Başbakan Scholz Ukrayna’da: Hem şahin hem güvercin
Başbakan Scholz Ukrayna’da: Hem şahin hem güvercin
Yücel ÖZDEMİR / Köln
Ukrayna savaşının üzerinden 1009 gün geçerken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz bugün ikinci kez Kiev’i ziyaret ediyor. Polonya sınırından gece treniyle Kiev’e giden Scholz, indiği istasyonunda gazetecilere yaptığı ilk açıklamada bu ay içinde Ukrayna’ya 650 milyon avroluk bir yardımın daha yapılacağını söyledi. “Ukrayna Almanya’ya güvenebilir. Ne dediysek onu yapıyoruz” diyen Scholz, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yapacağı görüşmede de aynı güvenceyi vermesi bekleniyor.
Scholz ile Zelenskiy arasında yapılacak görüşmede Rusya ile müzakere konusunda bir uzlaşmanın sağlanıp sağlanamayacağı da merak konusu. Scholz, savaşın başlamasından iki yıl sonra Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüşen ilk Batılı lider olmuştu. Telefon görüşmesinde, Ukrayna ile müzakere için diplomatlar arasında görüşmelerin devam etmesi sonucu çıkmıştı. Geçtiğimiz cuma günü Scholz ile Zelenskiy arasında yapılan telefon görüşmesinde, Scholz’un Putin ile yaptığı görüşmeyi ve diplomatların temaslarını aktardığı Alman basınında yer aldı.
ZELENSKİY’NİN NATO ÜYELİĞİ ŞARTINA MESAFE
Scholz’un ziyaretinden iki gün önce, Zelenskiy, İngiliz Sky News’e verdiği demeçte, Ukrayna’nın savaşta olmayan bölümüne NATO üyeliğinin önünün açılması şartıyla ateşkese hazır olduğunu söylemişti. Rusya tarafından işgal edilen bölgelerin ise müzakere sürecinde geri alınmaya çalışılacağını ifade eden Zelenskiy’nin aynı planı Scholz’a da aktaracağı tahmin ediliyor. Zira Zelenskiy, geçtiğimiz aylarda koltuğunun altına aldığı Zafer Planı ile Batı başkentlerini dolaşmıştı. Planda, Rusya içlerini vuracak uzun menzilli füzelerin kullanılmasına izin verilmesi de yer alıyordu. Zelenskiy, düzenlenecek saldırıların ardından Rusya ile pazarlık masasına oturabileceğinin mesajını da vermişti. Bu süre zarfında, ABD ve İngiltere, verilen uzun menzilli füzelerin Rusya topraklarına atılabileceğine dair onayı vermiş ve Ukrayna’da ATACMS füzelerini Rusya’ya fırlatmıştı.
Almanya ise 500 km menzile sahip Taurus seyir füzelerinin verilmesine karşı çıkmıştı. Ziyaret öncesinde partisinin seçim toplantısında konuşan Scholz, Taurusların verilmesi durumunda Almanya’nın savaşın parçası olacağını belirterek, bunu yapmayacaklarını tekrarladı. Koalisyon ortağı Yeşiller ve muhalefet partileri FDP ve CDU/CSU ise Taurusların verilmesinden yana.
ABD’den sonra Ukrayna askeri ve mali açıdan en fazla destek veren ülke olan Almanya’nın desteğini bundan sonra da sürdüreceği ziyaret kapsamında Scholz tarafından tekrarlandı. Ancak, 20 Ocak’ta ABD’de başkanlık koltuğuna oturacak Donald Trump’ın yardımları kesmesi durumunda Almanya’nın tek başına yardımı sürdüremeyeceği de görülebiliyor.
SEÇİM HAMLESİ: “BARIŞ BAŞBAKANI”
İlk olarak haziran 2022’de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile birlikte Kiev’e giden Scholz, bu ziyaretinin amacının, “Kiev’de Almanya’nın Avrupa’da Ukrayna’ya en fazla destek veren ve bundan sonra vermeye devam edecek ülke olduğunu göstermek” olduğunu söyledi.
Scholz’un bu ziyaretinin 23 Şubat’ta yapılması planlanan erken seçimlerle de bir bağlantısı var. Seçimler sırasında “Barış Başbakanı” sloganını kullanmaya hazırlanan Scholz, bir taraftan içeride Tauruslar konusunda muhalefetin yaptığı baskıyı kırmak için askeri desteğin sürdüğünü göstermek isterken diğer taraftan ise müzakere yönünde atılacak adımlarda rol oynamak istiyor. Hem şahin hem güvercin rolünü birlikte oynuyor.
NATO ÜYELİĞİ YERİNE GÜVENLİK GARANTİSİ
Scholz-Zelenkiy görüşmesinde Ukrayna’nın NATO üyeliğine davet edilmesinin ele alınacağı da tahmin ediliyor. Zelenskiy’nin Zafer Planı’nda yer alan bu talep Almanya ve ABD tarafından daha önce olumlu karşılanmamıştı. Her iki ülke savaş bitmeden, Rusya ile bir uzlaşma sağlanmadan Ukrayna’nın NATO üyeliğine sıcak bakmıyor. Bunun yerine “güvenlik garantisinin” verilmesi güçlü bir seçenek olarak öne çıkıyor. Zelenskiy’nin Sky News’te ileri sürdüğü ateşkes şartları arasında yer alan “NATO’ya üyelik daveti” yerine “güvenlik garantisi”nin geçirilmesi durumunda, ateşkes için ön müzakerelerin yolu açılabilir.
Donald Trump da Ukrayna’nın NATO üyeliğine sıcak bakmıyor. Trump’in Ukrayna ve Rusya Özel Temsilciliğine atadığı Kellogg de kısa bir süre önce yazdığı bir makalede Ukrayna’nın barış anlaşması karşılığında NATO üyeliğinden uzun bir süre için vazgeçebileceğini, ancak bu durumda güvenlik garantilerinin verilmesi gerektiğini öne sürmüştü.
Zafer Planı’nın bir parçası olarak Ukrayna’nın bu hafta NATO’ya üyeliğe davet mektubu göndermesi bekleniyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sybiha tarafından kale alınan ve Reuters haber ajansının ele geçirdiği mektupta, NATO’ya Kiev’e üyelik daveti çıkarması isteniyor.
Savaşın ana destekçileri ABD ve Almanya’nın Rusya ile müzakereler için NATO üyeliği yerine “güvenlik garantisi”nde ısrar etmesi durumunda Zelenskiy’nin çok fazla seçeneğinin kalmayacağı tahmin ediliyor. Kaybedilen toprakların geleceği ise pazarlık masasındaki görüşmelere bağlı. Ancak, Rusya’nın Kırım’ı tartışma konusu yapmayacağı bugünden söylenebilir.
ALMANYA’NIN ASKERİ DESTEĞİ
ABD’den sonra Almanya Ukrayna’nın en önemli ikinci destekçisi. Almanya bugüne kadar 28 milyar euroluk mali yardım ve hava savunma sistemlerinin yanı sıra 140 Marder piyade savaş aracı, 88 Leopard 1 tankı, 18 Leopard 2 A6 tankı, yedek parçalarıyla birlikte 27 zırhlı köprü imha aracı Biber,, 57 Wisent 1 mayın temizleme tankı ve çeşitli tiplerde yüzlerce keşif uçağı tedarik etti. Berlin Ukrayna’ya yapay zeka destekli 4000 insansız hava aracı sözü verdi. Bunlar 30-40 kilometre içerideki Rus hedefleri vurabilecek özellikte.
Kaynak: Yenihayat.de
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR