Malatya’ya Eleştiri: Uzaktan Tasarlanıyor…
CHP’nin ekonomi politikalarını anlatmak için başlatılan ekonomi turu kapsamında Malatya’yı ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, “Ankara’dan oturup memleketimizi uzaktan tasarlıyorlar, dizayn ediyorlar ama sizlere sormuyorlar. Nasıl bir Malatya istiyorsunuz? Nasıl bir şehirde yaşamak istiyorsunuz? Büyükşehirlerde oturmuşlar bilgisayarların başında, birtakım şeyleri tasarladıklarını iddia ediyorlar ve sizi bu düşüncelerini, bu projeleri empoze etmek istiyorlar. Biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Karatepe, “Depremin üzerinden yaklaşık 2 yıllık bir zaman geçmiş olmasına rağmen hala sorunların önemli bir kısmının dağ gibi ortada duruyor olması bu memleketin bir çocuğu olarak beni hakikaten üzüyor. 2 yıllık bir zaman geçmiş olmasına rağmen bu sorunların çözülememiş olması, insanlarımızın hala depremin etkilerine maruz kalması, bunları ciddi şekilde yaşıyor olması, kabul edilebilir bir şey değil” dedi.
Ankara’dan Oturup Memleketimizi Uzaktan Tasarlıyorlar
Malatya’nın yapında Malatya vatandaşlarına sormadığını söyleyen Karatepe, “Ben burayı çok yakından takip ediyorum. Buraya gelmediğim zamanlarda da neler yapılır diye baktığımda aslında pek çok soruna yönelik herhangi bir adımın atılmadığı çok belli. Bir bölge rezerv alanı olarak tanımlanıyor ama orada ne yapılacağını yerel yöneticiler bile bilmiyor. Yani Ankara’dan oturup memleketimizi uzaktan tasarlıyorlar, dizayn ediyorlar ama sizlere sormuyorlar. Nasıl bir Malatya istiyorsunuz? Nasıl bir şehirde yaşamak istiyorsunuz? Büyükşehirlerde oturmuşlar bilgisayarların başında, birtakım şeyleri tasarladıklarını iddia ediyorlar ve sizi bu düşüncelerini, bu projeleri empoze etmek istiyorlar. Biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Enkazların Hala Durduğunu Görüyoruz
Yapılan konutların yetersiz oluşu ve hala kura çekimini bekleyen binlerce vatandaşın olduğunu belirten Karatepe, “Malatya’nın yerel özellikleri, kültürel faktörlerinin, yaşam tarzını, bu projelere yansıması gerektiğini düşünüyoruz. Herhangi bir yere yapılan standart projelerle Malatya Malatya olmaktan çıkar diye düşünüyorum. Ama bu kadar çalışma yaptıklarını iddia etmelerine rağmen henüz yıkılmayı bekleyen binaların olduğu, enkazların hala durduğunu üzülerek görüyoruz. 20, yıl uzun zaman ve 2 yılda çok şey yapılabilirdi. Fakat bunların yapılamadığını üzülerek görüyoruz. Vatandaş gerçekten hizmet bekliyor. Depremde mağdur olanlar ciddi şekilde hizmet bekliyor. Ama bunun henüz temin edilemediğini görüyoruz. Bazı insanlarımız yapılan deprem konutlarında çekilen buralara yerleştirdiler, oturdular. Fakat büyük çoğunluğu henüz inşaatı tamamlanmamış konutların kuralları çekilerek teslim edileceği söylendi. Ne zaman teslim edileceği bilinmiyor” dedi.
Yaklaşık 2 Yıl Geçti
Yerinde dönüşüm yapmak isteyen vatandaşlara kredi ve 750 bin lira hibe verileceğini ancak verilmediğini söyleyen Karatepe, “Pek çok yurttaşımıza eğer yerinde dönüş yapmak isterseniz biz size kaynak aktaracağız dedi. Hatırlarsanız depremden hemen sonra 750 bin lira hibe, 750 bin lira da kredi vereceğiz, denildi. Siz bununla bulunduğunuz yerde kendi evinizi yeniden inşa edebilirsiniz, denildi. Bu 750 bin lira rakamın telaffuz edildiği zamandan beri yaklaşık 2 yıl geçti. 750 bin liralık rakam olduğu gibi duruyor. Eğer yerinde dönüşüm yapmak isteyen hemşerilerimiz de depremzedeler var ise, onlara sunulması gereken para miktarı o zaman ifade edilen en az 2 katına çıkması gerekir. Hem hibe şekli vereceklerini hem de kredi olarak verilecek tutarın da bir buçuk milyona çıkması gerekiyor. Çünkü inşaat maliyetlerinin çok arttığını biliyoruz. Dolayısıyla yerinde dönüşümü isteyen vatandaşlarımız da ekonomik zorluklardan dolayı bunu başaramayacak” ifade etti.
Mücbir Sebep Biterse Esnaf Bu Vergileri Nasıl Ödeyecekleri
Mücbir sebebin uzatılması gerektiğini söyleyen Karatepe, “Malatya’da iş yapan, iş dünyası, esnaf, zanaatkar; onlarında karşı karşıya kaldıkları ciddi sorunlar var. Konteynerlerde hayatlarını kazanmaya çalışan günlük küçük cirolarla, günlük ihtiyaçlarını, ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan on binlerce esnafımızın, iş insanımızın olduğunu görüyoruz. Bunlar da iktidardan bekledikleri destekleri göremiyorlar. En önemli beklentileri devlete ödemek zorunda kalacakları ya da oldukları vergilere ilişkin düzenleme. Bu mücbir sebep denen elimizde olmayan faktörlerle ortaya çıkan durumun yarattığı gerekçelerle, vergilerin, beyannamelerin verilmesinin ötelenmesi gerekir. İktidar maalesef bunu bir haraç olarak kullanıyor. Biliyorsunuz mücbir sebep uygulaması bu ayın sonunda sona eriyor. Dolayısıyla herkes beyanname vermek zorunda kalacak. Küçücük bir dükkanda günlük 300, 500 ciro yapan insanları bu belgeleri nasıl hazırlayacakları, nasıl verecekleri, bu vergileri nasıl ödeyecekleri konusunda ciddi endişeleri var. Dolayısıyla biz bu mücbir sebep uygulamasını uzatılması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sorunların çözüme kavuşturulmadığını ve Malatyalıların haberi olmadan uzaktan dizayn edildiğini söyledi.
Kaynak: malatyanethaber.com.tr
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER - TIKLA ve OKU
Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i…
Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i Alanya: overraskende krav I Alanya…
Kasım 10, 2024En safarisjåfør som ikke blir…
En safarisjåfør som ikke blir lei av Alanya Mens safarisjåføren…
Kasım 4, 2024Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne…
Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne dør mens hun prøver å…
Kasım 2, 2024Alanya opplever sin verste sesong:…
Verste sesong: Handelsmenn vil slutte i jobben! Det eneste håpet…
Ekim 10, 2024Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke
Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke I søknaden utført av gendarmeriet…
Eylül 20, 2024Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden
Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden En hendelse som fant sted…
Eylül 20, 2024