Sürekli ve yüksek miktarda buğday satın alan Mısır piyasaları şaşkına çevirdi.. Avrupa pazarını şok etti
Çoğunlukla bu para doğrudan Mısır’ın Merkez Bankası’ndaki döviz rezervlerinden veya devlet bankalarından, özellikle de Mısır, Mısır ve Kahire’deki Al-Ahly’den geliyordu.
Sürekli ve yüksek miktarda buğday satın alan Mısır piyasaları şaşkına çevirdi.. Avrupa pazarını şok etti
Avrupa buğday vadeli işlemleri Salı günü, Mısır’ın ileriki bir tarihte sevkiyat için büyük miktarda buğday satın aldığını duyurarak piyasayı şaşırtmasının ardından yükseldi.
Rusya, toplam ithalatının yüzde 80’ini buğday ihracatçılarıyla Mısır’a yönlendiriyor
Ancak tüccarların Mısır’ın küresel tahıl piyasasından alım talebine ilişkin olağan koşulları ihlal eden duyurusunu incelemesi nedeniyle fiyat artışları ılımlı kaldı.
Bazıları ülkenin , Mısır’ın gereken maksimum miktar olan 3,8 milyon tonu satın almasından şüphe ediyordu.
Mısır Emtia Tedarik Kurumu’nun 12 Ağustos’ta, tedarikçilere 270 gün içinde ödeme yapılmasıyla birlikte Ekim ve Nisan ayları arasında sevkıyat için 3,8 milyon ton satın alınmasını talep eden bir uygulamanın başlatıldığını duyurmasının ardından fiyatlar daha da yükseldi.
Bazıları otoritenin Orta Doğu’daki çatışmanın topyekün bir savaşa ve küresel ekonomik çalkantıya dönüşmesine karşı önlem alıyor olabileceğini tahmin ettiğinden, bu durum piyasalarda kafa karışıklığına neden oldu.
Mısır, bir buçuk ay boyunca gerek uluslararası ihaleler gerekse doğrudan alımlar yoluyla yurt dışından buğday alımlarını yoğunlaştırdı ve Eylül ayının başından bugüne kadar üzerinde anlaşmaya varılan toplam miktarları yaklaşık 120 bin tona kıyasla yaklaşık 1,6 milyon tona çıkardı. 2022’nin aynı döneminde satın alınması kararlaştırılan bu rakam, buğday alımlarında geçen yıla göre yaklaşık on kat artış olduğunu gösteriyor.
Son alımla miktarı 3.8 milyon tona çıkardı…
Mısır’ın şu sıralar yurt dışından buğday alımını artırmasının iki temel nedeni var. Birincisi, küresel fiyatların bu dönemde geçen yıla göre yüzde 32 oranında düşmesi ve Mısır’ın ciddi bir ekonomik sıkıntı içinde olması. Kriz nedeniyle buğday almak için uygun zaman, özellikle de yükselebileceği için. Fiyatlar büyük ölçüde İsrail işgalinin Gazze Şeridi’nde yürüttüğü savaşın bir sonucudur.
İkinci nokta: Mısır’ın, savaş sonucunda bölgede yaşanabilecek siyasi dalgalanmalar ve tahıl ithal ettiği ülkelere uluslararası yaptırımlar uygulanabileceği yönünde kaygıları var. Mısır Merkez Bankası, Tedarik ve İç Ticaret Bakanlığı ile Emtia Tedarik Otoritesinin ithalat kredisi açması için gerekli dolar kaynağını sağladığından, Mısır uzun yıllardır buğday ithalat anlaşmalarını kendi kaynaklarından finanse ediyor.
Çoğunlukla bu para doğrudan Mısır’ın Merkez Bankası’ndaki döviz rezervlerinden veya devlet bankalarından, özellikle de Mısır, Mısır ve Kahire’deki Al-Ahly’den geliyordu.
Ancak son aylarda bu mekanizmada değişiklikler yapıldı ve böylece hükümet, buğday ve diğer tahılların ithalat işlemlerinin önemli bir bölümünü finanse etmek için dış kredilere daha bağımlı hale geldi. Mısır kendisini dünyadaki en büyük buğday ithalatçısı olarak sınıflandırıyor ve şu anda tahıl, gıda ve yakıt satın almak için dış kredilere bel bağlayan en önde gelen ülkelerden biri olarak kabul ediliyor. Mısır genellikle yurt dışından yılda 12 milyon tona kadar buğday satın alıyor.
Geçtiğimiz ağustos ayında, Tedarik ve İç Ticaret Bakanlığı’na bağlı Emtia Tedarik Genel Müdürlüğü , açıklanan uluslararası uygulamayla 235 bin ton Rus buğdayı alımı için sözleşme imzaladı. Mısır, buğdayın en büyük ithalatçısı olmasına rağmen, buğday stokunu sadece yurtdışından sağlamakla yetinmiyor. Tedarik ve İç Ticaret Bakanlığı, bazı illerdeki çiftçilerden yerel buğday almaya devam ederken, arz oranlarının artırılması için çiftçilere kolaylıklar sağlıyor.
Tedarik Bakanlığı, devletin yerli ve lüks un üretim kapasitelerini artırma planı kapsamında, değirmencilik firmalarına ait, yaklaşık 60 milyon lira maliyetle, 530 bin ton depolama kapasiteli 21 silonun geliştirilerek verimliliğinin artırılmasını sağladı. Ülkenin özel un ihtiyacının karşılanabilmesi için sübvansiyonlu ekmek üretilerek günlük üretim hacminin 250 ila 270 milyon somun arasında olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca yem fabrikası sahipleri ve yönetiminden sorumlu olanların, yerli buğdayı her türlü yem hammaddesinde tek başına veya saman, tahıl veya başka herhangi bir maddeyle karıştırılarak kullanması veya kullanım amacıyla bulundurması yasağı devam ediyor. Balık çiftliği sahiplerinin ve bunların yönetiminden sorumlu olanların, yerli buğdayı kullanmaları veya kullanım amacıyla bulundurmaları yasaktır. Serbest gezinen un üreten özel sektör sahipleri ve bunların yönetiminden sorumlu olanlar, aynı zamanda ithal buğday ihtiyaçlarını da yönetmek zorundadır. Tedarik Bakanlığının izni dışında pazarlama sezonunda yerli buğday kullanmaları yasaktır.
Mısır’ın buğday üretim hacmi yıllık (8-9) milyon mt arasında değişirken , Mısır’ın buğday tüketim hacmi yaklaşık 18 milyon mt’dur ve yıllık (9-10) milyon ton olarak tahmin edilen fark, ithal. ABD Tarım Bakanlığı’nın son raporundaki beklentileri, Mısır’ın yıllık toplam buğday tüketiminin 2021/2022 yılı için yaklaşık 21 milyon mt’a çıkacağını gösteriyor
Mısır’daki hayali buğday rezervinin iki milyon ton olduğu tahmin ediliyor
Mısır’da yerel buğday mahsulünün toplanmasındaki yolsuzluğa ilişkin gerçekleri araştırmak üzere bir parlamento komitesi, depolama alanlarında büyük miktarların bulunmadığını kanıtlayan nihai bir rapor sunarken , tahıl sektöründeki yetkililer toplam miktarın kitaplarda kayıtlı olduğunu ve mevcut olmadığını söylüyor. depolarda iki milyon tonu aşıyor.
Hükümetin bu sezon yerel çiftçilerden beş milyon tonluk ürün satın aldığını açıklayarak açıkladığı olağandışı resmi rakamlara ilişkin şüphelerin artmasıyla krizin kapsamı genişledi. Daha sonra bazı aracıların ve tedarikçilerin, hükümetten daha fazla para koparmak için hükümet yetkilileriyle gizli anlaşma yaparak sahte makbuz hazırladıkları ortaya çıktı.
Soruşturmanın sonuçları:
İnceleme komitesi üyesi Mısırlı parlamenter Yaser Omar, Reuters’e verdiği demeçte, Meclis Başkanı’nın geçen hafta aldığı raporda, on özel sektör depolama sahasında yaklaşık iki yüz bin ton buğdayın kaybolduğu sonucuna varıldığını söyledi. heyet ziyaret edildi. “Kesinlikle bir milyon tondan fazla kayıp var, ancak tam boyutunu bilemeyeceğiz çünkü her alanı inceleyemeyiz.”
Reuters, tahıl sektöründeki yetkililerin bu sayının iki milyon tonu aştığına inandığını bildirdi. Tedarik Bakanı Halid Hanefi geçen ay, eksik miktarın bu yılki arzın %4’ünü aşmadığını söyledi.
Omar, Parlamentonun Hanefi’yi sorgulamadan önce bu hafta araştırma komitesinin raporunu tartışacağını ve güveninin geri alınması yönünde oy kullanabileceğini söyledi.
İsminin temel ihtiyaçların sağlanmasındaki birçok başarısızlıkla ilişkilendirilmesinin yanı sıra yakın zamanda bir medya uzmanı tarafından uzun görev süresi boyunca yedi milyon pound (788.000 $) devlet fonu harcamakla suçlanmasının ardından Tedarik Bakanı üzerindeki istifa etmesi yönündeki baskı artıyor. Kahire’nin merkezinde lüks bir otelde bir dönem konaklama . Ancak bakan otel faturasını kendi parasından ödediğini söyledi.
Dün Pazartesi günü Meclis’te Tarım Komisyonu toplantısına katılan Hanefi, otelde kalışına ilişkin soruları yanıtlamaktan kaçındı ve “Benim istifam kesinlikle masada değil” dedi.
Kaynak : Reuters
Kaynak: HaberVitrini Read More