Doğu Anadolu’yu Aydınlatıyorlar: Karla Kaplı Dağlar, Engel Olmuyor…
Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 4 ilde elektrik hizmeti sunan ekipler, zorlu koşullara ve kış şartlarına rağmen kırsal bölgelerde zarar gören nakil hatlarının onarımını yapıyor.
Elazığ, Bingöl, Malatya ve Tunceli’de 1 milyonu aşkın aboneye hizmet veren Fırat Elektrik Dağıtım AŞ (Fırat EDAŞ) kaliteli ve kesintisiz elektrik arzı için gece gündüz hizmet veriyor.
Fırat EDAŞ ekipleri çetin geçen kış koşullarında kırsal ve dağlık bölgelerde, kar, buzlanma, tipi ve şiddetli rüzgar nedeniyle zarar gören enerji nakil hatlarını onarmak için özverili çalışma yürütüyor.
Ekipler, elektrik kesintisine neden olan arızalara müdahale için kar kış demeden kilometrelerce yol katederek en ücra yerleşim yerlerine ulaşıyor.
Yoğun kar yağışı nedeniyle zaman zaman ulaşımın kesintiye uğradığı ve arızanın meydana geldiği bölgeye yürüyerek güçlükle ulaşan ekipler, dondurucu soğukta elektrik direklerine çıkıp kesintisiz enerji sağlamak için uğraş veriyor.
“Her türlü koşulda tüm imkanlarımızı seferber etmekteyiz”
Fırat EDAŞ Müdürü Müjdat Çelik, sorumluluk bölgelerindeki 4 ilde, yaklaşık 51 bin kilometre orta ve alçak gerilim enerji nakil hattında çalışma yürüttüklerini belirtti.
Bölgede olumsuz hava şartlarından dolayı enerji nakil hatlarının zaman zaman hasar görebildiğini anlatan Çelik, şöyle konuştu:
“Kış mevsiminin sert yüzüyle karşılaştığımız bu zorlu günlerde, elektrik arzının kesintisiz ve kaliteli bir şekilde sağlanması yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda. Elazığ, Bingöl, Malatya ve Tunceli’de 1 milyonu aşkın aboneye hizmet vermekteyiz. Bölgemizdeki hanelerin, iş yerlerinin ve kamu kuruluşlarının enerji ihtiyacını karşılamaya devam etmek için her türlü koşulda tüm imkanlarımızı seferber etmekteyiz. Hava şartlarının çetinleştiği, yoğun kar yağışı, tipi ve don olaylarının etkili olduğu kış döneminde il müdürlüklerimizde oluşturduğumuz kriz koordinasyon merkezlerimiz ve sahadaki kahraman ekiplerimiz sayesinde arızalara en hızlı şekilde müdahale sağlıyoruz.”
“Ekiplerimiz enerji arzını sürdürülebilir kılmak için üstün bir çaba gösteriyor”
Çelik, vatandaşın elektriksiz kalmaması için ekiplerin çetin kış şartlarında zarar gören enerji nakil hatlarının onarımı için büyük bir mücadele gösterdiğini dile getirerek, ekiplerin kimi zaman kardan dolayı araçların gidemediği noktalara omuzlarına aldıkları elektrik direkleriyle kar ve tipiye karşı yürüyerek ulaşabildiklerini söyledi.
Kimi zaman da kuvvetli rüzgar ve tipide buz tutmuş direklere tırmanan ekiplerin arızayı gidermek için bu koşullarda çalışma yürüttüğünü aktaran Çelik, şunları kaydetti:
“Sahadaki ekiplerimiz, en son teknolojiyle donatılmış ekipmanlar ve sistemlerden yararlanarak gerek şehir merkezlerinde gerekse kırsal bölgelerde enerji arzını sürdürülebilir kılmak için üstün bir çaba gösteriyor. Dağların zirvelerini aşan, dere yataklarından geçen ve karlı yolları aşıp en uzak noktalara kadar ulaşan ekiplerimiz sadece enerjiyi değil, aynı zamanda umudu ve konforu da bu noktalara taşımaktadır.”
Şirket olarak sorumluluk bölgelerinde yaşayan her bir bireye güvenilir enerji hizmeti sunmanın sorumluluğunu hissettiklerini ifade eden Çelik, sahadaki 1000’i aşkın personel ve yaklaşık 400 araç ile bu sorumluluğu yerine getirirken aldıkları her memnuniyet bildiriminin kendilerini mutlu ettiğini anlattı.
Müjdat Çelik, hizmet sunarken bölgede yaşayan insanların günlük yaşamına katkıda bulunmanın da memnuniyetini hissettiklerini dile getirerek, “Kesintisiz enerji sağlama yolunda teknolojiye yaptığımız ve yapacağımız yatırımlar, etkin iletişim kanallarımızla halkımızın yanında olmaktan mutluluk duyuyoruz.” ifadesini kullandı.
Elazığ, Bingöl, Malatya ve Tunceli’de 1 milyonu aşkın aboneye hizmet veren ekipler, kar kış demeden kilometrelerce yol katederek en ücra yerleşim yerlerine ulaşıyor.
Kaynak: malatyanethaber.com.tr
Yerel Haberler Nedir?
Yerel medya haberciliği objektif ve tarafsız haber anlayışı ile yerel çapta meydana gelen olguları raporlayarak, faaliyet gösterdiği bölgenin sesi olmaktır. Yaşanan belli başlı sorunları aktararak (Ekonomik, siyasi, toplumsal vb.) bulunduğu yerin halkı tarafından sahiplenilen habercilik anlayışıdır
Yerel medya haberciliği objektif ve tarafsız haber anlayışı ile yerel çapta meydana gelen olguları raporlayarak, faaliyet gösterdiği bölgenin sesi olmaktır. Yaşanan belli başlı sorunları aktararak (Ekonomik, siyasi, toplumsal vb.) bulunduğu yerin halkı tarafından sahiplenilen habercilik anlayışıdır.
Büyük yerleşim alanları dışında kalan yerlerde halkın sorunlarının yetkili kişilerin duymasını sağlayan önemli bir habercilik dağıtımıdır. Taşra basını olarak adlandırılan habercilik girişimi yörelerin ülke içine taşınmasını gerçekleştirmektedir.
Yerel Haberciliğin Genel Özellikleri Nelerdir?
Yerek haberciliğin esasları şu şekilde sıralanır:
- Yerelde yaşanan sorunları duyurması ve çözüm arayışları araması
- Yörelerin ülke içerisinde haberleşmesine katkıda bulunmak
- Yerelde birlik ve beraberliği sağlamak
Yerel haber yapabilmek için yöre halkının sosyo-kültürel yapısının iyi bilinmesi ve ona göre yaklaşım sergilenmesi gerekmektedir.
Bu alanda çalışma yürüten bireyler bölge ile ilgili çok geniş bilgi birikimine sahiptirler. Bazı durumlarda yerel yönetimlerin ön plana çıkmasını sağlayarak onların bir aracı olarak çalıştığı görülmektedir. Bu durum yerel halkın sorunlarının ülke çapında duyulmasına kadar gidebilmektedir.
Çalışma yürütülen alanlarda medyanın bu küçük grubuna karşı koruyucu bir yaklaşım sergilemektedirler. Bu küçük fakat etkisi büyük olan kanallar ile yerel halkın huzuru sağlanmış olmaktadır.
Yerel Basının Temel Sorunları Nelerdir?
Yaşanan sorunlar ele alındığında küçük yerleşim yerlerindeki sorunlar tam anlamıyla görülememektedir. Eğitim seviyesinin düşüklüğünden teknolojik geri kalmışlığa kadar birçok sorunu içinde taşıyan yörelerde güçlü bir haberciliğin faaliyet göstermesi neticesinde sorunların üstesinden gelineceği düşünülmektedir. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda şu sorunlar sıralanabilir:
- Büyükşehirdeki gazetelerin yöreler ile ilgili haber sayfalarının olması
- İçeriklerdeki eksiklikler
- Gazetecilikten anlayan kişi sayısının azlığı
- Yeterli olmayan altyapı sorunsalı
- Teknik yetersizlikler ve düşük teknolojik gelişmişlik
- Çalışan sayılarının yetersizliği
- Mali durumların kötü olması
Taşra basını küçük çapta bir habercilik çalışmasıdır fakat kullanılabilirse güçlü bir etki yaratabilmektedir.
Yerel Basının Sorunlarına Çözüm Önerileri Nelerdir?
Yerel basına çözüm arayışları yapılan incelemeler neticesinde şu şekilde maddeler halinde toplanabilmektedir:
- Yörelerdeki nüfusu göz önünde bulundurarakyerel basın sayısının azaltılması (Reklam gelirlerini olumlu yönde etkileyecek)
- Yetkililer tarafından sağlanan teknik destek yardımları ile basın içeriğinin geliştirilmesi
- Girişimci faaliyetlerin desteklenmesi
- Eğitim seviyesinin yüksek olduğu çalışan sayısının arttırılması için iyileştirme çalışmaları
- Kırsal alanların çekiciliğinin arttırılmaya çalışılarak, bu yerlere eğitim düzeyi yüksek kesimin ilgisini sağlamak
Bu koşullar sağlandığı takdirde daha güçlü bir basın ile yörelerin gelişmişlik düzeylerinde artışlar görülmeye başlayacaktır.
Yerer Hazetecilerin Nitelikleri Nelerdir?
Habercilerin bazı standart özellikleri taşımaları gerekmektedir. Bu niteliksel özellikler sırasıyla şu şekildedir:
- Eğitim seviyesi belli bir düzeyde olması (En az lise)
- Belli düzeyde bilgi birikimine sahip olmak
- Yerel alanları çaıştığı yer baz alınarak yabancı olmamak
- İnsanlar ile iyi ilişkiler içinde olmak
- Mesleki görevlerinin bilincinde olmak
- Birde fazla meslek alanlarıyla uğraşıyorsa, diğer mesleklerinin alanla uyumlu olması
- Haber niteliği taşıyan olayları fark edebilmesi
- İnsanların sorunlarına çözüme kavuşturan bir sahiplenme ile yaklaşması ve basın aracılığı ile duyurması
- Yerel hükümetleri sorgulayan bir araştırma sürecinde olarak tarafsız bir gazetecilik yapması
Genel anlamda bakıldığında bu özelliklerin gerçekleştirilmesi sonucu taşra basını güçlü bir ses olacaktır. Yerel basın yaptığı ve yapacağı bütün çalışmalarda amacının ne olduğunu unutmadan enerjisini boşa harcayan haberlerle uğraşmayıp, yerelin sesi olmaya küçük yerlerde devam etmektedir.
Türkiye’de bazı yörelerde yanlış bir basın anlayışı hakimdir. Kimi yerlerde halen miras yolu ile varlığını sürdüren gazetecilik faaliyetlerini yürütmektedir. Bu durum gazetecilik dışında tipik bir ticari işletme mantığı gibi mesleğin bitme aşamasına imkan tanımaktadır. Bu konuda yapılacak normalleşmeyi sağlayacak çalışmalar hem yöre halkını mutlu edecek hem de gazeteciliğin saygınlığını koruyacaktır.
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR