ATYG sonbahar buluşması Gelsenkirchen’de yapıldı

ATYG sonbahar buluşması Gelsenkirchen’de yapıldı
Diyar21Haber

Ufuk Altun / Gelsenkirchen

Fakir Baykurt’un kurucusu ve onursal başkanı olduğu Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu (ATYG) sonbahar toplantısı 30 Kasım ile 1 Aralık tarihleri arasında Gelsenkirchen şehrinde gerçekleşti. Üç gün süren etkinliğe aralarında konuşmacı olarak Türkiye’den Prof. Rasim Bakırcıoğlu, Evrensel ve Yeni Hayat gazeteleri temsilcisi Yücel Özdemir sunumlar yaparken, Almanya ve Hollanda’dan 50’nin üzerinde üye ve konuk katıldı. Etkinlik boyunca değişik sanat emekçilerine yaptıkları çalışmalarından dolayı plaketler verildi.

Senede iki kez gerçekleşen etkinliklerin amacını ATYG Eş Başkanı Kemal Yalçın, değişik konuları ele almak, üyeleri bilgilendirmek, sanat emekçilerinin çalışmalarını karşılıklı olarak paylaşmak olarak tanımlıyor.

Etkinliğin birinci gününde Ersin Bilge, Hıdır Dulkadir, Sırrı Ayhan, Mehmet Yıldız yeni çıkan eserlerini katılımcılarla paylaştılar. Etkinliğin ikinci gününde Türkiye eğitiminin güncel sorunları, Almanya ve Avrupa’da artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi konular ele alındı. Etkinliğe Türkiye’den katılan Profesör Rasim Bakırcıoğlu, konuşmasında Türkiye’deki mevcut eğitim sisteminin temel sorunlarına, AKP ve öncesi iktidarların eğitimde gerçekleştirdiği dönüşümlerin ve bu dönüşümlerin sonuçlarının ne anlam ifade ettiğine değindi.

“2024 Gazetecilik Ödülü” alan yazarımız Yücel Özdemir ATYG Eşbaşkanları Kemal Yalçın ve Nevin Lutz ile birlikte.

ÖZDEMİR’E “2024 GAZETECİLİK ÖDÜLÜ”

Ardından Yücel Özdemir, Almanya ve Avrupa’da günden güne artan ırkçılığı ve yabancı düşmanlığını ele aldığı sunumunda, Avrupa genelinde yapılan son seçimlerde aşırı sağ ve ırkçı partilerinin oylarının endişe verici boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Ekonomik krizlerin ve savaşların bedelinin emekçi kitlelerin omuzlarına yüklenmesinin, işten çıkartmaların, eğitim ve sağlık alanlarında yapılan kısıtlamaların işçi ve emekçi kitleleri aşırı sağ ve ırkçı partilerin kucağına ittiğine işaret eden Özdemir, göçmen kökenli insanların bu gelişmelere karşı duyarlı ve ırkçılığa karşı verilen mücadelenin aktif bir parçası olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Sunumun ardından ATYG adına Özdemir’e ırkçılığa karşı yazdığı NSU Cinayetleri kitabı dolayısıyla “2024 Gazetecilik Ödülü” verildi. Törende konuşan Özdemir, “Fakir Baykurt’un kurucu olduğu yazarlar grubu tarafından bu ödüle layık görülmem benim için onurdur. Baykurt hayatını kaybettiğinde Dusiburg’daki cenaze töreni sırasında Kemal Yalçın ile birlikte kaleminin yere düşmeyeceğinin sözünü verdik. Bu ödülü ayrıca gazetemizin muhabiri Metin Göktepe şahsında zulme uğrayan, katledilen gazeteci meslektaşlarıma adıyoruz” dedi.

Sonbahar buluşmasının müzik ağırlıklı bölümlerinde Muzaffer Gürenç, şiirlerden türkü bestelemenin nasıl yapıldığına dair kendi bestelerinden örnekler verdi. Yunus Ülger’ in Neşet Ertaş’ın hayatını, sanatını ve türkülerini tanıtmasının ardından başta Agop Yıldız olmak üzere değişik sanatçılar, şiirleri ve türküleri ile konuklara güzel dakikalar yaşattılar.

Etkinliğin son gününde ATYG Eş Başkanları Nevin Lutz ve Kemal Yalçın, katılımcıları ATYG’nin yeni projeleri hakkında bilgilendirdiler. Sonbahar buluşması etkinliğin değerlendirilmesi ile son buldu.


Sanatta sınır yoktur ve sanatçı sınır tanımaz

Kemal Yalçın (ATYG Eş Başkanı): ATYG 1984 yılında Fakir Bayburt tarafından kurulan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Türkiyeli Yazarlar Grubu‘nun devamıdır. 1992 yılında Fakir Baykurt Duisburg şehrinde Fakir Baykurt Edebiyat Kahvesini kurdu. 1999 yılında Fakir Baykurt’un ölümünden sonra Mevlüt Asar tarafından 20 yıl yürütüldü ve kapandı. Dolayısıyla ATYG’nin kurucusu ve Onursal Başkanı Fakir Baykurt‘tur. 2015 yılında Bochum şehrinde faaliyet yürüten Salkım Söğüt Edebiyat Grubu da ATYG‘ye katıldı ve Fakir Baykurt Edebiyat Okulu haline geldi. Bu okul ben de dahil birçok yazar yetiştirdi ve yetiştirmeye de devam edecek. Almanya, Hollanda, Belçika, İsviçre, İngiltere, Fransa ve Türkiye‘den sanat emekçilerini bünyesinde barındıran ATYG, çalışmalarını uluslararası bir konumda yürütüyor denebilir. Derneğimizin çalışma dili Türkçe’dir.

Profesör Rasim Bakırcıoğlu: Kendimi çok şanslı ve mutlu hissediyorum. Üç gün boyunca çok değerli insanlarla sohbet etme imkanı buldum ve sıcak bir hava soludum. Onun mutluluğunu yaşıyorum. Ayrıca çok önemli bir şey daha dikkatimi çekti. Burası yazar yetiştiren bir okul. ATYG‘nin bir başka örneği yok diye düşünüyorum ve ATYG`ye çalışmalarında başarılar diliyorum.

Halil Alp (Şair-Yazar): Bence etkinlik çok verimli geçti. Farklı ülkelerden farklı görüşlere sahip yazarları, şairleri ve sanatçıları dinleme fırsatı buldum. Ele alınan konular oldukça günceldi ve Avrupa’da yaşayan insanları yakından ilgilendiren konulardı. Etkinliğin edebiyat ağırlıklı olması benim için ayrı bir önem taşıyordu. Bu etkinlikte bir kez daha sanatın ve edebiyatın ön yargılardan uzak, sınır tanımayan özelliğini gördüm.

  

 

Kaynak: Yenihayat.de

Read More

 

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR