Balık ölümleri ve kirlilik nedeniyle gündeme gelen “İzmir İçin Nefes Projesi”

Balık ölümleri ve kirlilik nedeniyle gündeme gelen "İzmir İçin Nefes Projesi"

    

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kirlilik, balık ölümleri ve kötü kokuyla gündeme gelen İzmir Körfezi’ni kurtarma seferberliği kapsamında İzmir’de 2 gün süren çalıştay düzenledi.

Çalıştayın ilk gününde Körfez temizliğinden birinci derecede sorumlu olan büyükşehir belediyesi, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri bir araya geldi.

İkinci gün de Bilim Kurulu üyeleri toplandı. Bilim Kurulu üyeleri Bakanlık tarafından yürütülecek İzmir İçin Nefes Projesi ile ilgili fikir alışverişinde bulundu.

Toplantıda Bakanlık tarafından yürütülecek “İzmir İçin Nefes Projesi”ne ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu. Bu proje ile İzmir Körfezi’nin ekolojik sağlığının korunması, kirlilik yüklerinin tespiti ve iklim değişikliğinin etkilerinin belirlenmesi hedefleniyor.

Bakanlık, iklim değişikliği senaryoları çerçevesinde Körfez ekosistemine yönelik uzun vadeli koruma stratejileri geliştirilip önlemler alacak.

Bakanlık, 22 Ağustos 2024’te İzmir Körfezi’nde meydana gelen toplu balık ölümleri, kirlilik ve kötü koku ile ilgili bölgede inceleme başlattı.

Deniz suyundan alınan numunelerin analizi sonucu balık ölümlerinin, sudaki sıcaklık artışı, kirlilik ve oksijen seviyesinin yetersizliğinden kaynaklandığı tespit edildi. Atık su kaynaklı amonyak miktarının normal değerden 50 kat daha fazla olduğu belirlendi.

Körfez’de 6 miligram/litre olması gereken oksijen seviyesinin ise 1,8; yer yer 0’a düştüğü laboratuvar sonuçlarıyla ortaya çıktı. Yine 22-23 Ağustos 2024 tarihlerinde Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ile Güneybatı Atıksu Arıtma Tesislerinde gerçekleştirilen denetimlerde “Çevre mevzuatında belirtilen standartların üzerinde” kirlilik taşıyan atık suyun İzmir Körfezi’ne deşarj edildiği tespit edilince İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’ne 1 milyon 858 bin 610 TL idari ceza uygulandı. Sorumlular hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kirlilik yüzünden can çekişen İzmir Körfezi’nin kurtarılması için ilgili kurumlara talimat verip İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulmasını sağladı. Ardından bölgeye giden Bakan Kurum, 35 akademisyenden oluşan Bilim Kurulu üyeleriyle denizde inceleme yaptı.

Bilim Kurulu üyeleri 7 Ekim’de 15 maddeden oluşan ‘İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’nı açıklayıp Körfez’de atılması gereken adımları, ilgili kurum ve kuruluşların yapması gerekenleri tek tek tespit etti. 
 

Kaynak: Guneydoguguncel.Com ​Read More

 

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR