Arap alemi Halep’in bir günde düşmesine ne dedi?

Arap alemi Halep'in bir günde düşmesine ne dedi?

Arap alemi Halep’in bir günde düşmesine ne dedi?

Suriye güçlerinin Halep çevresinde hızla çökmesi birçok kişiyi şaşkına çevirdi

Suriye hükümet güçlerinin ülkenin ikinci büyük kenti Halep’in içinde ve çevresinde hızla çökmesi birçok gözlemciyi şaşırttı ve ülkenin birçok yerinde domino etkisi yaratıyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a karşı çıkan ve aralarında terörist Nusra Cephesi’nin de bulunduğu muhalif savaşçılar, hükümet güçlerinin şehirden çekilmesinin ardından Cumartesi günü Suriye’nin kuzeyindeki “ekonomik başkent” Halep’e silah ateşledi.

Amatör görüntülerde muhaliflerin Halep’in merkezindeki Saadallah Caberi Meydanı’nın yanı sıra Halep Üniversitesi ve kentin il hükümet merkezini de kontrol ettiği görülüyor.

Suudi Arabistan’a ait El Arabiya televizyonu, Suriye hükümet güçlerinin Halep’teki sivil ve askeri havaalanlarından da çekildiğini bildirdi. Abu Dabi merkezli Sky News Arabia, isyancıların askeri havaalanını kontrol ettiğine dair amatör bir video yayınladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden İngiltere merkezli Suriyeli analist Rami Abdurrahman, Arap medyasına yaptığı açıklamada, İran güçleri ve onlara bağlı milis güçlerinin Halep ve çevresindeki birçok mevziden çekildiğini söyledi.

Abdurrahman, İran Devrim Muhafızları güçlerinin, kendilerine ve yanlarında bulunan Hizbullah ve Irak Şii milis savaşçıları da dahil olmak üzere müttefiklerine bir insansız hava aracının saldırması sonrasında bölgeden çekildiğini söyledi.

Arap medyası, Halep ile muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayeti arasındaki bölgenin tamamının düştüğünü, Halep-Şam ana karayolu üzerinde bulunan Serakib ve Maaret el-Numan gibi Halep’in güneyindeki büyük kasabaların da ele geçirildiğini bildirdi.

Diğer büyük Suriye şehirlerinin düşüp düşmeyeceği henüz belli değil ancak Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Programı Başkanı Joshua Landis, VOA’ya yaptığı açıklamada, tüm gözlerin şimdi Suriye’nin dördüncü büyük şehri olan Hama’ya çevrildiğini söyledi.

Landis, hükümet destekçilerinin moralsiz olması ve savaşma isteklerini kaybetmeleri nedeniyle başkent Şam’ın düşmesinin mümkün olduğuna inandığını söyledi. Türkiye hükümetinin inkarlarına rağmen Landis, tüm operasyonun “her yerinde Türk parmak izleri” olduğunu, çünkü “İdlib’e giren tüm silah, yiyecek ve paranın Türkiye’den geldiğini” söylüyor.

Landis, “Eminim Türkiye Esad’a tokat atmak ve onu [müzakere] masasına getirmek istiyordu,” dedi, “ama bu, hiç kimsenin [düşmesini] beklemediği domino taşlarını açıkça harekete geçirdi.”

Landis, Esad’ın zayıflığının birkaç nedeni olduğunu, bunların arasında İsrail’in “[müttefiki] Hizbullah’ın içini boşaltması” ve 7 Ekim 2023’te Gazze çatışmasının başlamasından bu yana “İsrail’in Suriye hükümet pozisyonlarına ve ülke içindeki müttefiklerine yönelik amansız saldırıları”nın da yer aldığını söyledi.

Suriyeli analistler ayrıca Arap medyasına İran-Suriye ekseninin “Tahran’dan Beyrut’a giden yolun artık açık olmaması ve kolların artık İran’ın vekil milis müttefiklerine ulaşamaması nedeniyle zayıfladığını” söyledi. Ayrıca Suriye müttefiki Rusya “Ukrayna ile yaşadığı çatışma nedeniyle şu anda elleri bağlı.”

Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, hükümetinin Halep’e yönelik Suriye isyancı saldırısında herhangi bir sorumluluğu olduğunu reddetti. “Türkiye, bölgede barışı sağlamaya yönelik çabalarda giderek artan bir rol oynuyor.”

Suriye ordusuna göre, Rus güçlerinin gece boyunca bölgedeki birçok stratejik noktadan çekildiği bildirilirken, Rus ve Suriye savaş uçaklarının Halep ve bölgenin diğer bölgelerindeki muhalif güçleri bombalaması sonucu çok sayıda muhalif can kaybı yaşandı.

“Bir dönüm noktası.” Muhalif grupların Halep’i kontrol etmesi ne anlama geliyor?

 

Halep'in merkezindeki bayrak direğinde Suriye muhalefet bayrağı - Agence France-Presse

Halep’in merkezindeki bayrak direğinde Suriye muhalefet bayrağı – Agence France-Presse

Suriyeli silahlı muhalif grupların Halep şehrine girerek hem bölgedeki kontrol haritalarını değiştirmesi hem de Suriye’nin siyasi, askeri ve ekonomik sahnesi açısından kendisinden sonrakiyle aynı olmayacak bir dönüm noktası yaratması, Uzmanların ve araştırmacıların “Al-Hurra” web sitesinde açıkladığı gibi.

Bu gruplar, 2017’den sonra tamamen Suriye rejiminin kontrolüne giren kentteki mahallelerin çoğunluğunu şu ana kadar tamamen kontrol altına almayı başardı. Bu, grupların “Saldırganlığı Caydırmak” olarak adlandırdığı sürpriz bir saldırının sonucuydu.

Önümüzdeki günlerde şehirde durumun ne olacağı ve silahlı grupların kontrolü sağlama ve askeri kışlaları da içeren yeni nüfuz çevresini dışarıdan güvence altına alma sürecinde başarılı olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

Geçtiğimiz üç gün boyunca bu gruplara mensup militanların Halep’in merkezine doğru ilerleyişinin hızlı bir şekilde gerçekleştiği, ancak orada konuşlanmış olan rejim güçleri ve İranlı milisler tarafından herhangi bir gerçek direniş kaydedilmediği dikkat çekici görünüyordu.

Cumartesi günü Suriye rejimi, silahlı grupların Halep’in çoğu mahallesine girdiğini ve düzinelerce askerinin öldürüldüğünü kabul etti, ancak güçlerin geri çekilmesini, şehri yeniden kurmaya yönelik bir “karşı saldırıya” hazırlık olarak “yeniden konuşlandırma” olarak değerlendirdi. Suriye’nin ikinci büyük şehri olarak kabul edilen ve uzun süredir Suriye’nin ekonomik başkenti olarak tanımlanan şehir.

Arap alemi Halep'in bir günde düşmesine ne dedi?

“dönüm noktası”

Harmon Çağdaş Araştırmalar Merkezi Politika Analiz Birimi Direktörü Samir Al-Abdullah’a göre Halep’te yaşananlar, “Suriye muhalefet güçleri için askeri, siyasi ve ahlaki düzeyde büyük bir zaferi temsil ediyor”.

Al-Hurra web sitesine konuşurken, Halep gibi büyük bir şehir üzerinde kontrolü yeniden kazanmanın “Suriye’deki olayların seyrini, özellikle de alanların kolay ve hızlı kurtuluşu ışığında büyük ölçüde etkileyecek belirleyici bir faktör olduğunu ve çöküş olduğunu açıklıyor. ve Suriye rejim güçlerinin kaçışı.”

Al-‘e göre, siyasi düzeyde, hiziplerin Halep üzerindeki kontrolü “Suriye meselesine ivme kazandırıyor, muhalefetin ve onu destekleyen ülkelerin gelecekteki müzakerelerdeki konumunu güçlendiriyor, bu da siyasi kazanım elde etme şansını artırıyor.” Abdullah.

Araştırmacı, askeri düzeyde ise şunları ekliyor: “Grupların kazanımlarını sürdürmesini sağlamak için, Halep Havaalanı, Kuweires Havaalanı ve rejimin saklanabileceği savunma fabrikaları gibi geri kalan stratejik bölgeleri kontrol etmeleri gerekiyor.”

Abdullah’a göre, bu alanlar kontrol altına alınmazsa “rejim, geçmişte olduğu gibi, ayrım gözetmeyen bombalamalarla sivil mahalleleri hedef almaya geri dönebilir”.

Muhalif silahlı gruplarla Suriye rejim güçleri arasında çıkan çatışmalarda ölü sayısı 300’ün üzerine çıkarken, savaş uçakları Halep’te silahlı grupların şehrin büyük bir kısmına nüfuz ettiği bölgelere yaklaşık 8 yıl aradan sonra ilk kez baskın düzenledi.

Jusoor Araştırma Merkezi’ndeki Suriyeli araştırmacı Abdel Wahab Assi’nin belirttiği gibi, Halep, ister yerinden edilmiş ister ülke dışına sığınmış olsun, Suriye’den yerinden edilen en büyük nüfus bloğunu içeriyor.

Şehirde istikrarın sağlanması, “Avrupa ülkelerini ve Birleşmiş Milletler’i, kendi işlerinden sorumlu olacak otoriteyle ilgilenmeye, toparlanmayı olabildiğince çabuk desteklemeye ve mültecileri geri göndermeye motive edecek ve bu da kendileriyle ilişkili krizi hafifletecektir. ifadesine göre.

Al-Hurra internet sitesine yaptığı açıklamada Assi, “Halep’i kontrol etmenin büyük öneminin mülteci krizinin hafifletilmesinde yattığına” inanıyor ve bu krizin büyüklüğüne ve bölgeye yayılan çok sayıda yerleşim bloğu nedeniyle çeşitli valiliklerden Suriyelileri çekme yeteneğine işaret ediyor. BT.

“Kontrol dengeyi değiştirir”

Suriye rejim güçlerinin silahlı muhalif gruplar karşısında hızla çökmesinin arkasında yatan nedenlere ilişkin hâlâ pek çok belirsizlik var. Henüz sahada netlik kazanmamış olan Rusya’nın davranışı da belirsizlikle çevreleniyor.

Suriye rejim ordusu cumartesi günü yaptığı açıklamada, muhalif silahlı grupların Halep ve İdlib’de geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği saldırı sonrasında onlarca askerinin öldürüldüğünü açıklayarak, bazı bölgelerden çekilmesinin hazırlık amaçlı bir “yeniden konuşlanma” teşkil ettiğini ekledi. bir karşı saldırı için.

Suriye rejimi 2017’den sonra Halep’in kontrolünü tamamladı ve o tarihten bu yana Türkiye, Rusya ve İran, ülkeyi “gerginliği azaltma bölgelerine” bölen Astana sürecini başlattı.

Rejim ve müttefiklerinin buraları silah bombardımanına devam etmesine ve sivillerin ölümüyle sonuçlanmasına rağmen İdlib ile Halep ve Lazkiye kırsalının bir kısmı bu “gerginliği azaltma” bölgeleri arasına yerleştirildi.

Suriyeli araştırmacı Assi, Halep’e atıfta bulunarak “Muhalif grupların Rakka’dan sonra ilk kez büyük bir şehri tamamen kontrol altına aldığını” belirtiyor.

Yaşananların “kontrol haritasını ve dengeleri de değiştirdiğini” belirterek, “Suriye rejiminin ilk kez bir Suriye ekonomik şehrinin kontrolünü kaybettiğini” açıklıyor.

Halep’in önemi öncelikle bir sanayi şehri olmasından kaynaklanıyor; zira Al-Arqoub, Al-Kalassa ve Sheikh Najjar dahil olmak üzere büyük ve büyük şehirleri içeriyor.

Assi, bu tesislerin “kuzey Suriye’deki muhalif gruplar tarafından kontrol edilen tüm bölgelerde faaliyet gösterebileceğine ve bunlardan yararlanabileceğine” inanıyor.

Halep kırsalındaki muhalif grupların saldırısının hedef aldığı bölgelerin, yıllardır İran için askeri açıdan büyük önem taşıdığı biliniyor; bu, Devrim Muhafızlarının buralara çok sayıda milis yerleştirdiği 2020 öncesindeki yıllarda da görülüyor. ölümüyle sonuçlanan olay… Keomars Burhashmi adında kıdemli bir general.

Üstelik silahlı grupların önümüzdeki günlerde şehirdeki kontrollerini genişletmeleri halinde “sivil ve askeri bir havaalanı ellerinde olacak.” Assi’ye göre bu adım gerçekleşirse “istisnai ve büyük önem” olarak değerlendirilecek.

Suriyeli araştırmacı, Halep’in kontrol altına alınması ve tam kontrol sağlanması senaryosunun “muhalefete birçok kazanım getireceğini, bu şehrin aynı zamanda siyasi ve ekonomik başkentine dönüşebileceğini” de belirtiyor.

Geleceğe dair öngörüleriniz var mı?

Halep ve kırsalına yönelik saldırının ilk gününden bu yana gruplar kendilerini “Askeri Harekat Daire Başkanlığı” adı altında tanımladılar.

Bu “yönetim”, aralarında “Hay’at Tahrir el-Şam” (eski adıyla El Nusra Cephesi) ve Türkiye’nin desteklediği “Suriye Ulusal Ordusu”na bağlı diğer grupların yanı sıra, Suriye’deki bazı oluşumları da içeriyor. Bireysel olarak Kuzey Suriye’de askeri olarak aktif olan ve daha önce “Suriye Ordusu”na dahil olan kişilerdi.

El Abdullah, Halep’in kontrolünü ele geçirmenin tam sonuçlarına ulaşmak için “muhalefetin ilerlemeye devam etmesi” ve “rejimin gücünü toplayamamasını sağlamak için Tabka şehrine kadar tüm askeri bölgeleri kontrol etmesi” gerektiğine inanıyor. Tekrar.”

Ayrıca araştırmacı, “zaferin Türkiye için güvenli bölgeyi Halep vilayetinin tamamını kapsayacak şekilde genişletmesi için büyük bir fırsat olduğunu, bunun bir milyondan fazla Suriyeli mültecinin evlerine dönmesine olanak sağlayabileceğini ve daha fazla istikrarın sağlanmasına katkıda bulunabileceğini” düşünüyor. Yerel ve bölgesel düzeyde” Halep’te yaşananların “önemli bir dönüm noktası” olduğunu vurguladı.

Assi ise Halep’i kontrol etmenin “muhalefet gruplarını gerçek bir Savunma Bakanlığı’nın kurulmasıyla düzenli bir orduya dönüşmeye hak kazandığını” belirtiyor. Bu, çevresinde bulunan askeri kışlalar ve kolejler, büyük akademiler, eğitim kampları gibi tesislerle bağlantılıdır.

Assi’ye göre eğer gruplar askeri havaalanının kontrolünü ele geçirir ve İranlı milisleri oradaki savunma fabrikalarından çıkarırsa “Suriye’deki en önemli askeri tesislere” sahip olacaklar.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Halep’te Suriye rejim güçleri ile muhalif silahlı gruplar arasında devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısı siviller de dahil olmak üzere 287 kişiye yükseldi.

İran’ın “yıllar önce muazzam silah depoları, büyük üretim tesisleri ve ülke geneline yayılmış tüm kışlalara mühimmat dağıtmak için hazırlama merkezleri içeren savunma laboratuvarlarının kurulmasına katkıda bulunduğunu” açıklıyor.

Halep’le ilgili manzara cumartesi sabahı itibarıyla hâlâ siyasi olmaktan çok askeri bir manzaranın hakimiyetinde.

“Tahrir el-Şam”la bağlantılı olmakla suçlanan İdlib’deki “Suriye Kurtuluş Hükümeti” Cuma günü Rusya tarafına gönderdiği bir bildiride, Moskova’ya “çıkarlarını Suriye’yle ilişkilendirmemeye” çağrıda bulunması dikkat çekti. Suriye rejimi.”

Öte yandan, “Suriye halkı, özgür bir Suriye için parlak bir geleceğin inşasında potansiyel bir ortak olarak gördüğümüz Rusya da dahil olmak üzere dünyanın tüm ülkeleriyle karşılıklı saygı ve ortak çıkarlara dayalı olumlu ilişkiler kurmaya çalışıyor. ”

Jusoor Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacıya göre Halep’i kontrol etmek, gerçek siyasi muhalefeti siyasi ve idari düzeyde çalışmaya başlamaya zorlayacak.

Assi, “Dış muhalefet bu işi yapmayı reddederse içeriden bir muhalefet çıkabilir. Halep bu senaryoyu dayatacaktır” diyor.

Kendisi aynı zamanda Suriye Müzakere Komitesi Başkanı Bedir Jamous’un daha önce yaptığı görüşmelerden birinde yaptığı açıklamalara da atıfta bulunarak, eğer ciddi bir durum söz konusu ise Anayasa Komitesi toplantılarının yapılmasının gerekliliğine odaklandıklarını söylemişti. Amman, Bağdat veya Cenevre’de değil, Halep’te olmak için uluslararası

 

Kaynak: HaberVitrini Read More

Diyar21Haber
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR

Bir yanıt yazın