Kolombiya İsrail’e kömür ihracatını yasakladı
Mayıs ayında ülkesi ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurmuş ve Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin Filistinlilere karşı soykırım eylemleri gerçekleştirdiğini açıklamıştı.
Kolombiya İsrail’e kömür ihracatını yasakladı
Kolombiya, İsrail’e en büyük kömür ihracatçısıydı — ancak geçen cumartesi, başkan Gustavo Petro, arzı keseceğini duyurdu. Kolombiya’nın Gazze’deki soykırıma karşı seferberliği, dünyaya İsrail’e nasıl maddi baskı yapılacağını gösterdi.
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, 8 Haziran’da ülkesinin soykırım durana kadar İsrail’e kömür ihracatını askıya alacağını duyurdu. Kolombiya kömürü, 2023’te İsrail’e tedarik edilen tüm kömürün yüzde 60’ından fazlasını oluşturuyordu ve İsrail elektrik şebekesi üretiminin yüzde 22’si için kömüre bağımlıydı. Aynı şebeke, İsrail’in yasadışı yerleşim yerlerine ve silah fabrikalarına ve İsrail ordusunun Gazze’deki Filistinlilere karşı soykırım yaparken kullandığı altyapıya elektrik sağlıyor.
Kolombiya’nın İsrail’e en çok kömür ihraç eden ülke olması nedeniyle bu karar sadece sembolik anlamda bir zafer değil, aynı zamanda daha geniş kapsamlı bir enerji ambargosunun İsrail’in Gazze’deki soykırımını sona erdirmede ne kadar büyük bir etki yaratabileceğini ve bu kararı hayata geçiren ulusötesi örgütlenmenin gücünü de gösteriyor.
Soykırımın üzerinden sadece birkaç hafta geçmişken, Kolombiya’nın en büyük maden işçileri sendikası Sintracarbón, Filistin sendika hareketinin dayanışma çağrısına yanıt vererek, Kolombiya’nın İsrail’e kömür ihracatının durdurulmasını talep eden bir bildiri yayınladı . Bu talebi dile getirirken, madenciler ayrıca İsrail’in Kolombiya’daki yaygın vahşetlerden sorumlu paramiliterleri ve paralı askerleri eğitmedeki kötü rolünü vurguladı ve işçileri küresel çapta “bu savaşlarda kullanılan metallerin, minerallerin ve yakıtların üretimini durdurmaya” çağırdı… gezegen yeni bir dünya savaşının eşiğinde ve insan ırkının varlığına yönelik bu tehdidi durdurabilecek ve durdurma yükümlülüğü olan işçilerdir.
Bu çağrı üzerine, Filistinli grupların bir koalisyonu, Filistin için Küresel Enerji Ambargosu bayrağı altında , İsrail’in Filistinliler üzerindeki soykırımını ve apartheidini körükleyen enerji transferlerine karşı çok düzeyli bir ambargo için daha geniş bir talep başlattı. Buna, İsrail’e enerji transferinin sonlandırılması, İsrail gazının satın alınması ve enerji şirketlerinin İsrail enerji projelerinde işbirliği yapması talepleri de dahildi.
Bir enerji ambargosu, özellikle kömür tedarik zinciri aracılığıyla İsrail üzerinde anında ve uzun vadeli baskı oluşturma potansiyeline sahiptir. İsrail’in kömürünün çoğu, Filistin halkının yanında durmaya kararlı iki devlet olan Kolombiya ve Güney Afrika’dan geliyor. Ancak, Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açmasına ve Kolombiya’nın İsrail büyükelçisini sınır dışı etmesine rağmen, her iki devletin kömür ihracatı kesintisiz devam etti.
Hamas, Kolombiya cumhurbaşk”anının İsrail’e kömür ihracatını yasaklama kararını övdü
İslami Direniş Hareketi “Hamas”, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun Netanyahu hükümetine Gazze’deki savaşı sona erdirmesi yönünde baskı yapmak amacıyla İsrail’e kömür ihracatını yasaklama kararını memnuniyetle karşıladı.
Hareket yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “İslami Direniş Hareketi (Hamas) olarak biz, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun, ülkesinin Siyonist varlığa kömür ihracatını yasaklama kararını yinelediği açıklamasını ve şu sözlerini takdir ediyoruz: Kolombiyalılarla Filistinli çocukları öldürmek için kömürden bomba yapıyorlar.”
Hareket aynı zamanda “Kolombiya’nın Siyonist varlıkla diplomatik ilişkileri sona erdirme ve Siyonist işgalin Gazze Şeridi’ndeki halkımıza karşı yürüttüğü soykırım savaşını kınama konusundaki cesur tutumundan” duyduğu memnuniyeti de ifade etti.
Hamas, tüm ülkelere “bu faşist oluşumla bağlarını kesmeleri ve onu boykot etmek, izole etmek, yaptırımlar uygulamak ve liderlerini uluslararası mahkemelerde savaş suçlusu olarak yargılamak için her yola başvurmaya” çağrıda bulundu.
Geçtiğimiz Haziran ayında Petro, Gazze Şeridi’ndeki savaş devam ettiği sürece ülkesinin İsrail’e kömür ihracatını durduracağını açıklamıştı.
Mayıs ayında ülkesi ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurmuş ve Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin Filistinlilere karşı soykırım eylemleri gerçekleştirdiğini açıklamıştı.
Kaynak: RT
Kaynak: HaberVitrini Read More