MOSSAD raporu — İran’ın füze gücü ve İsrail’in bunları önleme yeteneği

Aynı zamanda İran, 1.350 kilometreye kadar menzile sahip seyir füzelerine sahip olup, 3.000 ile 2.000 kilometre arasında menzile sahip olduğu görünen ve Rus Kh-55 füzelerini temel alan İran, dokuz füze modeline sahiptir. İsrail’e ulaşabilir.

MOSSAD raporu — İran’ın füze gücü ve İsrail’in bunları önleme yeteneği

İbrani Kanal 12’nin bir istihbarat raporu, Tel Aviv’in “Hamas” ve “Hizbullah” liderlerine yönelik suikasta yanıt beklediği bir dönemde, İran’ın İsrail’e saldırmak için sahip olduğu silah ve füzeleri ve İsrail’in hava savunma yetenekleri incelendi..

Raporda şunlar belirtildi:

– İsrail, İsrail’in Beyrut’un güney banliyösünde Hizbullah Genelkurmay Başkanı Fouad Shukr’a ve  Hamas Siyasi Bürosu başkanı İsmail Heniye’ye suikast düzenlemesine karşı İran ve “Direniş Ekseni” içindeki müttefiklerinin tepkisine hazırlanıyor. İsrail’e atfedilen Tahran’da İran’ın İsrail’e saldırmak için sahip olduğu yetenekler neler ? İsrail hava savunmasının yetenekleri nelerdir? İran yapımı füze ve insansız hava araçlarının İsrail’e ulaşması ne kadar sürer? 

İran’ın ve silahlarının İsrail’e zarar verme yetenekleri nelerdir?

ABD Merkez Komutanlığı eski komutanı Kenneth McKenzie, İran’ın 2022 yılında 3 binden fazla balistik füzeye sahip olduğunu, yani seyir füzelerinin dahil olmadığını tahmin ederken, bu füzelerin menzilinin yaklaşık 2 bin kilometre olduğu tahmin ediliyor. Irak ve Celile Denizi ile sınırları örneğin, Örnek yaklaşık 1000 km, aynı zamanda Tahran ile Tel Aviv arasındaki mesafe de yaklaşık 2000 km’dir.

بعد هجومها الواسع على إسرائيل.. ما هي قدرات إيران الصاروخية؟

İran’ın en uzun menzilli balistik füzeleri ise 2.000 kilometreye kadar menzile sahip “Secil” sistemi ve 2.000-3.000 kilometreye kadar menzile sahip “Hürremşehr” sistemidir.

إيران تزوّد روسيا بمئات الصواريخ الباليستية في غمرة توتر مع الغرب | MEO

Aynı zamanda İran, 1.350 kilometreye kadar menzile sahip seyir füzelerine sahip olup, 3.000 ile 2.000 kilometre arasında menzile sahip olduğu görünen ve Rus Kh-55 füzelerini temel alan İran, dokuz füze modeline sahiptir. İsrail’e ulaşabilir.

إيران تكشف عن صاروخ مداه 1450 كيلومترا | سكاي نيوز عربية

Ayrıca İran’ın yıllar içerisinde geliştirdiği geniş bir drone endüstrisi de mevcut.

Tahran’daki en ünlü dronlardan biri Shahed 136’dır.
Tahminlere göre koleksiyonun fiyatı 700.000 dolar civarında. Karşılaştırma için “Şahed 136”nın fiyatının sadece 30.000 dolar olduğu tahmin ediliyor.

İran ve müttefiklerinin füzeleri ne kadar doğru?

تعرف على أقوى الصواريخ الإيرانية التي تقلق إسرائيل والولايات المتحدة

İran’ın savunma sanayii 1999 yılına kadar TMS (dik yörüngeli) füzeler üretiyordu ve 2000’li yılların başından itibaren uydu navigasyonunu (GNSS) kullanarak yön bulan güdümlü savaş başlığını sahaya sürmeye başladı.

Yeni füzeler yapmayı bıraktılar ve mevcut füzeleri iyileştirmeye yöneldiler. Hizbullah’ınkiler de dahil olmak üzere eski füzeleri söktüler, ardından uydu güdümlü güdümlü savaş başlığı ve Hizbullah’ın uzun menzilli fırlatmalarla hassas saldırılar yapmasına olanak tanıyan diğer modifikasyonları kullandılar. Örneğin füze doğruluk projesi kapsamında modifiye edilen Hizbullah füzeleri, tahminlere göre yaklaşık on metrelik doğruluk seviyesine ulaşabilir.

Balistik füzeler ile seyir füzeleri arasındaki fark nedir ve İsrail’e ne zaman ulaşacak?

Balistik füze yüksek hızıyla biliniyor ama manevra yapmayı bilmiyor. Öte yandan seyir füzesi daha yavaştır ancak manevra kabiliyeti yüksektir.

Sonuç olarak, fırlatıldığı andan itibaren balistik füzeler İsrail’e yaklaşık 12 dakikada, seyir füzeleri ise yaklaşık iki saatte ulaşabiliyor.

İran yapımı başıboş silahların (intihar drone’ları) hızı saatte 250 kilometre civarında olduğundan, Yemen’den fırlatılan drone ile Tel Aviv’de saldırının gerçekleştiği İsrail’e ulaşmak en az yaklaşık dokuz saat sürecek. 16 saatlik bir uçuş.

Amerikan raporu: İran, Tahran’da Heniye suikastına yönelik tepkisini yumuşatmaya yönelik Amerikan ve Arap çabalarını reddetti

İsrail’in hava savunma yetenekleri nelerdir?

İsrail hava savunma sistemi dünyanın en iyi ve en çok yönlü sistemi olarak kabul ediliyor. Çeşitli tehditlerle başa çıkabilmek için çok katmanlı bir savunmaya güveniyor. Çünkü örneğin Hamas’ın ateşlediği kısa menzilli füze, Husilerin fırlattığı balistik füzeye göre daha küçük bir kavis çiziyor ve daha düşük hıza sahip. . Çok katmanlı sistemin üst katmanlarında havacılık sektörünün ürettiği “Arrow 3” ve “Arrow 2” sistemleri, alt katmanlarında ise Rafael’in ürettiği “David’s Sling” ve Iron Dome sistemleri kullanılıyor.

“Ok 3” ve “Ok 2” balistik füzeleri engellemek için tasarlanmıştır ve aralarındaki fark, “Ok 3” atmosferin dışında, “Ok 2” ise atmosferdedir.

Atmosferde müdahale etmelerinin ve genel olarak bu müdahaleleri mümkün olan en üst seviyede gerçekleştirmelerinin nedeni, tehdidi İsrail Devleti’nden uzaklaştırma arzusudur.

“Arrow 2” sistemi 2000 yılında, “Arrow 3” sistemi ise 2017 yılında hizmete girmiştir. “Arrow 2” sisteminde ok harp başlığı hareketli patlayıcı madde taşımakta olup, amacı hedef füzeyi aynı şarjla imha etmektir. , ancak “Arrow 3” sisteminde, kinetik enerji tek başına hedefi yok edecek kadar büyüktür. Önleyicinin kendisi çok yüksek manevra ve yön değiştirme yeteneğine sahiptir ve gelişmiş elektro-optik sensörlerle donatılmıştır.

“David’s Sling”, orta menzilli roketleri ve füzeleri ve ayrıca seyir füzelerini, vur-öldürme mekanizması (demir vuruşu – hedefi yakalar) kullanarak durdurmak için kullanılan bir sistemdir.

Sistem, iki aşamalı hızlı manevra kabiliyetine sahip bir önleme füzesi içeriyor ve ön kısmına iki konumlandırma ve hedefleme sistemi yerleştirildi: bir radar ve bir elektro-optik sensör sistemi.

İran’ın 14 Nisan’da İsrail’e düzenlediği saldırı da dahil olmak üzere David Slingshot füzesinin başarısının ardından İsrail ordusu, Mayıs ayında İsrail’in en eski hava savunma sistemi olan “Yahlom” adını taşıyan eski Patriot sistemlerini kullanımdan kaldırma sürecini başlattı.

Patriot, çok çeşitli tehditlere karşı koymak için tasarlanmış bir sistemdir: dronlar, uçaklar, helikopter savaş gemileri ve uzun menzilli füzeler de dahil olmak üzere balistik füzeler. İlk ateşlenmesi 1991 Körfez Savaşı’ndaydı ve ilk Yahalom müdahalesi 1991’de gerçekleşti. 

“Globes” ile yaptığı görüşmede Batılı uzmanlardan biri, İsrail’in Patriot bataryalarını modernleştirirken, ilk operasyonel müdahalesi Mayıs 2023’te gerçekleştirilen “David’s Sling”i kullanmaya devam ettiğini belirtti.

David’s Sling, Patriot serisinin en gelişmiş önleyicisi olan “PAC 3” seviyesine çok yakın bir İsrail ürünüdür.

Ancak silah ekonomisi dünyasında çok daha ucuzdur. Her bir PAC3 önleme füzesi yaklaşık 6 milyon dolar değerindeyken, David’s Sling’i engellemek İsrail’e yaklaşık 700.000 dolara mal oluyor.

Ayrıca “David’s Sling”, Patriot’tan farklı olarak, örneğin Demir Kubbe gibi belirli bir alanı kaplayan pillere dayanan kapsamlı bir sistemdir.

Demir Kubbe’den bahsedecek olursak, 40 km’ye kadar mesafeden füze tehditleri için tasarlanmış olup diğer sistemlerden farklı olarak “vur to öldür” sistemi değildir yani Tamir önleyici füzeler tehdidi vuramaz. onu vurmak ama yanında patlamak.

İsrail, mevcut savaşta da ilk kez ve büyük çapta “Sa’ar 6” gemilerine kurulan ve denizde de benzer bir tepki sağlayan donanma kubbesini kullanıyor.

Kaynak: “Kanal 12”

Kaynak: HaberVitrini Read More

Diyar21Haber
ASAYİŞ DÜNYA

FBI: İranlı hackerlar Trump’ın bilgilerini Biden’ın ekibine yolladı

DÜNYA SAĞLIK

20 yıllık çalışmanın sonucu! İngiliz bilim insanları yeni bir kan grubu keşfetti: MAL

POLiTiKA & SiYASET

Ceyhan Belediye Başkanına siyasi yasak!

Yaşam

Sıla bebek davasında gelişme

DÜNYA

Rusya’dan Batı Tarım Ürünlerine 2026’ya Kadar Ambargo

SPOR

Trabzonspor Kayserispor maçı saat kaçta? Ertelenen maçta Trabzonspor’un ve Kayserispor’un ilk 11’leri…

DÜNYA Yaşam

Yagi Tayfunu Myanmar’ı vurdu: 268 ölü

SPOR

İtalyan efsane futbolcusu hayatını kaybetti! Kanserle mücadele ediyordu

DÜNYA OrtaDogu

Hizbullah Lideri Nasrallah : Çağrı cihazı saldırılı Lübnan’a savaş ilanıdır

MAGAZİN

Dilan Çıtak… ‘PİŞMAN DEĞİLİM, HAKKIMI SONUNA KADAR ARAYACAĞIM!’

SPOR

Fenerbahçe’den beklenmedik istifa

Tv

Müge Anlı’da şok eden olay: Cinayeti ağzından kaçırdı, canlı yayından kaçtı!

MAGAZİN

Dilin Döğer Albora’nın Sert Kışı’nda

ASAYİŞ

Elebaşılığını Abdurrahman Ay’ın yaptığı suç örgütüne KUYU-26 operasyonu

Bilim ve Teknoloji

Redmi Note 14 Pro 5G ve POCO X7, IMEI Veri Tabanında Ortaya Çıktı

EKONOMI

Borsa günün ilk yarısında yüzde 1,48 yükseldi (19 Eylül 2024)

BASIN

Dijital Bağımsızlığın Önemi ve Lübnan Örneği

MAGAZİN

Hayatımızdaki kör noktaları gözler önüne serecek

OrtaDogu

Mossad’ın Kızıl Serçe’si mi?

DÜNYA

Dünyanın en büyük havayolu şirketi iflas etti

2 turister på den veltet…

2 tyske turister på den veltet motorsykkel ble skadet I…

  Eylül 5, 2024

Polish tourist who came to…

Polish tourist who came to Alanya for holiday committed suicide…

  Ağustos 26, 2024

Polski turysta, który przyjechał na…

Polski turysta, który przyjechał na wakacje do Alanyi, ZABIŁ SIĘ…

  Ağustos 26, 2024

En polsk turist som kom…

En polsk turist som kom på ferie til Alanya, DREPT…

  Ağustos 26, 2024

100 tusen lira i bot…

100 tusen lira i bot for de som gjør det…

  Ağustos 23, 2024

Servicebil kolliderte med turbil, 2…

Servicebil kolliderte med turbil, 2 TURISTER BLE SKADET 2 turister…

  Ağustos 17, 2024

Alarm for falske penger i…

Alarm for falske penger i Alanya: Hvordan oppdage falske sedler?…

  Ağustos 16, 2024

Alanya ble det dyreste stedet…

Alanya ble det dyreste stedet i Tyrkia Det skandinaviske markedet,…

  Ağustos 15, 2024

Bir yanıt yazın