Alanya’da ev partisi yapmanın cezası belli OLDU

Alanya’da ev partisi yapmanın cezası belli OLDU

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Alanya dahil tüm Türkiye’de apartmanlardaki gürültü kirliliğini azaltmak için yeni bir düzenleme getirdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, özellikle turistik bölgeler olan Antalya ve Alanya’daki apartman sakinleri dikkatli olmalı. Yüksek sesle müzik dinlemek veya ev partileri düzenlemek gibi gürültü yaratan eylemler için cezalar 2024’te 7.667 TL’ye yükseltildi.

Alanya’daki vatandaşlar, Alo 181 hattından gürültü şikayetlerini iletebilecek ve tek bir şikayet üzerine ceza uygulanabilecek. Bu düzenleme, Alanya gibi popüler turizm bölgelerinde yaşam kalitesini artırmayı ve komşuluk ilişkilerini iyileştirmeyi hedefliyor.

6,742,000+ Party Pictures

Kaynak: BuyukAlanya

 

Türkiye’de Sessizliği Bozan Komşular İçin Para Cezası

Türkiye’de Sessizliği Bozan Komşular İçin Para Cezası

Türkiye’de Komşunuz Gürültü Yapıyorsa Şikayetçi Olabileceğinizi Biliyor Muydunuz? Sessizliği Bozduğu İçin Para Cezası Ödeyebilir


 

Türkiye’de komşunuz, gürültü yapıyorsa şikayetçi olabileceğinizi biliyor muydunuz? Sessizliği bozduğu için para cezası ödeyebilir. Her ne kadar komşular birbiri ile saygı, sevgi ve anlayış çerçevesi içerisinde olsalar da bazı durumlarda anlaşmazlıklar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle de kişiler birbirinden şikayetçi olabiliyor. Türkiye’de komşuluk ilişkileri kültür ve geleneklerden gelen inanç ve davranış biçimleri gelecek nesilleri de bir o kadar etkiliyor. Hatta komşuluk ilişkileri hakkında birçok atasözü ve deyim vardır. “Komşu, komşunun külüne muhtaçtır” benzeri cümlelerle yardımlaşma ve dayanışmanın temsilcisi olduğu açık açık ifade edilir.

Bu blog içerisinde Türkiye’de komşuluk ilişkilerinin öneminden, gürültü yapmanın cezaları ve sonuçlarından bahsedeceğiz. Eğer komşunuz gürültü yapıyorsa, söylediklerimize kulak verin! Bugüne kadar sabretmiş olabilir ve ne yapacağınız hakkında fikir arama sürecinde yer alabilirsiniz. İşte, tam da bu noktada sorununuzun birden fazla çözümü var. Peki bu çözümler neler? Gelin, birlikte bakalım!

Türkiye’de Komşuluk İlişkileri Neden Önemlidir?

Komşuluk kavramının Türk kültüründe önemli bir yeri vardır. Toplum yapısını oluşturan bu unsur, günlük hayatı farklı yönde etkileyen ve yaşam alanları içerisinde bulunan bir yaşam biçimidir. Geçmişten günümüze dek farklı kültürleri bir arada bulunduran, konutlaşmaya dahil eden Türkiye’de komşuluk ilişkilerine mutlu bir hayatın temini olarak bakılır. İnsanın varlık felsefesinde de olduğu gibi toplum içerisinde bir arada olmak durumundadır. Hayatını sürdürmek, ruhi ve fiziki yönde etkileri azaltmak, kimi zaman maddi ihtiyaçlarını karşılamak, dayanışma içerisinde olmak için ihtiyacınız olan toplumsal ilişki biçimlerindendir.

Farklı kültürlerin bir arada olmasıyla birlikte Türkiye’de komşuluk ilişkileri her zaman önemi koruyor. Özellikle toplu konut alanları içerisinde kişiler birbirinin bitişiğinde yaşar. Kimi zaman komşunuz, aileniz gibi olabilir. Tüm özel ve sosyal hayatınızın temellerini oluşturan kişiler, komşularınızdır. Toplumlar arasındaki kurulan bağlarda birlikte hareket etme olgusu uyum içerisinde yaşamanın gereksinimlerini de beraberinde getirir.

Türkiye’de gayrimenkul satın alırken özellikle de toplu konutlar içerisindeki komşular da bir o kadar önemlidir. Seçtiğiniz yatırım alanının huzurlu, sakin ve saygı çerçevesinde bir yaşama sahip olmasını istemek, en doğal hakkınız. Her bölgenin kendine göre farklılıklar içeren komşu çevresi vardır. Kimi modern yaşam konutlarında, kimi villa kompleksleri de kimileri de mahalle hayatı içerisinde bir yaşam sürüyor. Komşularınızın fikirlerine, yaşam tarzlarına saygı göstermek ve yaşanılan konut alanlarının kurallarına uyumlu kalmak mülk sahiplerinden ve kiracılardan beklenir.

 

Türkiye’de Komşuluk İlişkilerinde Sessizliği Bozan Durumlar Nedir?

Herkes yaşam alanı içerisinde sessiz ve sakin yaşamak ister. Aynı zamanda karşısındaki kişiye güven, saygı ve sevgi duyar. Bazen yaşam alanlarında fikirlerinizin uyuşmadığı kişiler olabilir. İsteklerini ifade etme konusunda yaşanan problem gittikçe büyür. Komşunuz, bulunduğunuz apartmanın veya sitenin huzurunu bozan davranışlarda bulunuyorsa ve özellikle yüksek ses hakimse yaşadığınız ortam sessizlikten uzaklaşır. Gürültü yapan komşu, sizi ve diğer komşuları birçok yolla rahatsız edebilir.

Gürültü sebebi olarak geçen durumlar;

  • Yüksek sesle müzik dinleme
  • Apartman kurallarının saatleri dışında akşam kalabalık misafirler ile eğlence veya parti düzenlemek
  • Süpürge vb. temizlik malzemelerini çalıştırmak
  • Çocuk gürültüsü
  • Gürültülü konuşmak

Bu durumlar, kişiler eğer huzur ve sakinliği bozuyorsa farklı yöntemlerle şikayet edilebilir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. Maddesinde yer alan ifade Kat malikleri ve evde kiracı vb sıfatlarla oturan diğer kişiler hem bağımsız bölümleri hem ortak yerleri kullanırken, doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin haklarını çiğnememekle yükümlüdürler.” şeklindedir.

 

Apartman sakinleri belirlenen saatler arasında gürültü yapmamaya özen göstermelidir. Özellikle mesai saatleri içerisinde yapılan gürültü, karşı tarafa şikayet hakkı veriyor. Apartman Gürültü Yönetmeliği’ne göre mesai günlerinde özellikle 13.00- 15.00  ve 19: 00- 07.00 saatleri aralığında ve hafta sonunun tamamında gürültü yapmak yasaktır. Bu gürültüler; yüksek sesle müzik dinlemek, süpürgeyi yüksek seste çalıştırmak, müzik aleti kullanımının diğer kişilerin duyabileceği şekilde gerçekleştirilmesi olarak değerlendirilir.

 

Apartman Gürültü Yönetmeliği’nde yer alan tüm maddelerdeki problem mevcutsa, komşunuzu gürültü yapmak nedeniyle şikayet edebilirsiniz. Şikayet sebepleri hakkındaki yönetmeliğe göz atabilirsiniz.

Çocuk sesleri de bilinenin aksine bir şikayet sebebidir. Kat Mülkiyeti Kanununun 18. Maddesi ve Kabahatler Kanununun 36. Maddesi gereğince “katlanılamaz derecede” çocukların ses yapmaları gürültü kapsamındadır. Kimi zaman çocuk seslerinin doğal olarak karşılanabileceği veya yasal bir durum olduğu düşünülse de bu doğru bir bilgi değildir. Eğer komşu çocuğu tarafından yaşatılan bir mağduriyet varsa, konut sakininin şikayet etme hakkı doğar.

 

Türkiye’de Gürültü Yapan Komşu Şikayet Edilebilir Mi, Nasıl?

Toplu yaşam alanları içerisinde yapılan gürültünün kanıtlanması gerekebiliyor. Bu durumlarda kişiler görüntülü ve sesli kayıt sistemlerine başvuruyor. Fakat bu durumda cep telefonlarınızdan görsel halde kaydetseniz bile bunu delil olarak kullanamıyorsunuz. Bu nedenle yaşanan gürültü şikayetini zabıt altına aldırmanız gereklidir. Bunun için de zabıta veya polis çağırmanız gereklidir.

Komşunuzun gürültü yapmasını engellemek için 4 farklı şikayet yöntemine başvurabilirsiniz:

 

  • Komşularınızın gürültü yaptığını zabıtaya şikayet ederek gerçekleştirebilirsiniz. Bu yöntemle birlikte komşunuz para cezası ödemek durumundadır.
  • 155 ihbar hattını arayarak polis merkezinde şikayet kaydı açabilirsiniz.
  • Alo 181 hattını arayarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na şikayet başvurusunda bulunabilirsiniz.
  • Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe vererek dava açabilirsiniz.

Her şeyden önce bu yöntemleri sırasıyla gerçekleştirmelisiniz. Çünkü dava bu konuda son aşamadır. Öncelikle komşunuzla iletişime geçmek isteyebilirsiniz. Onunla empati kurabilir ve rahatsızlığını iletişim yoluyla dile getirebilirsiniz. Gürültüsünü azaltma konusunda nazikçe uyarabilirsiniz. Eğer bu yöntem, kavga ve tartışma yoluna dönüşüyorsa diğer yolları gözden geçirmeniz gerekebilir.

Dava yöntemine başvurulduğu zaman da gürültünün desibel oranı uzmanlar tarafından incelenmeye alınabiliyor. Resmi Gazete’de yayınlanan desibelin aşılması durumunda komşunuzu gürültü yapıyor anlamına geliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sunulan bilgiye göre kişilerin gürültü yapıp yapmadığı tespit ediliyor.

Türkiye’de Gürültü Yapan Komşu Ne Kadar Para Cezası Ödemekle Yükümlüdür?

2023 yılı verilerine göre gürültüye yönelik şikayetlerde komşuların ödeyeceği miktar belirlidir. Şikayetlerin sonucunda komşular belirlenen miktarda para ödemek durumundadır. Bu miktarlar ceza veren kurumlara göre değişkenlik gösterir.

 

Zabıta ve kolluk kuvvetlerine edilen şikayetler sonucunda 2023 yılında gürültü yapma cezası 1,594 TL’dir. Konu davaya düştüğü takdirde para cezası 250 TL- 2000 TL arasında değişkenlik gösterir. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 33. Maddesine göre üst ceza limiti 2,000 TL’dir. 2023 yılında yayınlanan  2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ ( 2023/1) bu hükmü onayladı. Kurallara uyulmadığı takdirde 4.800 TL para cezası ödenecek. Bu para cezası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlendi. Para cezasının uygulanması evde gürültü yapmak, komşusu tarafından gürültü ettiğine dair şikayet edildiği zaman gerçekleşir. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 542) uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı olan %122,93 oranında arttırıldı. Tekrar eden kasıtlı durumlar ve gürültü artışıyla beraber mağdur kişiler tazminat davası açar ve bu miktarlar daha da yükselir.

 

Türkiye’de Gürültü Yapan Komşu Sorunu Nasıl Çözülebilir?

Komşularınız eğer sürekli gürültü yapıyor, apartman kurallarına uymuyor ve ses desibelini sürekli artırıyorsa komşunuzu şikayet etme hakkınız doğuyor. Farklı yöntemlerle komşularınızı şikayet edebilirsiniz. Gürültü sorununu gidermek adına başvurmanız gereken durumlar şu şekildedir:

 

  • Komşunuzla iletişim kurun: Komşunuzu sözlü yolla uyarabilirsiniz. Şikayet sebeplerinizi söyleyebilir, onu anladığını ve tatlı bir dille özellikle belirli saatler aralığında gürültü yapmamaya özen göstermesini belirtebilirsiniz. Buna dair sebeplerinizi kibar yolla belirtmeniz, komşunuzla iletişiminizi kuvvetlendirebilir.
  • Zabıta veya polise şikayet başvurusu açın: Bulunduğunuz bölgeye zabıta çağırabilir, Alo 155 hattını arayarak şikayet kaydı açtırabilirsiniz.
  • Bulunduğunuz bölgenin sulh mahkemesine başvurun: komşunuzun gürültü yapmasını dava yoluyla yasaklayabilirsiniz.
  • Bu sorunlar devam ettiği takdirde, eğer hiçbir çözüm olmadıysa; Kat Mülkiyeti Kanunu’nun “Kat Mülkiyetinin Devri Mecburiyeti” başlıklı 25. maddesine göre; tüm kat malikleri katılarak gürültücü komşunun evini satın alabilirsiniz. Maddi açıdan zorlayıcı olsa da son çözüm bu şekildedir.

Komşularınızın gürültü yapmasını engellemek adına çeşitli yöntemlere başvuru yapabilirsiniz. Aynı zamanda bunun çözümünü bulmak adına ekibimizden yardım alabilirsiniz. Realtor Global portföyüyle beraber iyi bir bölge araştırması yapabilir ve aynı zamanda sakin ve herhangi bir suç duyurusu olmayan komşuların olduğu toplu konutlara yatırım gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye’de konforlu yatırım ayrıcalıklarını iyi bir iletişim, profesyonel bölge bilgisi ve hukuki çözüm desteğiyle bulabilirsiniz. Hukuki süreçlere başvuru için yardım alabilir, süreci bizimle güven içerisinde takip edebilirsiniz. Bizlerle her zaman iletişime geçebilir, yatırımlarınız hakkında en doğru bilgiyi bulabilirsiniz.

https://realtorglobal.com/tr-TR/turkiyede-sessizligi-bozan-komsular-icin-para-cezasi/56/1/1/

Diyar21Haber
SPOR

Ülke puanında korkutan tablo! Çekya farkı açtı

Yaşam

Yine bir eş cinayeti

POLiTiKA & SiYASET

İlk telefon Bahçeli’den geldi

Bilim ve Teknoloji

ElevenLabs’in Yapay Zekâyla Metinleri Sesli Bir Şekilde Okuyabilen Uygulaması “Reader” Kullanıma Sunuldu

SPOR

Hannover 96’dan Köhn ihtarı! Galatasaray’ın başı belada

Bilim ve Teknoloji

Elon Musk Duvarları Yumrukluyor: BMW, Tarihte İlk Kez Tesla’yı Geride Bıraktı!

DiYARBAKIR YEREL HABER Yaşam

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı’ndan kayıp Narin paylaşımı

DÜNYA OrtaDogu

ABD ve İsrail arasında İran görüşmesi

MAGAZİN

Antalya Altın Portakal Film Festivali Sinema Çalıştayı 10-12 Ekim ‘de gerçekleştirilecek

Bilim ve Teknoloji

vivo, “Alo Desin Yeter” Diyenlerin Seveceği Sudan Ucuz Fiyata Sahip Telefonu Y18i’yi Tanıttı

POLiTiKA & SiYASET

İmamoğlu, Kılıçdaroğlu ve Kaftancıoğlu buluştu

SAĞLIK

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan maymun çiçeği virüsü açıklaması

Fenerbahce SPOR

UEFA’dan Fenerbahçe’ye kapatma cezası!

Yaşam

Gelişmiş ülkelerde işsizlik artıyor

EKONOMI POLiTiKA & SiYASET

Bakan Şimşek’ten İstifa açıklaması

Bilim ve Teknoloji

iPhone 16 Ailesinin Tanıtım Tarihi ve Ne Zaman Satışa Çıkacakları Ortaya Çıktı

MANŞET

Elektrik üreticilerinin hedefi 113 bin megavat gücü sürdürülebilir büyütmek

Bilim ve Teknoloji

Bilime Göre Erkeklik Geni Olan Y Kromozomu Bozuluyor, Gelecekte Tamamen Yok Olabilir! (Peki Erkekler de Yok Olacak mı?)

DÜNYA OrtaDogu

F-35 ve F-18’lerle donatılan ABD’nin devasa uçak gemisi Orta Doğu’ya ulaştı

Bilim ve Teknoloji Eglence

Şarkılar Arasındaki kHz Farkı Tam Olarak Nasıl Bir Etki Oluşturuyor?

100 tusen lira i bot…

100 tusen lira i bot for de som gjør det…

  Ağustos 23, 2024

Servicebil kolliderte med turbil, 2…

Servicebil kolliderte med turbil, 2 TURISTER BLE SKADET 2 turister…

  Ağustos 17, 2024

Alarm for falske penger i…

Alarm for falske penger i Alanya: Hvordan oppdage falske sedler?…

  Ağustos 16, 2024

Alanya ble det dyreste stedet…

Alanya ble det dyreste stedet i Tyrkia Det skandinaviske markedet,…

  Ağustos 15, 2024

There WILL BE NO RENT…

There WILL BE NO RENT INCREASE IN ELEMENTS ... In…

  Ağustos 14, 2024

Det blir ingen økning i…

Det blir ingen økning i leieprisene i Alanya i september…

  Ağustos 14, 2024

Sjakkinstruktør som tok upassende bilder…

Sjakkinstruktør som tok upassende bilder og videoer av turister i…

  Ağustos 12, 2024

En historie som ikke kan…

Oppløst i tårer etter OL-gull og drømmeavskjed: – En historie…

  Ağustos 10, 2024

Bir yanıt yazın