Çin İsrail’e binlerce insansız hava aracı sattı
Çin İsrail’e binlerce insansız hava aracı sattı
IDF’nin Çin insansız hava araçlarını satın alması endişeleri artırıyor
“Globes” kaynaklarına göre, İsrail Savunma Kuvvetleri kara kuvvetleri için iki Çin şirketinden binlerce insansız hava aracı sipariş etti.
“Globes” kaynaklarına göre, İsrail Savunma Kuvvetleri kara kuvvetleri için iki Çin şirketinden binlerce insansız hava aracı sipariş etti. İsrail Kara Kuvvetleri Komutanlığının silah departmanı tarafından verilen siparişler arasında Güney Çin’in Shenzen şehrinde bulunan iki şirket tarafından üretilen drone’ların kapsamlı donanımları da yer alıyor: Dünya sivil drone pazarını kontrol eden DJI ve popüler EVO’yu üreten Autel Robotics. modeli.
Tahminler, insansız hava araçlarının esas olarak binaların içinde ve dışında kısa mesafeli görüntüleme ve keşif görevleri ile Gazze’de istihbarat toplama amaçlı kullanılacağı yönünde. Çin insansız hava araçları, Hizbullah’ın ‘Aeroskop’ sistemini kullanarak gelişmiş insansız hava aracı tanımlama yeteneklerine sahip olduğu İsrail’in kuzey cephesinde görev yapmakta zorlanacak.
Çin insansız hava araçlarının kullanımının kolay olduğu düşünülüyor ve bu nedenle özellikle kısa süreliğine orduda görev yapan yedek askerler için uygun. Ordunun, DJI, Autel ve ABD şirketi Skydio tarafından gönüllü olarak dışarıdan satın alınan Çin insansız hava araçlarıyla dolup taştığı altı aydan sonra, IDF, Çin şirketlerinden insansız hava araçları tedarik etmeye ancak onları ‘sterilize etmeye’ karar verdi. Kaynak şirketle iletişim kurma yeteneği. Daha karmaşık İsrail insansız hava araçları, düzenli kuvvetler için IDF’de tutuluyor.
Zaten kara listede
Çin yapımı insansız hava araçlarının kullanımı, ABD’nin herhangi bir hükümet yetkilisi tarafından kullanımının yasaklanması nedeniyle, Çin’in İran’la yakınlaşması ve Ukrayna’daki savaşında Rusya’ya sağladığı yardım nedeniyle sorunlu. ABD hükümetine göre DJI, ürünlerinin “ikili kullanımı” ile tanınıyor. Bir yandan sivil ürünleri her alıcıya pazarlarken, diğer yandan Çin’deki güvenlik örgütlerinin kullanımına yönelik ürünler geliştiriyor ve bu nedenle Batılı ordular ürünlerinin kullanımını kısıtlıyor.
ABD Savunma Bakanlığı, DJI’yi 2022’de Çinli ihracatçıların kara listesine ekledi ve dronların Çin hükümetine bilgi ilettiğinden ve bilgi güvenliği ihlallerinin büyük sorunlara yol açabileceğinden korktuğu için ülkedeki tüm güvenlik kuruluşlarının onu kullanmasını yasakladı. üçüncü bir tarafın bunları ele geçirmesi ve bir siber saldırı için kullanması. ABD Hazine Bakanlığı da ABD’li yatırımcıların Çinli şirkete finansal yatırım yapmasına yasak getirdi.
Her ne kadar Autel yarı ABD’li bir şirket olduğu için kara listeye alınmamış olsa da, Kongre üyelerinin hassas bilgilerin dış taraflara aktarılması yoluyla ABD ulusal güvenliğine tehdit olarak nitelendirdiği durum nedeniyle ABD Kongresi tarafından soruşturulacak. Kongre üyeleri ayrıca Autel’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini desteklediğini ve Çin’in Uygur azınlığının yanı sıra Çin’deki diğer azınlıkları bastırmasına yardım ettiğini iddia ediyor ve şirketin Ticaret Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’na eklenmesini talep ediyorlar. Hazine kara listeleri.
Buna yanıt olarak Autel, “Drone ürünlerinin insan haklarını ihlal eden askeri amaçlarla kullanılmasına karşı çıkıyor. Teknolojimizin yasa dışı kullanımına ilişkin medyada dile getirilen her türlü endişe temelsiz ve spekülatiftir.” şeklinde bir bildiri yayınladı. Tahminler, Autel’in IDF tarafından sipariş edilen EVO dronlarının Çin’deki bir fabrikada değil ABD’de üretileceği yönünde ve IDF bu şekilde endişeleri gidermeyi planlıyor.
Çin’den de boykot
Çin’de üretilen kullanıma hazır dronların kullanımına ilişkin çeşitli sınırlamalar vardır. İran ve Hizbullah, Çin yapımı insansız hava araçlarını tespit etmek için “Aeroskop” sistemlerinin yanı sıra operatörün yerini tespit etme ve ona saldırma olanağına da sahip. Konum veya görüntü gibi bilgilerin, drone’un donanım yazılımı (donanım cihazına gömülü yazılım) aracılığıyla Çinli yetkililere veya bir siber saldırı yoluyla kontrolünü ele geçirecek üçüncü bir tarafa iletilmesi olasılığı vardır; Drone’ları farklı birimlerin gereksinimlerine göre özelleştirme girişimleri amatörce yapılabilir ve askerlerin yaralanmasına neden olabilir, aynı zamanda Çin teçhizatına bağımlılık yaratır ve bu da her an siyasi bir kararla durdurulabilir. Savaşın başlangıcından bu yana Çin, 7 Ekim saldırısını kınamayarak, Hamas’a karşı alınan kararları veto ederek ve BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’in meşru müdafaa hakkını destekleyerek Hamas ve İran’ın müttefiki gibi davrandı. Çin, son yıllarda İran’la ittifakını güçlendirdi ve 2018’den bu yana petrolünün en büyük ihracat müşterisi oldu.
Batının Çin ürünlerine uyguladığı ambargo tek yönlü değil. Çin, geçtiğimiz Ağustos ayında Batılı ülkelere İHA ve İHA inşa ekipmanı ihracatını sınırlamaya başladı ve bu, Ukrayna’daki savaşı olumsuz etkiledi. İsrailli şirketler artık İsrail’de drone alanında da motor gibi yedek parça sıkıntısı yaşandığını bildiriyor. Aynı zamanda diğer şirketler Çin ile işlerinin her zamanki gibi devam ettiğini bildiriyor.
Savaş alanındaki alternatifler
Savaş, IDF’yi insansız hava araçlarına karşı savunma açısından hazırlıksız yakaladı ve aynı zamanda gözetleme ve saldırı insansız hava araçları konusunda yetersiz donanıma sahipti. Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısı, İsrail’in sınır gözetleme ve uyarı sistemini kapatan ve teröristlerin engelsiz bir şekilde ayırma çitini aşmasına olanak tanıyan insansız hava araçlarıyla başladı. İHA alanında yaşanan boşluk, binlerce yedek askerin kendi İHA’larını da evlerinden getirmesine neden oldu ve kendilerini İHA’larla donatmak için özel bağışlar düzenleyenler de vardı; bunların çoğu DJI tarafından üretilen Çin İHA’larıydı – en yüksek kalitede. -sadece birkaç bin dolara mal olan raftaki ürün.
IDF ayrıca İsrailli şirketler Elbit Systems (Nasdaq: ELST; TASE: ELST), Robotican ve Extend tarafından gözlem yapmak, binalara ve tünellere girmek ve teröristleri engellemek gibi çeşitli amaçlarla üretilen insansız hava araçlarını da satın aldı. Robotican ve Extend dronları teröristleri tespit etmek ve engellemek için binalara ve tünellere girebilir. Bunlar daha pahalı olan ve her biri onbinlerce dolara mal olabilen FPV tipi saldırı dronlarıdır. DJI ve Autel tarafından üretilen Çin insansız hava araçları, yüksek kaliteli kameraları ve düşük fiyatları sayesinde savaş alanında istihbarat toplama gibi görevlerde oldukça etkili olduğunu kanıtladı.
Ancak İsrail Savunma Bakanlığı gelecekte İsrail alternatifleri yaratmak için çalışıyor. Bu çabalar arasında Extend için güneyde haftalık yüzlerce drone üretim kapasitesine sahip olacak bir tesis inşa edilmesi de yer alıyor.
İsrail Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü buna cevaben şunları söyledi: “IDF çeşitli tiplerde insansız hava araçları satın alıyor ve işletiyor. Tüm satın almalar, misyonun güvenlik sınıflandırmasına uygun olarak gerçekleştiriliyor. Söz konusu insansız hava araçlarının tedariki, insansız hava araçlarının tedariki ile aynı zamanda gerçekleştiriliyor. Satın alma kapsamında, İsrail’de üretilen çeşitli tipteki İHA’ların İsrail Silahlı Kuvvetleri hizmetinde kullanılabilmesi için gerekli tüm testler yapılıyor. bilgilerin.”
Kaynak: HaberVitrini
- Polis memuru Şeyda Yılmaz’ı şehit eden katil hakkında karar - 09/01/2025
- Yaşlı adamın sobayı tutuşturmak için kullandığı jel yangın çıkardı - 09/01/2025
- Eski dostlar buluştu! - 09/01/2025
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR