Eğitim Bir-Sen: Şanlıurfa, öğretmen açığının fazla olduğu illerin başında geliyor
Eğitim Bir-Sen: Şanlıurfa, öğretmen açığının fazla olduğu illerin başında geliyor
2023-2024 eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Şanlıurfa’nın öğretmen açığı fazla olan illerin başında geldiğini belirterek bu açığın kapatılması gerektiğini ifade etti.
Şanlıurfa’daki öğretmen açığının fazla olduğuna dikkat çeken Coşkun, dersliklerde 50-60 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.
açıklama yapan Coşkun, Şanlıurfa’da 750 bin civarında öğrencinin olduğunu ifade ederek 45 bin öğretmen atamasından 4 bin 700 öğretmenin Şanlıurfa’ya atandığını belirtti.
“Şanlıurfa öğretmen açığının fazla olduğu illerin başında geliyor”
Coşkun, “İsteğimiz, temennimiz eğitime başlarken sorunsuz bir ortam ve sıkıntısız bir durum oluşması ama maalesef uzun süreden beridir bu sorunu hep yaşıyoruz. Özellikle öğretmen açığını hep dile getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz. En son 45 bin öğretmen atamasından 4 bin 700 öğretmen ilimize verildi ama bu son il dışı atamalarında yaklaşık 2 bin 500-3000 civarı öğretmen gitti. Dolayısıyla zaten Şanlıurfa öğretmen açığının fazla olduğu illerin başında geliyor. Yine nereden bakarsak bakalım 8 ile 10 bin arası öğretmen açığımız var. Mutlaka bu açığın bir şekilde kapatılması gerekir ki Urfa’daki eğitimin kalitesini de artmasını bekliyoruz.” dedi.
“750 bin civarında öğrencimiz var”
Dersliklerde 50-60 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Coşkun, “Gerçekten öğrenci sayımız fazla. Şanlıurfa’da nüfus artış hızı yüksek. Dolayısıyla 750 bin civarında öğrencimiz var. Uzun süreden beri belki Urfa’ya yatırım da okullar da yapılıyor ama bir türlü bu açık kapatılamadı çünkü halihazırda sınıflarda 50-60 öğrenci olan sınıflarımız var. Mutlaka bu sayının azaltılması gerekir. Uluslararası standartta rakam 25 ile 30 arasında olması gerekirken maalesef 50 ve 60’ın üstü olan sınıflarımız var. Öğretmenlerimiz gerçekten her türlü fedakarlığı, gayreti, emeği ve çabayı harcıyor ama bir sınıfta 60 öğrenciye ne kadar faydalı olabilirsiniz. Bu da ayrı bir muamma. Bir türlü bunun çıkış noktasını yapamıyoruz.” şeklinde konuştu.
“Bakanımız Urfa’ya pozitif ayrımcılık gösterecek”
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in Şanlıurfa’ya pozitif ayrımcılık sözü verdiğini söyleyen Coşkun, “Geçenlerde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin geldi. Valimiz yeni atandı, İl Milli Eğitim Müdürümüz yeni geldi. Bizim de bunlardan beklentimiz ki valimizin geldiği ilden sorduğumuz kadarıyla eğitime, öğretime kıymet veren birisi. Halihazırda il milli eğitim müdürümüz bu konuda çabalayan birisi. Bakanımız bu konuda Urfa’ya pozitif ayrımcılık gösterme sözünü de verdi.” diye konuştu.
“Artık normal eğitime geçme durumumuzun olması gerekir”
Coşkun, derslik yetersizliğinden dolayı sabahçı ve öğlenci şeklinde iki grup olarak okula gitmek zorunda kalındığını dile getirerek, “Bizim de amacımız, gayemiz çocuklarımızın da her türlü imkânın, fırsatın eşit olduğu bir ortama kavuşmasıdır. Bunlar Urfa’nın tabi ki kanayan yaralarıdır. İkili eğitim düşünün çoğu illerde normal eğitim dediğimiz sabah 9’da okula gidilir, 3’te eve gelinir; ama Urfa’da derslik yetersizliğinden dolayı sabahçı ve öğlenci dediğimiz iki grup şeklinde okula gidilmek zorunda. Halbuki artık normal eğitime geçme durumumuzun olması gerekir ama Urfa’mızda bir türlü bunu oluşturamadık. İnşallah hem okul yapımı açısından hem bakanlığın buraya pozitif bakma açısından hem siyasilerimizin bu konuda daha etkin, güçlü olması açısından biz de çabalarını bekliyoruz inşallah.” ifadelerini kullandı.
“4 ay eğitim öğretimden uzak kalıyorlar”
Mevsimlik tarım işçisi çocukların eğitime geç başladığını söyleyen Coşkun, “Mevsimlik tarım işçisi çocuklarımız var. Yüz binleri bulan bir sayı. Dolayısıyla bu çocuklar nereden bakarsak bakalım yaklaşık 4 ay eğitim öğretimden uzak kalıyorlar. Bir çocuk birkaç gün gitmeyince bir şeyi anlayabilme imkânı olmuyor. Dolayısıyla bunlar eğitimdeki başarımızın, Urfa’mızın başarısını ister istemez dibe vuruyor. Urfa’da kırsal alanların dağınık ve köylerimizin çok olması hasebiyle taşımalı öğrencilerimiz var. Bunlar ister istemez eğitimi baltalıyor, sorun, sıkıntı oluşturuyor.” dedi.
“Maalesef bu sorunlardan uzun süreden beri bahsediyoruz”
Coşkun, son olarak şunları söyledi:
“Sorunların bir an önce çözülmesi gerekir ki Urfa’mızın da gerek liseye giriş sınavlarında gerekse de üniversite sınavlarında ilk 10’un içinde olmasa da ilk 20-30’un içerisinde olsun. İsteğimiz, temennimiz bir daha Eylül ayında bu sorunlardan bahsetmektense biz eğitimciler daha nasıl faydalı olabiliriz, ne yapabiliriz? Bu tür konulara yönelmemiz gerekir. Maalesef bu sorunlardan uzun süreden beri bahsediyoruz. Söylemekten dilde tüy kalmadı. Bu nedenle bir an önce bu sorunların çözülüp artık her şeyin eğitime, çocuklarımıza, insanımıza, memleketimize, ülkemize harcanarak en etkili bir şekilde Urfa’nın da eğitim kalitesini artırmamız gerekir.”
Kaynak Haber : GuneydoguGuncel.Com