“Ev tozu akarları astımı tetikleyebilir”

VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican

VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican

“Ev tozu akarları astımı tetikleyebilir”

Not: VM Medical Park Samsun Hastanesi Haberleri tarafımıza doğrudan e-posta yoluyla bildirilmektedir.

Astım ve diğer alerjik hastalıkların tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek arttığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Türkiye’de yaklaşık 5 milyon, tüm dünyada ise 300 milyon kişinin astımlı olduğu tahmin edilmektedir. Astım çocuklarda görülen kronik hastalıkların en başında yer almaktadır. Ev tozu akarları, polenler, hayvan tüyleri, küf mantarları ve hamamböceği gibi alerjenlere karşı duyarlılık astımlı hastalarda çok sık görülmektedir. Mesleki kimyasallar veya alerjenler, ortam değişikliği, güçlü kokular,  duygusal faktörler de astımı tetikler” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, Dünya Astım Günü dolayısıyla astım hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican

Astım ve diğer alerjik hastalıkların tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek arttığına değinen Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Türkiye’de yaklaşık 5 milyon, tüm dünyada ise 300 milyon kişinin astımlı olduğu tahmin edilmektedir. Astım çocuklarda görülen kronik hastalıkların en başında yer almaktadır. Astım, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkmaktadır. Alerjik hastalığı olan ebeveynlerin çocuklarında da astım gelişme riski artırmaktadır. Sigara dumanı, hava kirliliği ve beslenme alışkanlıkları astımın gelişmesinde etkili olmaktadır. Ev tozu akarları, polenler, hayvan tüyleri, küf mantarları ve hamamböceği gibi alerjenlere karşı duyarlılık astımlı hastalarda çok sık görülmektedir. Mesleki kimyasallar veya alerjenler, ortam değişikliği, güçlü kokular,  duygusal faktörler de astımı tetikler” şeklinde konuştu.

“Bu ataklara dikkat”

Astım hastalığında görülebilecek şikâyetlerden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Bronşial astım tekrarlayan hırıltılı ve hışıltılı solunum atakları, uykudan uyandıran nefes darlığı veya öksürük atakları ile seyreder. Egzersiz esnasında şikâyetler daha da artar, sosyal hayatı etkiler, psikolojik sorunlara yol açabilir. Sık olmasa da hastaların zaman zaman hastanede yatmalarına ve ölümlere yol açabilir. Bütün bu nedenlerden dolayı astım ciddiye alınıp iyi takip ve tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır” dedi.

Ev tozu akarları astımı tetikleyebilir

“Astım tedavisinin temeli eğitim”

Astım tedavisinin temelinin eğitim olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Eğitimde hasta hastalık hakkında bilgilendirilir, astım ile ilgili ilaçların nasıl ve ne şekilde kullanılması gerektiği detaylı ve uygulamalı bir şekilde hastaya anlatılmalıdır. Alerjisi olan bir hastanın alerjenlerden korunması, sigara dumanına maruz kalınmasının engellenmesi, grip aşısının her yıl yapılması, aşırı kilolardan kaçınılması ve ilaçların düzenli ve doğru kullanımı önemlidir. Astım tedavisinde kullanılan ilaçların büyük bölümü solunum yolu ile alınmaktadır.  Bu ilaçların doğru teknikle kullanımı hastalığın kontrolü için çok önemlidir. Astımlı hastaların hayatlarını rahat bir şekilde sürdürebilmesi için topluma ve yönetimlere de büyük görevler düşmektedir. Dumansız hava sahası projesi ve birçok mekânda uygulanan sigara yasağı bu konuda atılmış en önemli adımlardan biridir. Sonuç olarak astım hastalığı, hastaların hayatlarını istedikleri şekilde sürdürmelerine engel değildir. Denize de dalabilir, dağa da tırmanabilirler; yeter ki hastalar hastalıklarını iyi tanısın ve yönetsinler” ifadelerini kullandı.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

 

“Afrika’nın tozu Karadeniz Bölgesi’ni de etkileyecek”

Astım, KOAH ve kanser hastalarının çöl tozlarına nefes yoluyla maruz kalmalarının hastaneye başvuruları ve yatışları arttıracak düzeyde şikayetlere neden olabileceği uyarısında bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Yarın dışarı çıkmak zorunda kalan tüm vatandaşlarımız maske ile tedbir almaları gerekmektedir” dedi.

“Afrika’nın tozu Karadeniz Bölgesi’ni de etkileyecek”

Samsun başta olmak üzere kuzey Afrika üzerinden rüzgârla gelen toz bulutu ülkemizi etkileyecek. VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Şevket Özkaya, Samsun’u ve Karadeniz Bölgesi’ni de yakından etkileyecek Afrika tozları hakkında uyarılarda bulundu.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Şevket Özkaya

“Yarın dışarı çıkmak zorunda olan tüm vatandaşlarımız maske takmalı”

Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Sıcak hava ile gelen bu çöl tozları özellikle Karadeniz bölgesinde nem ile birleşince yeryüzüne daha yakın seyredecek ve çamur yağmuru gibi etkisini gösterecek. Bu tozları soluyan vatandaşlarımızda öksürük, burun tıkanıklığı ve nefes darlığının yanı sıra gözlerde tahribat yapma riski var” açıklamasında bulundu.

“Astım, KOAH ve kanser hastaları için daha tehlikeli olabilir”

Bazı hasta gruplarının çöl tozlarından daha fazla etkilenebileceğini belirten Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Özellikle astım, KOAH ve kanser hastalarımızın bu tozlara nefes yoluyla maruz kalmaları hastaneye başvuruları ve yatışları arttıracak düzeyde şikâyetlere neden olabilir. Yarın dışarı çıkmak zorunda kalan tüm vatandaşlarımız maske ile tedbir almaları gerekmektedir. Çocuklar ve okula giden çocuklar risk altındadır. Toz fırtınasında teneffüslerde bahçeye çıkmamalıdırlar. Astım ve koah hastaları nefes darlığı atağı geçirebilirler. Mümkün olduğunca dışarı çıkmamaları gerekir. Kanserli hastalarda vücut direnci düşük olduğu için öksürük olabilir onlar daha özenli olmalıdır” diye konuştu.

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

 

 

SAMSUNSPORLU KAAN GÜLÇİÇEK VM MEDICAL PARK SAMSUN HASTANESİ’NDE AMELİYAT OLDU

Not: VM Medical Park Samsun Hastanesi Haberleri tarafımıza doğrudan e-posta yoluyla bildirilmektedir.

Yılport Samsunspor U17 Takımı oyuncusu Kaan Gülçiçek VM Medical Park Samsun Hastanesi’nde gerçekleşen başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.

SAMSUNSPORLU KAAN GÜLÇİÇEK VM MEDICAL PARK SAMSUN HASTANESİ’NDE AMELİYAT OLDU

Yılport Samsunspor U17 Takımı oyuncusu Kaan Gülçiçek VM Medical Park Samsun Hastanesi’nde ön çapraz bağı onarım ameliyatı oldu. Ameliyatı Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nden Op. Dr. Atakan Telatar gerçekleştirdi. Başarılı geçen operasyon sonrasında istirahat için odasına alınan oyuncu, taburcu edildi.

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

“Hemofilide tanı ve tedavide gecikme, ciddi kanamalara neden olabilir”

Not: VM Medical Park Samsun Hastanesi Haberleri tarafımıza doğrudan e-posta yoluyla bildirilmektedir.

Hemofili hastalığı ile ilgili uyarılarda bulunan Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Mustafa Bilici, “Hemofili hastalığı genetik geçişli bir kanama hastalığıdır. Ağır hemofili hastalarında yenidoğan döneminden itibaren uzamış kanamalar (göbek, sünnet sonrası, kan alma yerlerinde) görülebileceği gibi, hafif hastalarda travma ya da cerrahi işlemlerden sonra kanamalar görülebilir. Kan testleri ve hastanın öyküsü ile tanı konularak hızlıca tedaviye başlanmalıdır. Tanı konulmasında gecikme olursa ya da tanılı hastanın tedavisi gecikirse ciddi kanamalar gelişebilmektedir.” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi, Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Kliniği’nden Uzm. Dr. Mustafa Bilici, 17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.

“Kızlar taşıyıcı, erkekler hasta olurlar”

Hemofilinin hayat boyu süren, genetik geçiş gösteren, kronik bir kanama hastalığı olduğunu belirten Uzm. Dr. Bilici, “Vücudumuzda herhangi bir nedenle kanama geliştiğinde, damar duvarında hasar gelişir, kan pulcukları dediğimiz trombosit hücreleri bu hasarlı alanlara gelir ve küme oluştururlar, bu sırada kanama alanındaki damarlar büzüşür. Kanamanın bu ilk kontrolü sağlandıktan sonra “pıhtılaşma faktörleri” kanama bölgesinde yoğunlaşır ve kanama kontrol altına alınır. Hemofili hastalığı, pıhtılaşma faktörlerinin doğuştan eksikliği sonucu oluşur. Faktör 8 eksikliğinde Hemofili A; Faktör 9 eksikliğinde Hemofili B hastalığı görülür” ifadelerini kullandı.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Kliniğinden Uzm. Dr. Mustafa Bilici
VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Kliniğinden Uzm. Dr. Mustafa Bilici

Başka birçok faktör eksikliklerinin de görülebildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Bilici, “Kalıtım modeli nedeni ile anneler ve kız çocuklar taşıyıcı, erkek çocuklar hasta olurlar. Çok nadirde olsa kız çocukları da gelişen mutasyonlar sonucunda hasta olabilirler” şeklinde konuştu.

“Kan testi yaptırılmalı”

Hemofilinin önemli bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Bilici, “Hemofili hastalığı; kullanılan ilaçların pahalı olması, kanamalar geliştikten sonra tedavisinin zorluğu, multidisipliner yaklaşım gerektirmesi (ortopedi, fizik tedavi, radyoloji, tecrübeli hemşire ve fizyoterapist, psikolojik destek) ve hastalığın ömür boyu sürmesi nedenleriyle önemli bir hastalıktır. Kanama öyküsünden şüphelenilen vakalarda kan testi yapılarak faktör düzeyleri ölçülür. Faktör 8/9 düzeyi: yüzde 5-yüzde 40 arasındaki olgular hafif hemofili, yüzde 1-yüzde 5 arasındaki olgular orta hemofili, yüzde 1’den küçük olgular ise ağır hemofili olarak sınıflanırlar. Hafif hemofili hastalarında, kendiliğinden kanama nadiren görülür, çoğunlukla cerrahi işlemlerden sonra ya da ağır bir travma sonrasında kanama görülerek tanı almaktadır. Orta ve ağır hemofilide ise bebeklik döneminden itibaren kanamalar görülebilir. Göbek kanaması, aşı yerlerinde kas içi şişlik gelişmesi, kan alınan yerlerde morluklar gelişmesi, sünnet sonrasında kanamalar görülebilir” ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Mustafa Bilici
Uzm. Dr. Mustafa Bilici

“Tanı geç koyulursa ciddi kanamalar gelişebilir”

Tanı sürecinden bahseden Uzm. Dr. Bilici, “Uzamış göbek kanamaları, aşı yerlerinde kas içi kanamalar, kan alınan yerlerde morluklar, sünnet sonrasında kanamalar görülebilir. Bebeklerde emekleme döneminde eklem yerlerinde şişlik, diş çıkarırken diş eti kanamaları ve travmalar sonrasında herhangi bir yerde (kafa içi, karın içi, dışkı, idrar yolları vb.) kanamalar ile başvurular olabilmektedir. Özellikle ağır hemofili hastalarında, tanı konulmasında gecikme olursa ya da tanılı hastanın tedavisi gecikirse ciddi kanamalar gelişebilir. Çocukluk çağında ve yetişkinlikte daha çok ayak bileği, diz, dirsek gibi eklemlerde kanamalar ve ortopedik sakatlıklar gelişebilmektedir. Bu hastalarda bir eklemde hasar geliştikten sonra, aynı eklemde tekrarlayan kanamalar gelişme riski yüksektir, bu eklemlere hedef eklem adı verilir” dedi.

“Tedavide öncelik kanamanın gelişmesini önlemektir”

Tedavi yollarına değinen Uzm. Dr. Bilici, şu bilgileri paylaştı:

Uzm. Dr. Mustafa Bilici
Hemofilide tanı ve tedavide gecikme, ciddi kanamalara neden olabilir

“Tedavide amaç, öncelikle kanama gelişmesini önlemek, kanama geliştiğinde en kısa zamanda faktör tedavileri uygulayarak kanamayı kontrol altına almak, eklem hasarları/sakatlıkları varlığında ortopedik cerrahi girişimler ile eklem sağlığını tekrar kazanmak, uygun fizik tedavi ile eklemi korumak ve ilgili kasların güçlenmesini sağlamaktır. Kanama gelişmesini önlemek için haftada 2-3 kez koruyucu faktör tedavileri (profilaksi) uygulanmaktadır. Özellikle ağır spor aktivitelerin faktör profilaksisi sonrasında yapılmasını öneririz. Hastada bir kanama geliştiğinde, tedavi uygulanmasında geç kalınırsa; kanama daha zor kontrol altına alınacak ve daha çok faktör ilaçları kullanılacaktır. Faktör ilaçları SGK kapsamında ödenmektedir ancak daha çok kanama daha çok maliyet demektir. Hasta sağlığı ile birlikte ülkemiz ekonomisini de düşünerek kanamalar kontrol altında tutulmalıdır. Hastalığın kür olmasını sağlayan gen tedavisi (bazı seçilmiş hastalarda uygulanabilmektedir) ve cilt altı haftada 1 kez uygulanan faktör tedavisi ise henüz ülkemiz SGK kapsamında ödemesi yoktur. Mevcut tedavileri en iyi şekilde uygulamak için hasta ve ailelerin eğitimi büyük önem arz etmektedir.”

 

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

“Varikosel, erkeklerde kısırlık riskini artırıyor”

Not: VM Medical Park Samsun Hastanesi Haberleri tarafımıza doğrudan e-posta yoluyla bildirilmektedir.


Varikoselin testis toplardamarlarının bacaklarda varis benzeri genişlemesine verilen klinik bir isim olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Açıkgöz, “Erkek kısırlığının en yaygın nedenlerinden varikosel, düzeltilebilir bir durumdur. Genel nüfusta erişkin yaşta yaklaşık yüzde 15-20 oranında görülürken, kısırlık nedeniyle araştırılan erkeklerin yüzde 25-40’ında varikosel saptanır” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Açıkgöz, varikosel hakkında bilgilendirmede bulundu. Çocuk sahibi olan ve tekrar çocuk isteyen erkeklerin yüzde 60’ında varikosel görülebildiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Açıkgöz, “Varikosel, sperm kalitesini bozabilir, testosteron üretimini olumsuz etkileyebilir, ayrıca testiste ağrı ve dolgunluk hissi yaratabilir. Anormal sperm analizi bulunan ve kısırlık şikâyeti olan erkeklerin yüzde 25’inde varikosel tespit edilmiştir. Klinik olarak varikosel, en sık sol tarafta (yüzde 75-95 oranında) görülür” ifadelerine yer verdi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Kliniğinden Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Açıkgöz
VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Kliniğinden Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Açıkgöz

“Fiziksel aktivitelerden sonra testislerde ağrı, varikosel işareti olabilir”

Varikoselin belirtilerinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Açıkgöz, “Testis üzerinde şişlik, kabarıklık, testiste ağrı görülebilir. Damarlardaki genişleme zamanla dışarıdan görülecek kadar belirgin hale gelebilir ve bacaklarda varislere benzer bir görünüm alabilir. Varikosel belirtileri arasında testislerdeki şişliğin yanı sıra, terleme ve sıcaklık hissi de yer alır. Nadir durumlarda testislerde küçülme meydana gelebilir” dedi.

“Dikkatli kişilerce anlaşılabilir”

Varikoselin kendisini muayene eden dikkatli kişiler tarafından testis üzerindeki düzensizlik, şişlik veya ağrı nedeniyle fark edilebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Açıkgöz, “Varikosel genellikle kısırlık şikâyetiyle doktora başvuranlarda muayene sırasında teşhis edilir. Uzun süre ayakta durma, spor veya cinsel aktivite gibi efor gerektiren durumların ardından ağrılar oluşuyorsa bu da varikosel işaretleri olabilir” şeklinde konuştu.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Kliniğinden Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Açıkgöz
Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Açıkgöz

Tanı ve değerlendirme süreci

Varikoselin teşhisi için en önemli yöntemin, deneyimli bir üroloji uzmanının yapacağı muayene olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Açıkgöz, “Muayene genellikle ayakta yapılır. Fizik muayene en değerli yöntemdir” dedi.

Muayene sonucunda teşhis edilen varikoselin üç dereceye ayrıldığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Açıkgöz, şu bilgileri paylaştı:

“Derece 1: En hafif derecedir. Ayakta muayene sırasında ancak öksürme veya ıkınma gibi manevralarla damarlar hissedilebilir.

Derece 2: Orta derecelidir. Ayakta muayene sırasında karın içi basıncını artırmaya gerek kalmaksızın el ile hissedilebilen genişlemiş damarlar bulunur.

Derece 3: En şiddetli derecedir. Varisli damarlar ayakta gözle görülebilir haldedir. El ile hissedilebilirler, özellikle karın içi basıncını artıran durumlardadır.”

Tanıda ikinci adımın fizik muayenenin zorlaştığı durumlarda yapılan skrotal renkli doppler ultrasonografi tetkiki olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Açıkgöz, “Bu tetkikle etkilenen damarların çapı, kanın geri dönüp dönmediği ve testis hacmi gibi faktörler belirlenebilir. Subklinik varikosel, fizik muayenede tespit edilemeyen ancak radyolojik yöntemlerle teşhis edilen varikosel durumuna verilen isimdir. Subklinik varikoselin tedavisinin, sperm parametreleri ve gebelik oranları üzerindeki etkisi kesin olarak kanıtlanmamıştır” dedi.

Varikosel hangi durumlarda tedavi edilmelidir?

Varikoselin hangi durumlarda tedavi edilmesi gerektiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Açıkgöz, “Elle muayene edilebilir varikosel olması, çiftin bilinen kısırlık yakınmasının bulunması, kadın partnerin fertilitesinin normal olması veya potansiyel olarak düzeltilebilecek bir  kısırlık nedeninin bulunması, Erkek partnerin bir veya daha fazla anormal sperm parametreleri (sperm sayı, motilite  veya morfolojide bozulma) veya sperm fonksiyon testlerine sahip olması” şeklinde konuştu.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Kliniğinden Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Açıkgöz
“Varikosel, erkeklerde kısırlık riskini artırıyor”

“Mikrocerrahi varikosel ameliyatında iyileşme oranı daha yüksek”

Varikosel tedavisinde bilinen en etkin yöntemin cerrahi tedavi olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Açıkgöz, “Varikosel hastalığının ameliyat ile düzeltilmesine karar verilen hastalar için dünyada en çok kabul gören tedavi yöntemi mikrocerrahi (mikroskopik) varikosel ameliyatıdır. Operasyon mikroskopu kullanılarak 15 kata varan büyütmeler ile damarsal yapılar daha iyi görülür ve bozulmuş kan akışı nedeniyle ortadan kaldırılması gereken venöz yapılar temizlenir. Testise kan getiren atardamarlar, lenf damarları ve sperm kanalı korunur. Bu yöntemle varikosel tekrarlaması, atardamar yaralanması ve ameliyat sonrası hidrosel oluşumu (testis içinde sıvı toplanması) gibi komplikasyon oranları en düşük ve ameliyat sonrası sperm parametrelerinde iyileşme ve gebelik oranları diğer yöntemlerden daha yüksektir. Varikoselektomi ameliyatı sonrası evde 1 günlük dinlenmeden sonra günlük işler yapılabilir. 1-2 hafta sonra cinsel aktivasyona, 2-4 hafta sonra ağır iş yaşamına ve spor  faaliyetlerine izin verilir” dedi.

 

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

Ramazan bayramı için sağlıklı beslenme ipuçları

Not: VM Medical Park Samsun Hastanesi Haberleri tarafımıza doğrudan e-posta yoluyla bildirilmektedir.

Ramazan bayramı nedeniyle beslenme önerilerinde bulunan Diyetisyen Sena Pekşen, “Bayramlarda kahvaltı düzeni bozulmamalıdır. Tam buğday unundan yapılan ekmekler, sebzeler, haşlanmış yumurta ve peynir çeşitleri gibi sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak önemlidir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Pekşen Ramazan bayramı dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu. Dyt. Sena Pekşen, “Ramazan bayramı, aile ve arkadaşların bir araya gelmesi, özel yemekler hazırlanması ve zengin sofraların kurulması gibi çeşitli geleneksel uygulamaları içerir” diye konuştu.

“Bayram kahvaltısında sağlıklı seçimler yapın”

Çoğu aile için bayramın ilk gününde aile kahvaltılarının vazgeçilmez olduğunu belirten Dyt. Sena Pekşen, “Bayram kahvaltılarında çeşitler ve porsiyonlar oldukça fazladır. Ancak kızartma, kavurma, hamur işleri ve tatlıları içeren kahvaltı sofraları, özellikle sağlık sorunu olan, sindirim sorunları yaşayan ve yaşlı bireyler için sakıncalı olabilir. Bayramlarda kahvaltı düzeni bozulmamalıdır. Tam buğday unundan yapılan ekmekler, sebzeler, haşlanmış yumurta ve peynir çeşitleri gibi sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak önemlidir” şeklinde konuştu.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniğinden Dyt. Sena Pekşen
VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniğinden Dyt. Sena Pekşen

 “Tatlı tüketiminde ölçülü olun”

Ramazan bayramının tatlı tüketimi açısından da oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dyt. Pekşen, “Tatlı ikramları arasında baklava, lokum, helva gibi geleneksel tatlılar yer alabilir. Ancak sağlıklı bir beslenme dengesi göz önünde bulundurularak tatlı tüketimine dikkat edilmelidir. Tatlıları ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir, çünkü aşırı miktarda şeker içeren tatlılar kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından düşmesine yol açabilir” dedi.

“Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin”

Mümkünse kaliteli ve doğal malzemelerden yapılmış tatlıları tercih etmenin önemli olduğunun altını çizen Dyt. Pekşen, şöyle devam etti:

“Ev yapımı veya güvenilir pastanelerden alınan tatlılar genellikle daha sağlıklıdır. Büyük porsiyonlar yerine küçük porsiyonlar almak, tatlı tüketimini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Küçük bir parça tatlı bile tatmin olmanıza yetebilir ve aşırıya kaçmanızı önleyebilir. Ramazan bayramında sağlıklı tatlılar tercih etmek, beslenme dengesini korurken tatlı krizlerini yönetmenize yardımcı olabilir. Şerbetli veya kızartılmış tatlılar yerine kuru meyveler, sütlü tatlılar (örneğin sütlaç) veya rafine şekersiz sağlıklı alternatifler tercih edilebilir.”

Dyt. Sena Pekşen
Dyt. Sena Pekşen

“Günde 2-2.5 litre su içmeyi ve fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin”

Dengeli bir beslenmenin, bayramın ilk günlerinde özellikle aşırı yeme eğilimine karşı önemli olduğunu vurgulayan Dyt. Pekşen, “Oruç tutmanın verdiği açlık hissiyle birlikte, bayram sabahı tüketilen yüksek kalorili ve aşırı miktarlardaki yiyecekler, sindirim problemlerine ve kilo artışına neden olabilir. Bayram boyunca yeterli miktarda su içmek çok önemlidir. Günlük 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Bayram tatili süresince fiziksel aktivitelerde bulunmaya çalışın. Yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek veya egzersiz yapmak gibi aktiviteler, kalori yakmanıza ve enerji harcamanıza yardımcı olabilir” dedi.

Ramazan bayramı için sağlıklı beslenme ipuçları.. D21 News
Ramazan bayramı için sağlıklı beslenme ipuçları

Ramazan Bayramı sırasında, aşırıya kaçmadan ve ölçülü bir şekilde tatlı ve tuzlu yiyecekleri tüketmeye özen göstermenin, yeterli miktarda su içmenin ve düzenli fiziksel aktivite yapmaya dikkat etmenin önemli olduğunu belirten Dyt. Pekşen, “Bu tedbirler, bayram süresince ve sonrasında genel sağılığın korunmasına yardımcı olabilir” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

“Gebeliğin ilk 5 haftasında kimyasal gebelik riskine dikkat edilmelidir.”

Tüp Bebek Tedavi Uzmanı Op., kimyasal gebeliğin, gebeliğin beşinci haftasından önce meydana gelen erken düşük olduğunu belirtiyor. Muhterem Akdeniz, “Kimyasal gebelik yaşayan kadınlarda düşük progesteron düzeyleri tespit edildi. Bu nedenle kimyasal gebeliklerin önlenmesi veya tedavisinde progesteron takviyesi gibi tedaviler kullanılabilir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Muhterem Akdeniz kimyasal gebelikle ilgili açıklamalarda bulundu. Öpücük. Dr. Akdeniz, şunları söyledi: “Kimyasal gebelik, gebeliğin beşinci haftasından önce meydana gelen erken bir düşüktür. Embriyo, oosit döllenmesini tamamlamış olmasına rağmen, rahme tam olarak yerleşemez ve gelişimi durur. Bu duruma biyokimyasal gebelik denir” dedi. O.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Tüp Bebek (Tüp Bebek) Kliniğinden. Dr. Papaz Akdeniz
VM Medical Park Samsun Hastanesi Tüp Bebek (Tüp Bebek) Kliniğinden. Dr. Papaz Akdeniz

“Adet gecikmesi nedeniyle doktora başvuruyorlar.”

Op, kimyasal gebelik yaşayan kadınların genellikle adet gecikmesi ve HCG (insan koryonik gonadotropin) düzeylerinin düşük olması nedeniyle doktora başvurduğunu söyledi. Dr. Akdeniz, şunları söyledi: “Ayrıca karın bölgesinde kramp tarzında ağrılar, düşük pozitif gebelik testleri ve vajinal kanamalar da görülebilmektedir. Ancak bu kanamalar genel olarak yerleşme kanamasına benzer olup bulantı, yorgunluk veya halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Normal gebeliklerde olduğu gibi görülmez.”Kimyasal gebelikte hormon düzeyleri genellikle düşüktür” dedi.

“35 yaş üstü kadınlar yakından takip edilmeli”

Kimyasal gebeliğin genellikle kromozomal anormalliklerle ilişkili olduğunu ve sadece o döneme ait anormallikleri kapsadığını belirten Op. Akdeniz, “Dolayısıyla kimyasal gebeliklerin önlenmesi için özel bir önlem alınmasına gerek yok. Ancak 35 yaş ve üzeri kadınların, tiroid hastalığı, şeker hastalığı veya pıhtılaşma faktörleri gibi sağlık sorunları olan kadınların ve polikistik over sendromu olan hastaların daha fazla takip edilmesi gerekiyor” dedi. yakından” dedi.

Dr. Papaz Akdeniz
Dr. Muhterem Akdeniz: “Gebeliğin ilk 5 haftasında kimyasal gebelik riskine dikkat edilmeli”

“Kimyasal gebelik düşük sayılmaz”

Kimyasal gebeliğin düşük olarak kabul edilmediğine dikkat çeken Op. Dr. Akdeniz, “Kimyasal gebelik düşük olarak kabul edilmez ve gebelik testi pozitif çıkan bir kadının kanaması her zaman kimyasal gebelikle ilişkilendirilmeyebilir. Kimyasal gebelik yaşayan kadınlarda progesteron düzeylerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, Kimyasal gebelikleri önlemek veya tedavi etmek için progesteron takviyesi gibi tedaviler kullanılabiliyor. “Kimyasal gebelik hakkında daha fazla bilgi edinmek ve sağlıklı bir gebelik için uygun önlemleri almak için doktora başvurmak önemlidir.”

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

“Üreme çağındaki her 10 kadından 1’inde endometriozis ve endometrioma (çikolata kisti) görülebilmektedir.”

Not: VM Medical Park Samsun Hastanesi Haberleri tarafımıza doğrudan e-posta yoluyla bildirilmektedir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Endometriozis konusunda uyarır. Mehmet Bilge Çetinkaya, “Üreme çağında yaklaşık 10 kadından 1’inde görülüyor. Tanıda en önemli özellik adetin ilk gününde çok şiddetli ağrının eşlik etmesidir” dedi.

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bilge Çetinkaya endometriozis ve endometrioma (çikolata kisti) hakkında bilgiler verdi.

Prof. VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Dr. Dr.Mehmet Bilge Çetinkaya
Prof. VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Dr. Dr.Mehmet Bilge Çetinkaya

Endometriozisin tanımını yapan Prof. Dr. Çetinkaya, “Rahimin içini kaplayan endometriyum adı verilen doku, rahmin dışında, olması gerekenden farklı bir yerde bulunuyor” dedi. Mehmet Bilge Çetinkaya, “Üreme çağında yaklaşık 10 kadından 1’inde görülüyor. Adet döneminde rahimdeki endometrial dokunun kanaması ve düşmesi gibi, yerleştiği bölgelerde kanama alanları oluşturur.” Bu durum drenajın olmadığı ve yapısal olarak uygun olmayan bölgelerde kronik inflamasyon, skar dokusu ve yapışıklıkların oluşmasına yol açmaktadır” dedi.

 

“Genetik bir yatkınlık bu”

Prof. Hastalığın bilinen bir nedeninin bulunmadığını söyledi. Çetinkaya, şöyle konuştu: “Birinci derece akrabalarında, anne veya kız kardeşinde endometriozis olan kadınlarda daha sık görülüyor. Mevcut hastalık yumurtalık hormonlarının etkisiyle gelişebiliyor. En sık nedeninin ise tüplerden geriye doğru kanama olduğu sanılıyor. Adet kanı gibi endometriyumun da dışarı atılmasıyla aynı anda karın boşluğuna girmesi 10 kadından 6’sında görülebilen bir durumdur. Hastalığın gelişiminde çevresel faktörler de rol oynayabilir” dedi.

 

“Yumurtalıklarda bulunur”

Periton yüzeyine yayılan endometriozis, yumurtalıklarda kistik yerleşimli çikolata kisti, pelvisin derin doku, organ ve sinirlerinde yerleşmiş derin endometriozis, rahim duvarının kas tabakasında yerleşmiş adenomiyoz ve rahim dışında uzak bölgelerde yerleşmiş ekstrapelvik endometriozis. kadın leğen kemiği farklı şekillerde görülebilir. . Esas olarak karın zarı, yumurtalıklar, vajinanın arka duvarı, idrar kesesi ve bağırsaklarda görülür. Nadiren göğüs boşluğu, akciğer ve diyaframda da görülebilir. Bu nedenle sistemik bir hastalık olarak değerlendirilmesi gerekir” dedi.

 

“En çok doğurganlık çağındaki kadınlarda görülür.”

Endometriozisin daha çok hormona bağlı bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Ergenlik döneminde hormon aktivitesinin çok düşük olduğu menopoz döneminde de skar dokusu oluşması ya da hastalığın kendisinden veya daha önce geçirilmiş operasyonlardan kaynaklanan yapışıklıkların etkisiyle rahatsızlıklara neden olabiliyor” dedi.

"Üreme çağındaki her 10 kadından 1'inde endometriozis ve endometrioma (çikolata kisti) görülebilmektedir."
“Üreme çağındaki her 10 kadından 1’inde endometriozis ve endometrioma (çikolata kisti) görülebilmektedir.”

“Ağrılı adet görmek de belirtiler arasında”

 

Endometriozis belirtilerine değinen Prof. Dr. Çetinkaya, şunları söyledi: “Ağrılı adet görme, ağrılı yumurtlama, ilişki sırasında veya sonrasında ağrı, anormal kanama, kronik pelvik ağrı, yorgunluk ve kısırlık. “Yaşam kalitesini bozan ve kayıplara neden olan ağrılar. Çalışmak ve güç, kadınların fiziksel, zihinsel ve sosyal yaşamlarını etkileyebilir” dedi.

 

“Tanı sürecinde ultrasonografi, MR gibi yöntemler kullanılıyor.”

Tanı sürecine ilişkin konuşan Prof. Dr. Çetinkaya, şunları söyledi: “Kadınların bilinçsizliği ya da belirtilerin başka birçok durumla karıştırılması, hastalığın ilk belirtilerinin fark edilmesinden tanı konulmasına kadar geçen süreyi uzatabiliyor. Bu süre, ileri yaşlarda bile yıllar alabiliyor. Gelişmiş ülkelerde tanıda en önemli bulgular adetin ilk günü ağrı ve kısırlığın varlığıdır.Benzer şekilde dismenore (ağrılı adet görme) ve disparoni (ağrılı ilişki) ile endometriozis sıklığı artar ve bu hastalarda endometriozisin hatırlanması gerekir. Dikkatli bir fiziki ve genital muayene, ultrason ve MR gibi diğer görüntüleme sistemleri tanıya yardımcı olan başlıca yöntemlerdir. “En doğru tanı, ameliyat sırasında lezyonların görüntülenmesi ve alınan doku örneklerinin incelenmesiyle konur” dedi.

 

“Tedavi seçenekleri”

Endometriozis hastalığının kesin bir tedavisinin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Çetinkaya, “Ancak medikal tedavi ve hormonal baskılama ile endometriozis kontrol altında tutulmaktadır. Cerrahi tedavi endometriozis odaklarının ve skar dokusunun giderilmesinde etkilidir ancak başarı oranı hastalığın yaygınlığına ve cerrahın becerisine bağlı olsa da” dedi. , hastalık genellikle ameliyattan sonra geri döner. “Bu hastalıktaki temel prensip tekrarlanan operasyonlardan kaçınmaktır” dedi.

 

“Hamilelik sırasında hastalığın belirtilerini azaltabilir”

Hamilelikte hastalığın semptomlarının azaltılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Çetinkaya, şöyle konuştu: “Fakat hastalığı tamamen iyileştirmiyor. “Histerektomi ile birlikte endometriozis odaklarının tamamının alınması semptomları azaltsa da kesin bir tedavi değildir ve yumurtalıkları alınmış ve hormonsuz kalan bazı kadınlarda endometriozis görüldüğü rapor edilmiştir” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Bilge Cetinkaya
Prof. Dr. Mehmet Bilge Cetinkaya

“Yumurtalık kanseri riski düşük”

Endometriozisli kadınların yumurtalık kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğu düşünülse de bu riskin oldukça düşük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çetinkaya, “Özellikle büyük çikolata kistlerinin kansere dönüştüğü veya kanserin gölgesinde kaldığı gözlemlenmiştir.”

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

“Bakteriyel vajinal akıntı kısırlığa yol açabilir”

Not: VM Medical Park Samsun Hastanesi Haberleri tarafımıza doğrudan e-posta yoluyla bildirilmektedir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr., kadınlarda vajinal akıntıya neden olan klamidya adı verilen bakterilere dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Öğretim Üyesi Naziye Gürkan, şunları söyledi: “Klamidya vajinada bol miktarda akıntıya neden olur. Ayrıca tüplerde tıkanmaya neden olarak ileriki yıllarda kısırlığa da neden olabilir. Klamidya, bel soğukluğu, trikomonas, frengi, HIV, genital herpes cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu nedenle partnerle birlikte tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Naziye Gürkan vajinal akıntı hakkında bilgi verdi.
Dr., vajinanın doğal olarak ıslak olması nedeniyle vajinal akıntının normal olduğunu belirtti. Öğretim Üyesi Naziye Gürkan, “Enfeksiyonları önleyecek hafif asidik bir yapıya sahiptir. Fizyolojik vajinal akıntı şeffaf, kokusuz ve kadını rahatsız etmeyecek büyüklükte olup kaynağı rahim ağzı ve vajina girişindeki bezlerdir. , ayrıca vajinal epitel atığı da var” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Naziye Gürkan
VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Naziye Gürkan

“Enfeksiyon varsa kötü koku olur.”

Dr., vajina duvarından salgılanan hücrelerin katılımıyla vajinada ıslaklığın sağlandığını belirtti. Öğretim Üyesi Gürkan, “Vajinal nem, sağlıklı cinsellik için gerekli bir durumdur. Akıntı enfeksiyona bağlı ise renkli ve kötü kokulu olur. Pürülan, sarı ve yeşil renkte bol akıntılar enfeksiyona bağlı akıntılardır ve tedavi gerektirir.” kaşıntı, yanma, ağrı, şişlik ve ağrıya neden olur” diye konuştu.
Vajinal akıntının renginin fizyolojik ya da patolojik olmasına göre değişeceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Naziye Gürkan, şunları söyledi: “Vajinadaki asit seviyeleri, hormonal değişiklikler, doğum kontrol hapları ve şeffaf akıntıya neden olan cinsel uyarılma. Bu akıntıda herhangi bir vajinal şikayet görülmez ve miktarı da pedi doldurmaya yetmez. “Patolojik akıntılar koyu sarı, gri, yeşil, kalın beyaz, kahverengi veya kırmızı kanla karışık olabilir” dedi.

 

Vajinal akıntı türleri

Vajinal akıntı türlerinin listesi, Dr. Öğr. Üyesi Gürkan;
“Doğurgan akıntı: Regl döneminden iki hafta önce ortaya çıkar ve çiğ yumurta akı gibi görünür. Islak ve kaygandır, kokmaz ve kaşıntı yapmaz.
Kahverengi mukus: Genellikle adetin başlangıcını veya bitişini işaret eder. Rengi sadece çünkü değişti bir günden fazla süredir vajinadaydı.

Kalın, beyaz ve küflü akıntı: Bu genellikle “kandidiyaz” olarak da bilinen vajinal bir mantar enfeksiyonudur. Flora sistemindeki bakteri dengesizliğinden kaynaklanan oldukça yaygındır. Diyabet, kemoterapi ve antibiyotik kullanımı sonucu ortaya çıkabilir.
Kaşıntılı akıntı: Genellikle mantar enfeksiyonunu gösterir. Beyaz sütlü bir kitleye benzer ve sıklıkla vajinada yanma ve ağrı eşlik eder.

Balık kokulu akıntı: Bu genellikle bakteriyel vajinit adı verilen bir enfeksiyonu gösterir.
Kötü kokulu, köpüklü, yeşil/sarı/beyaz akıntı: Genellikle cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan Trichomonas’ın belirtisidir. Yine bol miktarda mukus içeren sarı akıntı bel soğukluğunu (belsoğukluğunu) gösterebilir. “Bu tür dökülmelerin kontrol altına alınması ve tedavi edilmesi önemlidir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Naziye Gürkan
Dr. Öncü Medlem Naziye Gürkan

“Kısırlık nedeni olabilir”

Dr., vajinal akıntıya neden olan bir diğer faktörün de klamidya olduğunu söylüyor. Öğretim Üyesi Gürkan, şunları söyledi: “Aşırı akıntıya neden olur. Ayrıca tüplerde tıkanıklığa neden olarak ileriki yıllarda kısırlığa da neden olabilir. Klamidya, bel soğukluğu, trikomonas, frengi, HIV, genital herpes cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasındadır. Dolayısıyla partnerle birlikte tedavi edilmelidir.”Vajinada tampon veya yabancı cisim bırakılırsa sarı, kanlı, kötü kokulu akıntı meydana gelebilir.”

“Rahim ağzı ülserleri de akıntının nedeni olabilir.”

Dr. Öğr. Üyesi Gürkan, “Daha sonra hafif kanamalar olabilir veya kanlı akıntıya dönüşebilir. Cinsel ilişki sonrası kanama da eşlik edebilir. Rahim ağzı ülseri nedeniyle oluşan akıntı ilaç tedavisiyle geçmez. Sadece iyileştikçe iyileşir.” Yaranın dondurulması veya yakılmasıyla yapılan tedavi sonucu ortaya çıktı” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Naziye Gürkan
vajinadan bakteriyel akıntı

“İlk adet döneminden önce sarımsı beyaz bir akıntı olabilir.”

Doktor, eğer genç bir kız henüz ilk adetini görmemişse, vajinal akıntının onun adet görmek üzere olduğu anlamına gelebileceğini söylüyor. Öğretim Üyesi Gürkan, “Henüz adet görmemiş kız çocuklarında vajinadan yapışkan, sarı-beyaz akıntı son derece normaldir. Bu akıntılar ergenlik döneminde vücut değişmeye başladığında başlar. Endişelenmeye gerek yok” dedi.

Vajinal akıntı tedavisi

Doktor, taburculuk tedavisine başlamadan önce detaylı jinekolojik muayene, ultrason ve vajinal kültür analizi ile akıntının nedeninin belirlendiğini belirtti. Öğr. Üyesi Gürkan, şu bilgileri paylaştı:
“Test sonuçlarına göre hangi ilacı vereceğine, antibiyotik gerekip gerekmediğine doktor karar veriyor. Tedavi planlanırken akıntının nedenine göre partnere de tedavi verilebilir. Ayrıca ağızdan alınan ilaçlara vajinal tabletler ve kremler de eklenebilmektedir. Tedavi sonrasında hastalığın tamamen iyileşip iyileşmediğinin takibi için kontrol analizleri yapılır. Günümüzde kullanılan vajinal ACP, PRP ve lazer uygulamaları, tedaviye yanıt vermeyen tekrarlayan vajinal enfeksiyonlarda alternatif tedavi seçenekleridir.”

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

Felçte erken teşhis hayat kurtarır

Not: VM Medical Park Samsun Hastanesi Haberleri tarafımıza direkt posta yoluyla bildirilmektedir.
Nöroloji Uzmanı Doç. Prof. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl yaklaşık 15 milyon kişinin felç geçirdiğini belirtiyor. Yakup Türkel, şunları söyledi: “İnme riskini azaltmak için öncelikli önlemler; tansiyon, şeker ve kolesterol kontrolü, alkol alımının azaltılması, sigara içmemek, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, egzersiz ve doktor tavsiyesi ile tüm ilaçların kullanılmasıdır. “

Felçte erken teşhis hayat kurtarır
Felçte erken teşhis hayat kurtarır

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel felç konusunda bilgi verdi.
Doçent, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl yaklaşık 15 milyon kişinin felç geçirdiğini söyledi. Prof. Sorun, hayat kurtarabilecek önemli bir adımdır. “Bu yaygın hastalık grubunun farkındalığını artırmak ve önleyici ve terapötik önlemlerin iyileştirilmesine dikkat etmek için büyük bir sorumluluk var” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniğinden Öğretim Görevlisi. Dr. Yakup Türkel
VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniğinden Öğretim Görevlisi. Dr. Yakup Türkel

“Cüruf belirtisi”

Felç belirtilerinin listesi Doç. Dr Türkel, şunları söyledi: “Vücudun bir tarafında yüz, kol ve/veya bacakta uyuşma ve/veya güç kaybı, bilinç bulanıklığı veya konuşma ve/veya anlama güçlüğü, yürüme güçlüğü, baş dönmesi, denge ve koordinasyon kaybı, tek taraflı veya iki taraflı görme kaybı, şiddetli baş dönmesi.” ağrı “Bu belirtiler aniden ortaya çıkarsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli veya 112’yi aramalısınız” dedi.

“Sağlıklı beslenme önemli”

Doçent, felç tedavisinde en etkili yöntemin felç oluşumunu engelleyen önleyici tedbirler olduğunu belirtti. Dr. Türkel, şunları söyledi: “İnme riskini azaltmak için tansiyon, şeker ve kolesterol kontrolü, alkol alımının azaltılması, sigara içilmemesi, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, egzersiz ve tüm ilaçların doktor tavsiyesi ile kullanılması önceliklidir. “İnme sonrası uzun vadede ortaya çıkabilecek sorunlar bireylere, ailelerine ve topluma ciddi bir yük getirmektedir” dedi.

Doç. Dr. Yakup Türkel

“Toplumda felçlere karşı önlem alınmalı”

Doç. Dr., felç tedavisinde en önemli faktörlerden birinin tedaviye hızlı erişim olduğunu vurguladı. Dr. Türkel, şunları söyledi: “Bu nedenle ‘zaman beyindir’ ilkesini benimsiyoruz. Geçen her dakika, beyindeki milyonlarca hücrenin ölümü anlamına geliyor. Felçli bir hasta ilk dört saat içinde hastaneye kaldırılırsa ve Yarım saatte erken müdahale ile 3 ila 9 hastadan biri kurtarılabiliyor ancak bu süre sağlanmadığı takdirde hasta çoğunlukla kaybediliyor veya sakat kalıyor. Ulusal İnme Derneği’nin verilerine göre felç geçiren kişilerin yüzde 10’u felç geçiriyor. Tam olarak iyileşirken, yüzde 25’inin sadece hafif komplikasyonları olduğu bildirilir. “Bu nedenle, toplumdaki inme karşı önlem almamız, farkındalığı artırmamız ve hastalıkla savaşmak için yöntemler öğrenmemiz gerekiyor.” Dedi.

Kaynak: VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji  Kliniğinden Doç . Dr. Yakup Türkel

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

“Türkiye’de bahar alerjisi vakaları artıyor”

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr., alerjik rinit vakalarının bahar aylarında arttığına dikkat çekiyor. Öğretim Üyesi Adem Dirican, şunları söyledi: “Burun akıntısı, tıkanıklığı, kaşıntı, hapşırma gibi şikayetlere neden olan kronik bir hastalıktır. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20-40’ını etkilediği tahmin edilen alerjik rinit, özellikle ülkemizde görülen bir hastalıktır. Gelişmiş ülkelerde ve çocuklarda yaygın olan, yaşamı olumsuz etkiler ve gelişmekte olan ülkelerde giderek daha yaygındır. “Ülkemizde yapılan çalışmalar, 10 yılda alerjik rinit sıklığında önemli bir artış olduğunu göstermektedir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Adem Dirican
VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Adem Dirican

VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican bahar alerjileri hakkında bilgi verdi.

Alerjik rinitin ne olduğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Dirican, şunları söyledi: “Burun akıntısı, tıkanıklık, kaşıntı, hapşırma gibi şikayetlere neden olan kronik bir hastalıktır. Alerjik rinit, nüfusun yaklaşık yüzde 20-40’ını etkilediği tahmin edilmektedir. Dünya nüfusunda özellikle gelişmiş ülkelerde ve çocuklarda görülen, yaşamı olumsuz etkileyen, gelişmekte olan ülkelerde de giderek yaygınlaşan bir hastalıktır.Ülkemizde bugüne kadar yapılan çalışmalar alerjik rinit görülme sıklığında ciddi bir artış olduğunu göstermektedir. 10 yıl” dedi.

Bahar alerjisi vakaları artıyor
Bahar alerjisi vakaları artıyor

“Her yaşta ortaya çıkabilir”

Alerjik rinitin her yaşta görülebilmesine rağmen en sık çocukluktan yetişkinliğe geçiş döneminde görüldüğünü belirten Dr. Öğretim Üyesi Adem Dirican, “Alerjik rinit hastalarının yarısında aile öyküsü var. Anne ve babasında alerjik rinit bulunan çocuklarda alerjik rinit gelişme riski daha yüksek” dedi.

“Polen bahar alerjisini tetikleyebilir”

Öğr. Üyesi Dirican, şunları söyledi: “En sık görülen alerjenler ağaç otu, yabani ot poleni, mantar ve küftür. Saman nezlesi olarak da bilinen bahar alerjisine neden olan ağaç poleni ilkbaharın başlarında, çim poleni ise ilkbaharın sonlarında ve baharın sonlarında ortaya çıkar. Yaz aylarında polene maruz kalanlarda bu dönemlerde rahatsızlıklar görülmeye başlıyor” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican

“Burun tıkanıklığı meydana geliyor”

Bahar alerjisinin en sık görülen belirtilerine değinen Dr. Öğr. Üyesi Dirican, şunları söyledi: “Hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntı, koku ve tat bozuklukları, yumuşak damakta kaşıntı ve baş ağrısı görülür. Ayrıca yorgunluk, halsizlik, halsizlik, Uykuya eğilim, burun tıkanıklığına bağlı horlama ve uyku kalitesinde bozulma da ortaya çıkıyor. Uyku kalitesinin bozulması ve alerjik rinit belirtileri konsantrasyon bozukluklarına yol açarak iş ve okul performansını olumsuz etkiliyor. “Alerjik rinit aynı zamanda obstrüktif uyku apne sendromu için de risk faktörüdür.” “dedi.

Bahar alerjisi çocuklarda daha sık görülüyor

Alerjik rinitin klinik bulgularının özellikle çocuklarda çok sık görüldüğünü belirten Dr. Öğretim Üyesi Dirican, “Alerjik rinit lehine pek çok bulgu sadece yüze bakılarak tespit edilebiliyor. Çocuklarda alerjik rinitin en sık görülen belirtisi alerjik çoğalmadır. Alerjik selam burun ucunun istemsiz olarak yukarıya doğru bastırılmasıdır. Avuç içi ile burun kaşıntısını gidermek ve burundan nefes almayı kolaylaştırmak için kullanılır.Bu hareketin sık sık tekrarlanması, zamanla burnun arka kısmında ‘Rinit tacı’ adı verilen yatay bir çizginin oluşmasına neden olur.Bu görünümün genellikle iki yıl süren kalıcı bir durumdan sonra ortaya çıktığı kabul edilir. burun kaşıntısı. “Yetişkinlerde alerjik selamın yerini yüz buruşturma alıyor” dedi.

“Teşhis Süreci”

Tanı sürecine ilişkin konuşan Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Bahar alerjisinin tanısı genellikle fizik muayene bulguları ve ayrıntılı öykü ile konulabilir. Ancak tanıyı doğrulamak veya ayırıcı tanı koymak için bazı laboratuvar tetkikleri gerekebilir” dedi. .
“Alerjen maddelerden korunmak önemli”
Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Tedavinin temeli sorumlu alerjen maddelerden korunmaya dayanmaktadır. Polen alerjilerinin mevsimsel olması ve tespit edilebilmesi nedeniyle kontrolü daha kolaydır. Hastaları sınırlamak kolay değil. “Polen mevsiminde pencereleri kapalı tutmak, hava filtreleri kullanmak, özellikle sabahları dışarı çıkmamak, pikniğe gitmemek, dışarıdan eve girerken kıyafet değiştirmek ve duş almak polen maruziyetini azaltmaya yardımcı olabilir.” polen.”

“İlaç tercih edilebilir”

Alerjik hastalıkların klinik olarak başladıktan sonra öncelikle ilaçla kontrol altına alındığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Dirican, şöyle konuştu: “İlaç tedavisi belirtileri kontrol altına almakta yetersiz kalıyorsa veya istenmeyen yan etkiler mevcutsa, alerji testi sonuçları uyumlu ve hasta uyum sağlıyorsa aşı tedavisi olarak da bilinen immünoterapiden yararlanılabilir. İmmünoterapiyi, immünoterapiden ayıran özellikler nelerdir? Diğer tedavi yöntemlerinin ise alerjik hastalığın doğal seyrini değiştirebilecek tek tedavi seçeneği olduğu yönündeki sözlerini şöyle tamamladı: “Tıbbi tedaviye yanıt alınamayan durumlarda burun tıkanıklığını gidermek için basit cerrahi işlemler yapılabilir.”

Kaynak: VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Adem Dirican

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

“Çevresel faktörler de epilepsiyi etkiliyor”

Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hülya İnce, “Epilepsi etnik köken, cinsiyet, yaş fark etmeksizin herkesi etkileyebilir. Ancak çevresel ve genetik faktörlerin hastalık üzerinde etkili olduğu bilinmektedir” dedi.


VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Nörolojisi Kliniğinden Dr. Öğr. Üyesi Hülya İnce, epilepsinin dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1’ini etkilediğini ve dinleyiciler arasında “epilepsi” olarak da bilindiğini belirtti.

“Bu, tetikleyici faktörler olmadan gerçekleşir.”

Dr. Öğr. Üyesi İnce, şunları söyledi: “Epilepsi, beyindeki anormal aşırı ve/veya eş zamanlı nöronal deşarjların neden olduğu aralıklı ataklarla kendini gösterir. Küçük çocuklarda kan şekeri düşüklüğü, kafa travması, biyokimyasal bozukluklar ve yüksek ateş gibi faktörler nöbetlere yol açabilir. “Bu duruma tetiklenen nöbetler deniyor, epilepsi ise bu tetikleyiciler olmadan meydana gelen nöbetleri ifade ediyor” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Hülya İnce

“Nöbetler 24 saatten uzun sürerse dikkatli olun.”

Dr. Öğr. Üyesi Medlem İnce, epilepsinin spesifik bir epilepsi sendromu tanısı konulan durumların yanı sıra tekrarlama olasılığı yüksek nöbetleri de içerdiğini söyledi.

“Yetişkinlerde erkeklere göre daha yaygın.”

Çevresel ve genetik faktörlerin hastalığa etki ettiği bilinmesine rağmen epilepsinin herhangi bir etnik grup, cinsiyet veya yaş sınırıyla ilişkili olmadığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi İnce, “Fakat erkeklerde sosyal hayata daha fazla dahil oldukları ve travmalara daha fazla maruz kaldıkları için erişkin yaşlarda daha sık görülüyor. Epilepsinin özel bir türü olan West sendromu genel olarak yaşlılarda daha sık görülüyor” dedi. erkek çocuklarda absans epilepsisi genellikle kızlarda daha sık görülür” dedi.


“Bebeklik döneminde nöbet riski yüksektir”

Öğretim Üyesi Hülya İnce, bunun gelişen beyindeki nöron yapısı, iyon kanalları ve reseptör yapılarındaki farklılıklardan kaynaklandığını açıkladı.

 

“Risk altındaki bebeklerde ilk yıl çocuk nöroloğu muayenesi gereklidir.”

Bebeklerde epilepsiye bağlı etkilerin görülme sıklığının yetişkinlere göre daha düşük olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi İnce, şunları söyledi: “Bu nedenle risk altındaki bebekler (erken doğum, çoğul gebelik, yenidoğan döneminde hastaneye yatma gibi durumları olan bebekler) dönemi, beyin travması, beyin kanaması, beyin enfeksiyonu, gelişme geriliği) ilk yıl içinde çocuk nöroloğu tarafından değerlendirilerek, “Kalıcı hastalıkların önlenmesi gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Nöroloji  Kliniği

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

“Ramazan ayında hızlı ve çok yemek hazımsızlığa neden olabilir”

Gastroenteroloji uzmanı Ramazan ayında yemek molalarının oldukça uzun olduğunu belirtti. Ömer Faruk Yolcu, şöyle konuştu: “Bu durum mide rahatsızlığı olanlarda hastalıkları tetikliyor. İftar ve sahurda çok yemek yemek, sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmak reflü ataklarını tetikleyebilir. Ayrıca uzun süre oruç tutmaktan sonra reflü atakları da azalır. Zamanla sindirim sistemi hareketleri bozulur. Bu nedenle iftarda hızlı ve aşırı yemek tüketmek şişkinlik ve hazımsızlığa yol açabilir” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinden Uzman Uzman Dr. Dr. Ömer Faruk Yolcu, Ramazan ayında yaşanabilecek mide sorunları hakkında bilgi verdi.

"Ramazan ayında hızlı ve çok yemek hazımsızlığa neden olabilir"
“Ramazan ayında hızlı ve çok yemek hazımsızlığa neden olabilir”

“Gastrit ve peptik ülser hastaları dikkatli olmalı”

Oruç tutarken mide rahatsızlığı yaşama riski en fazla olan kişiler: Uzman, gastrit, mide ülseri ve reflü hastalığı olan kişilerin bulunduğunu söyledi. Dr. Yolcu, şöyle konuştu: “İftar ve sahurda fazla yemek yemek, sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmak reflü ataklarını tetikleyebilir. Ayrıca uzun süren oruçtan sonra sindirim sisteminin hareketleri de zamanla yavaşlar. Çünkü Bu nedenle iftarda hızlı ve aşırı yemek yemek şişkinlik ve hazımsızlığa neden olabiliyor. “Gastrit veya mide ülseri sorunu yaşayanların oruca başlamadan önce tedavilerini tamamlamaları tavsiye ediliyor” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinden Uzman Uzman Dr. Dr.Ömer Faruk Yolcu
VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinden Uzman Uzman Dr. Dr.Ömer Faruk Yolcu

“Kronik hastalığı bulunanların oruç tutmadan önce mutlaka bir uzmana başvurması gerekiyor.”

Uzman , hafif mide rahatsızlığı olan kişilerin diyet ve ilaç tedavisi gibi önlemlerle oruç tutmasında bir sakınca olmadığını belirtti . Yolcu, şunları söyledi: “Kronik bir hastalığı olan, daha önce ülseri olan ya da mide kanaması geçirenlerin Ramazan öncesinde bir uzmana başvurarak gerekli önlemleri alması, gerekiyorsa ilaçla bu süreci desteklemesi gerekiyor. Tedavisi devam eden ülser hastaları için oruç tutmak, Yakın zamanda geçirilmiş mide kanaması, mide kanseri, şiddetli reflü hastalığı veya çeşitli mide rahatsızlıkları nedeniyle beslenme güçlüğü yaşayanlar olumsuz sağlık koşullarına neden olabiliyor” dedi.

“Uyku düzenine dikkat edin”

Uzman Dr. Yolcu, sağlıklı oruç tutmanın yolları hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Ramazan ayında oruç tutanların yeterli su tüketmesi ve uyku düzenine dikkat etmesi gerekiyor. Ramazan ayında metabolizma yavaşladığı için kilo almak kolaylaşıyor. Bu nedenle kalorisi yüksek, ağır yiyeceklerden kaçınılmalıdır. İftar iki öğüne bölünmelidir. İftarda midenin ani zorlanması sindirim sorunlarına neden olur. “Ramazan ayında sindirim sorunları yaşamamak için ilk öğünde çorba, hurma veya incir tercih edilebilir.”


“Sahura kalkana kadar oruç tutulmamalı”

Uzman, sahura kalkmadan oruç tutmanın zararlı olduğuna dikkat çekiyor. Yolcu, şöyle konuştu: “Sahurdan kalkmadan oruç tutarsanız, oruç süresi uzadığından metabolizmanız yavaşlar ve yorgunluk, baş ağrısı oluşabilir. Hem sahurda, hem de iftarda yemeklerinizi yavaş yiyin. Yemeğinizi iyice çiğneyin ve bol bol için. Su. Mide şişkinliğini önlemek uyku kalitenizi de artıracaktır. Yağlı, sıcak ve baharatlı yiyeceklerden kaçının. “Oruç sırasında vücut çok uzun süre susuz kaldığından, bunu telafi etmek için iftar ile sahur arasında sık sık su içmek gerekiyor. Sıvı kaybı için” dedi.


“İftardan sonra 2 saat yorulmadan yürüyüş yapabilirsiniz.”

Uzmanlar oruç sırasında kan şekerinin düştüğünü söylüyor. Yolcu, şöyle konuştu: “İftarda kan şekeri hızla yükseliyor. Kişi sahura kalkmazsa kan şekerindeki düşüş günün erken saatlerinde başlar ve düşmeye devam eder. Bu nedenle az ve sık yeme ilkesi de uygulanmalıdır. İftardan sonra uygulanmalıdır. Ramazan boyunca hareketsiz kalmamaya dikkat edin. İftardan sonra 2 saat kadar kendinizi fazla yormadan yürüyüşe çıkabilirsiniz. “Ayrıca spor salonunda uzun süre yürümenin, koşmanın veya spor yapmanın zararlı olduğunu da unutmayın.” Fazla yiyeceği yakmak için tok karnına.”


“İftara çorbayla başlayın”

Uzmanlar iftarın su, çorba, salata gibi hafif yiyeceklerle başlatılmasını öneriyor. Dr. Yolcu, “İftarda aç karnına çabuk yüklenmeyin. Parçaları yavaş ve uzun süre çiğneyin. Ana yemeği iftardan birkaç saat sonra seçin. Meyve ve sebzeye ağırlık verirken yoğurt tüketmeye dikkat edin, ayran veya süt” dedi.

“Sahurda aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.”

Uzman, sahurda mideyi yoracak aşırı baharatlı, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulması gerektiğine dikkat çekiyor. Yolcu, “Sahurda fazla yemek yerine tam tahıl, sebze, salata gibi sindirimi uzun süren besinleri tercih edin. Ramazan ayında özellikle sahurda lifli besinler tüketin; “Bu tür ağır ve baharatlı yemeklerden uzak durun” dedi. Kızartma ve kebap olarak” dedi.

“Oruç bir zayıflama yöntemi değildir”

Uzman, orucun asla bir zayıflama yöntemi olmadığını vurguluyor. Yolcu, şöyle konuştu: “Çoğu insan ramazanda kilo vereceğini düşünme yanılgısına düşüyor. Ancak metabolizmanın azalması nedeniyle ramazanda kilo alma riski azalmak yerine artıyor. Ramazan ayında özellikle unlu mamuller, pide Ekmek ve tatlılar kalorileri yüksek olduğu için kilo alımına sahiptir.


“Çok su içmelisin”

Uzman, ramazanda kilo almayı önlemenin en önemli yolunun bol su içmek olduğunu söylüyor. Yolcu, şunları söyledi: “İftar ile sahur arasında mutlaka 2,5 litreye yakın su içmelisiniz. Ayrıca Ramazan ayında baharat tüketimine de dikkat edin. Kompostoları şeker yerine çubuk tarçın kullanarak tatlandırmayı deneyin. Kimyonu sindirime yardımcı olduğundan az miktarda kullanmaya dikkat edin. “Zerdeçal safra kesenize faydalı olacaktır” dedi.


“İftara çorbayla başlamak ağır yemek yemeyi engelleyebilir.”

Uzmanlar iftara çorbayla başlamayı öneriyor. Yolcu, şunları söyledi: “Özellikle sebzeli ve yoğurtlu çorbalar hem sindirimi kolaylaştırır hem de tokluk hissi vereceği için fazla ve ağır yemek yemenizi engeller. Doyma hissi ilk lokmadan 13 dakika sonra beyne ulaşır. Daha sonra çorbadan ana yemeğe geçmeden önce 3-4 dakika ara verin. Meyveleri kabuğuyla yiyin. Bu tokluk hissini artırır, vitamin desteği sağlar ve bağırsak çalışmasını sağlar. Son olarak iftardan 1-1,5 saat sonra 45-60 dakika hızlı yürüyün. Bu da metabolizmanın yavaşlamasını engeller. “Bu sayede hem formunuzu hem de sağlığınızı koruyacaksınız” diye tamamladı sözlerini.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

“Ramazan ayında aşırı çay ve kahve tüketmek ertesi gün susuzluğa neden oluyor.”

Beslenme ve diyet uzmanı Dyt, Ramazan ayında tüketilen çay ve kahvenin su ihtiyacını karşılamadığına dikkat çekiyor. Tuğçe Yılmaz, şunları söyledi: “Ramazan ayında yeme içme süresinin kısa olması nedeniyle su tüketmek zor olduğundan çay ve kahveye genellikle daha çok önem veriliyor. Ancak çay ve kahve idrar söktürücü etkisinden dolayı suyun vücuttan atılımını hızlandırıyor. Ayrıca fazla tüketilirse ertesi gün susuzluk sorununa neden olabiliyor.Bu nedenle çay ve kahve miktarını azaltmalı ve günlük su tüketiminize dikkat etmelisiniz” dedi.

İtmek. VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniğinden Dr. Tuğçe Yılmaz
İtmek. VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniğinden Dr. Tuğçe Yılmaz

VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğçe Yılmaz, Ramazan ayında su tüketimine ilişkin bilgiler verdi.
Günlük su tüketim miktarının kişiden kişiye değiştiğini belirten Dyt. Yılmaz, “Genellikle kilo başına yaklaşık 35 ml su içilmesi tavsiye ediliyor. Ancak Ramazan ayında yeme-içme süresinin kısa olması nedeniyle günlük su tüketimi zor olabiliyor ve çoğu zaman su miktarı göz ardı ediliyor. Bunun yerine” , çay ve kahveye daha çok önem verilmektedir. Ancak çay ve kahve idrar söktürücü etkisinden dolayı suyun vücuttan atılımını hızlandırır. Ayrıca çay ve kahve suyun yerini tutmaz ve aşırı tüketimi bir sonraki aşamada susama sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle çay ve kahve miktarını azaltmalı ve günlük su tüketiminize dikkat etmelisiniz. “Oruç tutarken baş ağrısı ve susama sorununu önlemek için günde en az 1,5 litre su tüketmeye çalışmalısınız” dedi. .

Ramazan ayında aşırı çay ve kahve tüketmek ertesi gün susuzluğa neden olur.
Ramazan ayında aşırı çay ve kahve tüketmek ertesi gün susuzluğa neden olur.

“İftar ile sahur arasında su tüketilmeli.”

Ramazan ayında su içerken dikkat edilmesi gereken durumlara değinen Dyt. Yılmaz, şöyle konuştu: “Orucunuzu açtığınızda 1 bardak su içip, kalan suyu iftar-sahur arasına yaymanız daha iyi olur. Yatmadan 1 saat önce su içmek önemlidir. Aksi takdirde gece sık kalkma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Uyku kalitenizi düşürür ve ertesi gün kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz.” Çorba, maden suyu, çay ve kahvenin suyun yerini tutmadığını da unutmamalısınız” dedi.

“Tuzlu ve baharatlı yiyecekler dehidrasyona neden olabilir”

Su kaybını önlemek için oruç tutarken alınması gereken önlemler olduğuna değinen Dyt. Yılmaz, “İftar ve sahur yemeklerinde günlük su tüketiminizi karşılamanın yanı sıra susuzluğa neden olabilecek tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden de uzak durmalısınız. Aralarda tüketeceğiniz suya taze limon dilimleri, taze zencefil, taze nane yaprakları veya çekilmiş tarçın ekleyin. İftar ve sahur suya farklı bir aroma verir, içimi kolaylaştırır, mideyi sakinleştirir ve tatlı yeme isteğini bastırabilir. Ayrıca su içeriği yüksek olan sebze ve meyvelerden de faydalanabilirsiniz. “Salatalık ve domates dilimleri de ekleyebilirsiniz.” Sahurda sofraya oturun, iftarda ise daha çok salata ve sebze yemeği yiyin” dedi.

“Su içmek böbrek hastalıklarına iyi geliyor”

İtmek. Yılmaz, su içmenin vücuda faydalarını şöyle sıraladı:
“Su, ağız kokusunu önler.
Sindirim problemlerinden dolayı bağırsaklarda oluşan kabızlık ve tembelliğin giderilmesine yardımcı olur.
Böbrek hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterebilir.
Vücut ısısını dengeler.
Vücuttaki toksinleri uzaklaştırır ve cildi gençleştirir.
Kilo vermeye yardımcı olur ve yağ yakımını hızlandırır.
İç organların sağlıklı çalışmasını sağlar.
Sindirim sistemini düzenler.
“Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.”

Kaynak: VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve  Diyet Kliniği

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

Ramazan’da demir eksikliğine dikkat

“Ramazan ayında demir eksikliğine dikkat edilmeli”

Dahiliye Uzmanı Uzman Dr. Harika Uğurtay,
demir eksikliği olanların Ramazan ayında kan tahlili yaptırarak önlem alması gerektiğini belirtti. Harika Uğurtay, “Oruçlulara demir takviyesi gerekiyorsa ilaçlar sahurdan en az yarım saat sonra veya iftardan 2-3 saat sonra alınmalıdır.”
VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Harika Uğurtay, demir eksikliği ve oruç hakkında bilgiler verdi.

VM Medical Park Samsun hastanesi dahiliye kliniğinden uzman Dr. Dr. Harika Uğurtay: Ramazan'da demir eksikliğine dikkat edin
VM Medical Park Samsun hastanesi dahiliye kliniğinden uzman Dr. Dr. Harika Uğurtay:

Uzmanlar anemiyi, kanın yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmaması durumu olarak tanımlıyor. Uğurtay, “Bu durumun temel nedeni demir eksikliğidir. Kırmızı kan hücreleri vücut dokularına oksijen taşır” dedi.

“Belirtilere dikkat edilmeli”

Demir eksikliğinde görülen belirtileri dile getiren Uzman Dr. Uğurtay, “Yeterli demir olmadığında oksijen taşıyan bu madde olan hemoglobin de yetersiz kalıyor ve bunun sonucunda halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, baş dönmesi, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, saç dökülmesi, tırnaklarda güçsüzlük ve şekil değişikliği, dil ve dudaklarda şekil bozuklukları gibi belirtiler de gözlemleniyor. ” Kişide demir eksikliği anemisi varsa , besleyici olmayan maddeleri (toprak, kömür, buz, vb.) da ortaya çıkabilir” dedi.

Ramazan'da demir eksikliğine dikkat
Ramazan’da demir eksikliğine dikkat

“Demir Eksikliği Anemisinin Nedenleri”

Uzman demir eksikliği anemisinin çeşitli nedenlerden kaynaklanabileceğini söylüyor. Harika Uğurtay, “Bunlar arasında yetersiz demir alımı (vejetaryen veya vegan beslenme, yetersiz demir içeren beslenme), artan ihtiyaç (gebelik), emilim bozuklukları (çölyak hastalığı, mide-bağırsak ameliyatları) yer alıyor. ” (ağır adet kanaması, hemoroidal kanama, kansere bağlı kan kaybı, sık kan bağışı gibi ) ve çeşitli kan bozukluklarına bağlı olarak kan tahribatına neden olabilir” dedi.

 

“6 ayda bir kan testi yapılmalı”

Uzman, bireyin herhangi bir şikayeti olmasa bile en az altı ayda bir kan testi yaptırmasını öneriyor. Uğurtay şöyle konuştu: “Özellikle 50 yaş sonrası erkeklerde ve menopozdaki kadınlarda demir eksikliği anemisi tespit edilirse kanser taraması yapılması önemlidir.”

“Kabızlık sorunu yaşayanlar lifli gıdalara öncelik vermeli.”

Uzman, Ramazan ayında iftar ile sahur arasındaki sıvı açığının doldurulmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Uğurtay, “Dengeli beslenmeye yönelmeli, özellikle kabızlık sorunu yaşayan kişilerin lifli gıdalara öncelik vermesi gerekiyor. Demir takviyesi gerekiyorsa ilacın sahurdan en az yarım saat sonra veya iftardan 2-3 saat sonra alınması gerekiyor.” “dedi.

Kaynak: VM Medical Park Samsun Hastanesi Dahiliye  Kliniği

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

“Emziren anneler oruç tutmadan önce doktorlarına danışmalıdır.”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. emziren annelerin oruç tutmasının anne sağlığı ve bebeğin beslenmesi açısından dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu belirtti. Zeynep Banu Erdoğdu, “Emzirirken oruç tutmaya, uzun süreli orucun anne sütüne etkisi, bebeğin beslenme düzeni ve annenin kendi beslenme ihtiyaçları gibi faktörler dikkate alınarak karar verilmelidir.” oruç tutmadan önce doktora başvurmak gerekir” dedi.

"Emziren anneler oruç tutmadan önce doktorlarına danışmalıdır."
“Emziren anneler oruç tutmadan önce doktorlarına danışmalıdır.”

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Banu Erdoğdu emzirme ve oruç hakkında bilgiler verdi. Op, emziren annelerin oruç tutmasının anne sağlığı ve bebeğin beslenmesi açısından dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Erdoğdu, şöyle konuştu: “Bu süreçte oruç tutmaya karar verirken uzun süreli orucun anne sütüne etkisi, bebeğin beslenme düzeni, annenin kendi beslenme ihtiyaçları gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Her anne ve bebeğin durum farklıysa, oruç tutmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. “Doktorunuz size bireysel tavsiyelerde bulunabilir ve sağlıklı bir oruç planı oluşturmanıza yardımcı olabilir.”
“Anne sütünün kalitesi etkilenebilir”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Banu
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Banu

Kadın Doğum Uzmanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.Zeynep Banu

Op, emzirirken oruç tutmayı düşünenlerin bebeğin beslenme rutinini de dikkate alması gerektiğini söylüyor. Erdoğdu, “Anne sütü bebeğin büyümesi ve gelişmesi için gerekli besin maddelerini sağlar. Ancak oruçluyken sıvı ve besin alımınız sınırlı olduğundan anne sütünün kalitesi ve miktarı etkilenebilir. Bu nedenle emzirmek önemlidir. bebeğin düzenli olarak sıvı almasına ve yeterli miktarda sıvı almasına dikkat ederek, “Sıvı tüketimine dikkat etmeniz hem kendi sağlığınızı korumanızı hem de bebeğinizin beslenme ihtiyacını karşılamanızı sağlar” dedi.
“Doktorunuz ek takviyeler önerebilir.”

Zeynep Banu
Zeynep Banu

Op , gerektiğinde ekstra besin desteği almanın bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için atılması gereken adımlardan biri olduğunu belirtti. Erdoğdu, şöyle konuştu : “Oruç tutarken yetersiz beslenme riski taşıyorsanız doktorunuz ek takviye önerebilir. Bu takviyeler bebeğinizin gelişimi için gerekli besin maddelerini sağlamak amacıyla kullanılabilir. Sağlığınızı korumak için doktorunuzun tavsiyelerine uymanız önemlidir. bebeğin sağlığı.”

“Annenin beslenme ihtiyaçları göz ardı edilmemeli”

Op, emziren annelerin oruç sürecinde dikkat etmesi gereken bir diğer önemli noktanın da kendi beslenme ihtiyaçlarını göz ardı etmemek olduğunu vurguluyor. Dr. Erdoğdu, “Oruç tutarken sağlıklı ve dengeli beslenme planına uymak önemli. İftar ve sahur öğünlerinde beslenme çeşitliliğine dikkat edilmesi, protein, lif, vitamin ve minerallerden zengin besinler tüketilmesi önemli bir adımdır” dedi. emzirme süreci boyunca kendi sağlığınızı koruyabilir ve enerji seviyenizi yüksek tutabilirsiniz” dedi.

Kaynak: VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum  Kliniği

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

“Kan şekeri dengesizliği orucu riskli hale getirebilir”

” Kan şekeri dengesizliği orucu riskli hale getirebilir

Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı  Prof. diyabetin  kan şekeri dengesinin bozulduğu bir hastalık olduğunu söylüyor . Mehmet Hulusi Atmaca, “Şeker hastalarında pankreastan salgılanan insülin eksikliği nedeniyle kan şekeri dengesi sağlanamıyor. Diyabet hastalarının oruç tutabilmesi hastalığın türüne, seyrine ve eşlik eden diğer hastalıklara bağlıdır.” “dedi.


VM  Medical  Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca,  Ramazan ayında oruç ve şeker hastalığı hakkında bilgiler verdi .

Prof. Diyabetin genel olarak  kan şekerinin çok yükselebildiği bir hastalık olarak bilinmesine rağmen gerçek hayatta kan  şekerinin hayati tehlike oluşturabilecek anormal yükselmelere ve/veya anormal düşüşlere neden olabileceğini söyleyen Dr. Dr.​   ​ Bu nedenle uzun süreli oruç tutmak kan şekerinin ani düşmesine neden olabilir ve bu durum yaşamı tehdit edebilir   ya da aşırı ve sağlıksız beslenme kan şekeri seviyesinin yükselmesine neden olabilir .

Bazı  şeker hastalarında oruç tutmak  riskli olabilir

 Prof. Orucun, mevsime  ve  coğrafyaya   göre değişen sürelerde,  gün boyu açlık  ve  susuzluğun devam ettiği bir ibadet şekli olduğunu söyleyen Dr. Atmaca, Hangi hastanın oruç tutabileceği diyabetin türüne, seyrine ve eşlik eden diğer hastalıklara bağlıdır . Bu nedenle her  diyabet hastasının bu açıdan bireysel olarak değerlendirilmesi gerekir. Bazı hastaların uzun süre güneş ışığına maruz kalması uygun değildir.” Açlık veya susuzluk, bazılarının ise uygun önlemler ve tedavide yeni düzenlemelerle oruç tutması sağlanabilir ” dedi. 

“Oruç ile diyabet arasındaki ilişki 3 grupta değerlendiriliyor”

Oruç ve diyabet hastaları arasındaki ilişkinin basitçe üç grupta ele alınabileceğini söyleyen Prof. Dr. Atmaca bunları şöyle sıraladı :

Prof. VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Kliniğinden Dr. Dr.Mehmet Hulusi Atmaca
Prof. VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Kliniğinden Dr. Dr.Mehmet Hulusi Atmaca

Şartsız oruç tutmaması gereken hastalar: Bunlar; Tip 1 diyabetliler , kan şekeri dengesiz ve kontrolden çıkmış tip 2 diyabetliler, kan şekerinde ani düşüşler ( hipoglisemi ) yaşayanlar  , yoğun insülin tedavisi görenler (  günde 3 veya daha fazla insülin enjeksiyonu ) , hamileler diyabetli  ve böbrek yetmezliği olan hastalar bunu yapan hastalardır.

Belirli önlemleri almak koşuluyla oruç tutabilen hastalar:  Kan şekeri şeker hastalığı hapları veya günde bir veya iki kez insülin kullanımıyla dengelenen tip 2 diyabet  hastaları . Bu gruptaki hastaların  doktorlarına danışması ve oruca özel bir tedavi planı oluşturması gerekmektedir. Aksi takdirde oruç tutmamalıdır  . 

Oruç tutabilen hastalar: Kan şekeri   sadece diyetle veya metformin  ve/veya  pioglitazon içeren haplarla kontrol altına alınan hastalardır . Bu hastalar oruç tutuyorlarsa  ilaçlarında  herhangi bir değişikliğe gerek yok  .

“Tatlı ve hamurlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır.”

Prof. Oruç tutması uygun görülen hastaların  yaklaşık olarak bir saat kadar süren açlık ve susuzluğa dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. 14 saat. Atmaca, ”  Oruç sırasında kan şekerinde  ani düşüşler veya 250 mg/dl’yi aşan artışlar  durumunda oruç durdurulmalı ve  doktora başvurulmalıdır.  Hastaların sahurda uyanması, yeterli miktarda sıvı tüketmesi büyük önem taşıyor” Sıvılar, menünün içeriği ve miktarı.  Tatlı ve hamur işi açısından zengin gıdalardan uzak durmak ve kaloriyi sınırlamak , özellikle kilo sorunu olan hastalarda  kilo kaybına neden olabilir . Sonuç olarak nitelikli hastalar için Ramazan ayı Ramazan ayıdır. sağlık açısından  fırsat ve kazanç ayına dönüştürülebilir ” dedi.

Kaynak: VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları  Kliniği

 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Diğer haberler

 

14 Mart VM Medical Park Samsun’da ilaç sergisi açıldı

14 Mart Tıp Bayramı sergisi açıldı

14 Mart Tıp Bayramı sergisi açıldı

14 Mart  VM  Medical  Park  Samsun’da   ilaç sergisi açıldı

VM  Medical  Park Samsun Hastanesi C Blok  Lobisinde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı sergisinde öğrenciler yeteneklerini sergileme ve sanatın iyileştirici gücünü topluma anlatma fırsatı  buldu . Samsun Eğitim Bilimleri Yüksekokulu öğrencilerinin hazırladığı serginin teması  ” Sanatın  İyileştirici Gücü ” olarak belirlendi .

14 Mart Tıp Bayramı’na özel olarak açılan resim sergisi, hastane personeli ve ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.  VM  Medical  Park Samsun Hastanesi  Başhekimi ve  Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Şafak Aygül, Beyin ve Sinir Cerrahisi ( Beyin Cerrahisi ) Uzmanı Prof. Dr. Keramettin Aydın Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı  Op. Dr. Talha Özdemir,  sergiyi ziyaret eden öğrencilerle buluştu. Öğrenciler  Hekimler Günü’nü kutlamanın heyecanını yaşadılar ve tıp bölümü hakkında detaylı bilgi aldılar  .

Hastane yönetimi ve doktorlar, öğrencilerin ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirerek , sağlık konusunda doğru bilgiye sahip olmanın önemine vurgu yaptı  . Öğrenciler, hastanede yapılan işlem ve tedavileri yakından görerek sağlık hizmetlerinin ne kadar değerli olduğunu deneyimlediler.

14 Mart Tıp Bayramı sergisi açıldı
14 Mart Tıp Bayramı sergisi açıldı

”  Sanatın İyileştirici  Gücü Anlatıldı 

Etkinlik hakkında bilgi veren  VM  Medical  Park Samsun Hastanesi Başhekimi Dr. Şafak Aygül, şunları söyledi:  “Bu sanat sergisi, sanat yoluyla kendilerini ifade etme yeteneğini gösteren öğrencilere odaklanıyor  ve topluma sanatın iyileştirici gücünü anlatma fırsatı veriyor .” amacımız sağlıkta çalışmanın önemini vurgulamak ve toplumda sağlık konusunda farkındalık yaratmaktı ” dedi.

Kaynak:  VM Medical Park Samsun Hastanesi

Diyar21Haber

 

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR