G7 Dışişleri Bakanları’ndan İsrailli bakana kınama
G7 Dışişleri Bakanları’ndan İsrailli bakana kınama
G7 Dışişleri Bakanları, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich‘in Batı Şeria’da 5 yasa dışı yerleşim yerinin yasallaştırılacağı duyurusunu kınadı.
Gazze Şeridi’ndeki masum sivillere yönelik saldırıları sürdüren İsrail’in, Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşim yerlerine yönelik aldığı skandal karara G7 ülkelerinden tepki geldi.
G7, İSRAİL’İ KINADI
G7 Dışişleri Bakanları, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in Batı Şeria’da 5 yasa dışı yerleşim yerinin yasallaştırılacağı duyurusunu kınadı.
Kaynak: HaberVitrini Read More
G7 Zirvesi: Hangi ülkeler katılıyor, gündemde neler var?
13-15 Haziran tarihlerinde dönem başkanı İtalya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi’nde neler konuşulacak? Zirveye kimler katılacak? İşte zirve hakkında bilmeniz gerekenler.
G7 Liderler Zirvesi, 13-15 Haziran tarihlerinde İtalya’nın güneyindeki Puglia bölgesindeki Borgo Egnazia Hotel’de yapılacak. Borgo Egnazia’nın içerisinde Michelin yıldızlı bir restoran da var. İlk günün akşamında liderler, Brindisi’de akşam yemeğine katılacak.
G7 nedir?
G7, dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisinin bir araya geldiği bir zirve. G7 ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere’den oluşuyor.
Rusya 1998’de katılarak G8’i oluşturdu ancak 2014’te Kırım’ı ilhak ettiği için dışarıda bırakıldı.
Avrupa Birliği’ni (AB) temsilen Avrupa Konseyi Başkanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı da katılacak.
Katılımcılar kimler?
Ev sahibi ülkeler, geleneksel olarak bazı konukları zirveye davet edebilir. Bu yıl da İtalya zirvenin kapılarını sonuna kadar açtı.
Bu yıl zirveye Türkiye’den AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Ukrayna, Hindistan, Brezilya, Arjantin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kenya, Cezayir, Moritanya ve Ürdün liderleri de katılacak.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Bankası ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı başkanları da zirvede olacak.
Erdoğan’ın zirvenin ikinci gününde Afrika, Akdeniz, yapay zeka ve enerji konularının işleneceği oturumlara katılması ve bazı liderlerle ikili görüşmeler yapması bekleniyor.
Gündemde neler olacak?
Zirve, 13 Haziran Perşembe sabahı yerel saatle 10:00’da başlayacak. Gündemde Afrika, iklim değişikliği ve ekonomik kalkınma gibi konular olacak. Daha sonra Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’nin de katılacağı oturumda Ukrayna savaşı, diğer oturumda da Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler konuşulacak. Gazze’de acilen ateşkesin sağlanması, tüm esirlerin serbest bırakılması ve insani yardım, liderlerin gündeminde olacak.
İkinci gün Akdeniz, enerji ve Afrika konulu görüşmelerden önce göç, Asya-Pasifik’te yaşanan gelişmeler de konuşulacak.
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis de yapay zekâ konulu görüşmelere liderlik edecek.
Dikkat etmemiz gerekenler neler?
Liderler Batı ülkelerinde dondurulan Rus varlıklardan elde edilen kârlardan nasıl yararlanılacağını ve bu mali kaynakların Ukrayna için nasıl kullanılabileceği konusunda anlaşmaya varacaklar mı? Önemli olan konulardan biri bu.
Öte yandan ABD’li yetkililerin G7 Zirvesi’nde küçük Çin bankalarına Rusya’nın Batı yaptırımlarından kaçmasına yardım etmeyi bırakmaları konusunda sert bir uyarı yapması bekleniyor.
Zirvede Çin de uzun uzadıya tartışılacak. G7 ülkelerinin zirve sonuç metninde Çin’in endüstriyel kapasite fazlası konusundaki endişelerini dile getirmesi bekleniyor.
İtalya ise çokuluslu şirketlere yönelik küresel asgari vergilendirme konusunda anlaşma yapılması için baskı yapacak.
Zirve ne zaman bitecek?
Zirve, resmî olarak 15 Haziran Cumartesi gününe kadar sürecek. ABD Başkanı Joe Biden’ın 14 Haziran gecesi İtalya’dan ayrılması bekleniyor.
Cumartesi günü kalan liderler, birbirleri ile ikili görüşmeler yapacaklar.
Zirvenin bitişinde de basın toplantısı düzenlenecek.
G7’nin gücü var mı?
G7 ülkeleri, kendi demokratik süreçlerine sahip ayrı uluslardan oluştuğu için zirvede herhangi bir yasa çıkaramıyor. Fakat alacakları kararların bazı küresel etkileri olabilir.
Örneğin 2002’de sıtma ve AIDS ile mücadele için küresel bir fon oluşturulmasında G7 ülkeleri çok önemli bir rol oynadı.
Kaynak: Medyascope
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER - TIKLA ve OKU
Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i…
Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i Alanya: overraskende krav I Alanya…
Kasım 10, 2024En safarisjåfør som ikke blir…
En safarisjåfør som ikke blir lei av Alanya Mens safarisjåføren…
Kasım 4, 2024Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne…
Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne dør mens hun prøver å…
Kasım 2, 2024Alanya opplever sin verste sesong:…
Verste sesong: Handelsmenn vil slutte i jobben! Det eneste håpet…
Ekim 10, 2024Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke
Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke I søknaden utført av gendarmeriet…
Eylül 20, 2024Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden
Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden En hendelse som fant sted…
Eylül 20, 2024