Påfølgende jordskjelv i Antalya! Eksperter advarte

Foto D21 Animasyon - Arsiv

Påfølgende jordskjelv i Antalya! Eksperter advarte

To påfølgende jordskjelv med styrkene 4,1 og 4,2 skjedde utenfor kysten av Antalya Kaş. Detaljer om jordskjelvet ble gitt av prof. Dr. Murat Utkucu og Disaster Management Specialist Assoc. Dr. Bülent Özmen forklarte.

Totalt ble det registrert mer enn 15 jordskjelv fra de første minuttene til de siste sekundene av 9. august. Jordskjelv større enn styrke 4 skapte bekymring i regionen. To eksperter forklarte om skjelvingene kan være et tegn på et stort jordskjelv og den “virkelige faren” i Antalyas jordskjelvhistorie.

Foto D21 Animasjon – Arkiv

Jordskjelv større enn 4 magnitude har blitt registrert nesten hver dag i Middelhavet de siste dagene , og skjedde etter hverandre på kort tid den 9. august. Samme dag ble rystelsene som kom inn på radaren til seismografer utenfor kysten av Kreta, Middelhavet og Antalya kjent fra mange punkter. Når advarslene som peker ut som plategrenser kan være mer kritiske med tanke på jordskjelvfare dukker opp, vakte Antalyas navn bekymringer, selv om det ikke nevnes ofte med dette. Totalt ble det registrert mer enn 15 jordskjelv fra de første minuttene til de siste sekundene av 9. august .

Foto - Påfølgende jordskjelv i Antalya! Eksperter sa "dommedag vil skje" og advarte

Mens faren for en tsunami som kan oppstå på grunn av brudd på undersjøiske forkastninger truer Middelhavskysten, har jordskjelvhistorien i regionen avslørt at dette ikke er en fjern mulighet. Sakarya University Disaster Management Application and Research Center Geofysisk ingeniørfaglektor Prof. Dr. Murat Utkucu og Gazi University Fakultet for ingeniørvitenskap, Institutt for sivilingeniør, Disaster Management Specialist Assoc. Dr. Bülent Özmen forklarte til Milliyet.com.tr.

Foto - Påfølgende jordskjelv i Antalya! Eksperter sa "dommedag vil skje" og advarte

JORDSKJELVHISTORIE ER MØRK

Som mange deler av Tyrkia er Antalya en jordskjelvsone, selv om den ikke har blitt tatt opp mye. Assoc. Dr. Bülent Özmen forklarte jordskjelvhistorien til Antalya og Middelhavet. Dessverre ble regionen rystet mange ganger av ødeleggende jordskjelv og led skader. Til slutt ble jordskjelvet på Kreta i 2021 med en styrke på 6 registrert utenfor øya Kreta 27. september 2021 , og 1 person døde. Dette jordskjelvet i 2021 var det største jordskjelvet som har rammet Heraklion, det administrative sentrum av Kreta, de siste hundre årene, og det var selvfølgelig ikke det eneste. Middelhavskysten er et punkt hvor mange forkastninger har potensial til å produsere ødeleggende jordskjelv. Assoc. Dr. Bülent Özmen forklarte den farlige regionen inkludert Antalya som følger:

Foto - Påfølgende jordskjelv i Antalya! Eksperter sa "dommedag vil skje" og advarte

“Det er mange forkastninger i Antalya og omgivelsene som har potensial til å produsere jordskjelv. Disse forkastningene kan oppføres som Fethiye-Burdur forkastningssone, Hellenic-Cyprus Arc, Kırkkavak og Aksu forkastning. Det er også mange forkastninger innenfor Gulf of Antalya og Egeerhavet som har potensial til å påvirke Antalya. I den historiske perioden, det vil si før 1900, skjedde jordskjelv som rammet Antalya i 1459, 1743 og 1851. Det er mulig å se sporene deres i mange. historiske monumenter innenfor grensene til Antalya-provinsen.

Foto D21 Animasjon – Arkiv

I instrumentalperioden, det vil si etter 1900, 6.0 den 30. april 1911, 6.6 den 3. oktober 1914, 6.0 den 1. mars 1926, 6.5 den 18. mars 1926, 6.1 den 5. juni 1927, 5. september 1927. , 1930, 24 6.5 den april 1957, 6.7 den 25. april 1957, 6.2 den 23. mai 1961, 5.8 den 12. mai 1971, 5.9 den 30. april 1975, 6.0 den 28. mai 1979 på jorden og 16.19 oktober var mange på jorden. påvirker Antalya. Når vi ser på disse dataene, ser det ut til at de viktigste jordskjelvene som påvirket Antalya i nyere historie var Fethiye-skjelvene som fant sted 24. april 1957 (Mw 6.5, Ms 6.8) og 25. april 1957 (Mw 6.7, Ms 7.1) .

Foto - Påfølgende jordskjelv i Antalya! Eksperter sa "dommedag vil skje" og advarte

‘DEN VIRKELIGE SKADEN VIL VÆRE FRA TSUNAMIEN’

Tatt i betraktning at Tyrkia, som har blitt rystet av jordskjelv mange steder, står overfor faren for jordskjelv fra tid til annen, ville det være feil å ikke nevne Antalya. Eksperter advarer imidlertid om tsunami og jordskjelvfare for Antalya og Middelhavskysten. ‘Tsunami’-detaljen, som trekker oppmerksomheten i jordskjelvene som skjedde før 1900, det vil si i den historiske perioden, bør ikke tas lett på. Prof. Dr. I sine uttalelser om emnet sa Murat Utkucu: “Det er en mulighet for at jordskjelv som kan oppstå rundt Kreta vil påvirke Antalya og dens omgivelser med sterke bakkebevegelser og tsunamiene de kan skape. Tatt i betraktning jordskjelvet 21. juli 365, som fant sted vest på Kreta og er beregnet til å ha en styrke på 8,3, er det en mulighet for at store jordskjelv vil bli sterkt påvirket av bakkebevegelser, men ikke veldig sterkt. Avstanden mellom Kreta og Antalya vil forhindre en veldig sterk påvirkning. I tillegg vil tsunamier forårsaket av store jordskjelv rundt Kreta-øya påvirke Antalya og omgivelsene. Antalya sentrum vil bli relativt mindre berørt av disse tsunamiene på grunn av Teke-halvøya i vest. Imidlertid er det relativt større sannsynlighet for at distriktene Fethiye og Kaş blir berørt. Bakkebevegelsen og tsunamien fra jordskjelvet 365 var effektive på Sicilia, Hellas, Kypros, Libya, Sørvest-Tyrkia, Egypt og Palestina. “I tillegg til jordskjelvet i 365 rundt Kreta, var jordskjelv i 66, 800, 1303, 1630, 1867 og 1886 effektive i historien,” sa han.

Foto D21 Animasjon – Arkiv

Assoc. Dr. Bülent Özmen sa følgende om en mulig tsunami: “Den destruktive kraften er mye større under havet, spesielt siden jordskjelv større enn magnitude 7 forårsaker eller kan forårsake tsunamier. Som vi ser mange steder i verden, forårsaker tsunamibølger ofte mye mer ødeleggelse og skade enn jordskjelv.” De siste dagene og månedene har mange jordskjelv med styrke større enn 4 skjedd på øya Kreta og dens omgivelser, noe som har fått oppmerksomheten til å bli fokusert på denne regionen.

Foto D21 Animasjon – Arkiv

Når vi ser på jordskjelvene som skjedde i denne regionen gjennom hele den historiske perioden, ser vi at mange jordskjelv skjedde. Det største av disse er jordskjelvet som fant sted 21. juli 365 e.Kr. og hadde en styrke på 8,3. Det er en mulighet for at jordskjelv med styrke 7 eller større som kan oppstå her kan forårsake noen skader på bosetningene på kysten av Muğla og Antalya-provinsene. Den virkelige faren her er at tsunamibølger vil oppstå etter et jordskjelv med styrke 7 eller mer. “Siden tsunamibølger kan nå selv svært avsidesliggende områder, er sannsynligheten for skade på kystområdet på grunn av en tsunami ekstremt høy.”

Foto D21 Animasjon – Arkiv

ER DET FORBEREDT PÅ ET JORDSKJELV STØRRE ENN 8?

Til slutt forårsaket jordskjelvene 6. februar dype sår i Tyrkias jordskjelvhistorie. Jordskjelvet var imidlertid verken det første eller siste for disse landene 6. februar. Med andre ord, den mørke fortiden som går tusenvis av år tilbake var ikke noe et land som ligger på bruddlinjer kunne unnslippe.

Den eneste løsningen var å bygge solide strukturer og forstå at det ikke var jordskjelvet som ville drepe, men selve bygningen. Det faktum at jordskjelv oppstår hver dag utenfor kysten av Middelhavet og Antalya får folk til å lure på: ‘Vil Antalya kollapse en dag?’ Det skapte spørsmål. Prof. Dr. Murat Utkucu trakk frem bygningsmassen med følgende ord: «Jordskjelvfaren, det vil si størrelsen og avstanden til jordskjelvene, er ikke den eneste faktoren som bestemmer jordskjelvrisikoen. Kvaliteten og grunnforholdene på byggene våre er også avgjørende. Derfor kan det slås fast at effekten som vil oppstå vil være en kombinasjon av disse faktorene.»

Foto D21 Animasjon – Arkiv

Oppdatert dato: 10.8.2024

Kilde: HaberVitrini

Diyar21Haber
MAGAZİN

Deha’nın İskender’i Uğur Polat çok konuşulacak

ESNAF / SANAYi

Dijital dönüşüm ve yeşil ekonomi için iş birliği: Bakanlık ve TİSK 100 bin istihdam sağlayacak

POLiTiKA & SiYASET

AK Parti Sözcüsü Çelik: Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili herhangi bir tartışmamız yoktur

YEMEK / GIDA

Tarihi Geçmiş Ürünleri Bir Alana Bir Bedava Olarak Satıyorlar

Yaşam

Hacca gideceklere müjde! Ali Erbaş açıkladı

SPOR

Semih Kılıçsoy gelişmesi! İmzayı atıyor

ASAYİŞ

19 ilde FETÖ operasyonu

MAGAZİN

“Bir Gece Masalı” ikinci bölümüyle büyük bir başarıya imza attı

DiYARBAKIR YEREL HABER Yaşam

Vicdansızlar.. Narin’in ölüm nedeni belli oldu

Yaşam

Antibiyotik direncine bağlı ölüm vakalarına dair korkutan öngörü!

DiYARBAKIR YEREL HABER

Annesinden şüpheli sözler

SPOR

Altay Bayındır isyan etti: ‘Sadece oynamak istiyorum’

Deprem

Manisa’da korkutan deprem meydana geldi

Hayat

Senelerce kapıya destek için kullanılan taş 1 milyon dolar değerinde çıktı

MAGAZİN

Cannes’dan Berlin’e ödüllü filmler Altın Koza’da!

GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Narin mesajı!

DÜNYA

Trump’a suikast girişimi Zanlıya 2 ayrı suçlama

Yaşam

İzmir’deki cinsel ilişki rezaletine gözaltı!

Bilim ve Teknoloji

iPhone 16 Pro pil değişim ücreti uçuyor! iPhone 16 batarya değişimi çok pahalı!

Yaşam

Bursanın Yeniliğine Bir İmza Daha

2 turister på den veltet…

2 tyske turister på den veltet motorsykkel ble skadet I…

  Eylül 5, 2024

Polish tourist who came to…

Polish tourist who came to Alanya for holiday committed suicide…

  Ağustos 26, 2024

Polski turysta, który przyjechał na…

Polski turysta, który przyjechał na wakacje do Alanyi, ZABIŁ SIĘ…

  Ağustos 26, 2024

En polsk turist som kom…

En polsk turist som kom på ferie til Alanya, DREPT…

  Ağustos 26, 2024

100 tusen lira i bot…

100 tusen lira i bot for de som gjør det…

  Ağustos 23, 2024

Servicebil kolliderte med turbil, 2…

Servicebil kolliderte med turbil, 2 TURISTER BLE SKADET 2 turister…

  Ağustos 17, 2024

Alarm for falske penger i…

Alarm for falske penger i Alanya: Hvordan oppdage falske sedler?…

  Ağustos 16, 2024

Alanya ble det dyreste stedet…

Alanya ble det dyreste stedet i Tyrkia Det skandinaviske markedet,…

  Ağustos 15, 2024