca seyahate çıkarken evde yalnız da bırakamıyorsunuz.
5- Dünyanın en uzun tüneline sahip
Oslo ve Bergen’i birbirine bağlayan Laerdal Tüneli, 24.5 km’lik uzunluğuyla dünyanın en uzun tüneli. 1995-2000 yılları arasında inşa edilmiş. Tüneli geçmek yaklaşık 20 dakika sürüyor. Her 1.5 km’de bir dönüş ayrımı yapılmış ve 125 milyon dolara mal olmuş.
6- Ulusal içecekleri Aquavit
Her ülkenin kendine özgü, orayla özdeşleşen milli bir içeceği vardır. Örneğin Almanya’nın milli içeceği bira, Rusların milli içeceği ise votkadır. Norveç’in milli içeceği ise Akevitt veya Aquavit. Latince hayat suyu anlamına geliyor. İlk kez 1804’te Norveç’in Drammen şehrinde, kralın mısırdan sert içki yapılmayacağına dair çıkarttığı bir kararname sonucunda Johan Godtfried Schwencke adlı yerel bir tüccar tarafından üretilmeye başlanmış. Patatesten damıtılan içki karavay likörü ile tatlandırılıyor. Ayrıca arome vemek için anason, rezene, kişniş vs. de kullanılıyor.
7- Hapishanelerde internet ve tv serbest
Norveç suç oranı oldukça düşük bir ülke. Bunda hem kanunlar hem de mahkumların başarılı rehabilitasyon süreci önemli rol oynuyor. Ülkedeki hapishanelerde mahkumların hücrelerinde internet ve televizyon kullanımı serbest. Ayrıca bazı hapishanelerde playstation gibi gibi konsol oyunlarının oynandığı hobi alanları da var.
8- Ülkenin ismi ” kuzeye doğru deniz yolu ” anlamına geliyor
Orta Çağ yazmalarına göre ülkeye ismini veren efsanevi kral Norr. Yaygın görüşe göre ise ülkenin ismi Norveççe Denizi’ne verilen kuzeye doğru deniz yolu anlamındaki Norovergr’den türemiş. Norveçliler ülkelerine Norge diyorlar. Bu kelime Norveçli denizcilerin parolalarından birisiymiş. Kelime kuzeye daha kuzeye anlamına geliyor. Bir diğer görüşe göre ülkenin ismi buradan türemiş.
9- Londra Trafalgar Meydanındaki meşhur yılbaşı ağacı Norveç’ten geliyor
Her yıl Londra Trafalgar Meydanına noel süslemeleri için dikilen çam ağacı 1947’den beri her sene Norveç’ten geliyor. Norveç 1940-45 arasındaki Nazi işgaline karşı kendisine destek veren İngiltere’ye bir vefa borcu olarak ağacı her yıl hazırlayıp gönderiyor. Ağaca ormanın kraliçesi adı veriliyor. 60-70 yaşında ve 20 metre uzunluğundaki ağaçlar, Oslo’da düzenlenen törenin ardından gemilerle Londra’ya gönderiliyor. Gelen ağaçlar Aralık ayının ilk Perşembe akşamı 500 adet lamba ile birlikte meydana dikiliyor. Ağaç Norveç’e ait objelerle süsleniyor ve binlerce kişinin katıldığı törenle Noel ilahileri eşliğinde açılıyor.
10- Yazar olmak istiyorsanız Norveç’e yerleşmek akıllıca olabilir
Eğer Norveç’te yaşıyor ve kitap yazmayı düşünüyorsanız oldukça şanslısınız. Çünkü devlet kitabınızdan 1000 kopya satın alıp, ülke genelindeki kütüphanelere dağıtıyor. Böylece isminizi duyurmanız kolaylaşıyor.
Kaynak: Newloggers
İsveç Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?
isveç, İskandinav Yarımadası’nda bulunan en kalabalık ve yüz ölçümü en geniş ülkedir. Kuzey ışıkları ve barındırdığı çok sayıda göl ile bilinir.
Avrupa Birliği vatandaşlarının İsveç’te çalışmaları mümkündür. Kimlik veya pasaport ile iş aramak ya da çalışmak için İsveç’e gidebilirler.¹
Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlar, İsveç’te çalışmak için çalışma izni (İsveççe: arbetstillstånd, İngilizce: work permit) başvurusu yapmalıdır.² Ülkeye giriş yapmadan önce çalışma izni başvurusu yapmak ve çalışma izni hakkı almış olmak gerekir.³
İsveç’e çalışmak için nasıl gidilir?
Çalışmak için İsveç’e gitmek istiyorsanız çalışma izni başvurusu yapmanız gerekir. İsveç’e turist vizesiyle giderek çalışmak mümkün değildir.
Çalışma izni başvurusu, online olarak veya başvuru formunu büyükelçilik ve konsolosluklara ileterek yapılabilir.
İsveç çalışma izni başvuru adımları aşağıdaki gibidir:³
Çalışma izni başvurusu yapabilmek için İsveç’teki pozisyona dair çalışma sözleşmesine sahip olmak. (Başvuruyu yaparken bu sözleşme de diğer gerekli belgelerle sunulur.)
İşverenin, söz konusu işe alımı ve çalışacak adayın kişisel bilgilerini sunarak başvuru sürecini başlatması.
Çalışma izni başvurusunun nasıl yapılacağına dair alınacak e-postaya göre, ailenin de çalışacak adayla birlikte İsveç’e gideceği durumlarda, gerekli izin başvurularının eş zamanlı olarak yapılması.
Gerekli belgelerin toplanarak başvuruya eklenmesi:
Çalışma kontratı,
Pasaportunuzun; kişisel bilgiler, fotoğraf, imza, pasaport numarası, pasaportu düzenleyen ülke, geçerlilik süresi, barkod ile vatandaşı olunan ülke dışında ülke veya ülkelerden varsa oturma iznini gösteren sayfalarının fotokopileri,
Vekâletname (başvuru başkası adına yapılıyorsa).
Gerekli başvuru ücretinin ödenmesi ile başvurunun tamamlanması (Çalışma izni başvuru ücreti 2.200 SEK’tir⁴).
Göçmenlik bürosunun (İsveççe: Migrationsverket) başvuruyu değerlendirmesi.
Oturma izni kartı için gerekli bilgilerin (parmak izi ve fotoğraf) sağlanması.
Eğer başvuru herhangi bir sebepten dolayı online olarak doldurulmadıysa, çalışma izni başvuru formunun⁵ ikamet edilen ülkede bulunan İsveç konsolosluğuna veya büyükelçiliğine iletilmesi.
Wise ile geleneksel bankacılık kesintilerine takılmadan yurt dışına para gönderebilir ve yurt dışından para alabilirsiniz.
Hesaplayıcımızda işlem ücretini, kullanılan kuru ve alıcıya ulaşacak meblağı açıkça görürsünüz. Kaynak: Wise
İsveç Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
İsveç oturma izni almak için İsveç vatandaşı biriyle evlenmeniz, yasal partnerlik yaşamanız, eğitim görecek olmanız ya da çalışacak olmanız gerekir. Öncelikle hangi şartları sağladığınızı bulmanız ve buna göre evraklar ile başvuruda bulunmanız gerekir. Randevuyu online olarak alabilir ve size verilen randevu saatinde evraklar ile konsoloslukta olabilirsiniz. İsveç oturum izninin nasıl alınacağı ile beraber şartlarını da sizler için derledik.
İsveç oturma izni için İsveç konsolosluklarından online randevu alabilirsiniz. Gerekli evrakları tamamlamanız ve eksik belge olmadan randevu zamanında konsoloslukta olmanız gerekir.
İsveç Oturma İzni Nasıl Alınır?
İsveç ülkesinden oturma izni almak için İsveç’te 90 günden daha uzun eğitim almanız ya da iş yapacak olmanız gerekir. Bunun dışında İsveç vatandaşı biriyle evlilik ya da yasal partnerlik yaparsanız da oturum izni alabilirsiniz. Bu kişilerin uzun süreli oturum iznine sahip olmaları ya da İsveç vatandaşı olmaları gerekmektedir.
İsveç’te yaşamak için sınırsız oturma iznine sahip veya İsveç vatandaşı olan birinci ya da ikinci dereceden akrabanın da yanına gidebilirsiniz. İltica yolu ile İsveç’e göç edilmesi de gerekmektedir. Gerekli şartların taşınması halinde oturma iznine başvurabilirsiniz. Oturum izni türüne göre gerekli evraklarda da değişiklikler olur. Oturma izni başvurusunda gerekli olan genel evraklar pasaport, biyometrik fotoğraf, nüfus kayıt örneği ve başvuru formudur.
Şartları Nelerdir?
İsveç’te 3 aylık süreden daha fazla kalmak için oturum izni almak gerekmektedir. Oturum izni almak için çalışma, yasal partnerlik, evlilik, iş kurma ya da eğitim almak gereklidir. İsveç’e gitmeden önce oturum iznini almış olmanız ve sonrasına gitmeniz gerekir. İsveç’te oturum izni almanın şartları şu şekildedir:
İsveç’te iş kurmak
İsveç iltica ve sığınma talebi
İsveç vatandaşı olan biri ile evlenmek ya da yasal olarak partner olmak
İsveç’te doktora yapacak olmak
İsveç’te 90 günden daha uzun süreli çalışma
İsveç’te lisans ya da yüksek lisans eğitimi
Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
İsveç’te hiç yaşamamış olan kişiler bir İsveç vatandaşıyla evli bile olsalar oturma izni için başvuru yapamazlar. Ancak bir İsveç vatandaşı ile evli olan birinin çocuğu İsveç’te doğmamış bile olsa oturma izni için başvuru yapabilir.
Ülkeye spor, sanat ya da bilim alanında fayda sağlamak için de gidebilirsiniz. Çeşitli nedenler ile İsveç’te yaşamak isteyen kişilerin İsveç oturum izni için konsolosluklara başvuruda bulunması gerekir. İsveç oturum izini için kişilerden amaçlarına göre bazı evraklar istemesi mümkündür. Pasaport ya da kimlik bilgileri gibi temel evraklar dışında farklı belgeler de talep edilebilir.
Evrakların içinde vize başvuru formu, fotoğraf, pasaport, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve 18 yaşından küçük olanlar için muvafakatname gerekir. Randevu için randevu talep formunu doldurmanız ve cevaba göre randevuya gitmeniz gerekir. İsveç konsolosluğu tarafından randevusuz hiçbir başvuru kabul edilmez… Hurriyet
Nasıl başvuru yapılır?
Başvuranların büyük bir kısmı, çalışma izni başvurularını İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesinden yapmaktadırlar.
İnternet üzerinden yapılan başvurular
1. Belgelerinizi hazırlayın
Hangi belgeleri sunmanız gerektiğini öğrenin. İsveç Göçmen Dairesi, tam olarak yapılmış başvurulara öncelik vererek daha hızlı karar vermektedir.
Sunmanız gereken belgeleri İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesinde bulabilirsiniz.
2. Başvurunuzu yapın
İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesindeki yönergeleri takip edin. Belgelerinizi başvurunuza elektronik olarak ekleyin ve başvuru ücretini MasterCard veya VISA kartınızla ödeyin. Aile bireyleri aynı anda başvuru yapıyorsa, başvuruların aynı başvuru içinde yapılması gerekmektedir.
İsveç’teki işvereniniz bir iş teklifini tamamlayarak başvurunuzu başlatacaktır. Bunun için işvereniniz isminiz, doğum tarihiniz, vatandaşlığınız, eğitiminiz ve e-posta adresiniz gibi bilgilere ihtyacı vardır.
Başvurunuzla ilgili kararı alıncaya kadar, işverenize verdiğiniz e-posta adresine ulaşmanız önemlidir. İsveç Göçmen Dairesi, başvurunuz süresince sizinle irtibatı bu e-posta üzerinden sağlayacaktır.
İnternet sitesi üzerinden yapılan başvurular, inceleme ve karar verilmesi için direkt olarak İsveç Göçmen Dairesi’ne gönderilmektedir.
3. Pasaport kontrolü
İsveç Göçmen Dairesi, oturum izni başvurularında daha iyi pasaport kontrolü yapılması için yeni kuralları uygulamaya başlamıştır. Göçmen Dairesi, pasaport kontrolü yaptırması gereken başvuranları, Başkonsolosluğu ziyaret etmeleri gerektiği zaman bilgilendirecektir.
4. Kararınızı bekleyin
İsveç Göçmen Dairesi, başvurunuzla ilgili karar verdiğinde, sizi e-posta yoluyla bilgilendirilecektir. Kararınızın ne olduğunu (olumlu veya olumsuz), Konsoloslukla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Göçmen Dairesi kararınızla ilgili işvereninizi de bilgilendirilecektir.
Dosyanızın durumunu İsveç Göçmen Dairesi internet sitesinden dosya numaranızla takip edebilirsiniz.
5. Çalışma izni kartının teslimi
Eğer üç aydan uzun süreli olarak izniniz onaylanmış ise, sizin için oturum izni kartı basılır. Eğer pasaport kontrolü sırasında fotoğraf ve parmak izinizi verdiyseniz, kartınız Başkonsolosluğa ulaşana kadar tekrar gelmenize gerek yoktur.
Calışma izni kartınızın basılıp Konsolosluğa ulaşması dört haftayı bulabilir. Ziyaret saatleri ile ilgili bilgi alın. Yanınızda başvurunuzu yaparken beyan ettiğiniz pasaportunuzu getirmeyi unutmayın.
Evrakla Yapılan Başvurular
İnternet üzerinden başvuru yapamıyorsanız ya da yapmak istemiyorsanız, formları doldurup Başkonsolosluk’tan evrakla başvuru yapabilirsiniz.
1. Belgelerinizi hazırlayın
Hangi belgeleri sunmanız gerektiğini öğrenin. İsveç Göçmen Dairesi, tam olarak yapılmış başvurulara öncelik vererek daha hızlı karar vermektedir.
Sunmanız gereken belgeleri İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesinde bulabilirsiniz.
2. Başvurunuzu yapın
Başvuru yapmak için randevu alın. Randevu aldıktan sonra, gerekli belgelerler ve tam olarak doldurulmuş başvuru formlarıyle birlikte randevu saatinde Başkonsolosluğu ziyaret edin. Pasaport kontrolü, başvuru sırasında yapılacaktır.
Başkonsolosluk, başvurunuzu İsveç Göçmen Dairesi’ne gönderecektir.
3. Başvuru ücretini ödeyin
Evrakla yapılan başvurularda başvuru ücreti, başvuru sırasında, nakit olarak ya da kredi/banka kartı ile ödenir. Nakit ödemeler için lüften gelirken yanınızda ücreti bozuk olarak getirin.
4. Kararınızı bekleyin
İsveç Göçmen Dairesi, başvurunuzla ilgili karar verdiğinde, sizi e-posta yoluyla bilgilendirilecektir. Kararınızın ne olduğunu (olumlu veya olumsuz), Konsoloslukla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Göçmen Dairesi kararınızla ilgili işvereninizi de bilgilendirilecektir.
Dosyanızın durumunu İsveç Göçmen Dairesi internet sitesinden dosya numaranızla takip edebilirsiniz.
5. Çalışma izni kartının teslimi
Eğer üç aydan uzun süreli olarak izniniz onaylanmış ise, sizin için oturum izni kartı basılır.
Calışma izni kartınızın basılıp Konsolosluğa ulaşması dört haftayı bulabilir. Ziyaret saatleri ile ilgili bilgi alın. Yanınızda başvurunuzu yaparken beyan ettiğiniz pasaportunuzu getirmeyi unutmayın.
Eğer Isveç’e giriş için vizeye ihtiyacınız yoksa;
Çalışma izni başvurunuz onaylandıysa ve İsveç’e giriş için vizeye ihtiyacınız yoksa (yeşil pasaport, hizmet pasaportu veya geçerli bir Schengen vizesi sahibiyseniz), pasaport kontrolü sırasında biometri vermenize ve karardan sonra İsveç Başkonsolosluğu’nu tekrar ziyaret etmenize gerek yoktur. İsveç’e seyahat edebilir ve kartınızı orada temin edebilirsiniz.
Ancak çalışma izninizin siz İsveç’e gitmeden önce çıkmış olması gerekmektedir.
İsveç’te nasıl fotoğraf ve parmak izi vereceğinizi öğrenmek icin lütfen İsveç Göçmen Dairesi ile iletişime geçiniz.
Kaynak: Swedanabroad
- İrlandalı aktör Cunningham Gazze’de ateşkes çağrısında bulundu - 21/12/2024
- Palandöken’de çığ düştü: 1 ölü, 5 yaralı - 21/12/2024
- Yurt içinde gözler TCMB’nin faiz kararında - 21/12/2024
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR