Kral Yolu’nun Diyarbakır etabı turizme açılıyor

456 (57)

Milattan önce 7. yüzyılda inşa edilen ve Efes’ten başlayarak İran’ın Persepolis antik kentine kadar uzanan tarihi Kral Yolu’nun Diyarbakır sınırları içinde kalan 240 kilometrelik etabı turizme açılıyor.

Diyarbakır’ın turizm potansiyelini geliştirmek için çalışmalar yapan Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, ‘Diyarbakır Kral Yolu Rotası Oluşturma Projesi’ni hayata geçiriyor. Proje kapsamında, milattan önce 7. yüzyılda Lidya Kralı Gyges tarafından inşa edilen ve İzmir’deki antik Efes kentinden başlayarak İran’ın antik Persepolis kentine kadar uzanan “Kral Yolu”nun Diyarbakır sınırları içinde kalan yaklaşık 240 kilometrelik kısmı için rota hazırlanacak.

Çalışma yürüten 8 kişilik ekip, Çınar, Çermik, Eğil, Ergani, Çüngüş ve merkez ilçelerden geçen “Kral Yolu”nun rotasını oluşturmanın yanı sıra yol güzergâhında bulunan karavan park yerlerini, doğa yürüyüşü yapma, bisiklet sürme ve kamp alanlarını da belirleyecek.

Çalışmanın sonunda görselleriyle birlikte hazırlanacak rotaya, Wikiloc (Dünya genelinde güvenilir ve ayrıntılı rotaları keşfetmek isteyen doğa tutkunlarından oluşan bir topluluk) gibi farklı GPS datalarının indirilebileceği web sitelerinden gezginlerin kullanımına sunulacak.

Asuman Ataç: Hedefimiz, Diyarbakır’ı dünyaya tanıtmak
Çalışmalarla ilgili açıklama yapan proje yöneticisi Asuman Ataç, Diyarbakır’ın 33 medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent olduğunu hatırlatarak, “Kaleler, çok eski zamanlarda insanların yaşadığı mağaralar, köprüler, hanlar, hamamlar, camiler, kiliseler, yatırlar ve ziyaret yerleri var. Diyarbakır, çok kültürlülüğü görebileceğimiz bir hata sahip. Hedefimiz, Diyarbakır’ı Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak. Farklı inanç ve kültürlerin bir arada yaşamış olduğu bir şehir. Çok farklı dinden ve inançtan insanın bir arada olması aslında dünya turizmini buraya çekecek. Doğal güzelliklerle birlikte çok etkili bir detay. Dolayısıyla yabancı turistlerin buraya geleceğini öngörmekteyiz” dedi.

Yaklaşık 2 aylık bir literatür çalışmasının ardından tespit ettikleri noktaları haritalara aktardıklarını aktaran Ataç, şimdi de arazi çalışması yürüttüklerini, çalışmanın yaklaşık 40 gün süreceğini aktardı.

Arazi çalışmasında rotanın başlangıcı ve bitişi, varsa su kaynakları, kamp alanları, panorama noktaları ve tarihi alanlar gibi birçok yeri işaretlediklerini belirten Ataç, daha sonra GPS datasının içindeki verileri haritaya yüklediklerini aktardı.

Kral Yolu’nun Diyarbakır sınırları içinde kalan kısmının yaklaşık 240 kilometre olduğunu ifade eden Ataç, arazi çalışmalarında coğrafyanın durumuna göre bu mesafenin kısalıp ya da uzayabileceğini dile getirdi. Ataç, şöyle devam etti: “Bu projenin en önemli amaçlarından biri kırsal kalkınmayı sağlamak. Ayşe teyze bahçesinde yetiştirdiği bademi, üzümü ya da tarlasında yetiştirdiği mahsulünü gelen turiste satacak. Evinde yaptığı aşını, sofrasında turistlere verecek. Dolayısıyla bu güzel bir kalkınma, güzel bir gelir kaynağıdır. Bu projenin de yerel halka büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

İlkşen Yıldırım: Her kilometresi benzersiz bir rota
Hazırlanan yürüyüş rotasının tarihi ve kültürel açıdan benzersiz bir özellikte olduğuna dikkat çeken mihmandar İlkşen Yıldırım ise “Her gün değişik bir şey karşınıza çıkıyor. İnsanlar, ‘Ben bugün burayı yürüdüm, yarınki rotayı yürümeyeyim çünkü aynısı’ diyemeyecek. Eminim gelen insanlar da en az bizim kadar bu heyecanı yaşayacak” dedi.

Kaynak: tourismtoday.net

Read More

Diyar21Haber

 

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR