Depremler ne zaman bitecek? Prof. Dr. Naci Görür’den çarpıcı yanıt
KISACA..
Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den dikkat çeken bir açıklama geldi. “Depremler ne zaman bitecek” sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Görür, bazı teyzelerin ellerini açarak ‘Deprem bitsin’ diye dua ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Sakın deprem bitsin diye dua etmeyin. Deprem biterse, hepimiz biteriz. Dünya yaşamaz.” Prof. Dr. Görür “Deprem dünyanın nabzıdır, kalp atışıdır” dedi.
Depremler ne zaman bitecek? Prof. Dr. Naci Görür’den çarpıcı yanıt
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür Mardin’de düzenlenen deprem panelinde konuştu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mardin Şubesi ve Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu tarafından Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen deprem panelinin konukları arasında deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür vardı.
Naci Görür: Deprem dünyanın kalp atışıdır
Panelde depreme karşı dirençli binalar çağrısını yineleyen Prof. Dr. Naci Görür, çok sık aldığı “Depremler ne zaman bitecek” sorusuna yanıt verdi. Prof. Dr. Görür, “Teyzeler bazen ellerini açarak dua ediyorlar. Sakın deprem bitsin diye dua etmeyin. Deprem biterse, hepimiz biteriz. Dünya yaşamaz, ölü bir gezegen haline gelir. Deprem, dünyanın nabzıdır, kalp atışıdır” dedi.
Kaynak: Dunya.Com
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER – TIKLA ve OKU
Deprem Nedir?
Deprem, yer sarsıntısı, seizma veya halk arasında zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvvetine etkilidir ve yeryüzüne yakın noktada gerçekleşen depremler daha çok hasar vermektedir.
Dünya yüzeyinde gerçekleşen depremler kendilerini bazen sallantı bazen de yer değiştirme şeklinde göstermektedir. Bazen yeryüzüne yakın bir noktada güçlü bir deprem gerçekleştiğinde tsunamiye sebep olabilir. Bu sarsıntılar ayrıca toprak kayması ve volkanik aktiviteleri de tetikleyebilir.
Genel olarak deprem sözcüğü herhangi bir sismik olayın -Doğal bir fenomen olarak gerçekleşmiş veya insanların sebebiyet verdiği- ürettiği sismik dalgaları adlandırmak için kullanılır. Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer testler sonucunda da deprem gerçekleşebilir.