HER TÜRLÜ HARAMDAN SAKINMAK
Değerli okurlar! Mükelleflerin, fiillerinden uzak durulması yani yeni tabirle; yasak olan işler biri de haramdır. Haramlar az olması ve sakınılması kolay olduğu için bellidirler. Hükmü kesin olarak belli olmayan ise haramın altında olan mekruhlardır. Haramlara girmenin ruhsatı zaruretin ortaya çıkmasıdır. Bunun kararı herkesin kendisi değil, konunun uzmanı olan âlimin vermesidir. Allah uyarı yapmaktadır: “Dillerinizin yalan söylemesiyle: “şu helaldir, şu haramdır” demeyin; aksi halde Allah’a iftira etmiş olursunuz. Şüphesiz Allah’a yalan uyduranlar asla kurtulamazlar.” (Nahl suresi, 116)
Haramın işlenmesi durumunda dünya ve ahirette cezası bulunmaktadır. Müslümanlar maddi ve manevi zararı olan haramdan uzak duracak ki, dünyada rahat olsun. Öbür dünya olan; ahirette ceza görmeyip mutlu bir şekilde cennete girsin. Haramlar günahlardır, terazi günah ile sevapları tartmak için kurulur. Haramları işlemek, kişi kendine veya başkalarına haksızlık etmiştir. Bu konuda müminler çok hassas davranacak, haramı iyi bilecekler. Peygamber efendimiz (s.a.v.): “Size yasakladığım şeylerden sakının, verdiğim emirlerden de gücünüz yettiği kadar yapın.” (Buhari, 6777, Müslim, 1337). Başka bir hadis-i şerifte Peygamberin emirleri kısa ve kesindir: “ Allah birtakım şeyleri farz (şartları oluşunca yapılması gereken) kıldı, onu yitirmeyin. Birtakım sınırları çizdi, onu aşmayın. Birtakım şeyleri haram kıldı, onları çiğnemeyin.” (Darekutni, s, 502, Nevevi, erbain, hadis no, 30)
Ayet-i kerime icaz bir şekilde haramı belirtilmiş: “De ki: “Rabbim, ancak açık, gizli bütün hayâsızlıkları, her türlü günahı, haksız yere isyanı ve Allah’a, hiçbir zaman bir delil indirmediği herhangi bir şeyi ortak koşmanızı ve Allah’a bilmediğiniz şeyler yakıştırmanızı yasakladı, haram kıldı.” (A’râf suresi, 33).
Haramdan bütünüyle uzak durup, yaklaşmamak gerekir. Dini hassasiyeti kaybolup haramların kötülüğünü düşünmeyen kişi, günaha girmek, haramı işlemek ona kolay gelir. Hatta bu haramı delmek için bahanesi hazırdır. Efendimiz (a.s.) konuyu belirtikten sonra bir örnek ile durumu gösteriyor: “Şüphesiz ki helal bellidir, haram da bellidir. İkisi arasında da şüpheli şeyler vardır. Onları birçok kimseler bilmezler. Bundan dolayı şüpheli şeylerden (mekruh) sakınan kimse din ve haysiyetini (şerefini) korumuş olur. Şüpheli şeylere düşen kimse de harama düşer. (böylesi bir kimse) tıpkı koruluk (sınırlar) etrafında sürüsünü otlatan bir çoban gibidir, koruluğa girme ihtimali vardır. Bilin ki her padişahın bir koruluğu vardır. Allah’ın koruluğu da yasak (haram) şeylerdir.” (Buhari, dini koruma, 52, Müslim, 1599).
Haramlar; işler, sözler ve inançla ilgili olabilir. İslam’da en büyük günah-haram, Allah’a şirk (ortak veya Allah’a ait olan özellik başka şeye tanımak) koşmak ve kul hakkı yemektir. Kul hakkında en büyük haram- suç cinayet işlemektir. Bunun dışında bazı haram olan şeyleri şu şekilde sıralanabilir: Yalan söylemek / yalancı şahitlik yapmak. Zina yapmak. Başkasına ait bir şeyi onun izni ve haberi olmadan kullanmak. Emek sarf etmediğin bir şeyin üstünde hak ilan etmek. İftira atmak. Domuz eti, leş yemek. Soyla / atalarla övünmek. Dedikodu yapmak. İnsanların arkalarından nahoş şeyler söylemek; gıybet etmek. Küfür, kötü laflar etmek. Büyücülük yapmak. Cimrilikte bulunmak. Malını, paranı ve zamanı israf etmek. Başkasının sırrını ifşa etmek. Eşiyle ilişkileri anlatmak. Putlara veya putlaştıran şeylere tapmak. Yalan yere yemin etmek. Biriyle uzun süre küs kalmak. Dine sonradan ilaveler yapmak–bit’at ve hurafelerle amel etmek. Anne- babaya asi olmak. İçki içmek, uyuşturucu kullanmak. Mahrem yerleri açmak. Kumar oynamak vs.
Yeni yıl yakın olduğunda yapılan haramlara bulaşmamak gerekir. Yeni yıl oldu diye yasaklar meşru olmaz. Gayri müslimlerin bir âdeti kutsama ve o münasebetle onların giysileri giymek haramdır. Toto, loto ve yılbaşı çekilişleri kumardır, haramdır. Bilete verilen para dahi kumara yatırıldığı için, almamak lazım.
Haramların başlıkları belirten ayetlerle bitirelim: “De ki: Gelin Rabbinizin size neleri haram kıldığını okuyayım: O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın, ana-babaya iyilik edin, fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin -sizin de onların da rızkını biz veririz-; kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın ve Allah’ın yasakladığı cana haksız yere kıymayın! İşte bunlar Allah’ın size emrettikleridir. Umulur ki düşünüp anlarsınız. Rüşd çağına erişinceye kadar, yetimin malına, sadece en iyi tutumla yaklaşın; ölçü ve tartıyı adaletle yapın. Biz herkese ancak gücünün yettiği kadarını yükleriz. Söz söylediğiniz zaman, yakınlarınız dahi olsa adaletli olun, Allah’a verdiğiniz sözü tutun. İşte Allah size, iyice düşünesiniz diye bunları emretti. Şüphesiz bu, benim dosdoğru yolumdur. Buna uyun. (Başka) yollara uymayın. Zira o yollar sizi Allah’ın yolundan ayırır. İşte sakınmanız için Allah size bunları emretti.” (Enam,151-153)
Kaynak: diyarbakirolay.com.trRead More
- İş arkadaşını yatağında öldürdü - 02/01/2025
- Küresel piyasalar 2025’in ilk işlem gününde negatif seyrediyor - 02/01/2025
- Kuveyt Türk’te üst düzey atamalar - 02/01/2025
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR