Hizbullah’ın tehdidi sonrasında Kıbrıs Rum Kesimi panikledi..
Hizbullah’ın tehdidi sonrasında Kıbrıs Rum Kesimi panikledi.. Bizi bu işe karıştırmayın
Kıbrıs, Hizbullah’ın İsrail savaşı tehdidi sonrasında tarafsızlığını vurguladı..
Kıbrıs Rum cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides bu hafta Brüksel’de. Hizbullah tehdidinin ardından adanın tarafsızlık politikasını vurgulamaya çalıştı.
Diplomatların tam teşekküllü bir savaşın eşiğinde olmasından korktuğu Hizbullah‘ın, İsrail’in iki taraf arasındaki herhangi bir çatışmada kendi topraklarını kullanmasına izin vermesi halinde Kıbrıs’ın hedef haline gelebileceği yönündeki tehditleri üzerine Kıbrıslılar şokla tepki gösterdi .
AB‘nin en doğudaki üyesine kayıtsız şartsız destek vermesine rağmen Perşembe günü, Hizbullah şefi Seyyid Hasan Nasrallah’ın uyarısının Lefkoşa’da alarm zillerini çaldığı açıktı; burada yetkililer ada cumhuriyetinin normalde istikrarsız bir bölgede “barış sütunu” olarak kaldığı konusunda ısrar ediyordu.
Kıbrıs hükümeti sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, kamu yayıncısı CyBC’ye yaptığı açıklamada, “Kıbrıs herhangi bir savaş veya çatışmaya dahil değildir ve olmayacaktır.” dedi. “Dolayısıyla Hizbullah liderinin yaptığı açıklamalar gerçeklerle örtüşmüyor.”
Kıbrıs’ın Lübnan’la “mükemmel” ilişkileri olduğunu ve hiçbir devletin topraklarını diğerine karşı askeri operasyonlar için kullanmasına izin vermeyeceğini söyledi.
Nasrallah Çarşamba günü, İran’la uyumlu örgütüne karşı geniş çaplı bir İsrail saldırısının tehlikelerini vurgulamaya çalışırken “kuralsız ve tavansız” bir savaş uyarısında bulunmuştu.
Pek çok kişiyi şaşırtarak Kıbrıs’ı da tehdit ederek şunları söyledi: “Lübnan’ı hedef almak için Kıbrıs’taki havalimanlarını ve üslerini İsrail düşmanına açmak, Kıbrıs hükümetinin savaşın bir parçası olduğu ve direnişin (Hizbullah) bununla savaşın bir parçası olarak ilgileneceği anlamına gelir. savaş.”
Nasrallah, daha geniş bir yangın durumunda “füzelerimizden ve insansız hava araçlarımızdan güvenli bir yer olmayacağına” söz verdi.
Lefkoşa’daki tedirginlik sadece hükümet yetkilileriyle sınırlı değildi. Bölünmüş adanın uluslararası alanda tanınan güneyinde görev yapan Batılı diplomatlar da, popüler bir turizm merkezi olan ve Tel Aviv’den yalnızca 40 dakikalık uçuş mesafesinde bulunan Kıbrıs’ın, iki ülke arasında tam teşekküllü bir savaş çıkması durumunda Orta Doğu kargaşasının içine sürüklenmesinden duydukları dehşeti dile getirdi. iki düşman.
Bir AB elçisi, “Hizbullah’ın tehditlerine göre hareket etme geçmişi var” dedi. “Hizbullah, Kıbrıs’ın karşılık verebilecek askeri kapasiteye sahip olmadığını ve bu bakımdan kolay bir hedef olduğunu biliyor.”
Nasrallah’ın tehdidini dile getirmesinden birkaç saat sonra Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, adanın tarafsızlık politikasını vurgulamaya çalıştı ve Gazze’ye insani yardımın nakledilmesi için bir deniz koridoru oluşturulmasında oynadığı rolün altını çizdi.
“Kıbrıs sorunun bir parçası değil… çözümün bir parçası” dedi. “Ve örneğin Gazze’ye giden insani koridor aracılığıyla ortaya konan rolümüz, yalnızca Arap dünyası tarafından değil, tüm uluslararası toplum tarafından da tanınmaktadır.”
Haber Devam Ediyor / Detayli Bilgi
Yardım taşıyan çok sayıda gemi, girişim kapsamında Mart ayından bu yana Güney Kıbrıs’ın Larnaka limanından Gazze’ye gitti. Ancak algıların eşit derecede hayati bir rol oynadığı bir çatışmada, adanın İsrail’le uyumu ve ABD ile giderek gelişen ilişkiler Hizbullah liderliği tarafından da fark edildi.
Lefkoşa’nın yaklaşımı yıllardır İsrail yanlısı olmaktan çok Arap yanlısıydı. İsrail ile Türkiye arasında bozulan ilişkiler ve İsrail kıyılarında gaz rezervlerinin bulunması, enerji ittifakının ve daha yakın ilişkilerin yolunu açtı.
İki ülke istihbaratı paylaşıyor ve askeri bağları giderek daha da yakınlaşıyor. İki yıl önce İsrail Savunma Kuvvetleri, İsrail tarafından yurtdışına gönderilen şimdiye kadarki en büyük asker sayısını içeren, Lübnan’daki çatışmayı simüle eden savaş oyunları sahnelemek için Kıbrıs’ı kullanmıştı. Tatbikatlar olası işgal taktiklerine odaklandı; ada, arazisinin Lübnan’a benzerliği nedeniyle tatbikatlar için seçildi.
Geçtiğimiz yıl her iki ülkenin silahlı kuvvetleri, “özellikle zorlu operasyonel senaryolara yanıt vermek için” adada askeri tatbikatlar gerçekleştirdi.
Başka bir diplomat, “Her ikisi de Hizbullah’ın provokasyonu olarak görüldü” dedi. “Ve Christodoulides’in Mayıs ayında AB komisyon başkanı Ursula von der Leyen ile Beyrut’u ziyaret ettiğinde de aynı şeyin söylendiğini biliyoruz.”
Kıbrıs, konumu nedeniyle sıklıkla sınırlarının ötesindeki olaylara karışmaktadır. 2006 yılında Kıbrıs, Lübnan’daki savaştan kaçan 30.000’den fazla yabancı uyruklu kişinin tahliyesi için bir geçiş merkezi haline geldi ve geçen yıl binlerce İngiliz pasaportu sahibi Sudan’dan ülkeye uçakla nakledildi .
İsrail ordusuna herhangi bir kara veya üs olanağı sunduğu bilinmese de Kıbrıs, İsrail’in İsrail’e yönelik bir İran saldırısını simüle eden tatbikatlar yapmak için İsrail’in hava sahasını kullanmasına izin verdi.
Haber Devam Ediyor / Detayli Bilgi
Bu yılın başlarında, Kıbrıslıların 1960’ta bağımsızlığını kazanmasından sonra Londra’da kalan Kıbrıs’ın iki İngiliz askeri üssünden birinin önünde, tesislerin ABD ve İngiltere tarafından İsrail’e askeri yardım göndermek için kullanıldığı yönündeki endişeler nedeniyle protestolar düzenlendi . RAF Akrotiri daha önce İngiltere güçleri tarafından İslam Devleti’ne karşı hava harekâtında kullanılmıştı.
Perşembe günü Kıbrıslı yetkililer, kuruluş anlaşması uyarınca İngiltere’nin üslerdeki hareketler hakkında Lefkoşa’yı bilgilendirme zorunluluğunun olmadığını vurguladı.
Siyasi analistler Nasrallah’ın kışkırtıcı söylemini “klasik caydırıcılık” olarak nitelendirdi ancak bunun aynı zamanda çatışmanın tırmanması durumunda durumun ne kadar kötüleşebileceğine dair bir uyarı olduğunu da söyledi. Bazıları bunun, İsrail’le mükemmel bağları olan Yunanistan’ı, Hizbullah’a karşı bir saldırı başlatmadan önce müttefikine barışa bir şans vermesi için yalvarmaya teşvik edeceğini söyledi.
Üniversitede tarih ve siyaset bilimi dersleri veren Prof Hubert Faustmann, “Kıbrıslılar tesislerinin veya topraklarının İsrail tarafından silahlı çatışma için kullanılmasına asla izin vermezler çünkü bunun bölgedeki diğer tüm ülkelerle ilişkilerine ciddi şekilde zarar vereceğini biliyorlar” dedi. Lefkoşa. “Hizbullah da biliyor ki, kendi tehdidine göre hareket ederse ve Kıbrıs’a saldırırsa, AB ve NATO’nun kendisinin de istemediği bir çatışmaya sürüklenme ihtimali çok yüksek.”
Ancak AB’nin gelişmekte olan savaş sahnesine en yakın devleti için eşi benzeri görülmemiş bir tehdit göz ardı edilemez. Faustmann, “Bu, Kıbrıs’ın son yıllarda yaptığı İsrail yanlısı değişimin ödemek zorunda kalabileceği ilk ciddi zorluk ve bedeldir” dedi.
- Bakan Fidan, Şam’da Ahmed El Şara ile bir araya geldi - 22/12/2024
- Gazze’de vefat sayısı 45 bin 259’a yükseldi - 22/12/2024
- Suavi Eren Teşkilat’ta! - 22/12/2024