Kunut Nedir?
Kunut, sözlükte itaat etmek, ibadet yapmak, ayakta durmak anlamlarına gelirken fıkhi bir terim olarak ise dua etmek ve herhangi bir şerden kurtulmak ya da bir hayrı elde etmek için namazda Allah’a sığınmak manasına gelmektedir. Hz. Peygamber (s.a.v.)’in hayatında kunut yaptığı sahih hadislerde açıkça beyan edildiği için kunut yapmanın meşruluğu konusunda herhangi bir ihtilaf bulunmamaktadır.
Kunut, namazda rükûnun hemen öncesi ya da sonrasında Allah’u Teâlâ’ya dua etmek demektir. Peygamberimizin uygulamalarından yola çıkarak İslam âlimleri mutat olarak yapılan ve musibet zamanlarında yapılan kunut (kunutun nevazil) olmak üzere iki çeşit olduğunu söylemişlerdir.
Mutat olarak yapılan kunutun meşruluğu konusunda mezhepler arasında ihtilaf yoktur. Hanefilere göre vitir namazının son rekâtında rükûya varmadan önce tekbir alıp kunut yapmak vaciptir. Diğer üç mezhepte ise sünnettir. Kunutun yeri Hanbelîlere göre vitir namazının son rekâtıdır. Şâfilere göre sabah namazının farzının son rekâtı ile ramazan ayının ikinci yarısındaki vitir namazlarının son rekâtıdır. Malikilere göre sabah namazının farzının son rekâtinde yapılır.
Bununla birlikte kunut Hanefilere göre rükûdan önce yapılırken Şâfi ve Hanbelîlere göre rükûdan sonra yapılır. Maliklere göre rükûdan önce yapılması daha faziletli olmakla birlikte rükûdan sonra da yapılabilir.
Kunut duası olarak Hanefîler ve Malikiler Hz. Ömer’den riyayet edilen, “Allahümme innâ neste‘înüke …” ve “Allahümme iyyâke na‘büdü …” dualarını, Şâfiîler ve Hanbelîler de Hz. Ali’den rivayet edilen, “Allahümmehdinî fî men hedeyte …” duasını okumayı tercih etmişlerdir.
Kunut-u Nevazil denilen musibet zamanlarında yapılan kunuta gelince Hz. Peygamber (s.a.v.)’in “Bi’r-i Maûne” hadisesinde şehit edilen 70 sahabenin ardından bir ay boyunca sabah namazında kunut yaptığı bilinmektedir.
Buna binaen İslam fakihlerinin çoğuna göre kıtlık savaş, afet ve salgın hastalıklar gibi musibet zamanlarında namazda kunut yapmak meşrudur. Netice olarak zorluk ve musibet zamanlarında cemaat halinde kunutu nevazil yapılması peygamberimizin uygulamalarından görüldüğü üzere meşrudur.
Musibet zamanlarında yapılan kunutun cemaatle yapılması asıl olup tek başına kılınan namazlarda yapılması uygun görülmemiştir. Lakin kunut uygulamasının bilinmediği topluluklarda karışıklığa meydan vermemek için namazdan sonra kötülüğün ortadan kalkması için toplu dua yapılması daha münasip görülmüştür.
Kunut Nedir? yazısı ilk önce CAMİA HABER üzerinde ortaya çıktı.
Kaynak: CamiaHaber.Com Read More
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR