Maliyeti düşüren franchise fırsatları

Maliyeti düşüren franchise fırsatları

Türkiye’de franchise sektörü, her yıl artan bir ivme ile ekonominin mihenk taşlarından biri olmaya devam ediyor. Türkiye’de 3 bin 700 civarında marka franchise modeliyle faaliyet gösteriyor. Bu markaların 66 binden fazla şubesi bulunuyor. Türkiye franchise sektörünün toplam iş hacmi ise 55 milyar doları aşmış durumda. Dünya genelinde ise sektör 4,3 trilyon dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaştı. Bu ekosistemin içerisinde yer alan bazı markalar, franchise giriş bedeli almayarak, yatırımcısına destek oluyor.

24 Kasım – 7 Aralık 2024 tarihli sayıdan

Franchise giriş bedelinin olmaması yatırımcıların başlangıç maliyetlerini düşürerek, işletmenin daha kısa sürede kara geçmesini sağlıyor. İlk aşamalarda nakit akışının kritik öneme sahip olduğu düşünüldüğünde, bu avantaj girişimcilerin uzun vadeli başarı şansını artırıyor. Uygun yatırım bedeli, yatırım geri dönüş süresini kısaltarak yatırımcı motivasyonunu da artırıyor. Haberimizde franchise giriş bedeli almayan 30 markanın yatırım koşullarını araştırdık.

MUZAFFER ÇİLEK / ÇİLEK MOBİLYA CEO’SU

ANAHTAR TESLİM MAĞAZACILIK

1996 yılında, üç kardeşin mobilya şehri İnegöl’de kurduğu Çilek Mobilya, bugün 277 şubeye ulaştı. 2025 yılının sonuna kadar 10 adet franchise şube daha açmayı planlayan Çilek Mobilya, franchise giriş bedeli almıyor. Bir şubenin yatırım maliyetinin yaklaşık 4 ile 5 milyon TL arasında değiştiğini söyleyen Çilek Mobilya CEO’su Muzaffer Çilek, her bir şube için hedeflenen aylık cironun, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterdiğini ifade ediyor. Şubenin bulunduğu coğrafi bölge, mağaza büyüklüğü, müşteri kitlesi, rekabet ortamı ve yerel ekonomik koşullar gibi unsurlar, ciro hedeflerini belirlemede etkili rol oynuyor. Bayilere lokasyon seçimi, ücretsiz mimari projelendirme ve anahtar teslim mağazacılık, online perakendecilik sistemi, reklam ve iletişim desteği, lokasyona özel ürün karması, satış ve montaj personeli eğitimleri, satış sonrası destek hattı gibi destekler sunuluyor.

BULUT BATUM / CARREFOURSA İCRA KURULU ÜYESİ

60 KADIN BAYİ

CarrefourSA, 70 ilde bin 200’e ulaşan mağazası ve 15 bin çalışanı ile hizmet veriyor. 2020 yılında hayata geçirdiği bayilik sisteminde esnaf ve girişimcilerle büyümeye devam ettiklerini söyleyen CarrefourSA İcra Kurulu Üyesi Bulut Batum, “Bayilik sistemimizde 60 kadın bayimiz bulunuyor. Önümüzdeki dönemde de bu sayının artması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyor. CarrefourSA çatısı altında buluşan bayilere ürün ve stok yönetimi, IT sistemleri, lojistik süreci, tasarım ve muhasebe gibi konularda destek veriliyor. Bayilik sisteminde ölçüm kriterleri doğrultusunda uzman ekipler saha araştırması gerçekleştiriyor ve yatırımcının bulunmak istediği lokasyonun uygun olup olmadığına karar veriyor. Uygun olan talepler sisteme dahil ediliyor.

5 MİLYON TL CİRO HEDEFİ

2018 yılında yiyecek içecek sektörüne giriş yaparak kapalı mutfak konseptinde ürünler üretip paket servis yapmaya başlayan İstedoy da franchise giriş bedeli almayan markalar arasında bulunuyor. Cki Chicken, Dana Burger, Mamma Pissa, Donut’s Ki, Soslu Tavuk, Köfte 7, Pronto Kitchen, Dana Döner, Cücük Döner markalarını oluşturan İstedoy’un, Cki Chicken markasının standart konsept anahtar teslim yatırım bedeli 33 bin dolar + KDV olarak belirtiliyor. İstedoy CEO’su Mükremin Emeç, hedef cirolarının lokasyona göre aylık 1-5 milyon TL aralığında olduğunu vurguluyor. Emeç, “Şubelerimize tedarik, kuruluş, eğitim, yazılım (sistem), reklam, iş geliştirme konularında desteklerimiz mevcut. Markamız için hedef lokasyon büyüklüğü 50-200 m2 arası. Konseptimiz hem cadde hem de AVM dükkanları uygun” diye konuşuyor.

AKIN CAN / KONFOR GRUP İCRA KURULU ÜYESİ

34 ÜLKEYE İHRACAT

Çetmen Mobilya ve Konfor Yatak markalarıyla 34 ülkeye ihracat gerçekleştiren Konfor Grup da franchise giriş bedeli almıyor. Bin metrekarelik bir şube için metrekare başına dekorasyon bedeli ise 3 bin TL civarında. Aynı zamanda ürün ve benzeri kalemlerle birlikte metrekare başına 6 bin TL’lik toplam yatırım gerekiyor. Bir şube için hedeflenen aylık cironun, metrekare başına ortalama 100 dolar civarında olarak belirlendiğini söyleyen Konfor Grup İcra Kurulu Üyesi Akın Can, şubelerde dekorasyon desteği, ilk ürünle ilgili finansman desteği ve ödeme kolaylıkları sağladıklarını belirtiyor.

400 BİN TL YATIRIM MALİYETİ

3 bin 123 şubesiyle faaliyet gösteren çiğ köfte markası Komagene, Türkiye’nin her ilinde ve başta Avrupa olmak üzere İngiltere, Azerbaycan, KKTC, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD’de de faaliyetlerini sürdürüyor. Franchise giriş bedeli almayan markanın bir şube için ortalama yatırım maliyeti demirbaşlar ve kurulum için 350 bin ile 400 bin TL arasında gerçekleşiyor. Komagene Genel Müdür Yardımcısı Semiha Demiral, “Şubenin bulunduğu lokasyonuna göre değişmekle birlikte her şubemiz için günlük 25 kg çiğ köfte satışını hedefliyoruz. Eğitim, işletme, satış ve pazarlama konularında sürekli destek oluyoruz. Yeni açılışlarda bedelsiz olarak 100 kg çiğ köfte veriyoruz” diyor.

Çiğ köftede yatırım fırsatı
Türkiye’deki ilk franchise çiğ köfte markası olan Çiğköftem, 2007’de Türkiye’de ve 2009’da Avrupa’da şube açarak sektöründe Türkiye’yi yurt dışında temsil eden ilk marka unvanını kazandı. Avrupa bölgesinde 150’den fazla, bayisiyle ‘Türkiye’nin Avrupa’da en çok restoranı olan markası’ olarak faaliyet gösterdiklerini söyleyen Çiğköftem Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güner, 12 ülkede hizmet verdiklerini belirtiyor. Marka, franchise giriş bedeli almıyor. Bir dükkan için ekipman bedeli 199 bin TL + KDV, ilk ürün alımı açılış paketi 50 bin TL, dükkan tadilatı gibi temel maliyetler ile toplamda yaklaşık 400 ile 500 bin TL civarı bütçe ayrılması gerekiyor. Güner, “Çiğköftem şubeleri yüksek kârlılık sağlayacak şekilde yapılandırıldı. Tüm şubelerimizde minimum 300 bin TL’lik bir ciro hedefi belirlendi” diye konuşuyor.

  

 Kaynak: ekonomist.com.trRead More

Diyar21Haber

 

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR