Altılı masa adayı kim oldu?
Altılı masa adayı kim oldu?
14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlere 2.5 aydan daha az bir zaman kalırken, altılı masa adayı kim oldu sorusu bugün cevap buluyor. Altılı masa adayı kim oldu sorusunun cevabı için akşam saatleri bekleniyor.
Altılı masa liderleri Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde toplandı. Görüşmenin ana gündem maddesi altılı masa adayını belirlemek.
14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlere 2.5 aydan daha az bir zaman kalırken, altılı masa adayı kim oldu sorusu bugün cevap buluyor.
Millet İttifakı partileri “Altılı masa adayı kim oldu” sorusunun cevabı için Ankara’da biraraya geldi. Altılı masa liderleri Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Gültekin Uysal ile Temel Karamollaoğlu arasındaki kritik görüşmede altılı masa adayı kim oldu sorusunun cevap bulması bekleniyor.
Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı saat 14.00’te başladı.
Muhalefet için son derece kritik olan toplantının akşam geç saatlere kadar sürmesi tahmin ediliyor.
KILIÇDAROĞLU’NA KARŞI MANSUR YAVAŞ MI?
CHP’de bir süredir Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı dile getirilirken, İyi Parti lideri Akşener’in bu isme mesafeli olduğu biliniyor.
Toplantıda Kılıçdaroğlu isminin gündeme gelmesi-getirilmesi üzerine Akşener’in bu konudaki endişelerini ve çekincelerini ortaya koyup, ABB Başkanı Mansur Yavaş ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gibi isimlerin de düşünülebileceğini ifade edebileceği kaydediliyor.
Bu arada toplantıda bir isim üzerinde mutabakat sağlanması halinde, ismin hemen kamuoyu ile paylaşılamayabileceği görüşü de ağırlığını koruyor. Bu görüşe göre, altılı masa adayı kim oldu sorusunun cevabı netleşse bile bu isim Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihini resmen ilan edene kadar açıklanmayacak.
Haber Merkezi
Reuters’ten 6’lı masa analizi
Türkiye’de seçimler yaklaşırken Batı’nın çıkarları konulu analizler yabancı basında gündem olmaya devam ediyor. İngiliz haber ajansı Reuters, Batı’nın çıkarlarının 6’lı koalisyonun iktidara geçmesinde olduğunu yazdı. Hugo Dixon imzalı Reuters analizinde Batı’nın 6’lı koalisyondan beklentileri sıralandı.
Rusya Ukrayna savaşında tarafsızlık politikası izleyen ve arabuluculuk rolü sayesinde tahıl krizini çözen Başkan Erdoğan ve Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinin kötüleştiği ileri sürüldü. “Erdoğan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde iktidarı elinde tutabilir” ifadelerinin ardından “Kaybettiği senaryoyu düşünelim” diyerek Batı’nın Türkiye planı yazıldı. Makalede, Erdoğan’ın kaybetmesi halinde “Türkiye’nin yeniden Batı ittifakına nasıl kabul edileceğini düşünmek için çok erken olmadığı” söylendi.
SADAKAT TESTİ
‘Sadakat testi’ başlığı altında 6’lı koalisyonun AB ve ABD ile daha iyi ilişkiler kurmak isteyeceği ve ilk olarak İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylayacağı belirtildi. 6’lı koalisyonun NATO’ya sadakati üzerinde özellikle durulan haberde, izlenilecek politikaların Batı’dan yatırım akışına imkan sağlayabileceği ifade edildi.
Türkiye’nin bütün bunlara rağmen yine de AB’ye katılamayacağını ancak ödül olarak gümrük birliğinin modernize edileceği belirtildi.
RUSYA’YA YAPTIRIMLARA BOYUN EĞECEK!
Makalede, altı çizilen bir diğer konu da 6’lı koalisyonun iktidara gelmesi halinde ABD’nin gündeminden düşürmediği Rusya’ya yönelik yaptırımlara tamamen boyun eğecek olması… “Amerika ve AB ayrıca altı partili koalisyonun Rusya’nın askeri açıdan faydalı teçhizat ithal etmesine yardımcı olan şirketlere baskı yapmasını isteyecektir.” denilen makalede, “Erdoğan hükümeti yaptırımların ihlal edildiğine dair kanıt bulması halinde harekete geçeceğini söylese de yeni bir hükümet muhtemelen daha istekli bir şekilde işbirliği yapacaktır.” ifadeleri yer aldı.
Ayrıca makalede, itiraf niteliğinde bir detay yer alıyor. Makalede, “Muhalefetin önerdiği ekonomik reformlar kısa vadeli acılar getirebilir. Uluslararası yatırımcılar, Türkiye’nin gerekli ilacı yutacak mideye sahip olduğundan emin olana kadar kenarda oturabilirler.” denildi. Bu ifade ise akıllara, IMF zoruyla uygulanan “acı ilaç” programını getirdi.
Analizde, “Bununla birlikte, Türkiye bir mali krizle karşı karşıya kalırsa, döviz kredisi için Uluslararası Para Fonu’na başvurabilir. 6’lı koalisyon, ekstra ekonomik güvenilirlik kazanmak için muhtemelen bunu önceden yapmalı” ifadeleri kullanıldı.
ABD’nin, 6’lı koalisyonun iktidarda olduğu bir Türkiye’yi “Çin’e karşı denge unsuru olarak” kullanacağı da analizde yer aldı.
6’lı masa bugün adayını belirleyecek
Büyük depremlerin üzerinden 21 gün geçerken, ülkenin bir diğer gündem maddesi seçim süreci. Altılı masa ise adayını bugün belirleyecek.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaraları sarılmaya devam ederken, seçimler için ise geri sayım başladı. 18 Haziran’da gerçekleşmesi planlanan seçimler 14 Mayıs olarak erken tarihe çekilirken, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi( MHP) adayını Recep Tayyip Erdoğan olarak açıkladı. Altılı masanın ise bugün karar vermesi bekleniyor.
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, altılı masanın cumhurbaşkanı adayıyla ilgili olarak “Aday ismi 2 Mart’ta belli olacak” ifadelerini kullandı. Kemal Kılıçdaroğlu ise, adaya ilişkin, “2 Mart’ta açıklanmaz” demişti. Gözler, bugün gerçekleşecek 6’lı masanın aday belirleme toplantısına çevrildi.
Masadan çıkması öngörülen iki isim ise, dün adaylıkla ilgili yorumlarda bulundu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Altılı Masa beni aday gösterirse benim için görevdir” dedi. Diğer bir isim olan Ekrem İmamoğlu ise, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı için, “Yarın Altılı Masa’dan kim aday çıkarsa onu mutlaka Cumhurbaşkanı yapacağız” ifadeleri kullanıldı”
Diğer bir yandan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise, 6’lı masadan Mansur Yavaş ismi çıkması halinde Millet İttifakı’nı destekleyeceklerini belirtti. Gelecek Partisi ile ittifak halinde olduklarını belirten Özdağ, Mansur Yavaş dışında bir isim çıkarsa, Gelecek Partisi ve Zafer Partisi ittifak adayının Muharrem İnce olduğunu açıkladı.
2023 seçimleri yaklaşırken adını sıkça duyduğumuz 6’lı masa aday Cumhurbaşkanlığı seçimi için aday belirleme ve seçim çalışmaları için belirlenecek politikalar hakkında toplantılara başladı. Peki, 6’lı masada kimler var? 6’lı masada hangi partiler var?
6’lı masada bulunan isimler şunlardır:
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu
- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener
- SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu
- DP Genel Başkanı Gültekin Uysal
- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan
- Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu
6’lı masada CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti bulunmaktadır.
6’lı masa; CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi tarafından ilk toplantısı 12 Şubat 2022’de yapılarak kurulmuş siyasi bir oluşumdur.
Altılı masa üyesi siyasi partiler, 28 Şubat 2022 tarihinde güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için bir deklarasyon yayınlayarak mutabakat imzaladılar.
Mutabakat metninde, seçim barajının %3’e düşürülmesi, en az %1 oy alan partilere hazine yardımı, torba kanun uygulamasına son verilmesi, cumhurbaşkanının veto yetkisinin kaldırılması ve görev süresinin 7 yıl olması, hükûmet hakkında gensoru verme yetkisinin tanınması, eğitim müfredatına insan hakları ve kadın-erkek eşitliği derslerinin eklenmesi gibi vaatler yer aldı.
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu 6’lı masa belirli aralıklarla toplantılarını düzenlemeye devam ediyor. 6’lı masa toplantılarının ana gündem maddesini 2023 seçimleri ve cumhurbaşkanı adaylığı konusu oluşturmaktadır.
6’lı masayı oluşturan liderlerin toplantılarında gündemde güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş süreci, gelecek seçimlere ilişkin yol haritası ve sandık güvenliği yer alıyor. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için mutabakat metnine imza atan 6 muhalefet liderinin yapılan çalışmaların değerlendirmesini ve gelecek planlarını kararlaştırıyor.
Toplantıda konuşulan önemli konuların arasında seçim güvenliği yer alıyor. 6 muhalefet partisi, seçim günü sandık güvenliğini sağlamak ve veri akışını ortak bir havuz aracılığıyla takip edecek bir sistem kurmak istiyor. Altı siyasi partinin veri akışına erişebileceği bir mobil uygulama oluşturulması da masada yer alıyor.
2023 seçimlerine doğru geri sayım devam ederken henüz Cumhur İttifakı’ndan veya Millet İttifakı’ndan resmi bir aday çıkmadı. Vatandaşlar muhalefette adayın kim olacağını merak ederken gözler 6’lı masadan çıkacak karara çevrildi.
Altılı masa’dan ‘deprem’ toplantısı sonrası açıklama
Millet İttifakı’nı oluşturan altı partinin genel başkanlarının katıldığı “deprem” gündemli görüşmesinin ardından paylaşılan açıklamada, ertelenen rutin toplantının 2 Mart’ta yapılacağı bildirildi.
Millet İttifakı’nı oluşturan altı partinin genel başkanları, 11 kenti etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremleri konuşmak için bir araya geldi.
13 Şubat’taki toplantıyı erteleyen Millet İttifakı partileri, “deprem” gündemiyle toplandı.
Saadet Partisinin ev sahipliğinde yapılan toplantı, saat 14.20’de başladı.
Toplantıya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı.
Ertelenen toplantı 2 Mart’ta yapılacak
Toplantının ardından 6 parti liderinin imzasının olduğu bir yazılı açıklama yayınlandı:
Toplantının ardından altı partiden yapılan ortak açıklamada “Depremin etkilerinin ortadan kaldırılmasına dair kısa, orta ve uzun vadede yapılacak işler ve buna dair ortak çalışmalar için bir komisyon kuracağız.” denildi.
Ayrıca altılı masanın ertelenen rutin toplantısının ise 2 Mart Perşembe günü yapılacağı bildirildi.
Tüm isimsiz kahramanlarımıza minnettarız
Toplantının ardından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Ülke ve millet olarak tarihimizin en büyük acılarından birini yaşıyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. İktidarın şaşkınlığına, acziyetine ve ayrıştırıcı tutumuna rağmen; depremin ilk anından itibaren sorumluluklarını yerine getiren, ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışan kurumlarımıza ve kamu görevlilerimize teşekkür ediyoruz. Muazzam bir dayanışma gösteren, büyük bir fedakarlık ve gayretle çalışan STK’larımıza, vatandaşlarımıza, uluslararası dayanışma gösterenlere ve emek sarf eden tüm isimsiz kahramanlarımıza minnettarız.
Deprem ülkesi olan Türkiye’mizde afet öncesi gerekli hazırlıkların yapılmadığı, yeterli tedbirlerin alınmadığı apaçık ortadadır. Eskiden Başbakanlık’a bağlı olan AFAD’ın kurumsal kapasitesinin zayıflatılması, liyakatten yoksun insanlara üst düzey kadrolarda sorumluluk verilmesi, depreme dayanıksız binalara hiçbir rapor istenmeden imar affı çıkarılması ve inşaat sektöründe yolsuzluklara kapı aralayan ölçüsüz rant hırsı milletimize ölümcül bir fatura ödetmiştir.
Ülkemizin her kurumunda yaşanan özerklik, liyakat ve şeffaflık kaybı afet yönetimini ve depreme müdahale sürecini de doğrudan etkilemiştir. Hiçbir bürokratın inisiyatif alamadığı, her konuda talimatın bir kişiden beklendiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yüzünden acılar ve zayiat katlanarak artmıştır. Afet süreci ne yazık ki iyi yönetilememiş, arama-kurtarma çalışmalarında geç ve yetersiz kalınmıştır. Başlangıçtan itibaren, temel ihtiyaçların temininin ve yardım faaliyetlerinin doğru koordine edilemediği, bunların sonucunda felaketin etkisinin vahim boyutlara ulaştığı acı bir gerçek olarak görülmektedir.
‘Kriz daha da derinleşti’
Ne yazık ki, belediyeler ve STK’lar arasında ayrım yapılmış, bunların sürece dahil edilmeleri hususunda geç kalınmıştır. Kutuplaştırıcı söylemlerden vazgeçilmemiş, tek bir merkezden alınan kararlar çalışmaları yavaşlatmıştır. Kolluk kuvvetlerinin, madencilerin ve iş makinelerinin sahaya geç gönderilmesi, sosyal medya platformlarında bant yavaşlatma, borsanın kapatılmaması gibi akıl dışı uygulamalar telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmuş, krizi daha da derinleştirmiştir. İktidar barınma, seyyar tuvalet ve hijyen konusunda yeterli adımları halen atmamış, bölgede salgın hastalık riskine karşı gerekli tedbirleri de almamıştır. Deprem sonrası yaşanan iç göçle ilgili herhangi bir planlama ve yönlendirme yapılmamıştır. Tüm hata, kusur, ihmal ve kasıtlar apaçık ortadadır. Hukuki, idari ve siyasi sorumlular da arşivlenerek dosyalarda ve hafızalarımızda not edilmiştir. Millet İttifakı olarak, omuzlarımızdaki ağır sorumlulukların farkındayız. Şimdi önümüzde zorlu bir sınav bizleri beklemektedir. Yaşanan bu felaketten dersler çıkararak, şehirlerimizi ve geleceğimizi ortak akılla inşa etmek mecburiyetindeyiz. Unutulmamalıdır ki; jeoloji, sismoloji, psikoloji, sosyoloji, ekoloji, tıp, ekonomi, eğitim, hukuk, siyaset, şehir planlama ve mimarlık birbirlerinden asla bağımsız düşünülemez, hiçbiri ihmal edilemez.
“Komisyon kuracağız”
Bu çerçevede tüm bu alanların uzmanlarıyla süreci an be an takip edeceğiz. Depremin etkilerinin ortadan kaldırılmasına dair kısa, orta ve uzun vadede yapılacak işler ve buna dair ortak çalışmalar için bir komisyon kuracağız. Uyarıyoruz! Afet bölgelerinde yabancılara ev, arsa ve arazi satışı yasaklanmalıdır! Bölgenin yeniden imarı esnasında Hatay başta olmak üzere demografik ve sosyal yapının korunması büyük önem arz etmektedir. Özellikle bu konunun takipçisiyiz!
YÖK’e tepki
Toplantımızda ele aldığımız bir diğer konu ise üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararıdır. Bu karardan derhal geri dönülmesi gerekmektedir. Gençlerimizi nitelikli eğitim hakkından mahrum edecek hiçbir çözüm gerçek bir çözüm değildir. Depremzede vatandaşlarımızın barınma ihtiyacı için turizm sektörünün kapasitesinin ve büyükşehirlerdeki boş konutların kullanılması ve bu yönde derhal çalışmaların başlaması gerekmektedir. Biz siyaseten sorumluluk alacağız. Ortak Politikalar Metnimizde yer alan “Kentleşme” ve “Afet Yönetimi” (https://bit.ly/kentlesme-afet-yonetimi) başlıkları altındaki yol haritamızı aynen uygulayacağız. “Nasıl olsa deprem olmaz” diye değil, “yarın deprem olacakmış gibi” güçlü bir kriz yönetimi inşa edeceğiz. Halkımız müsterih olsun!
Bizler hızlı, sağlıklı ve kalıcı çözümlerimizle insanca yaşam standartlarına uygun yaşanabilir şehirler inşa etmekte kararlıyız. Aç ve açıkta tek bir insanımızı dahi bırakmayacağız! Acılarımızı hep beraber paylaşacak, maddi ve manevi yaralarımızı hep birlikte saracağız. Ülkemizin en acil ihtiyacı; içinde bulunduğumuz siyasi enkazı kaldıracak, devlet kurumlarını şeffaf ve halka hizmet esasına göre güçlendirecek, kriz koşullarında ülkeyi yönetebilecek, içinde bulunduğumuz ekonomik krizden ülkemizi çıkaracak, iktidarın içine düştüğü israf ve şatafata son verecek, yaşanan felaketten ötürü etkilenecek olan ekonomimizi güçlendirecek, devlet yönetiminde liyakati esas alacak yeni ve etkin bir iktidardır. Milletimizden aldığımız destekle, kendimize olan inancımızla Türkiye için hazır olduğumuzu duyururuz.
Son olarak, Suriye’de meydana gelen depremin yaralarını sarabilmek adına uluslararası camiaya bugün buradan çağrıda bulunuyor; Suriye halkına da sabır ve başsağlığı diliyoruz.
Anketler Terse Dönünce 6’lı Masa PANİKTE..!! Ersan Şen’den KK ve Akşener’e TERS KÖŞE..!!
Muhtesem Yorumlari ile, Turkiye`en guzel Analiz ve yorumunu yapan “Savunan Adam ” Youtube kanali, yine bizleri dusundurecek bir yorumla, derin duygularimizla Gercekleri dusunmemize vesile oldu..
Youtube : https://www.youtube.com/@SAVUNAN.ADAM./about
Fatih Portakal, 6’lı masanın bakanlık dağılımını açıkladı!
Gazeteci Fatih Portakal, Altılı Masa’da bakanlık paylaşımının başladığını açıklayarak, “CHP; MEB Bakanlığı, Ekonomi, Dışişleri, ve Adalet’i istiyor, İYİ Parti; Sağlık Bakanlığı, Aile Bakanlığı, Tarım ve İçişleri Bakanlığını, DEVA; Ekonomi, Adalet, Dışişleri, Gelecek; Adalet, Dışişleri, MEB, Saadet; Aile, Tarım, DP ise Kültür Turizm Bakanlığını ile Tarım bakanlığı istiyormuş.” dedi.
Portakal, en çok konuşulan bakanlığın ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olduğunu söyledi.
Kaynak:Haber7
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER - TIKLA ve OKU
Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i…
Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i Alanya: overraskende krav I Alanya…
Kasım 10, 2024En safarisjåfør som ikke blir…
En safarisjåfør som ikke blir lei av Alanya Mens safarisjåføren…
Kasım 4, 2024Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne…
Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne dør mens hun prøver å…
Kasım 2, 2024Alanya opplever sin verste sesong:…
Verste sesong: Handelsmenn vil slutte i jobben! Det eneste håpet…
Ekim 10, 2024Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke
Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke I søknaden utført av gendarmeriet…
Eylül 20, 2024Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden
Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden En hendelse som fant sted…
Eylül 20, 2024