İsrail’in Demir Kubbesi: Etkinliğinin değerlendirilmesi

istaril-gaza-638323876689165979

İsrail’in Demir Kubbesi: Etkinliğinin değerlendirilmesi

Demir Kubbe olarak bilinen ve milyarlarca dolara mal olan savunma sisteminin her zaman övündüğü İsrail, bu sistemin etkinliği konusunda derin bir sırra mı düştü?

İsrail bir zamanlar kendisine harcanan her kuruşa değdiğini iddia etmişti. Peki Mescid-i Aksa Tufanı, Demir Kubbe’nin İsraillilere emniyet ve emniyet sağlama kabiliyeti konusunda yeni bir sayfa mı açıyor?

Askeri değerlendirmeler, Hamas Hareketi’nin roket saldırılarının yoğunluğunun, başlangıçta belirli sayıda roketle mücadele etmek için tasarlanan Demir Kubbe’nin etkinliğini önemli ölçüde azalttığını gösterdi.

Ve burada Gazze’den aynı anda fırlatılan 2 bin 200’den fazla roketten bahsediyoruz.

İsrail savunma sistemi, özellikle de radar kullanarak gelen tehditleri zarara yol açmadan tespit edip yok eden küresel çapta en gelişmiş savunma sistemleri arasında yer alırken, Hamas roketlerine karşı başarısız oldu mu?

İsrailli yetkililer roketlerin durdurulma oranının yüzde 90 olduğunu iddia etti… Yoksa ünlü Demir Kubbe her zaman zayıflıklardan mı muzdaripti?

İngiliz gazetesi Telegraph, 2021’deki raporuna “Hamas İsrail’in Meşhur Demir Kubbesine Nasıl Girdi?” başlığını attı. Roket saldırılarında beş İsrailli sivilin öldürülmesinin ardından İsrail ordusunun Demir Kubbe’nin güncellenmesine ihtiyaç duyup duymadığı konusunda karşılaştığı soruları gündeme getirdi.

O dönemde gazete İsrailli analistlerin, istihbarat kaynaklarının Hamas’ın silahlarını Demir Kubbe’yi delebilecek noktaya kadar önemli ölçüde geliştirdiği konusunda uyarıda bulunmaya başladıklarını söylediklerini aktarmıştı.

Aynı yıl, Gazze ile İsrail arasında 11 gün süren savaşın ardından yayınlanan bir Dış Politika raporu, savaş sonrası mesajın, İsrail’in hava savunmasının bir gün büyük miktardaki roketleri engellemeye yetmeyeceği yönünde olduğu sonucuna vardı.

Gazete, İsrail’in bunu kabul etmeyebileceğini ancak bu teknoloji için stratejik bir zirvenin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Önceki uyarıların tamamını dikkate almamış gibi görünen İsrail, Demir Kubbe ile birlikte kendisini de hedef alan siber saldırılar karşısında bocaladı.

Siber saldırılar, çevrimiçi bilgisayar korsanlarının İsrail web sitelerine karşı ilk siber saldırıları başlattığı ve devam eden bir siber savaşı başlattığı 2013 yılında başladı.

Temmuz 2014’te BBC, Çinli elektronik korsanların “Demir Kubbe”yi geliştiren iki İsrail hükümetine ait çok sayıda gizli askeri belgeyi ele geçirmeyi başardıklarını doğrulayan kanıtlardan özellikle bahsetti.

Yukarıdakilerin hepsiyle karşı karşıya kalan İsrail, savunma sistemi hakkındaki gerçeği ortaya çıkarabilecek mi? Yoksa askeri nedenlerle gizliliğe bağlı kalacak mı, yoksa Demir Kubbe’nin milyarlarca dolara mal olan devasa formunu pazarlamaya ve satmaya devam mı edecek?

 

Kaynak: Ibcgroup.tv

Diyar21Haber

 

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR