Diyarbakır’da ‘şeyh ailesi’ kılıfıyla dolandırıcılık

Diyarbakır’da ‘şeyh ailesi’ kılıfıyla dolandırıcılık

Diyarbakır’da şeyh ailesi olduklarını, Yargıtay’da akrabaları olduğunu, adliyede görevli birçok hakim, savcının da dergaha gelen müritleri olduğunu belirterek çok sayıda kişiyi dolandıran Ramazan T.’nin de aralarında bulunduğu 18 sanık hakkında Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesine dava açıldı. Ramazan T.’nin inandırıcı olabilmek için para aldığı kişilere Yargıtay’ın bahçesinden görüntü çekip yolladığı ortaya çıktı.

Kendi avukatını bile dolandırmış

Ramazan T.’nin, dosyalara bakma yetkisi olmadığı için Diyarbakır’daki bazı avukatlara yakınlarının davası olduğunu söyleyip vekâlet çıkarttığı, ardından avukatlar üzerinden dosyadaki bilgi ve belgelere ulaşarak dolandırıcılık yaptığı belirlendi.

Dolandırıcının avukatı Ferhat Kılınç ise, ceza almamak için etkin pişmanlık yasasından yararlanarak çok sayıda kişi hakkında ifade veren müvekkili Ramazan T. ve bu kişiyi yönlendirdiği ileri sürülen Jandarmada görevli bir Astsubay hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçlarını Soruşturma Bürosuna suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır’da cinayet, uyuşturucu ve organize suç örgütü davalarında tutuklu bulunan kişilerin aileleriyle irtibat kurup Yargıtay’da tanıdıkları olduğu vaadiyle 78 kişinin dolandırılmasında rol oynayan ve hakkında 18 sanıkla birlikte Ağır Ceza Mahkemesine dava açılan Ramazan T.’nin, dolandırdığı kişilere güven telkin edip inandırıcı olmak için paralarını aldıktan sonra Ankara’ya giderek Yargıtay’ın bahçesinden görüntülü ses kaydı alıp davanın taraflarına gönderdiği ortaya çıktı.

Arkasında, Yargıtay binası görülecek şekilde kamera açısını ayarlayan dolandırıcı çektiği videoda, “Selamün Aleyküm. Ankara’dan selamlar, saygılar. Ankara Yargıtay’da şu anda bulunmaktayım. Allah nasip ederse Sedat Tokay, Mehmet Yakoğlu, Nahit Toprak, Ramazan Karagöz, Muhammet Gül, Serkan Demir bunların işi için burada bulunmaktayım. Allah bizleri mahçup etmesin, Allah şerefimize şeref versin. Allah bizleri sıtar olan ismiyle de sıtar etsin. Zaferle de dönmemizi nasip etsin. Allah kimseyi mahçup etmesin işinde. Bu kadar yol geldim bu dostlarım için. İnşallah buradan şerefli bir şekilde bizlere dönmek nasip olur. Amin” diyerek görüntüyü dolandırdığı kişilere gönderdiği tespit edildi.

Bilgi ve belgelere ulaşmak için avukatlara dadanmış

Ramazan T.’nin dolandırdığı kişilerin dava dosyasındaki bilgi ve belgelere de ulaşabilmek için de bazı avukatlara giderek, “Akrabalarımızın davaları var. Sizi önerdiler, davamıza girer misiniz” diyerek dolandıracağı aileleri kendisinin belirlediği avukatlara vekâlet vermelerini sağladıktan sonra dosyadan aldığı bilgi ve belgelerle aileleri oyalayıp tahliye ve beraat sözü verdiği belirlendi.

Dolandırıcılık suçundan 4 yıl önce de hakkında Ağır Ceza Mahkemesine dava açılan Ramazan T.’nin avukatı Ferhat Kılınç, bu kişinin kendisinin de adını kullanarak dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Avukat Kılınç, kendisi aleyhine ifade vermeye zorlandığını ileri sürdüğü jandarma KOM Şubede görevli astsubay M.Y hakkında da Memur Suçlarını soruşturma bürosuna suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

Serbest kalıp dolandırıcılığa devam etti

Avukat Kılınç şikâyet dilekçesinde, Ramazan T.’nin 4 yıl önce yine dolandırıcılık suçundan gözaltına alındığını belirterek, “Bu şahıs eski müvekkilimdir. 1 baba ve 5 anneden olmak üzere 40 kardeştirler. Jandarmanın yürüttüğü bir dolandırıcılık soruşturmasında gözaltına alınıp adli kontrolle serbest kalınca vekâletle avukatlığını üstlenmemi istedi. Gözaltındayken CMK’dan kendisine avukat tayin edilmediğini, ifadesi alınırken A.B adlı bir avukatın çağrıldığını, bu kişinin yönlendirmesiyle ifade vermeye zorlandığını belirterek bu avukat hakkında da baroya ve savcılığa suç duyurusunda bulunmamı istedi. Serbest kaldıktan sonra İdris İnci suç örgütünün taraflarına ulaşıp Yargıda iş bitirdiği vaadiyle maddi menfaat temin ettiğini öğrenince dolandırdığı kişilerin paralarını iade etmesini istedim. Ancak bu paraları kullandığı için iade edemeyeceğini söyledi. Bende vekilliğinden çekildim” dedi.

“Biz şeyh ailesiyiz, hakim savcı müritlerimiz var”

Dolandırıcı olduğunun açığa çıkması üzerine Ramazan T.’nin yakınları olduğunu belirterek avukatlığını üstlenmesini istediği şahısları bürosuna çağırıp görüştüğünü belirten Avukat Kılınç, “Benim üzerimden kendilerine ne tür vaatlerde bulunduğunu sordum. Dolandırdığı kişilere, ‘Biz Şeyh ailesiyiz. Dergahımıza üye çok sayıda hakim ve savcı gidip geliyor. Bunlar müritlerimizdir. Yargıtay’da akrabalarımız var’ algısıyla maddi menfaat temin ettiğini tespit ettim. Ben dahil birçok avukatı bu şekilde vitrin olarak kullanmıştır. Dosya takip etme yetkisi olmadığı için bizim üzerimizden belge ve evraklara ulaşmaya çalışıp tuttuğu ajanda ile dolandırdığı kişilerin çetelesini tutmuştur. Ardından işlediği bu suçlardan kurtulabilmek için bu ajanda ile Jandarmaya teslim olarak yardım istemiştir. Jandarmada görevli M.Y kendisini bu dosyadan kurtarabileceğini, bu işten aklanabileceği vaadinde bulunarak soruşturma başlatıp çok sayıda kişi aleyhine ifade vermeye zorlamıştır. Müşteki-şüpheli yapılan Ramazan T. dolandırıcılık suçu nedeniyle etkin pişmanlık kapsamında kendisine ceza verilemeyeceği vaadiyle ifadesi alınarak gerçeğe aykırı soyut, mesnetsiz iddia ve ithamlarda bulunmuştur” dedi.

“Benden ve müvekkilimden para talep edildi”

Dolandırıcılıktan jandarmada sorgulanan Ramazan T için Diyarbakır Barosu yerine Ankara’dan avukat getirilerek ifadesinin alındığını belirten Avukat Kılınç, “Rüşvet ve dolandırıcılık suçunun gerçek failleri aklanmaya çalışılmaktadır. Ramazan T. akrabam dediği kişileri benim de adımı kullanarak dolandırmıştır. Bu dolandırıcılık faaliyeti bu kişilerin ifadeleriyle de sabittir. Benim hakkımda da soruşturma açılabileceğine dair F.K. adlı kişi aracı kılınarak benden 100 bin dolar talep edilmiştir. Beni, aracı kıldığı eski bir müvekkilim olan Fatih K.’nın telefonundan arayan M.Y, ‘Senin ayakkabı numarana kadar biliyoruz’ diyerek F.K.’ya bir talep aktardığını, bunun yerine getirilmediği taktirde gözaltına alınacağıma dair tehdit ve şantajda bulunmuştur. Benden istenen parayı vermediğim için 3 gün sonra büromda arama yapılarak hakkımda gözaltı kararı verildi. Tek bir disiplin cezası ve görev suçundan dolayı soruşturmam yoktur. Muhatap olduğum bir kolluk görevlisi ve onun muhbiri tarafından itibarsızlaştırılmaya çalışıldım. Elimdeki tüm maddi delillerimi sunuyorum. Müvekkilim olan Fahri P.’den de dosyasının kapatılacağı taahhüdünde bulunularak 80 bin dolar para talep edilmiştir. Bir Jandarma personelinin 7 yıl aynı ilde görev yapması şaibelidir. Temin ettiği menfaat, elde ettiği gelir ve mal varlığı araştırılırsa gerçek açığa çıkacaktır. Ramazan T. ile M.Y hakkında dolandırıcılık, tehdit ve şantaj kovuşturma açılarak cezalandırılmalarını istiyorum” dedi.

İlk duruşma bugün

Aralarında dolandırıcı Ramazan T. ile 6 avukatın da olduğu 18 sanıklı davanın yargılanmasına ise bugün Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

Kaynak: Diyarbakir.Net

Read More

Yerel Haberler Nedir?

Yerel medya haberciliği objektif ve tarafsız haber anlayışı ile yerel çapta meydana gelen olguları raporlayarak, faaliyet gösterdiği bölgenin sesi olmaktır. Yaşanan belli başlı sorunları aktararak (Ekonomik, siyasi, toplumsal vb.) bulunduğu yerin halkı tarafından sahiplenilen habercilik anlayışıdır

Yerel medya haberciliği objektif ve tarafsız haber anlayışı ile yerel çapta meydana gelen olguları raporlayarak, faaliyet gösterdiği bölgenin sesi olmaktır. Yaşanan belli başlı sorunları aktararak (Ekonomik, siyasi, toplumsal vb.) bulunduğu yerin halkı tarafından sahiplenilen habercilik anlayışıdır.

Büyük yerleşim alanları dışında kalan yerlerde halkın sorunlarının yetkili kişilerin duymasını sağlayan önemli bir habercilik dağıtımıdır. Taşra basını olarak adlandırılan habercilik girişimi yörelerin ülke içine taşınmasını gerçekleştirmektedir.

Yerel Haberciliğin Genel Özellikleri Nelerdir?

Yerek haberciliğin esasları şu şekilde sıralanır:

  • Yerelde yaşanan sorunları duyurması ve çözüm arayışları araması
  • Yörelerin ülke içerisinde haberleşmesine katkıda bulunmak
  • Yerelde birlik ve beraberliği sağlamak

Yerel haber yapabilmek için yöre halkının sosyo-kültürel yapısının iyi bilinmesi ve ona göre yaklaşım sergilenmesi gerekmektedir.

Bu alanda çalışma yürüten bireyler bölge ile ilgili çok geniş bilgi birikimine sahiptirler. Bazı durumlarda yerel yönetimlerin ön plana çıkmasını sağlayarak onların bir aracı olarak çalıştığı görülmektedir. Bu durum yerel halkın sorunlarının ülke çapında duyulmasına kadar gidebilmektedir.

Çalışma yürütülen alanlarda medyanın bu küçük grubuna karşı koruyucu bir yaklaşım sergilemektedirler. Bu küçük fakat etkisi büyük olan kanallar ile yerel halkın huzuru sağlanmış olmaktadır.

Yerel Basının Temel Sorunları Nelerdir?

Yaşanan sorunlar ele alındığında küçük yerleşim yerlerindeki sorunlar tam anlamıyla görülememektedir. Eğitim seviyesinin düşüklüğünden teknolojik geri kalmışlığa kadar birçok sorunu içinde taşıyan yörelerde güçlü bir haberciliğin faaliyet göstermesi neticesinde sorunların üstesinden gelineceği düşünülmektedir. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda şu sorunlar sıralanabilir:

  • Büyükşehirdeki gazetelerin yöreler ile ilgili haber sayfalarının olması
  • İçeriklerdeki eksiklikler
  • Gazetecilikten anlayan kişi sayısının azlığı
  • Yeterli olmayan altyapı sorunsalı
  • Teknik yetersizlikler ve düşük teknolojik gelişmişlik
  • Çalışan sayılarının yetersizliği
  • Mali durumların kötü olması

Taşra basını küçük çapta bir habercilik çalışmasıdır fakat kullanılabilirse güçlü bir etki yaratabilmektedir.

Resim eklemeleri Diyar21 Edit Tarafndan Yapilmistir..​

Yerel Basının Sorunlarına Çözüm Önerileri Nelerdir?

Yerel basına çözüm arayışları yapılan incelemeler neticesinde şu şekilde maddeler halinde toplanabilmektedir:

  • Yörelerdeki nüfusu göz önünde bulundurarakyerel basın sayısının azaltılması (Reklam gelirlerini olumlu yönde etkileyecek)
  • Yetkililer tarafından sağlanan teknik destek yardımları ile basın içeriğinin geliştirilmesi
  • Girişimci faaliyetlerin desteklenmesi
  • Eğitim seviyesinin yüksek olduğu çalışan sayısının arttırılması için iyileştirme çalışmaları
  • Kırsal alanların çekiciliğinin arttırılmaya çalışılarak, bu yerlere eğitim düzeyi yüksek kesimin ilgisini sağlamak

Bu koşullar sağlandığı takdirde daha güçlü bir basın ile yörelerin gelişmişlik düzeylerinde artışlar görülmeye başlayacaktır.

Yerer Hazetecilerin Nitelikleri Nelerdir?

Habercilerin bazı standart özellikleri taşımaları gerekmektedir. Bu niteliksel özellikler sırasıyla şu şekildedir:

  • Eğitim seviyesi belli bir düzeyde olması (En az lise)
  • Belli düzeyde bilgi birikimine sahip olmak
  • Yerel alanları çaıştığı yer baz alınarak yabancı olmamak
  • İnsanlar ile iyi ilişkiler içinde olmak
  • Mesleki görevlerinin bilincinde olmak
  • Birde fazla meslek alanlarıyla uğraşıyorsa, diğer mesleklerinin alanla uyumlu olması
  • Haber niteliği taşıyan olayları fark edebilmesi
  • İnsanların sorunlarına çözüme kavuşturan bir sahiplenme ile yaklaşması ve basın aracılığı ile duyurması
  • Yerel hükümetleri sorgulayan bir araştırma sürecinde olarak tarafsız bir gazetecilik yapması

Genel anlamda bakıldığında bu özelliklerin gerçekleştirilmesi sonucu taşra basını güçlü bir ses olacaktır. Yerel basın yaptığı ve yapacağı bütün çalışmalarda amacının ne olduğunu unutmadan enerjisini boşa harcayan haberlerle uğraşmayıp, yerelin sesi olmaya küçük yerlerde devam etmektedir.

Türkiye’de bazı yörelerde yanlış bir basın anlayışı hakimdir. Kimi yerlerde halen miras yolu ile varlığını sürdüren gazetecilik faaliyetlerini yürütmektedir. Bu durum gazetecilik dışında tipik bir ticari işletme mantığı gibi mesleğin bitme aşamasına imkan tanımaktadır. Bu konuda yapılacak normalleşmeyi sağlayacak çalışmalar hem yöre halkını mutlu edecek hem de gazeteciliğin saygınlığını koruyacaktır.

Resim eklemeleri Diyar21 Editor Tarafndan Yapilmistir..​

Diyar21Haber
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR