MTA diri fay hattı haritasını güncelledi. Diyar21 News

deprem fay haritasi

Türkiye’de deprem riski! MTA diri fay hattı haritasını güncelledi

Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek diri fay hattı haritasını güncelledi. Buna göre Türkiye’de bulunan 485 diri faylar 45 ilde deprem üretebilir..

Deprem kuşağında bulunan Türkiye’nin diri fay haritası güncellendi..

Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) yenilenmiş Türkiye deprem risk haritası fay hattına göre Türkiye’de Kuzey, Doğu ve Batı Anadolu diye adlandırılan üç büyük fay hattı yer alıyor.

MTA güncellenmiş Türkiye diri fay hattı haritası kapsamındaki bilgilerde; Türkiye’de 45 ilde bulunan 485 diri fayın 5.5 ve üzerinde deprem üretebildiği de ortaya konuldu.

Türkiye’de bulunan diri fayların sayısı 485

Türkiye Diri fay Haritası üzerinde gösterilen toplam diri fayların sayısı 485’e ulaşıyor.

Bunlardan 326’sı tekçe fay, fay zonu veya sistemi olarak yer alırken 183’ü ise bu ana yapılar altında fay segmenti olarak haritalandırılıyor.

Türkiye Diri Fay Haritası’nda gösterilen diri fayların her birinin 5,5 ve daha büyük depremler üretebilecek kaynak zonlar olduğu belirtiliyor.

Bu harita üzerinde diri faylara ait uzunluk, yaş, kayma türü, genel doğrultu, fay düzleminin eğim yönü ve derecesi gibi deprem tehlike değerlendirmelerinde ihtiyaç duyulabilecek bilgiler de kullanıma sunuluyor.

MTA’nın güncellenmiş diri fay haritasında yer alan detaylar şu şekilde;

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan iller

AFAD’ın verilerine göre Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6’şar, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80’den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor.

Türkiye’nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı Saros Körfezi’nden başlar, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanıyor.

Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde kalıyor.

Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan iller

Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlıyor ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi’nde kuzeydoğu yönünde son buluyor.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş’a kadar devam eder ve sonrasında Erzincan’dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

Batı Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan iller

Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunuyor.

Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir’i içine alır. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerinde de faylar uzuyor.

MTA diri fay hattı haritasını güncelledi
MTA diri fay hattı haritasını güncelledi

İstanbul ve Ankara’da diri fay bulunmuyor

MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay, Kuzey Anadolu hattında bulunuyor.

İstanbul ve Ankara’da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.

Birinci derece riskli bölgeler

Haritaya göre bu iller şöyle:

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

İkinci derece riskli bölgeler

İkinci derece riskli illerse şöyle:

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyonkarahisar, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

Haritada üçüncü dereceden riskli iller şöyle aktarıldı:

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

En az riskli bölgeler

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.

Kuzey Anadolu Fay Zonu her yıl 17-25 milimetre kayıyor

Öte yandan, diri faylar üzerindeki deprem hareketliliği sismometreler aracılığıyla takip ediliyor.

Bu çalışmalar ülke genelinde Afet Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yapılıyor.

Ayrıca diri fayların üzerindeki kayma hızları ise Küresel Konumlama Sistemi (GPS) kullanılarak ortaya konuluyor. Bu konu ile ilgili araştırmalar Harita Genel Müdürlüğü ile üniversitelerin Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği bölümleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Literatürde yer alan bilgiler ışığında, Türkiye’nin en önemli iki diri fay hattından biri olan Kuzey Anadolu Fay (KAF) Zonu boyunca yıllık kayma hızının yaklaşık 17-25 milimetre, Doğu Anadolu Fay (DAF) Zonunda ise yıllık kayma hızının yaklaşık 10 milimetre değerinde olduğu biliniyor.

Kaynak: Habervitrini

Depremi Önceden Anlayabilir miyiz?

Bilim adamlarının sürekli olarak ayrılığa düştükleri bu konuda kimleri “deprem önceden anlaşılmaz!” derken kimileri ise “deprem önceden anlaşılabilir!” kanısında bulunuyor. Peki deprem önceden haber verir mi?

İşte depremi önceden anlayabileceğimiz ip uçları;

Geçmiş yıllarda büyük kayıpların yaşandığı birçok deprem öncesinde doğadaki değişimler ve hayvanların havadaki iyon karışımı ya da elektromanyetik alandaki değişmeler veya yeryüzündeki çatlaklardan sızan gazların kokuları bazı hayvanlar tarafından algılanabilmektedir. Hayvanlar deprem öncesinde meydana gelen bu belirtilere karşı insanlara göre daha hassastır.

Ekonomist Dergisi’nin 16-22 Temmuz 2000 tarihli 2000/09 nüshasında, Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın depremin önceden bilinmesine yardımcı olan göstergeler üzerine yaptığı araştırmaya göre, depremi önceden haber veren tam 57 farklı gösterge var.

Hayvanlar ve Böcekler (1 saat – 3 gün öncesi belirti gösterir)

  • Karıncalar, yakında bir deprem olacağı zaman yuvalarından çıkarlar.
  • İpek böcekleri, bu dönemlerde arka arkaya dizilirler.
  • Tavşan ve fareler sürekli olarak direklere tırmanmaya çalışırlar ve yere inmek istemezler.
  • Domuzlar ise toprağı delicesine eşelerken tepelere hızla tırmanırlar.
  • Kediler, kapalı ortamlara kaçarak bidon veya kutuların içine saklanırlar ve titreme halinde olurlar.
  • Köpekler, korkularını sürekli havlayarak belirtirler.
  • Eşek, inek ve atlar tasmalarını koparmaya ve ahırlarından çıkmaya çalışırlar.
  • Balıklar, göl ya da deniz tabanının ısınmasıyla yüzeye yakın yüzmeye başlar ve yılan balıkları ise ortadan kaybolur.
  • Ördek kaz ve kuğu göle girmek istemezken gölde olanların ise ölebildikleri belirtilmiştir.
  • Yengeçler ise sürekli olarak kumsalda dolaşmaya başlarlar.
  • Martılar ise çember oluşturarak uçarlar. DEVAMINI OKU.

Depremin Ne Zaman Olacağı Nasıl Bilinir?

Hayvan davranışındaki olağandışı değişiklikleri gözlemleyin. Kurbağalardan [5] arılara, kuşlara ve ayılara kadar hayvanların bir depremden hemen önce evlerini veya üreme alanlarını terk ettiklerine dair raporlar var . Hayvanların, muhtemelen elektrik alanındaki değişiklikler veya P dalgasına tepki vermeleri nedeniyle yaklaşmakta olan bir olayı neden hissedebildikleri anlaşılamamıştır, ancak evcil hayvanınızın garip davranışlarını fark etmek, size bir şeylerin olmak üzere olduğu konusunda uyarı verebilir.

  • Tavuklar depremden önce yumurtlamayı bırakabilir. Tavuklarınızın sebepsiz yere yumurtlamayı bıraktığını fark ederseniz, sizin ve ailenizin bir deprem anında ne yapacağını bildiğinden emin olun.
  • Yayın balığı, bir depremden önce meydana gelebilecek elektrik alanlarındaki değişikliklere şiddetli tepki verir. Balık tutuyorsanız ve bir ton yayın balığının aniden ortalıkta çırpındığını görürseniz, yolda bir deprem olabilir. Etrafınıza, üzerinize düşebilecek ağaçlardan veya köprülerden uzakta güvenli bir yer arayın.

  • Köpekler, kediler ve diğer hayvanlar depremi insanlar tarafından algılanmadan saniyeler önce hissedebilirler. Evcil hayvanınız gergin ve düzensiz davranmaya başlarsa, görünüşte hiçbir şeyden korkmaz ve saklanmak için koşarsa veya normalde sakin olan köpeğiniz ısırmaya ve havlamaya başlarsa, saklanacak bir yer bulmak için etrafa bakmak isteyebilirsiniz. ve bir deprem varsa yüksek sesle. DEVAMINI OKU..

Peki Depremin Ne Zaman Olacağı Nasıl Bilinir?

TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ SON DEPREMLER

Depremin Ne Zaman Olacağı Nasıl Bilinir?

  1. 2

    Hayvan davranışındaki olağandışı değişiklikleri gözlemleyin. Kurbağalardan [5] arılara, kuşlara ve ayılara kadar hayvanların bir depremden hemen önce evlerini veya üreme alanlarını terk ettiklerine dair raporlar var . Hayvanların, muhtemelen elektrik alanındaki değişiklikler veya P dalgasına tepki vermeleri nedeniyle yaklaşmakta olan bir olayı neden hissedebildikleri anlaşılamamıştır, ancak evcil hayvanınızın garip davranışlarını fark etmek, size bir şeylerin olmak üzere olduğu konusunda uyarı verebilir.

    • Tavuklar depremden önce yumurtlamayı bırakabilir. Tavuklarınızın sebepsiz yere yumurtlamayı bıraktığını fark ederseniz, sizin ve ailenizin bir deprem anında ne yapacağını bildiğinden emin olun.
    • Yayın balığı, bir depremden önce meydana gelebilecek elektrik alanlarındaki değişikliklere şiddetli tepki verir. Balık tutuyorsanız ve bir ton yayın balığının aniden ortalıkta çırpındığını görürseniz, yolda bir deprem olabilir. Etrafınıza, üzerinize düşebilecek ağaçlardan veya köprülerden uzakta güvenli bir yer arayın. [6]
    • Köpekler, kediler ve diğer hayvanlar depremi insanlar tarafından algılanmadan saniyeler önce hissedebilirler. Evcil hayvanınız gergin ve düzensiz davranmaya başlarsa, görünüşte hiçbir şeyden korkmaz ve saklanmak için koşarsa veya normalde sakin olan köpeğiniz ısırmaya ve havlamaya başlarsa, saklanacak bir yer bulmak için etrafa bakmak isteyebilirsiniz. ve bir deprem varsa yüksek sesle.

    Bir depremi tahmin etmenin kanıtlanmış bir yolu yoktur. Jeologlar bir erken uyarı sistemi geliştirmek için çalışıyorlar, ancak bir depremin hemen öncesinde neler olduğu hakkında öğrenilecek çok şey var. Sorunun bir kısmı, depremlerin her zaman tutarlı bir şekilde davranmamasıdır – bazı işaretler farklı zamanlarda (olaydan günler, haftalar veya saniyeler önce) ortaya çıkarken, bazen bu işaretler hiç ortaya çıkmaz. Bir depremin olası belirtilerini ve bir deprem yaşamanız durumunda nasıl hazırlanacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

    Yöntem1

    Olası İşaretleri İzlemek

    1. 1. Adımda Depremin Ne Zaman Olacağını Bilin başlıklı resim
      1

      “Deprem ışıkları” raporlarını izleyin. Bir depremden günler veya sadece saniyeler önce, insanlar yerden veya havada asılı duran garip ışıklar gözlemlediler. [1] Tam olarak anlaşılamamakla birlikte, aşırı gerilim altındaki kayalardan deprem ışıkları yayılabilir. [2]

      • Deprem ışıkları tüm depremlerden önce bildirilmemiştir ve zamanlama tutarlı değildir, ancak bölgenizde garip ışıklar veya UFO’dan söz edildiğini duyarsanız, depreme hazırlık planınızı gözden geçirmek ve acil hayatta kalma çantanızın hazır olduğundan emin olmak isteyebilirsiniz. stoklanmış [3]
      • Deprem ışıkları, yerden çıkan kısa, mavi alevler, havada yüzen ışık küreleri veya yerden şimşek çakıyor gibi görünen devasa ışık çatalları olarak gözlemlendi. [4]
    3. Adımda Depremin Ne Zaman Olacağını Bilin başlıklı resim
    3

    Muhtemel ön sarsıntılara (“ana” depreme yol açan daha küçük depremler) dikkat edin. Ön sarsıntılar her zaman bir depremden önce meydana gelmeyebilir ve hangi depremin ana deprem olduğunu gerçeği sonrasına kadar söylemek imkansızdır, ancak depremler genellikle kümeler halinde meydana gelir. [7] Bir veya daha fazla küçük deprem yaşarsanız, yolda daha büyük bir deprem olabilir. [8]

    • Bir depremin ne kadar süreceğini veya büyüklüğünü tahmin etmek imkansız olduğundan, yerin sallanmaya başladığını hissettiğinizde, nerede olduğunuza bağlı olarak (içeride, dışarıda, arabanızda) kendinizi düşen molozlardan korumak için uygun önlemleri alın. .
Yöntem2

Meşru Bilgi Kaynaklarını Bulmak

  1. 4. Adımda Depremin Ne Zaman Olacağını Bilin başlıklı resim
    1

    Bölgenizdeki herhangi bir fayın sismik döngüsünü araştırın. Bir depremin kesin gelişini kesin olarak belirlemenin bir yolu olmasa da, bilim adamları geçmişte büyük depremlerin ne zaman meydana geldiği hakkında bir fikir edinmek için tortu örneklerini inceleyebilirler. Olaylar arasındaki süreyi ölçerek, büyük bir depremin ne zaman gerçekleşebileceğine dair kabaca bir fikir edinebilirler. [9]

    • Döngüler yüzlerce yıl boyunca uzayabilir – bir fay boyunca büyük depremler arasında 600 yıl (veya daha fazla veya daha az) olabilir – ancak bir sonraki büyük depremin olup olmayacağını veya ne zaman olacağını gerçekten bilmenin bir yolu yoktur. [10]
    • En yakın fay hattının başka bir büyük depremden önce döngüsünde hala 250+ yıl varsa, bunun size biraz teselli vermesine izin verin. Ancak depremleri tahmin etmek için kesin ve hızlı kurallar olmadığını unutmayın, bu nedenle her ihtimale karşı bir acil durum kiti hazırlamalısınız. [11]

 

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR