Mars’ta kazara ortaya çıkan yeşil kristaller akılalmaz bir bulguyu ortaya çıkardı

Bilim insanları, Mars’ta kazara ortaya çıkan sarımsı yeşil kristallerin ‘akıl almaz’ bir bulgu ortaya çıkardığını söylüyor

Mars'ta kazara ortaya çıkan yeşil kristaller akılalmaz bir bulguyu ortaya çıkardı

Mars’ta kazara ortaya çıkan yeşil kristaller akılalmaz bir bulguyu ortaya çıkardı

NASA’nın Curiosity keşif aracı 30 Mayıs’ta bir kayanın üzerinden geçti ve kayayı çatlatarak içindeki sarı kristalleri ortaya çıkardı.

Curiosity keşif aracı Mars’ta bugüne kadarki en sıra dışı buluşunu yaptı: saf kükürtten yapılmış kayalar. Ve her şey 1 tonluk keşif aracının bir kayanın üzerinden geçmesi ve onu kırarak açmasıyla başladı ve kızıl gezegende daha önce hiç görülmemiş sarımsı-yeşil kristaller ortaya çıktı.

“Bence bu, tüm görevin en tuhaf ve en beklenmedik bulgusu,” dedi Pasadena, Kaliforniya’daki NASA Jet Propulsion Laboratuvarı’nda Curiosity projesi bilimcisi olan Ashwin Vasavada. “Şunu söylemeliyim ki, burada çok fazla şans söz konusu. Her kayanın içinde böyle ilginç bir şey yok.”

Mars Curiosity rover: Accidentally exposed yellowish-green crystals reveal 'mind-blowing' finding on Mars, scientists say

Curiosity ekibi, gezginin 3 milyar yıl önce akan su ve moloz karışımıyla oluşmuş gibi görünen kıvrımlı bir oluk olan Gediz Vallis kanalını araştırmasını istiyordu. Kanal, 3 mil (5 kilometre) yüksekliğindeki Mount Sharp’ın bir kısmına oyulmuştur. Gezgin 2014’ten beri dağa tırmanıyor.

Uzakta beyaz taşlar görülebiliyordu ve görev bilim insanları daha yakından bakmak istiyordu. Curiosity’ye talimatlar gönderen JPL’deki gezici sürücüler, robotik keşif aracını kameralarının çevredeki manzaranın bir mozaiğini yakalaması için doğru konuma getirmek amacıyla 90 derecelik bir dönüş yaptı.

An "interesting" new discovery made by Curiosity on Mars

Curiosity, 8 Haziran’da “Kar Gölü” lakaplı bir kayanın bu yakın çekim görüntüsünü yakaladı. Görünüş olarak, gezici tarafından ezilmiş ve elemental kükürt içeren kayaya benziyor.

New Mars rover will visit perfect spot to find signs of life, says scientists | The Independent | The Independent

30 Mayıs sabahı Vasavada ve ekibi Curiosity’nin mozaiğine baktılar ve gezicinin tekerlek izlerinin arasında yatan ezilmiş bir kaya gördüler. Kayanın daha yakından çekilmiş bir fotoğrafı, “akıl almaz” bulguyu açıkça ortaya koydu, dedi.

Curiosity’nin milyonlarca yıl varlığını sürdüren göller ve organik maddelerin varlığı gibi keşiflerinden bazıları , gezicinin nihai görev hedefine ulaşmada rol oynadı: Mars’ın yaşama elverişli ortamlara sahip olup olmadığını belirlemek.

NASA's Curiosity rover uncovers 'mind-blowing' yellow sulfur crystals on Mars - The Economic Times

Bilim insanları şimdi Mars’ta saf kükürt bulunmasının ne anlama geldiğini ve bunun kızıl gezegenin tarihi hakkında ne söylediğini anlamak için bir göreve koyuldular.

Muhteşem bir buluş

Curiosity, Mars’ta sülfatlar veya su buharlaştığında oluşan kükürt içeren tuzlar keşfetmişti. Ekip, esasen eski yeraltı suyu akışlarının geride bıraktığı sert su birikintileri olan Mars yüzeyindeki çatlaklarda parlak beyaz kalsiyum sülfat, diğer adıyla alçıtaşı, kanıtı gördü.

Vasavada, “Kimsenin bingo kartında saf kükürt yazmıyordu” dedi.

 

Kükürt kayaları genellikle Vasavada’nın “güzel, yarı saydam ve kristal bir dokuya” sahip olduğunu söylediği bir yapıya sahiptir, ancak Mars’taki aşınma, kayaların dış yüzeyini esasen kumlayarak gezegenin geri kalanıyla uyum sağlamasına neden olmuştur; gezegenin geri kalanı ise büyük ölçüde turuncu tonlarından oluşmaktadır.

Ekip üyeleri iki kez şaşkınlığa uğradıklarını, birincisinde kayanın “içindeki muhteşem doku ve rengi” gördüklerinde, ikincisinde ise Curiosity’nin aletlerini kullanarak kayayı analiz ettiklerinde ve bunun saf kükürt olduğunu gösteren verileri aldıklarında şaşkınlığa uğradıklarını söyledi Vasavada.

Daha önce, NASA’nın Spirit gezgini Mars’ı keşfederken tekerleklerinden birini kırmış ve geriye doğru sürmek için diğer beşini kullanırken onu sürüklemek zorunda kalmıştı. Tekerleğin sürüklenmesi, neredeyse saf silika olduğu ortaya çıkan parlak beyaz toprağı ortaya çıkarmıştı. Silikanın varlığı, bir zamanlar Mars’ta sıcak su kaynakları veya buhar delikleri olabileceğini ve gezegende var olmuş olsaydı mikrobiyal yaşam için elverişli koşullar yaratmış olabileceğini düşündürmektedir.

Silika keşfi, 2004’ten 2011’e kadar Mars’ta faaliyet gösteren Spirit keşif aracının en önemli bulgularından biri olmaya devam ediyor. Vasavada, ekibin Curiosity keşif aracının “arkasına bakmasına” ilham veren şeyin bu olduğunu söylüyor; aksi takdirde ezilmiş kükürdü göremeyeceklerdi.

“Kükürtün görüntüsünü gördüğümde ağzım açık kaldı,” dedi Perseverance gezgini görevinde yardımcı araştırmacı ve Indiana, West Lafayette’deki Purdue Üniversitesi’nde gezegen bilimi profesörü olan Briony Horgan. “Saf element kükürt çok garip bir bulgudur çünkü Dünya’da çoğunlukla hidrotermal bacalar gibi yerlerde buluruz. Yellowstone’u düşünün! Bu yüzden bu kayanın Mt. Sharp’ta nasıl oluştuğu benim için büyük bir gizem.”

‘Garip kayalar’dan oluşan bir alan

Gediz Vadisi’ne yaklaşırken Curiosity, alışılmadık bir manzaranın fotoğraflarını gönderdi: Bir futbol sahasının yaklaşık yarısı büyüklüğünde, parlak beyaz, el büyüklüğünde kayalarla dolu düz bir alan.

Vasavada, ekibin ilk başta “garip kayaların” kanaldan gelen enkazın bir parçası olduğunu, belki de suyun dağın yukarılarından taşıdığı bir katman olduğunu düşündüğünü söyledi.

Ancak daha yakından incelendiğinde, kükürt kayasının tesadüfen ezilmesi de dahil olmak üzere, ekibin artık düz, tek tip kaya alanının bulundukları yerde oluştuğunu düşündüğünü söyledi.

Ekip, incelemek üzere kayalardan bir örnek almak konusunda istekliydi ancak Curiosity, kayalar çok küçük ve kırılgan olduğu için onları delemedi. Kükürt kayalarını oluşturan süreci belirlemek için ekip, bunun yerine yakındaki ana kayayı düşündü.

Saf kükürt, Dünya’da yalnızca volkanik süreçler veya sıcak veya soğuk kaynaklar gibi belirli koşullar altında oluşur. İşleme bağlı olarak, kükürt ile aynı anda farklı mineraller oluşur.

Ekip, 18 Haziran’da “Mammoth Lakes” lakaplı kanaldan büyük bir kaya örneği aldı. Vasavada, gezginin karnındaki aletlerle gerçekleştirilen kaya tozunun analizinin, görev sırasında daha önce hiç görülmemiş çeşitlilikte mineralleri ortaya çıkardığını söyledi.

“Bizim için süregelen şaka, görev boyunca gördüğümüz neredeyse her minerali, ama hepsini bu kayada görmemizdi,” dedi. “Bu neredeyse bir zenginlik bolluğu.”

Mars tarihinin katmanları

5 Ağustos 2012’de Mars’a inişinden bu yana Curiosity gezgini, Gale Krateri’nin tabanından Mount Sharp’ın tabanına doğru 2.600 fit (800 metre) yükseldi. Dağ, geniş, kuru bir antik göl yatağı olan kraterin merkezi zirvesidir.

Sharp Dağı’nın her katmanı, gezegenin ıslak olduğu ve kuruduğu dönemler de dahil olmak üzere Mars’ın tarihi hakkında farklı bir hikaye anlatıyor.

Son zamanlarda Curiosity, Gediz Vallis kanalı gibi dağın farklı özelliklerini sistematik olarak araştırıyor. Vasavada, kanalın dağdan çok sonra oluştuğunu çünkü Mount Sharp’ın farklı katmanlarını oyduğunu söyledi.

mil (3,2 kilometre) uzunluğunda bir kaya ve tortu sırtı bıraktılar. Curiosity kanala Mart ayında ulaşmış ve muhtemelen bir veya iki ay daha kalacak olsa da, bir süredir moloz izinin yanında istikrarlı bir şekilde tırmanıyordu.

Bilim insanları, enkazın sel suları mı yoksa heyelanlar mı nedeniyle oluştuğunu merak ediyor ve Curiosity’nin araştırmaları, hem şiddetli su akışlarının hem de heyelanların muhtemelen bir rol oynadığını gösteriyor. Kayaların bazıları nehir taşları gibi yuvarlak, bu da su tarafından taşındıklarını gösteriyor, ancak diğerleri daha köşeli, bu da muhtemelen kuru çığlar tarafından getirildiği anlamına geliyor.

Daha sonra su, molozların içine nüfuz etti ve kimyasal reaksiyonlar, Curiosity’nin incelediği bazı kayalarda görülebilen “hale” şekillerini oluşturdu.

Mayıs ayında Gediz Vallis kanalını keşfederken Curiosity, kenarlarına yakın soluk renkli kayalar gördü. Hale adı verilen bu halkalar, yeraltı suyunun çatlaklar boyunca kayalara sızmasıyla Dünya’da görülen işaretlere benziyor.

 

Arizona, Tucson’daki Planetary Science Institute’ta bilim insanı ve Curiosity’nin Mast Kamerası’nın yardımcı baş araştırmacısı olan Becky Williams, yaptığı açıklamada, “Bu Mars’ta sessiz bir dönem değildi,” dedi. “Burada heyecan verici miktarda aktivite vardı.
Kanal boyunca enerjik seller ve kayalarla dolu akışlar da dahil olmak üzere birden fazla akışa bakıyoruz.”

Bilim insanları, kanalın oluşmasında ne kadar suyun etkili olduğu da dahil olmak üzere daha fazla ayrıntıyı ortaya çıkarmak için sabırsızlanıyorlar.

Gediz Vallis kanalı, Curiosity’nin Mars’a inmesinden çok önce bu özelliğin yörüngesel görüntülerine baktığını hatırlayan Vasavada da dahil olmak üzere bilim insanlarının uzun zamandır ilgisini çekiyor.

“Bu her zaman gerçekten ilgi çekici bir şey olmuştur,” dedi. ” Gezicinin kanala varmadan önce son tepeyi aştığını ve aniden manzarayı ve kavisli kanalı görebildiğinizi hatırlıyorum. Şimdi, aslında buradayız, tabiri caizse kendi gözlerimizle görüyoruz.”

Merakın devam eden yolculuğu

Kükürtün nasıl oluştuğuna dair kesin bir kanıt yok, ancak ekip Curiosity’nin topladığı verileri analiz ederek her bir mineralin nasıl ve ne zaman oluştuğunu belirlemeye devam ediyor.

Vasavada, “Belki de bu kaya levhası birçok farklı türde ortam deneyimlemiştir,” dedi ve “ve bunlar bir şekilde birbirlerinin üzerine baskı yapıyorlardır ve şimdi bunu çözmemiz gerekiyor.”

 

Kaynak: HaberVitrini Read More

Diyar21Haber

 

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR