Bilim İnsanları Açıklıyor! Farklı Gezegen ve Uydularda Yağmur Yerine Ne Yağıyor?

Bilim İnsanları Açıklıyor! Farklı Gezegen ve Uydularda Yağmur Yerine Ne Yağıyor?

Dünyada garip doğa olaylarıyla hep karşılaşıyoruz; gökyüzünden kurbağalar, balıklar ve solucanlar düştüğüne dair hikayeler bile var! Ama işin asıl ilginç kısmı, atmosferimizin dışına çıktığımızda hava durumu çok daha tuhaf hale geliyor. Gezegenler ve yıldızlar arası keşiflerin günümüzde geldiği noktada, bilim insanları sadece uzayda var olan yaşamı değil, atmosferde meydana gelen inanılmaz doğa olaylarını da keşfetmeye devam ediyor. Bilim kurgu romanlarından fırlamış gibi görünen bu fenomenler, evrenin nasıl işlediğini anlamamızda bize yepyeni kapılar açıyor. Bakalım diğer gezegenlerde yağmur yerine ne yağıyor?

1. Jüpiter ve Satürn: Elmas yağmuru

gezegenlerde yağmur yerine ne yağıyor

Satürn’ün atmosferi, kimyasal süreçlerin sıra dışı sonuçlar doğurduğu bir yer. Jüpiter ve Satürn gibi dev gezegenlerin atmosferlerinde, metanın karbona dönüşmesiyle elmaslar oluşuyor. Bu elmaslar, grafite dönüşerek basınç altında sıkışıyor ve sonunda devasa elmas yağmurları şeklinde yağıyor.

NASA Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan Dr. Kevin Baines’e göre, bu elmaslar muhtemelen bir santimetre çapında ve yüzük boyutunda! Ancak, derinlere indikçe bu elmaslar sıvı hale dönüşüyor ve tamamen eriyor.

2. Venüs: Sülfürik asit yağmuru

gezegenlerde yağmur yerine ne yağıyor

Venüs’teki atmosfer, Dünya’dan oldukça farklı. Sülfürik asit bulutlarıyla kaplı olan Venüs, bu bulutlardan sülfürik asit yağmurları alıyor. Ancak, bu yağışlar gezegenin yüzeyine inmeden önce buharlaşıyor, dolayısıyla asit yağmurlarının yerleşik etkileri pek görülmüyor.

3. Titan: Sıvı metan yağmuru

gezegenlerde yağmur yerine ne yağıyor

Satürn’ün uydusu Titan, Dünya’ya benzeyen bazı özelliklere sahip. Özellikle yüzeyi volkanlar, rüzgar ve yağmurla şekillenmiş. Ancak Titan, sıvı metan yağmurlarıyla farklılaşıyor. Bu yağmur, Dünya’da olduğu gibi su yerine sıvı metandan oluşuyor ve yaklaşık 1000 yılda bir gerçekleşiyor.

4. HD 189733 b: Cam yağmuru

HD 189733 b, Dünya’dan 63 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Bilim insanları, bu uzaylı gezegenin mavi rengini erimiş cam yağmurlarından aldığını söylüyor. Camdan oluşan bu dev gezegen, Güneş’e oldukça yakın bir yörüngede dönüyor. Bu yakınlık, sıcaklıkların 982 Santigrat dereceye kadar yükselmesine ve saatte 7.300 km hızla hareket eden gezegende devasa cam yağmurlarının oluşmasına neden oluyor.

5. COROT-7b: Kaya yağmuru

Farklı gezegenlerde yağmur yerine ne yağıyor listemizin sonuna geldik. COROT-7b, bilinen gaz devlerinden farklı olarak kayalık bir gezegen olarak biliniyor. Atmosferi de kaya benzeri maddelerden oluşuyor. Bu gezegende bulunan sodyum, potasyum, demir ve silisyum monoksit gibi mineraller, sürekli olarak “cephelerin” içeri doğru hareket etmesiyle çakıl taşlarına dönüşerek yağmur gibi yağıyor.

Kaynak: 1

Kaynak: listelist.comRead More

Diyar21 News
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR