Kosova: Sırbistan, artan gerilim nedeniyle birliklerini yüksek alarm durumuna geçirdi
Kosova: Sırbistan, artan gerilim nedeniyle birliklerini yüksek alarm durumuna geçirdi
Sırp ordusu, Sırbistan ile Kosova arasında haftalarca tırmanan gerilim sonrasında “savaşa hazırlığının en yüksek seviyesinde” olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, “halkımızı ve Sırbistan’ı korumak için her türlü önlemi alacağını” söyledi.
Sırbistan’da bazı medya organlarının Priştine’nin Kosova’nın kuzeyindeki etnik Sırp bölgelerine “saldırı” hazırladığı yönündeki iddialarının ardından kılıç şakırtıları her zamankinden daha yüksek.
Priştine hükümeti iddialar hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı.
Ancak daha önce Bay Vucic’i sorun çıkarmak için “oyunlar” oynamakla suçlamıştı.
Ezici bir çoğunlukla etnik Arnavut çoğunluğa sahip olan Kosova, 1998-99’daki bir savaşın ardından Sırbistan’dan ayrıldı. Sırbistan, Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor, orada yaşayan etnik Sırplar da tanımıyor.
Belgrad, Kosova’yı yaklaşık 50 bin etnik Sırp’ın yaşadığı bölgelerde “Sırplara karşı terörizm” planlamakla suçluyor.
Buna karşılık Priştine, Belgrad’ın 10 Aralık’ta kuzey Kosova’nın Sırpların çoğunlukta olduğu bölgelerinde barikatlar kuran “paramiliter oluşumların” arkasında olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği arabuluculuk yapmaya çalışıyor. 27 üyeli blok “azami itidal ve acil eylem” ile Sırbistan ve Kosova liderlerini “siyasi çözüme kişisel olarak katkıda bulunmaya” çağırıyor.
Belgrad, kimsenin yaralanmadığı bir silahlı saldırı olayıyla ilgili çelişkili raporların ardından son günlerde sınırdaki silahlı varlığını artırdı. Belgrad’dan gelen raporlara göre etnik Sırplar saldırıya uğradı, ancak iddia Priştine’deki Kosovalı yetkililer tarafından reddedildi.
Yine de Sırbistan, raporları sınırdaki askeri varlığını yoğunlaştırmasını haklı çıkarmak için kullanıyor gibi görünüyordu.
Şimdiye kadar çatışmalar sert sözlerle sınırlıydı, ardından Pazartesi günü Sırbistan ordusunu savaş alarmına geçirdi. Kosova, NATO’nun KFOR barış gücünün barikatları kaldırmaması halinde meseleyi kendi eline alacağı konusunda uyardı.
Kosova’da yaklaşık 3 bin 700 barış gücü askeri bulunan NATO, bütün tarafları provokasyonlardan kaçınmaya çağırdı. KFOR birlikleri yıllardır barışın garanti altına alınmasında çok önemli bir rol oynadı. Kosova’da hukukun üstünlüğü misyonuna sahip olan Avrupa Birliği, AB polisine yönelik saldırılara veya suç teşkil eden eylemlere müsamaha göstermeyeceği konusunda uyardı.
Endişe verici derecede yanıcı bir durum. Belgrad ile Priştine arasındaki gerilim, Kosova’nın 2008’de Sırbistan’dan tek taraflı bağımsızlık ilanından bu yana inişli çıkışlı.
Ancak etnik Sırpların Kosovalı yetkililerle tüm işbirliğini geri çekmesiyle, son birkaç aydır bu oranlar özellikle yükseliyor.
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR