Almanya’yı savaşa hazırlıyorlar
YÜCEL ÖZDEMİR
Rusya ile Batılı emperyalist devletler arasında “büyük savaş” yönünde son bir haftada ilginç ve önemli olaylar yaşandı, önümüzdeki haftalarda da yaşanmaya da devam edecek gibi görünüyor.
Biden’ın giderayak Ukrayna’ya uzun menzilli ATACMS füzelerinin Rusya’ya karşı kullanılabileceği izni vermesinden sonra, Ukrayna ordusu en az iki kez bu füzeleri Rusya topraklarına fırlattı. Rusya’nın da uzun menzilli Oreşnik füzeleriyle karşılık vermesi, tansiyonu epey yükseltmiş durumda. Putin’in Oreşnik’in Batı başkentlerini vurabilecek menzile sahip olduğunu söylemesi ise hem karşı hamle girişimlerini yoğunlaştırdı hem de NATO’nun doğrudan savaşa girmesi için senaryoları artırdı. Halk arasında ise Rusya ve Putin korkusu büyüyor. Ne de olsa Oreşnik, 15 dakika içinde Berlin’i vurabilecek kapasitede…
Bütün bu olanlardan ötürü NATO cephesinden birbirinden ilginç hazırlıklar ve iddialar var.
Bunlardan biri, pazartesi günü Almanya’nın Leipzig kentinden kalkan DHL’ye ait bir kargo uçağının Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta havaalanı yakınlarında düşmesi. Litvanyalı yetkililer bir kişinin hayatını kaybettiği olayın teknik kaza olabileceğini açıklarken, savaş çığırtkanı Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock katıldığı G7 zirvesinde ortada somut bir delil bulunmadığı halde kargo uçağının sabotaj sonucu düşmüş olabileceğini söyledi. Akabinde Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, ARD televizyonunda katıldığı bir programda uçağın Rusya’nın saldırısı sonucu düşmüş olabileceği iddiasını güçlendiren sözler sarf etti. Geçtiğimiz yaz Köln’deki kışlada ve Leipzig’deki DHL merkezinde çıkan yangınları, tezini güçlendirmek için kullandı.
General Breuer, Rusya’nın Batı’ya karşı bir hibrid savaş sürdürdüğü, bu nedenle olayların arkasında Rus istihbaratının olabileceği tezini işliyor.
Bu soruşturmanın ardından kargo uçağının Rusya tarafından düşürüldüğü iddiası güçlenirse, bu bütün Avrupa ülkelerinde Rus istihbaratının her an saldırılar düzenleyebileceği görüşünü pekiştirecek. Hatta bunu NATO’ya saldırı olarak değerlendirip, Rusya’ya savaş nedeni sayılması gerektiğini savunanlar da çıkabilir. Zira koşullar oluştuğunda büyük savaş için sadece bir provokasyon yeterli.
Son haftalarda Rusya’nın Avrupa’ya saldırabileceği, bunun da büyük bir savaşa yol açacağından hareketle çeşitli tatbikatlar da yapılıyor. Alman ordusu, halkı savaşa hazırlamak için adeta seferber olmuş durumda. Hükümet tarafından karar altına alınan bin sayfalık Almanya Operasyon Planı (Operationsplan Deutschland) adlı strateji belgesinde, korunmaya değer tüm binalar ve altyapı tesislerinin listesi çıkarılmış. Yine Almanya’nın savaş malzemeleri, gıda ve ilaç ile birlikte doğuya taşınması gereken on binlerce, yüz binlerce asker için merkez ülke haline geleceği senaryosu hazırlanmış.
Ordu bu temelde eğitim turuna çıkmış. Frankfurter Allgemeine Zeitung’da yer alan habere göre Hamburg’da yapılan bir toplantıya katılan Eyalet Ordu Komutanı Yarbay Jörn Plischke, ülkede tır sürücülerinin yüzde 70’inin Doğu Avrupalı olduğunu söyleyerek, savaş durumunda bunların gideceğini, bu nedenle her işletmenin 100 çalışandan beşini tır/kamyon sürücüsü olarak yetiştirmesini istemiş.
Federal Sivil Savunma Kurumu (BBK) tarafından hazırlanan raporda ise mevcut sığınakların elden geçirileceği belirtilirken, yetersizliği tespit etmiş ve vatandaşların oturdukları konutlarda sığınak oluşturmaya teşvik edileceği aktarıldı. BBK’nin raporu “operasyon planı” ile uyumlu.
Bu arada Avrupa Birliği (AB) askeri tatbikatı Celle kenti yakınlarındaki Südheide’deki Bergen askeri eğitim alanında başladı. 15 ülkeden 1700 askerin katıldığı bu tatbikatta, krizlere nasıl hızlı tepki verileceği konusunda pratik eğitim yapılıyor. NDR televizyonun sitesinde yer alan haberde tatbikatın amaçlardan biri acil bir durumda binlerce askeri AB üyesi olmayan ülkelere hızlı bir şekilde sevk etmek. Burada “AB üyesi olmayan ülkeden” Ukrayna anlaşılıyor.
Frankfurter Allgemeine Zeitung’da 25 Kasım’da yer alan başka bir haberde ise Avrupa’daki NATO üyesi ülkelerde muhtemel bir savaş için silah üretimi için yapılan iş birlikleri anlatılıyor. Silah tekellerinin temsilcilerinin Hamburg Limanına demir atan İngiliz donanmasına ait savaş gemisi HMS Queen Elizabeth’te bir araya geldikleri belirtiliyor. Özellikle Almanya ve İngiltere’nin ortak silah üretimi için çalıştığı yazılıyor. HMS Queen Elizabeth sadece görüşmelerin yapılması için değil bölgede yükselen tansiyon nedeniyle Hamburg’a gelmiş. Geminin hangarında 40 adet savaş uçağı ve helikopter bulunuyor.
Gelişmeler, özel olarak Almanya’nın genel olarak Avrupa’nın “normal” bir süreçten geçmediğini, savaş hazırlıklarının yapıldığını net olarak gösteriyor. Bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılacak devasa askeri harcamalar, bir büyük savaşa adeta davetiye çıkarıyor.
Tarihte iki büyük savaşa sahne olan bu coğrafyada egemen sınıfların bir kez daha halkı savaşa hazırlamak için yoğun bir çaba içerisine girdiği, korkuları ve düşmanlıkları körüklediği anlaşılıyor. “Savunma” ve “güvenlik” adına militarizm, silahlanma adeta tek seçenek olarak dayatılıyor.
Ekonomik sorunların arttığı, gelecek korkusunun büyüdüğü bugünkü koşullarda savaşa karşı barış güçlerine büyük görev ve sorumluluklar düşüyor.
Kaynak: Yenihayat.de
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR