D21 GÜNCEL

Sürücü belgesiz araç kullanımıyla ilgili 535 bin işlem yapıldı

D21 GÜNCEL

Aile içi iletişim koptu!

D21 GÜNCEL

Bugün ülke genelinde hava nasıl olacak?

D21 GÜNCEL

Akdeniz’de 4 büyüklüğünde deprem

D21 SPOR

Emre Kocadağ: Meydan okuduk, yapı falan kalmadı ortada

BÖLGE HABER D21 Türkiye Yerel Haber

2 bin yıllık bazilika tamamen gün yüzüne çıktı

D21 Türkiye Yerel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan Brezilya’ya Resmi Ziyarette

D21 Türkiye Yerel Haber

EFT ve FAST işlemleriyle ilgili önemli gelişme!

D21 DiYARBAKIR YEREL HABER

140 yıllık zarf makinesi hala çalışıyor

D21 SAĞLIK

Ölü Bulunan 22 Yaşındaki Hemşire Bugün Toprağa Verilecek

D21 SAĞLIK

TBMM’de Yoğun Gündem Devam Ediyor

D21 DÜNYA POLiTiKA & SiYASET

Akdeniz’de 4 büyüklüğünde deprem

D21 DÜNYA POLiTiKA & SiYASET

Ehliyetsiz araç kullanımıyla ilgili 535 bin işlem yapıldı

BÖLGE HABER D21

Elazığ’da ‘Prematüre Günü’ Kutlandı

BÖLGE HABER D21

Atatürk’ün Elazığ’a Gelişinin 87. Yıl Dönümü Kutlandı

D21 GÜNCEL

Benzine indirim geliyor

D21 GÜNCEL

Akdeniz’de 4 büyüklüğünde deprem

BASIN D21 GÜNDEM

Nedir bu hapishane? Çocuklar hangi hapishanelerde tutulurlar?

D21 Türkiye Yerel Haber

Tarım ve Orman Bakanlığından “33 soruda planlı üretim” rehberi

D21 Türkiye Yerel Haber

Yurt genelinde sokakta kalan kimsesiz vatandaşlara yönelik çalışma başlatıldı

Köpekleri toplamayan belediyeler yandı

Bu yeni düzenlemelerle ilgili siz de ne düşünüyorsunuz? Bu tür adımların sahipsiz hayvanların durumunu iyileştirmek için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Barınakların yönetimi ve hayvanların yeniden sahiplendirilmesi konularında daha başka hangi önlemler alınabilir?

Köpek yasası yürürlüğe girdi.. Köpekleri toplamayan belediyeler yandı

Sahipsiz Hayvanlarla İlgili Düzenlemeler Resmi Gazete’de

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun, Resmi Gazete’de duyuruldu.

30 Temmuz’da TBMM Genel Kurulunda onaylanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kanuna göre, sahipsiz hayvanlar ilgili belediyeler tarafından hayvan barınaklarına götürülecek ve burada rehabilite edildikten sonra sahiplendirilmeleri sağlanacak. Bu sayede hem hayvanların refahının artırılması hem de sokaklardaki hayvan popülasyonunun kontrol altına alınması hedefleniyor.

İnsan ve hayvan sağlığı için tehlike arz eden, kontrol edilemeyen olumsuz davranışları olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlar için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesindeki kurallar geçerli olacak. Bu kapsamda tehlikeli olduğu tespit edilen hayvanların durumu belirlenirken veteriner hekimlerin görüşlerine başvurulacağı belirtildi.

BELEDİYELER 2028’E KADAR HAYVAN BARINAKLARI KURMALI

Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan barınakları kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla en son onaylanmış bütçe gelirlerinin binde 5’ini; büyükşehir belediyeleri ise binde 3’ünü kaynak olarak ayıracak. Belediyelerin bu oranların üzerinde yaptığı harcamaların yüzde 40’ı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belediyeye geri ödenecek. Ayrıca bu barınakların, uluslararası standartlara uygun olması ve hayvanlara en iyi koşullarda bakım sağlanması gerektiği vurgulandı.

Bu süreçte, halkın da bilinçlendirilmesi amacıyla eğitim kampanyaları düzenlenecek. Belediye yetkilileri, vatandaşları sahipsiz hayvanların üreyip çoğalmasını engellemek için gerekli önlemleri almaları konusunda bilgilendirecek.

BELEDİYE GÖREVLİLERİNE HAPİS CEZASI

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye görevlilerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek; sahipli hayvanlarını terk eden kişilere yönelik idari para cezası ise 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Bunun yanı sıra, terk edilen hayvanların bakım maliyetlerinin sahiplerinden talep edilebileceği de belirtildi.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte sürekli hale gelen ihlalleri önlemek ve sahipsiz hayvanların mağduriyetini azaltmak amacıyla denetimlerin artırılacağı ve ihbar hatlarının aktif olarak çalıştırılacağı ifade edildi.

Bu yeni düzenlemelerle ilgili siz de ne düşünüyorsunuz? Bu tür adımların sahipsiz hayvanların durumunu iyileştirmek için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Barınakların yönetimi ve hayvanların yeniden sahiplendirilmesi konularında daha başka hangi önlemler alınabilir?

 

10 soruda sokak hayvanları yasası

1. Tartışılan düzenleme nasıl gündeme geldi?
“Sokak hayvanlarına ötanazi” düzenlemesi, yerel seçimlerden sonra gündeme geldi. Uzun süredir köpek saldırıları ve bazı derneklerin usulsüzlükleri konuşuluyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir öğrencinin köpek saldırısına uğraması sonrası sorunu çözme sözü verdi. AK Parti, Mayıs ayında teklifi TBMM’ye getirmeyi planladı ve Temmuz’da komisyona havale edildi.

2. Yerel seçimden sonra gündeme gelmesi nasıl yorumlandı?

AK Parti’nin birçok belediyeyi kaybettiği 31 Mart yerel seçimlerinden sonra bu düzenlemenin gelmesi, siyasi bir adım olarak yorumlandı. CHP’li seçmenin karşı çıkması ve belediyelerin yetkilendirilmesi “AK Parti, CHP’yi zor durumda bırakmak istiyor” yorumlarına yol açtı. Ötanazi nedeniyle rant elde edileceği iddiaları muhalefet tarafından dile getirildi.

3. Teklif neden “ötanazi düzenlemesi” olarak nitelendirildi?

Teklifte sokak köpeklerinin öldürülmesi için “ötanazi” terimi kullanıldı. Bu terim insanlarda tıbbi müdahale ile yaşamın sonlandırılmasında kullanılıyor. Teklifte bu terimin yer alması eleştirildi ama kabul edildi.

4. Teklif AK Parti tarafından nasıl gerekçelendirildi?

Harun Mertoğlu, teklifle “Önce insan” dediklerini ve mevcut düzenlemelerin yeterli olmadığını savundu. Hayvanların insanlara zarar verdiğini ve sokakların hayvanlar için uygun olmadığını belirtti.

5. Teklif hangi uygulamayı esas alıyor?

Teklifte kedi ve köpekler “sahipli” ve “sahipsiz” olarak sınıflandırılacak. “Yakala-kısırlaştır-sal” metodu kaldırılıp hayvan bakımevi tanımı değiştirildi. Sahipsiz hayvanlar bakımevlerine toplanıp rehabilite edilecek.

AK Parti’nin TBMM’ye getirdiği teklifte, sokak köpeklerinin öldürülmesi için “ötanazi” kavramı kullanıldı. Mevcut bazı düzenlemelerde de hayvanların öldürülmesi konusunda bu ifade yer alıyor. “Ötanazi” aslında hasta kişilerin yaşamlarını kendi istekleriyle ve tıbbi müdahaleyle sonlandırılmasını istemeleri için kullanılan bir kavram. Teklifte bu kavramın kullanılması eleştirildi, ancak bu şekilde komisyona havale edilerek kabul edildi.

6. Barınağa alınan hayvanlar öldürülecek mi?

Önerge ile “ötanazi” maddesi tekliften çıkarıldı. Yeni hükme göre, tehlikeli ve tedavi edilemeyen hayvanlar için belirli durumlarda ötanazi uygulanabilecek. Ancak tüm köpeklere ötanazi yapılmayacak.

7. Sokak hayvanları öldürülecek mi?

Önergeye göre kediler kapsam dışı. Sokak köpeklerine ötanazi, kontrol edilemeyen olumsuz davranış durumunda uygulanacak. Muhalefet, teklifin köpeklerin öldürülmesini kolaylaştırdığını savunuyor. Teklif, köpeklerin kaderini uygulayıcılara bırakıyor.

8. Muğlaklık sadece tekliften mi kaynaklı?

Teklifte sokak köpekleri sayısı 4 milyon, barınak kapasitesi 110 bin. Muhalefet, toplanan köpeklerin öldürülme riskine dikkat çekiyor. Teklifte bunu önleyen bir hüküm yok.

9. Belediyeler düzenlemeyi uygulamayabilir mi?

CHP, yeterli barınak yapılamayacağını ve ötanazi için bütçe olmadığını savunuyor. AK Parti ise kaynak sağlanacağını belirtiyor. CHP’ye göre kanun uygulanamaz. Yasa, kaynak ayırmayan belediye başkanlarına hapis cezası öngörüyor. Yasanın hemen uygulanabileceği belirtiliyor.

10. Yerel seçimlerden sonra başka düzenlemeler olabilir mi?

Erdoğan, yerel seçimlerde kaybedilen belediyelerin sıkı denetleneceğini söylemişti. AK Parti, kaybedilen belediyelerle ilgili yeni düzenlemeler yapabilir. CHP, bu düzenlemelerin muhalefetteki belediyeleri başarısız göstermek için yapılacağını düşünüyor.

Güncellenme Tarihi : 2.8.2024 / HaberVitrini

Diyar21Haber
Latest posts by Diyar21Haber (see all)

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN

AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN

DEPREM iLE iLGiLi HABERLER - TIKLA ve OKU

Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i…

Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i Alanya: overraskende krav I Alanya…

  Kasım 10, 2024

Nordmann bosatt i Alanya funnet…

Nordmann bosatt i Alanya funnet død i sitt hjem En…

  Kasım 4, 2024

En safarisjåfør som ikke blir…

En safarisjåfør som ikke blir lei av Alanya Mens safarisjåføren…

  Kasım 4, 2024

Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne…

Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne dør mens hun prøver å…

  Kasım 2, 2024

Alanya opplever sin verste sesong:…

Verste sesong: Handelsmenn vil slutte i jobben! Det eneste håpet…

  Ekim 10, 2024

Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke

Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke I søknaden utført av gendarmeriet…

  Eylül 20, 2024

Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden

Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden En hendelse som fant sted…

  Eylül 20, 2024

2 turister på den veltet…

2 tyske turister på den veltet motorsykkel ble skadet I…

  Eylül 5, 2024

Bir yanıt yazın