Diyar21 Magazin – Kapadokya: Doğal Güzellik ve Tarihin Büyüleyici Karışımı
Kapadokya: Doğal Güzellik ve Tarihin Büyüleyici Karışımı
Yaz tatilinizi Kapadokya’da harika bir macerayla geçirmenin tam zamanı. Ürgüp ve Göreme’de sıcak hava balonu uçuşlarını çok seveceksiniz . Bölgedeki volkanik kayaların inanılmaz oluşumları sizi şaşırtacak. Yenilenen mağara evler ve mağara oteller hem konaklama ihtiyacınızı giderecek hem de sizi masallarda bir yolculuğa çıkaracak. Harika şaraplar, vahşi atlar, balonlar, eski taş konaklar, egzotik otel ve pansiyonlar, çömlek atölyeleri vs… Kısaca Kapadokya’da sandığınızdan çok daha fazlasını bulacaksınız…
Bu büyülü manzara hakkında söylenecek tonlarca şey var. Bu nedenle hiçbir noktayı kaçırmamak için bunu adım adım yapsak iyi olur!
Kapadokya nerede?
Bölge, büyük şehir olan Kayseri’nin güneybatısında yer almaktadır. Bu arada bir Metropol olan şehrin Ankara ve İstanbul’a havayolu ve demiryolu seferleri bulunuyor. Kapadokya, coğrafi olarak Nevşehir, Niğde ve Aksaray arasında kalan kara üçgenine verilen addır . Üstelik bu harika bölge Türkiye’nin en popüler turistik yerlerinden biridir. Bunun nedeni ise bölgenin kendine özgü jeolojik, tarihi ve kültürel farklılıklara sahip pek çok alana sahip olmasıdır.
Kapadokya’nın Jeolojik Özellikleri
Çoğunlukla Kapadokya bölgesinin altında yer alan göl ve derelerde oluşan tortul kayaçlardır. Ayrıca, yaklaşık 9 ila 3 milyon yıl önce (geç Miyosen’den Pliyosen dönemlerine kadar ) antik yanardağlardan püsküren ignimbirit yatakları da bölgenin şekillenmesinde rol oynamıştır . Kapadokya’nın Göreme yakınlarındaki kayaları aşınarak yüzlerce muhteşem sütuna ve minare benzeri forma dönüştü. Volkanik çökeltiler yumuşak kayalardır. Kapadokya Bölgesi’nin kalbinde yer alan köylerin insanları bu kayaları yontarak evler, kiliseler ve manastırlar oluşturmuşlardır. Bu aynı zamanda aşağı yukarı insanların ve burayı nasıl bir yaşam alanına dönüştürdüklerinin hikayesidir.
Göreme: Cappadocia’s Most Touristic Region
Göreme MS 300-1200 yılları arasında bir manastır merkezi olmuştur. Göreme‘deki ilk dönem yerleşimi Hıristiyanlığın çok öncesine, Roma dönemine kadar uzanır. Göreme’de Yusuf Koç, Ortahane, Durmuş Kadir ve Bezirhane olmak üzere dört ana kilise bulunmaktadır. Uzundere, Bağıldere ve Zemi Vadisi’ne kadar kayalara oyulmuş evler ve kiliseler tarihin mistik yanını günümüze taşıyor
Göreme Açık Hava Müzesi ise Kapadokya’daki manastır topluluklarının en çok ziyaret ettiği yerdir. Ayrıca Türkiye’nin orta kesimindeki en popüler sitelerden biridir. 9. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar uzanan, muhteşem freskler içeren 30’dan fazla kayaya oyulmuş kilise ve şapelden oluşan muhteşem bir kompleks.
Kapadokya’da Neler Görülür ve Nerede Kalınır?
Bu muhtemelen bir yeri ziyaret etmeden önce sorulan en yaygın sorudur. Bir de Kapadokya’yı ziyaret edecekseniz sorusu daha da ön plana çıkıyor. Ama endişelenme! Aşağıda size büyük zaman kazandıracak bir liste bulacaksınız…
Kapadokya’da konaklama için 5 ana bölge bulunmaktadır. Ancak turistik açıdan karşılaştırdığımızda bu bölgelerin hepsi aşağı yukarı aynı fırsatlara sahip.
Dolayısıyla aslında aşağıda sıralayacağımız bölgelerin tamamına Kapadokya’nın en önemli turizm merkezleri olarak bakabilirsiniz . Kapadokya’da konaklama için bölgenizi ulaşım, yeme-içme alternatifleri, otel fiyatları ve türleri gibi detaylara göre seçebilirsiniz.
Kapadokya’da Görülecek ve Konaklayacak Yerler
1- Göreme:
Kapadokya’nın başlıca turistik noktalarından biri ve Kapadokya’nın kalbinin attığı yer.
2- Ürgüp:
Kapadokya’nın en önemli merkezlerinden biridir. Kaya oluşumları ve konakları, alışveriş imkanları, yeme-içme mekanlarıyla dikkat çekiyor.
3- Uçhisar:
Burası Kapadokya bölgesinin en yüksek noktası olan Uçhisar Kalesi’ne ve kaya oluşumlarıyla ortaya çıkan yerleşimlerin en güzel örneklerine ev sahipliği yapıyor.
4- Avanos:
Bölge Kızılırmak nehrinin her iki yakasına kurulmuştur. Yeraltı şehirleri eşsiz peri bacaları, çömlek atölyeleri, şarapçılık gibi pek çok geleneğe ev sahipliği yapıyor.
5- Ortahisar:
Ürgüp’e 5 km uzaklıkta bulunan Ortahisar, turizm açısından daha zengin olmasına rağmen daha az kalabalıktır.
6- Mustafapaşa:
Bölge antik çağda “Sinasos” adıyla anılıyordu. Artık ziyaret etmenizi en çok tavsiye ettiğimiz yerlerden biri. Kasaba, birbirinden güzel evleri ve taşa oyulmuş kiliseleriyle bizi çok farklı çağlardan kalma kalıntılara götürüyor.
Kapadokya’da Ne Yapılır?
Bu rüya diyarında yapılacak çok şey var. Bahsettiğimiz alanın ne kadar küçük olduğunu düşünüyorsanız aslında şaşırtıcı. Ancak aşağıda Kapadokya’ya gitmişken mutlaka yapmanız gerekenlerin kısa bir listesini bulabilirsiniz.
1- Kapadokya’nın Yeraltı Şehirlerini Keşfedin:
Kapadokya büyülü bir manzaradan başka bir şey değil. Bölgede 150’den fazla yeraltı şehri bulunuyor ve bunlardan sadece 36’sı keşfedildi. Hepsi bölgeye özgü.
2- Göreme Milli Parkı’nda Gezinmek:
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Kayalıkları 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır . Yedi bölümden oluşmaktadır. Bunlar Göreme Milli Parkı, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Karlık Kilisesi, Theodore Kilisesi, Karain Columbarium ve Soğanlı Arkeolojik Alanıdır.
3- Visit Ihlara (Peristrema) Valley:
Ihlara Vadisi Türkiye’nin en ünlü vadisidir. Vadi, doğası ve mağara kiliseleriyle harika yürüyüş gezileri barındırıyor. Volkanik kayaya oyulmuş 16 km uzunluğunda düz bir yol olan Ihlara’da 60’a yakın Bizans kilisesi ve manastırı bulunuyor.
Trekking ve Sıcak Hava Balonu
4- Kapadokya’da Trekking’e Gidin:
Kapadokya dünyanın en iyi yürüyüş destinasyonlarından biridir. Çünkü dramatik coğrafyaya, çarpıcı doğal güzelliğe ve zengin kültürel mirasa sahiptir. Hepsi çağlar boyunca yan yana yaşamış birçok farklı kültürden süzülmüştür.
5- Kapadokya’da Sıcak Hava Balonu:
Evet. En iyisini sona sakladık. Kapadokya’yı ziyaret etmeyi planladığınızda aklınıza ilk gelen şey sıcak hava balonu deneyimidir. Peribacalarını ve büyülü manzarayı gökyüzünden keşfetme şansına sahip olmak, ömür boyu yaşanabilecek bir deneyimdir.
Kapadokya’da Ne Yenir ve İçilir?
Kapadokya’nın mutfağı Türkiye’nin Gaziantep şehri kadar ünlü değil. Ancak yine de bölge unutamayacağınız harika lezzetler sunuyor. İşte kendinizi şımartmanız gereken ana yemekler.
1- Testi Kebabı:
Avanos’un özel tencerelerinde ağır pişmiş kebaplara sebzeler eşlik ediyor. Bütün etler çok piştiği için yumuşacık oluyor.
2- Kuru Kaymak (Kuru Kaymak):
Kuru kaymak, klasik ekmeğin üzerinde yediğiniz kaymak kadar yumuşak değildir. Tam tersine bıçakla kırılacak kadar sağlam kesilecektir. Sütün kaynatılıp dinlendirilmesi, kaygan bir şekilde kuruması için en az 5 gün emek ister.
3- Kayısı Yahnisi (Apricot Stew):
Anadolu’nun meyvesiyle etini birleştiren yiyeceklerden biri. Nevşehir mutfağına ait bu tarifin ana malzemeleri kuru kayısı ve kuzu etidir. Ancak kuru kayısı yerine sarı kuru eriği de tercih edebilirsiniz.
4- Düğü Çorbası (Düğü Soup):
“Düğü” kaliteli bir buğday tanesidir. Yani “Düğü çorbası” da pratik bir çorba çeşididir. Yöre halkı bunu düğü ve su ilavesiyle kavrulmuş tadında tereyağına dönüştürüyor.
5- Varış:
Kapadokya bölgesine özel fakat yumurtalı ve cevizli Un Helva çeşididir. Şefler tat vermek için şeker yerine sadece pekmez veya bal kullanırlar. Herkesin evinde yapabileceği pratik bir tatlı.
Ne içersin?
Cevap her zaman şaraptır! Avanos şarapları sadece Türkiye’de değil, dünyada da meşhur. Avanos bölgesi yüzyıllardır şarapçılık geleneğini sürdürüyor. Onlarca yıldır insanların eski meşe fıçılarda damıttığı Avanos şarapları size unutulmaz bir keyif verecektir.
Kapadokya’da Ulaşım
Kapadokya’da toplu ulaşım mükemmel değil. Ancak Kapadokya’da gezilecek ve keşfedilecek yerlerin birbirine oldukça yakın olması çok büyük bir sorun teşkil etmiyor. Başlıca turistik noktalara ulaşmak için küçük halk otobüsleri bulunmaktadır . Taksi de bir seçenek (ama bütçenizi bu ulaşım şekline göre ayarlamayı unutmayın).
Ancak bizim önerimiz olarak Kapadokya çevresindeki tüm turistik yerleri özgürce gezmek için havalimanından araç kiralamak en iyi fikir olacaktır.
Umarım yazımızı beğenmişsinizdir ve yukarıda sıraladığımız tüm ipuçlarından faydalanmışsınızdır. Eğer öyleyse, yorumlarınızı memnuniyetle karşılarız. Ve bizi resmi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın.
Kaynak: Doyouknowturkey.com
KAYNAK ALINTI: Allmagazine.Diyar21.Com
- Palandöken’de çığ düştü: 1 ölü, 5 yaralı - 21/12/2024
- Yurt içinde gözler TCMB’nin faiz kararında - 21/12/2024
- Antalya Piyano Festivali güzel bitti! - 21/12/2024