DEVA Partili Rızvanoğlu: Türkiye, bir gecede tek bir kişinin imzasıyla nefessiz kalıyor!

DEVA Partili Rızvanoğlu: Türkiye, bir gecede tek bir kişinin imzasıyla nefessiz kalıyor!

Rızvanoğlu konuşmasında, Orman Kanunu Ek-16’ncı madde kapsamında orman vasfını kaybeden arazilere ilişkin verileri paylaştı. Rızvanoğlu, “2018’den bu yana 29 Cumhurbaşkanlığı kararı ve  bir Bakanlar Kurulu kararıyla,  toplam 3 bin 435,4 hektar orman arazisi  bir gecede arsa oldu. Bu da toplam 4 bin 811 futbol sahasına tekabül ediyor” dedi.

 

Rızvanoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde: 

 

Rızvanoğlu, Orman Kanunu Ek-16 Madde uyarınca orman vasfını kaybeden arazi oranını açıkladı

 

Rızvanoğlu, “İktidarın çevre tahribatı için yaptığı müdahalelerden en çok zararı orman alanlarımız gördü.  6831 sayılı Orman Kanunu 31 kez değiştirildi.  2018’den bu yana ise;  29 Cumhurbaşkanlığı kararı ve  1 Bakanlar Kurulu kararıyla,  toplam 3 bin 435,4 hektar orman arazisi,  bir gecede arsa oldu. Bu da toplam 4811 futbol sahasına tekabül ediyor. Sayın Bakan bu 30 kararın üçte biri sizin bakanlığınız döneminde çıkarıldı! Hem de herhangi bir etüt çalışmasına veya bilimsel bir rapora referans vermeye gerek duymaksızın.  Türkiye bir gecede, tek bir kişinin imzasıyla nefessiz kalıyor, siz ise sadece bakıyor musunuz Sayın Bakan? Ayrıca, bu alanların iki katından fazlasının kanunen ağaçlandırma için Orman Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmesi gerekiyor.  Bu tahsisler yapıldı mı? Takibini yapıyor musunuz? Yoksa kanuna yeşil badana yapmak için mi yazdınız o maddeyi?” dedi.

 

Rızvanoğlu Kazdağları’nı Bakana hatırlattı! 

 

Miletvekili Rızvanoğlu, “Anayasa’nın 169’uncu maddesi ormanların korunması gerektiğini açıkça belirtirken aynı zamanda orman arazilerinin küçülemeyeceğini söylüyor ancak iktidarınız tam tersini yapmaya devam ediyor. Örneğin, Kazdağları’nda 5.200 dönümlük arazide bir milyon ağacın kesileceği söyleniyor. Burası zaten yüzde 95 madenlere ruhsatlı. Biz elbette madenciliğe, yatırıma karşı değiliz ama çevreye duyarlı ve sürdürülebilir olmak kaydıyla. Şimdi, buradaki ağaçları keserek ülkemizin nefessiz kalmasına gönlünüz razı oluyor mu? Bunu sormak istiyorum. Asırlık karbon yutan ağaçların kesilmesine izin veriyorsunuz, sonra ‘Fidan dikiyoruz.’ diyorsunuz. Haftaya yine Millî Ağaçlandırma Günü diyeceksiniz, fidanlar dikeceksiniz, reklam yapacaksınız ama diğer tarafta milyonlarca da ağacı keseceksiniz. Bu mu ekosistemden anladığımız? Türkiye’yi nefessiz bırakan bir başka unsur da orman yangınları maalesef. Orman yangınları müdahale süresini kırk dakikadan on bir dakikaya indirdiğinizi söylediniz, peki, bu başarıyı sahada görebiliyor muyuz? Ekim ayının sonunda bile Denizli’de bir orman yangınının kontrol altına alınması tam altı gün sürdü, söylemlerle sahadakiler maalesef birbirini tutmuyor.” dedi.

 

Su Kanunu ne zaman Meclis’e gelecek? 

 

Rızvanoğlu, su krizine yönelik eleştirilerini şu şekilde sıraladı, “Sayın Bakan, ağaçlar sadece gökyüzüne ve toprağa uzanmıyor, suyun kalbine de uzanıyor. Bir Japon atasözü şöyle der: “Balık yakalamak istiyorsanız önce ağaç dikin.” Çünkü ormanlar suyla çok yakından ilgili bir konu, bu nedenle orman ekosistemlerinin korunması suyun doğru yönetilmesi açısından çok önemli. Su krizine karşı sıfır kayıp anlayışıyla su verimliliği seferberliğini başlattığınızı söylediniz ancak bu seferberliğin ne kadar bir tasarruf sağlayacağını tüm detaylarıyla bizimle paylaşmanızı beklerdik. Attığınız somut adımları paylaşmanızı bekliyoruz, aksi takdirde bu söyledikleriniz broşür dağıtmaktan, kapalı kapılar ardında toplantı yapmaktan öteye geçmiyor maalesef. Su konusunu önemsiyorum ve ülkemizin çok önemli bir konusu olduğunu düşünüyorum. Bunun için de su kanununa değinmek istiyorum. Su kanunu zaman kaybetmeden Meclise gelerek yasalaşması gerekiyor. Bu bir yılan hikâyesine döndü, bu kadar kritik bir konuda Bakanlığınız hangi aşamada? Su kanunu çalışmalarınız ne noktada? Ben bunu sormak istiyorum.” dedi.

 

Faize bütçe var, sokak hayvanlarına yok!

 

Rızvanoğlu konuşmasında sokak hayvanları konusuna değindi, “Sayın Bakan, bazı konular var ki geciktirince mesele kangren hâline geliyor. Sunumumuzda hiç bahsetmeseniz de sokak hayvanları konusunda sizin yirmi senedir meseleyi halının altına süpürmeniz nedeniyle bugünlere gelindi. Mevcut kanunları uygulamadınız, 2019 yılında Meclis araştırma komisyon raporunu hayata geçirmediniz. En sonunda önümüze ne insani ne de vicdani bir çözüm koydunuz. Oysaki, ülke çapında eşzamanlı kısırlaştırma yöntemleriyle çözülebilseydi… Ama siz bunu da yapamadınız, gerekçe olarak da bütçeyi gösterdiniz. Şimdi, bundan sonraki süreçte sokak hayvanları sorununun çözümü için ne kadarlık bir bütçe ayıracaksınız yoksa çözüme ilişkin irade eksikliğinizi yine bütçenin arkasına mı saklayacaksınız?” dedi.

 

Gıdamız zehir olmasın!

 

Rızvanoğlu pestisit konusuna yer verdiği konuşmasında, “Sayın Bakan, Bakanlığınızın gıdamızı korumak için de bir görevi var. Taklit, tağşiş listelerini paylaşıyorsunuz, kimlerin gıda güvenliğini riske attığını açıklıyorsunuz ancak insan ve çevre sağlığını tehdit eden limitlerin üzerinde pestisit kullanımını şeffaf bir şekilde açıklamıyorsunuz. “Geçen yıl 58 bin ton kullanıldı.” dediniz ama bu Bakanlığınızın faaliyet raporunda sadece denetim sayısını paylaşmışsınız, halkın sağlığını hiçe sayarak bu zehirlerin kullanımını neden zehirliyorsunuz? Şeffaf veri istiyoruz Sayın Bakan. Sağlıklı gıdaya ulaşmak hepimizin hakkı, burada 86 milyonun da sağlığından bahsediyoruz. Bu nedenle, hasat öncesi pestisit kullanımının denetlenmesi konusunda sizden önemli ve etkin adımlar bekliyoruz.” ifadelerinde bulundu.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
MİMAR VE MÜHENDİSLER GRUBU DİYARBAKIR ŞUBESİNDEN ‘’MEDENİYETİMİZDE BİLİM VE TEKNOLOJİ’’ KONFERANSI 
Mimar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır Şubesi tarafından düzenlenen ‘’Medeniyetimizde Bilim ve Teknoloji’’ temalı konferansa konuşmacı olarak TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Talip Alp katıldı.
Konferans hakkında bilgi veren Mimar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır Başkanı Gülhan Sönmez yaptığı açıklamada, başta üyeleri olmak üzere toplumdaki her kesimin belirlenen temadan verilen bilgilerden yararlanabileceği bir konferans düzenlediklerini belirtti. Bu kapsamda ‘’Medeniyetimizde Bilim ve Teknoloji’’ temalı konferansımızda konuşmacı olarak yurt içi ve yurt dışında bir çok üniversitede görev almış TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Talip Alp Hocamızın katılımı ile düzenledik.
Mimar ve Mühendisler Grubu olarak her zaman ülkemize ve şehrimize bir ışık bir yol olmayı hedefleyip yaşadığımız çağa şahitlik ederken faydalı olanı desteklemeyi ve teklif etmeyi sorumluluk olarak kabul ederiz. Bizler mimariyi sanata dünüştüren mimar Sinan’ı, matematiğe ve astronomiye katkısı ile Ali Kuşçu’yu, şehirciliğin mimarı ibni Haldun’u, ilk sistem mühendisi olan sibernetikçi ve mekanikçi El Cezeri gibi nice bilim insanını yetiştiren bir medeniyetin  mensubuyuz. Dünya hayatının geçici eserlerin ise kalıcı olduğuna inanarak öğrenmeyi fazilet paylaşmayı kendimize erdem sayıp  konferans, panel, sempozyum, teknik geziler vb. etkinlileri düzenleyerek bilgiyi paylaşmayı sürdüreceğiz.

Dicle Üniversitesi  Kültür ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Moderatörlüğünü D.Ü Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Z. Fuat Toprak tarafından yapılan konferansta  Prof. Dr. Talip Alp, konuşmasında; İslam, bilim ve teknoloji tarihinin en temel konularını, öncü ilim adamlarını, icatlarını, dünya bilimini derinden etkileyen keşifleri ortaya koyduğunu, bu bilim insanlarının eserlerinden söz etti.
Prof. Dr. Alp, daha sonra katılımcılara başarılı olmaları konusunda tavsiyelerde bulunarak, “Kusursuz öğrenin. Medeniyetinizi iyi öğrenin temel kaynaklarından öğrenin. Tarihimizi çok iyi öğrenin. Tarih iyi bir öğretmendir. Bir kitabın içinde asırların tecrübesi var. Başkalarının da tarihini okuyun. Kimliğimiz öğrenelim kim olduğumuzu, nereden gelip, nereye gittiğimizi öğrenin. Mesleğiniz ne olursa olsun mesleğini en iyi şekilde öğrenin. O meslekte en iyi olmaya bakın. Mimar iseniz mühendis iseniz idealist bir mühendis mimar olun. Bunların üzerinde durursanız çok şey kazanırsınız, toplumda çok faydalı aranan insan olursunuz. Çok kişinin de yükünü hafifletirsiniz. Öğrenmezseniz başkalarına yük olur olursunuz.” şeklinde konuştu. Konuşmasını konferansı düzenledikleri için Başkan Gülhan Sönmez’in şahsında MMG Diyarbakır yönetimine teşekkür etti.  Konuşmadan sonra Alp katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.
Mimar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır Şube Başkanı Gülhan SÖNMEZ tarafından günün anısına Prof. Dr. Talip Alp’e kitap takdim ederek katılımcılara teşekkür etti. Program toplu fotoğraf çekilmesiyle son buldu.
 Konferansa,  MMG önceki Genel Başkanlarından Avni Çebi, Genç Memursen İl Başkanı Ercan Dervişoğlu, Ak Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ender Karahan D.Ü Bismil Meslek Yüksek okul Müdürü Prof. Dr. Salih Sayar, İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Z. Fuat Toprak, Dr. Hayrullah Akyıldız, Temsan  Diyarbakır İşletme Müdürü Şehmuz Deveci, Genç Kızılay Güneydoğu Bölge koordinatörü M. Şirin Şenkul, Kızılay  Bağlar ve Sur Kadın kolları Başkanları Hatice Demir, Kadriye Adsav Araştırmacı Dr. Sertaç Tekdal  MMG Diyarbakır Yönetiminden Kadir Akboz, Murat Unat, Servet Ergül, M. Sait Sönmez, Mahmut Eriş, Abdusselam Gülsever, Burhan Güneş, Yılmaz Önlü, Muaz Nurbaki  ve öğrenciler başta olmak üzere bir çok kişi katıldı. 

Kaynak: Guneydoguguncel.Com ​Read More

 

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR