Bismil Deprem Bölgesi mi? Bismil Fay Hattı var mı, deprem riski var mı?
Bismil Deprem Bölgesi mi? Bismil Fay Hattı var mı, deprem riski var mı?
KÖŞE YAZISI: Musa ÇELEBİ Özellikle Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından birçok kişi tarafından Bismil deprem bölgesi mi? Merak ediliyor.
Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle birçok fay hattı, farklı şehir merkezlerinden geçmekte. Peki, Bismil ilçesi deprem bölgesi mi? Bismil fay hattı var mı, deprem riski var mı?
BİSMİL DEPREM BÖLGESİ Mİ?
AFAD tarafından yayınlanmakta olan Türkiye deprem haritasına göre Diyarbakır ili, Bir Kısmı 1.ci derece, Bir kısmı 2.ci derece bir kısmı 3.cü derece deprem bölgesidir. Fakat Mardin 3 derece olduğu için, Bismil Mardin ve Batman sınırları ile komşu ilçedir. Bismil konumu itibariyle Mardin gibi 3.cü derece deprem bölgesi sınıfına girebiliyor.
Bu nedenle uzmanlar Bismil deprem bakımında çok tehlike arz etmiyor. Diyor.
Yine de en iyi bilen Allah’tır
BİSMİL’DE OLMUŞ ESKİ DEPREMLERİ ARAŞTIRDIK
Bismil merkez 1930 yılına kadar Bakacak ( Seyithasan) nahiyesine bağlı bir köy idi. Bismil adı eski ismi; Basmil Oymağı köyü idi ( Osmanlı kayıtları)
“Basmil Oymağı” (anlamı) Çukurlu yerde, boy, aile, köy, göçebe anlamı taşır.
Bismil Deprem üssü olarak şu ana kadar her hangi bir kayda rastlanmadı. Bismil merkez tarihi olarak 300 yıla dayanır, Tarih kitaplarında Bismil depremi olarak, ilçe sınırlarında herhangi deprem kaydı yok. Afad kayıtlarını inceledik. Afad kayıtlarına göre Bismil depremi sadece bir defa olmak üzere 1,3 derece deprem olmuş, fakat deprem çok küçük olduğu için Bismil’de kimse hissetmemiştir.
1975 yılı Lice depreminde Bismil’de az hissedilmiştir. Lice Depremi, 6 Eylül 1975 tarihinde yerel saatle 12:20’de Diyarbakır’ın Lice ilçesi ve köylerinde oluşan 23 saniye süren şiddetli yer sarsıntısı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremin büyüklüğünü 6,6 Ms olarak açıkladı. 2385 kişi öldü, 8149 bina hasar gördü veya yıkıldı. Fakat Lice depreminde yerin 32 km meydana gelmişti. Lice depreminde Bismil çok az etkilemiştir.
06 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde bile Bismil en az etkilenen yer arasında, ağır HASARLI bina 5 ev, bu evlerde depremde ağır hasar almamış, zaten bu 5 ev daha önce de çatlaklar vardı, çürüktü.
BİSMİL DİCLE KENARI TOPRAĞI YAPIYA MÜSAİT DEĞİL
Bismil Dicle kenarları, Tepe beldesi ve Yukarısalat’ın aşağı mahalleleri, Bismil Aralık(Dicle kenarı) Dicle nehrinde 1 km, Bismil kent merkezinin zemin olarak sıvılaşma riskinin yüksek olduğuna uzmanlarca ifade edilmiştir.
BİSMİL’DE ACİLEN İMAR DÜZENİ YAPILMALDIR.
Bismil Belediyecilik tarihinde Bismil’de İMAR DÜZENİ yapılacak bir babayiğit Belediye Başkanı çıkmadı.
BİSMİL’DE İMAR ÇOK ÖNEMLİDİR
Ne yazık ki Bismil Dicle kenarlarına yakın yerler zemin olarak heterojen ve sıvılaşmaya müsait yapıya sahiptir. Her ne kadar 2,5 veya 3.cü derece deprem bölgesi olsak dahi zemin yapısından dolayı 2. derece risk taşıyoruz. Bismil Dicle’ye yakın 1 km’ye kadar yerler sağlam bir zemin olmaması itibariyle olası bir deprem facialara neden olabilir. Yapılarımız depreme dayanıklı olmalı ve denetimlerin artırılması gerekmektedir. Yetkililer bu konuda daha hassas davranmalıdır”
Diyarbakır’da diri fay var mıdır?
Diyarbakır kent merkezi ve yakın yöresi Arabistan Levhası üzerinde yer almaktadır. Afrika Plakası ve 10 milyon yıldan fazla bir süreden beri Kızıldeniz boyunca açılan ıraksayan karakterdeki levha sınırı nedeniyle ondan ayrılan Arabistan Levhasının kuzeye doğru hareketi sonucu Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kuzeyini sınırlayan bir zon boyunca, Arabistan ve Avrasya Plakaları çarpışmaktadır.
Diyarbakır deprem fay hattı nereden geçiyor?
Uzmanlara göre Bismil’de deprem fay hattı geçmiyor.
DİYARBAKİR MERKEZi DEPREM FAY SİSTEME 77 KM UZAKLIKTA ;
Bölgemizi etkileyen diğer bir deprem üreten sistem ise, yine plakaların kuzey-güney doğrultulu sıkışmaları sonucu, makaslama kırıkları şeklinde oluşan Kuzey Anadolu Fay Sistemi ve Doğu Anadolu Fay Sistemidir. Doğu Anadolu Fay Sistemi kuzeyde Bingöl Karlıovadan başlar, Bingöl, Palu, Gezin, Sivrice, Doğanyol, Pütürge, Çelikhan, Gölbaşı ve Türkoğlu’ndan geçerek güneybatıya doğru devam eder. Bu yerleşim yerlerinden başka Elazığ, Diyarbakır, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Antakya il merkezleri de bu Sistem üzerinde oluşacak depremlerden ciddi bir şekilde etkilenebilmektedirler.
BİSMİL EN YAKIN DEPREM FAY HATTINA 130 KM UZAKLIKTA;
Bismil kent merkezi, Doğu Anadolu Fay Sistemi’ne 130 Km , Bitlis Zagros Kenet Kuşağına 102 Km uzakta bulunmaktadır. Bu iyi uzaklık sayılır.
Ancak bu sisteme bağlı olarak oluşan fay zonları ve tekil faylar ise İlçe merkezi azda olsa biraz etkileyebilir.
Bismil’de Belediye 1 kat işyeri, 1 kat asma kat, 4 kat ev olmak üzere imarda 6 kat izin vermekteydi.
6 kat fazladır. Depremde sonra Belediye binaların katları konusunu revize edilmelidir.
Bunun İçin Bismil’de Alt kat dükkanlar dahil Dicle nehrine 1 km kadar arsalara 1 kat işyeri 2 kat ev, toplam bina katları işyerleri asma kat dahil en çok 3 kat; Zemini daha sağlam yerler Dicle’den uzak yerler en çok 1 kat işyeri 3 kat ev yapımına toplam işyeri asma kat dahil 4 katta kadar izin verilmelidir. Bismil zemin etüdü yüksek katlara uygun değildir.
Kaynak:BismilHaber
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR