GÜREŞ TARİHİMİZE BAKIŞ..

GÜREŞ TARİHİMİZE BAKIŞ..

Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın yaşam hikayesini siz okurlarıma aktarmadan önce güreşin tarihini anlatayım: Ata sporumuz güreş Türkler arasında bilinen binicilik, ciritle birlikte güreşte en önemli spor dallarımızda biridir. Türkler milattan önce 2. Asırda güreş bilinmektedir.

Güreş Türkler arasında ferdi olarak yapılmaktadır ancak bununla birlikte devlet tarafından desteklenen bir spor dalıdır. Hakanların, kağanların gözetip kolladığı 30-40 kişilik gruplar haline (Kırk Yiğit) güreş takımları olduğu bilinmektedir.

ATA SPORUMUZ GÜREŞ...

Diğer devletlerle olan münasebetlerde, barış anlaşmalarının imzalandığı ortamlarda diğer ulusların güreşçileriyle Türklerin güreşçilerinin müsabakalar yaptığı bilinmektedir. Milattan sonra 10. asra kadar diğer milletlerden farklı olarak deri kıspet giyip kendine has yöntemlerle güreş tutan Türkler bu defa yağlı güreşle tanıştılar. Peçenekler dönemde yağlı güreşlerin yapıldığı bilinmektedir. Bazı kaynaklar da Sarı Saltuk’un yağlı güreşler konusunda öncülük ettiğini bildirmektedir. Bununla birlikte Türkmenler Avrupa topraklarına yerleşmeye başladıkça günümüzde Bulgaristan sınırlarında kalan ‘Deliorman’ bölgesi birçok güreşçinin yetiştiği ünlü bir bölge haline gelmiştir.

KIRKPINAR YAPTI GÜREŞLERİ…

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ise 1300’lü yıllardan beri süregelen bir güreş etkinliğidir. Sultan I Murad’ın öncülüğünde Kırkpınar Çayırı’nda başlayan bu tarihi festival günümüzde devam etmektedir. Kırkpınar Çayırı her ne kadar günümüzde Türkiye sınırlarında olmasa da yağlı güreşler Edirne’ye taşınmış ve kaldığı yerden devam eder hale gelmiştir. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ise 1300’lü yıllardan beri süregelen bir güreş etkinliğidir. Sultan I Murad’ın öncülüğünde Kırkpınar Çayırı’nda başlayan bu tarihi festival günümüzde devam etmektedir. Kırkpınar Çayırı her ne kadar günümüzde Türkiye sınırlarında olmasa da yağlı güreşler Edirne’ye taşınmış ve kaldığı yerden devam eder hale gelmiştir.

İki insanın birbiriyle hiçbir araç ve gereç kullanmadan eşit şartlarda belli bir alan, belli kurallar ve belli bir zaman içinde gerçekleştirdiği zihinsel ve fiziksel mücadele şeklinde tanımlanan güreş, insanlık tarihinin en eski sporlarından biridir.  Tarihin her döneminde ilgigören ve geleneksel olarak uygulanan güreş, ülkemizde ata sporu olarak anılmaktadır. Geleneksel olarak pehlivanları güreşe çağırma, yarışmaları düzenleme, festivale ilişkin finansal kaynak sağlama, örf ve adetlere uygun olarak güreşlerin yapılmasını sağlama ve ödüller verme gibi görevleri yerine getiren Kırkpınar ağası, pehlivanları seyircilere tanıtan ve güreşi başlatan kişi olan cazgır, davul zurna ekibi, pehlivanları yağlamaya yardım eden yağcı ve havlu tutan peşkirci Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin en önemli aktörleridir.

650 YILLIK GELENEK…

Yağlı güreşlerin merkezinde yer alan pehlivan, 650 yıllık geleneğin aktarılması sorumluluğunu taşımaktadır. Pehlivan olabilmenin ölçütleri yağlı güreş geleneği içinde uzun bir süreçte belirlenmiştir. Güreş sporunun ruhuna uygun olumlu kişisel özelliklere sahip olmak, iyi bir pehlivan olabilmenin en önemli koşuludur. Pehlivanın yakın çevresinden başlayarak en uzaktaki izleyicisine kadar her an göz önünde olmanın bilinciyle hareket etmesi beklenir.

Geleneğin aktarılması konusunda Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, bir haftalık eşsiz bir eğitim arenası; tüm Türkiye’den pehlivan ve pehlivan adaylarının, ellerinde ustalarının zembilleriyle bir araya geldiği 650 yıllık bir buluşma noktasıdır. Pehlivanlık kültürünün sürdürülmesinde sözlü kuralların belirgin olarak ortaya çıktığı en önemli süreç usta-çırak ilişkisidir. Festival aracılığıyla günümüze kadar ulaşan kültürel kimlik, çıraklara ve çocuk pehlivan adaylarına aktarılır ve bu şekilde geleneğin süreklilik kazanması sağlanır.

Kırkpınar güreşleri, bir spor dalı olarak bireylerin fiziksel ve zihinsel sıhhatlerini sağlamanın yanı sıra rekabet sayesinde sosyal ve kültürel ilişkilerin şekillenmesine de katkıda bulunmaktadır. Güreşler, bireye farklı yönlerde kendini test etme olanağı sunar ve özellikle galip gelen pehlivanlara özgüven kazandırır. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde diğer spor müsabakalarından farklı olarak yarışmacılar arasındaki karşılıklı saygı öne çıkar. Örneğin; kazanan pehlivanın hakemin ilanından önce rakibini teselli etmesi ve yerden kaldırması gerekmektedir.

Yüzyıllardır devam eden Kırkpınar güreşlerinin gelecek nesillere aktarılması ve devamının sağlanması amacıyla oluşturulan koruma tedbirleri eylem planı doğrultusunda pek çok faaliyet gerçekleştirilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi ve ilgili STK temsilcileri tarafından oluşturulan eylem planının yanı sıra bireylerin ve grupların da yağlı güreş geleneğini yaşatma ve bu geleneğe ilişkin farkındalığın artırılması hususunda çabaları söz konusudur.

Gelecek yazımda Kurtdereli Mehmet Pehlivanın yaşamına dokunacağız…  Şimdilik hoşça kalın. 

Nurcan Candan

ATA SPORUMUZ GÜREŞ…

NURCAN CANDAN

Kaynak: SonMuhur.Com Read More

Diyar21Haber
BASIN

ÇOCUKLARIMIZA NARİN DAVRANALIM…

MAGAZİN

Netflix’ten Anadolu’daki genç yeteneklere destek

EKONOMI

Türkiye yatırımları için kritik görüşme! Erdoğan New York’ta 20-25 ABD’li CEO ile bir araya gelecek

KAZA

Karacabey’de Ağır Hasarlı Kaza

SPOR

Fenerbahçe Galatasaray’ı 7 ayrı kuruma şikayet etti

Bilim ve Teknoloji

NASA acil uyarı yayınladı: Tarla büyüklüğünde bir asteroit yaklaşıyor

Bilim ve Teknoloji

SpaceX’e Görev Değişikliklerini Onaylatmadığı İçin Ceza (Cık Cık Yapıp Parmak Sallasaydınız)

ASAYİŞ DÜNYA OrtaDogu

MOSSAD davasında karar! Vatan hainleri ucuz kurtuldu

DiYARBAKIR YEREL HABER

Narin Güran cinayeti Tavşantepe imamı hakkında flaş gelişme

Yaşam

Erdoğan ‘Boykot’ çağrısını videoklip ile yaptı!

POLiTiKA & SiYASET

BBB Eylül Ayı Meclis Toplantısı 2. Birleşimi Gerçekleşti

Bilim ve Teknoloji

Samsung’un Yuvarlanabilir Ekranlı Telefonu 2025’te Dev Bir Ekranla Gelecek

ASAYİŞ

44 ilde uyuşturucu tacirlerine operasyon: 293 gözaltı

OrtaDogu

İsrail’in çağrı cihazı siber saldırısında ‘ABD uçağı’ detayı!

MAGAZİN

“Hakkı”nın festival yolculuğu

SPOR

Galatasaray Kadıköy’e lider gidiyor! Gaziantep FK’yı farklı yendi

POLiTiKA & SiYASET

MHP’den CHP’ye anayasa tepkisi

POLiTiKA & SiYASET

Bakan Fidan Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov’la görüştü

BÖLGE HABER Deprem

Malatya’da Gece korkutan deprem oldu!

MAGAZİN

İkizlerden Türkiye’de bir ilk

2 turister på den veltet…

2 tyske turister på den veltet motorsykkel ble skadet I…

  Eylül 5, 2024

Polish tourist who came to…

Polish tourist who came to Alanya for holiday committed suicide…

  Ağustos 26, 2024

Polski turysta, który przyjechał na…

Polski turysta, który przyjechał na wakacje do Alanyi, ZABIŁ SIĘ…

  Ağustos 26, 2024

En polsk turist som kom…

En polsk turist som kom på ferie til Alanya, DREPT…

  Ağustos 26, 2024

100 tusen lira i bot…

100 tusen lira i bot for de som gjør det…

  Ağustos 23, 2024

Servicebil kolliderte med turbil, 2…

Servicebil kolliderte med turbil, 2 TURISTER BLE SKADET 2 turister…

  Ağustos 17, 2024

Alarm for falske penger i…

Alarm for falske penger i Alanya: Hvordan oppdage falske sedler?…

  Ağustos 16, 2024

Alanya ble det dyreste stedet…

Alanya ble det dyreste stedet i Tyrkia Det skandinaviske markedet,…

  Ağustos 15, 2024

Bir yanıt yazın