İşçi Maliyeti Yüzde 40’ın Üstünde Arttı: Malatya’da Yerinde Dönüşüm Yavaşladı!

İşçi Maliyeti Yüzde 40’ın Üstünde Arttı: Malatya’da Yerinde Dönüşüm Yavaşladı!

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya’da, binlerce bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Malatya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü mahallelerini terk etmek istemeyen vatandaşlar için de Yerinde Dönüşüm Projesini başlattı. Böylece yerinde dönüşüm yapmak isteyen vatandaşlara 750 bin TL hibe ve 750 bin TL kredi desteği verildi. Ancak depremlerin üzerinden 21 ay geçmesine rağmen yerinde dönüşümde ilerleme yaşanmadı. İnşaat maliyetlerindeki artış yerinde dönüşümü etkileyen en büyük nedenlerden biri olarak gösterilse de Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, TOKİ tarafından kapsamlı olarak yürütülen inşaat çalışmalarından dolayı yerel müteahhitlerin işçi bulma konusunda zorladığını ifade etti.
İşçi ücretlerinin de yerinde dönüşümü etkilediğini dile getiren Bülbüloğlu,“İşçilik fiyatları şu anda çok yüksek rakamlarda. Aslında normal rakamlarının yüzde 30, yüzde 40 daha üstünde.” dedi.
Maliyetler Arttı
İşçilik fiyatlarının normalin üzerinde olduğunu kaydeden Bülbüloğlu, şunları söyledi:
“İşçilik maliyetlerinin artmasının en önemli nedeni bölgemizde gerçekleşen depremdi. hem tadilat süreçleri, hem inşaatlar, TOKİ ve emlak konutunun yaptığı inşaatlar yerel müteahhitlerin işçi konusunda bir darboğaza girmesine neden oldu. Özellikle 2023‘ün son döneminde biz neredeyse işçi bulamaz konuma geldik. Tabi ki şu anda biraz daha sakinledi. Ancak işçi bulma talebinin fazla olması, günümüz enflasyon koşulları, asgari ücrete bağlı olarak yaşanan artışlardan dolayı işçilik fiyatları şu anda çok yüksek rakamlarda. Aslında normal rakamlarının yüzde 30, yüzde 40’ın daha üstünde. Olması gerekenin daha üstünde. Bunun da en önemli etkeni bölgemizdeki inşa faaliyetleri ve depremin sonucu diyebiliriz.”
NE GİBİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?
İşçilik maliyetlerinin düşürülebilmesi için alınabilecek bazı adımları açıklayan Bülbüloğlu,
“İşçilik konusunda yurt dışından bir destek alabilmemiz lazım. Eğer bu rakamları tekrar düşürebilmek istiyorsak, özellikle işçilik noktasında. Enflasyonun biraz daha sakinleşip daha normal düzeylere ulaşması lazım. Bu iki etken bizim maliyetlerimizi kısmi olarak da olsa düşürmeye yarayacak etkendir. Ancak burada maliyetlerin de çok daha düşeceğini biz açıkçası öngörmüyoruz.” şeklinde konuştu.

 

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da işçi yetersizliği yerinde dönüşümü olumsuz etkiledi. Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu ise bölgede hızla devam eden inşaat faaliyetlerinin, işçi bulmayı zorlaştırdığını ve bunun sonucunda ücretlerin de arttığını söyledi. 

Kaynak: malatyanethaber.com.tr

Read More

Diyar21Haber
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR