Bakan Tekin: Eğitim öğretim sürecini sağlıklı bir şekilde başlatacak bütün tedbirlerimizi almış durumdayız
Bakan Tekin: Eğitim öğretim sürecini sağlıklı bir şekilde başlatacak bütün tedbirlerimizi almış durumdayız
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa’ya gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim öğretim sürecini sağlıklı bir şekilde başlatacak bütün tedbirlerin alındığını belirterek açıklamalarda bulundu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa’ya geldi.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa’ya gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, burada açıklamalarda bulundu.
Bakan Tekin, öğrenciler açısından zorunlu telafi eğitimleri, öğretmenleri açısından barınma ve ulaşım olmak üzere problemlerinin çözümü noktasında gerekli bütün tedbirleri aldıklarını ifade etti.
Deprem bölgesindeki eğitim öğretime ilişkin konuşan Bakan Tekin, derslik ihtiyacının karşılanması açısından üç aşamalı bir proje gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek deprem bölgesinde sıkıntı yaşanmayacağını kaydetti.
“Eğitim öğretim sürecini sağlıklı bir şekilde başlatacak bütün tedbirlerimizi almış durumdayız”
Bakan Tekin, yaptığı açıklamada, “Yaklaşık iki buçuk aylık Milli Eğitim Bakanlığı süreci içerisinde taşra teşkilatımızı, Anadolu’yu gezerek alınacak tedbirlerle ilgili olarak çalışmalar yaptık. Çok sayıda ili dolaştık. Bugün de sırada Urfa vardı. Bugün Şanlıurfa’da Sayın Valimizi ziyaret ederek başladığımız süreçte çok verimli bir İl Eğitim Değerlendirme Toplantısını gerçekleştirmiş olduk. Ben sizlere bu toplantıyla ilgili bazı hususların altını çizerek en azından ziyaretimizin içeriğiyle ilgili bilgi vermiş olmak istiyorum. Türkiye genelinde eğitim-öğretim sürecine hazırlık dönemiyle ilgili olarak yaptığımız çalışmalarla ilgili birkaç başlığı ben sizle paylaşayım. Bir kere deprem bölgesiyle ilgili altını çizerek söylemek istiyorum; biz 11 Eylül tarihi itibariyle şartlarımız önceki dönemde olduğu kadar konformist veya rahat olmamak üzere asgari müştereklerde eğitim öğretim sürecini sağlıklı bir şekilde başlatacak bütün tedbirlerimizi almış durumdayız. Hiçbir sıkıntı olmadan eğitim süreci başlayacak. Bu ‘hiçbir sıkıntı olmadan’ cümlesinin içerisinde aslında şunlar da gizli, şunlar da var öğrencilerimiz açısından zorunlu telafi eğitimleri, öğretmenlerimiz açısından başta barınma olmak üzere ulaşım olmak üzere hem mevcut öğretmenlerimizin hem 1 Eylül tarihi itibariyle atanan yeni kardeşlerimizin, yeni arkadaşlarımızın problemlerinin çözümü noktasında gerekli bütün tedbirleri almış durumdayız.” dedi.
“Derslik ihtiyacının karşılanması açısından üç aşamalı bir projeksiyon gerçekleştirdik”
Deprem bölgesine ilişkin açıklamada bulunan Bakan Tekin, “Bölgede çalışan, özellikle dört il ve iki ilçe bazlı olarak çok fazla yıkımın olduğu bütün öğretmen arkadaşlarımız tek tek arandı. Konaklama, barınma, ulaşımla ilgili durumları yeni atanan arkadaşlarımız hepsi tek tek arandı. Durumları tespit edildi ve gerekli tedbirler İçişleri Bakanlığımız ve AFAD imkanları da kullanılarak ayarlanmış durumda. O arkadaşlarımız, kardeşlerimizle hiçbir problem yaşamadan eğitim öğretim sürecini inşallah başlatmış olacaklar. Bunu söylemiş olayım. Aynı şekilde velilerimizle ilgili destek süreçleri yürütüldü. Hem yaz aylarında hem bundan sonra da devam edecek. Dolayısıyla deprem bölgesiyle ilgili bir sıkıntı en azından yaşanmayacak. Orayla ilgili derslik ihtiyacının karşılanması açısından üç aşamalı bir projeksiyon gerçekleştirdik. Bazı projelerimiz Eylül ayı itibariyle 11 Eylül tarihi itibariyle bitmiş olacak. Bazı projelerimiz Bahar yarı yolunun başlangıcıyla bitmiş olacak. Bazı projelerimizde önümüzdeki Eylül dönemine yetişecek şekilde yatırım projelerimizi de yapmış olduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan yatırım sürecini desteklediğini belirtir kendisine teşekkür etmek istiyorum bu anlamda. Yaz aylarında yaptığımız diğer hususlardan bir tanesi öğretmen arkadaşlarımızın yer değiştirme süreçleriyle ilgili özel öğretim kurumlarımızın sorunlarıyla ilgili, MESEM ve meslek teknik eğitim projelerinde yaşanan aksaklıklarla ilgili gündelik problemleri çözecek tedbirler aldık. 11 Eylül tarihi itibariyle ders kitaplarımızın öğrencilerimizin masasının üzerinde hazır bulunacakları şekilde tedbirlerimizi aldık. Eğitim öğretim sürecine inşallah sağlıklı başlatmış olacağız. ” diye konuştu.
“Okul bahçelerimizin etkili kullanılmasını arzu ediyoruz”
Okullardaki obezite ve dijital bağımlılığa dikkat çeken Bakan Tekin, “Pazartesi günü itibariyle 81 il valiliğine gönderdiğimiz bir gelin eğitim öğretim sürecine hazırlık dönemine ilişkin genelgeden hareketle genel anlamda Türkiye’deki eğitim öğretim sürecini ilgilendireceğine inandığım birkaç hususunda altını çizmek istiyorum. Bunlardan bir tanesi şu; obezite ve dijital bağımlılık şu anda çağımızın önemli problemlerinden bir tanesi. Biz bu gönderdiğimiz genelgede valilerimizden, il milli eğitim müdürlerimizden ve öğretmenlerimizden bir ricamız var. O da şu; okul bahçelerimizi lütfen öğrencilerimizin hem dijital bağımlılıklarının azaltılacağı hem gündelik aktivitelerini yapabilecekleri oyun alanlarına bu oyunların bizim geleneklerimiz, göreneklerimiz, kültürel mirasımıza yansıtacak oyunlarla bezenmiş bir şekilde okul bahçelerimizin etkili kullanılmasını arzu ediyoruz. Onun için Bakanlık merkez teşkilatından destek talepleri olan okullarımıza destekler vereceğiz. Arzumuz hem çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda eğitim öğretim alması hem bedensel sağlıklarını düzgün bir şekilde gerçekleştirebilmemiz olmamız hem de dijital bağımlılıktan çocuklarımızın teneffüste elektronik ortamlardaki kendi ruhsal ve zihinsel sağlıklarını sıkıntıya sokabilecek olan bağımlılıklarından bir nebze de olsun kurtulabilmiş olmalarını istiyoruz. Bu vesileyle şunu özellikle istirham ediyoruz. Genelgemizde de var.” ifadelerini kullandı.
“Ödevlerin, çocuklarımızın dijital bağımlılıklarını olumsuz şekilde etkilediğini hissettik”
Bakan Tekin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Velilerimizin çokça şikâyet ettiği konulardan bir tanesi. Öğretmen arkadaşlarımızın sosyal medya uygulamaları üzerinden öğrencilerimizi ödevlendirmeleri… Bunun da öğrencilerimizin, çocuklarımızın dijital bağımlılıklarını olumsuz şekilde etkilediğini hissettik, gördük. Bize gelen eleştiriler doğrultusunda bunu da tedbirini aldık. Bir diğer husus çocuklarımızın okullarda GSM cihazları, cep telefonlarıyla çok fazla vakit geçirdiklerinden hissettik, gördük. Bize gelen eleştiriler doğrultusunda bunu da tedbirini aldık. Bir diğer husus çocuklarımızın okullarda GSM cihazları, cep telefonlarıyla çok fazla vakit geçirdiklerinden hareketle önümüzdeki eğitim öğretim yılında bunu zorunlu kılmamakla beraber bunun teşvik edilmesini arzu ediyoruz. Çocuklarımızın dersliklere cep telefonu sokmamalarını sokmayacak şekilde tedbirlerin alınmasını arzu ediyoruz. Bunu da genelgemize zikretmiş olduk.Daha önce 2017 müfredat değişikliği sürecinde kazanımların içerisinde seçimlik dersler seçilmiş bir ders olarak şehrimizi tanıtalım ünitemizi koymuştuk. Bunu çok önemsiyorum. Çocuklarımızın, gençlerimizin yaşadıkları şehrin geleneklerini, kültürünü, doğasını, tarihi, dokusunu, kültürel mirasını yaşaması, öğrenmesi, bilmesi açısından öğretmenlerimizden rica ediyoruz. Bu ünitenin lütfen aktif şekilde kullanılması, ilin bu anlamdaki mirasının çocuklarımıza yansıtılmasında özellikle istirham ediyoruz. Bunun gibi yeni eğitim öğretim yılına ilişkin tedbirlerimizi sıraladık. Birkaç tanesini daha söyleyeyim. Bunlardan bir tanesi yaklaşık 500 milyon adet kitap dağıtıyoruz öğrencilerimize. Dolayısıyla bu kitaplarımızın da bir şekilde sene sonu itibariyle değerlendirilmesi açısından, okullarımızdan rica ediyoruz. Bu kitapların öğrencilerimizden iade olarak alınmasını tekrar sene sonu itibariyle bunu önemsiyorum. Bir başka husus öğretmenler odası toplantılarımızda da dile getirilen öğretmen arkadaşlarımızın okullarda bir eğitimciye, bir öğretmene yakışır şekilde giyinmesi açısından beyaz önlük uygulamasının yine valiliklerimizce teşvik edilmesini arzu ediyoruz. Bunu da genelgemizde zikrettik. Ben bunu bu vesileyle paylaşmış olayım.”
“Her yıl yeni derslik ihtiyacı ortaya çıkıyor, elimizden geldiğince bunu yapacağız”
Şanlıurfa’yla ilgili eğitim verilerini paylaşan Bakan Tekin, “Ben 2013- 2018 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’nda müsteşarlık yaptım. 2013 yılında Urfa’da 9 bin 21 derslikle eğitim öğretime devam ediyormuşuz. Benim müsteşarlık yaptığım dönemde 2013- 2018 yılları arasında Urfa’da inşaatını tamamladığımız, ihalesini tamamladığımız eğitim öğretim sürecini başlattığımız toplam derslik sayısı 9 bin 560. Ne demek istiyorum? Demek istediğim şey şu, ben müsteşarlığım döneminde Şanlıurfa’yla ilgili özel bir ilgi gösterdiğimin, özel ehemmiyet gösterdiğimin bir göstergesi. Bu rakama bizim yatırım programına aldığımız e daha sonraki yıllarda bitirilen rakamı da eklediğimizde sadece benim müsteşarlık yaptığım dönemde 2013’e kadarki derslik sayısı kadar derslik inşa edildiğini burada paylaşmak istiyorum. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte de Şanlıurfa halkına şunu taahhüt ediyorum Hiç endişe etmesinler. Biz Şanlıurfa’da bu anlamda yeni dönemde eğitim öğretimle ilgili fiziki anlamdaki yatırım ihtiyaçlarını devletimizin bize tanımladığı bütçe imkanları çerçevesinde minimize edeceğimizi ortadan kaldıramayabiliriz ama minimize edebileceğimizi taahhüt ediyorum. Ortadan kaldıramamaktan kastım da şu, çağ nüfusu sürekli artıyor. Sıfırladık demek çok anlamlı değil. Çünkü her yıl yeni derslik ihtiyacı ortaya çıkıyor. Biz elimizden geldiğince bunu yapacağız. İnşallah 2024 yatırım programımızı ona göre revize etmiş olacağız. Şu anda Şanlıurfa’da devam eden, yapımı devam eden bin 230 iki derslik 3 adet pansiyon, üç adet spor salonu, bir de lojman var. İlave olarak yaklaşık bin derslik bir pansiyon, bir spor salonu, dört lojman ve bir de ve bir de uygulama oteli olmak üzere yüz elli yataklı uygulama olmak üzere yatırım projemizle, programımızda olup ihaleye çıkılmayan ihalesi henüz çıkılmayan okullarımız var.” dedi.
Bakan Tekin, son olarak şunları kaydetti:
“Şimdi biraz önceki toplantımızda şu kararları aldık Birincisi devam eden yatırım süreci, devam eden işlerimizin büyük çoğunluğunu gerçekleşme oranları yüzde ellinin üzerinde. Dolayısıyla bunların tamamının önümüzdeki eğitim öğretim yılına yani 2024-2025 eğitim öğretim yılının başına yetiştirmek üzere kararımızı aldık. Biz bütçe anlamında, hak ediş anlamında bu konuda buradaki süreci destekleyeceğiz. İkincisi yatırım programımızda olup ihale sürecine başlanmayan işler var. Onlarla ilgili olarak da hem Valimiz hem Büyükşehir Belediye Başkanımız hem de milletvekillerimizle beraber bunların tamamının bu yıl içerisinde ihale sürecinin tamamlanmasını ve işe başlanmasını kararlaştırdık. Ufak tefek eksiklikler var. Onları da hem Valimiz hem Büyükşehir Belediyemiz ve Milletvekillerimiz bu problemi aşacaklar. Aramızdaki antlaşmamız kasım ayının başında tekrar bir araya geleceğiz. Bunların gerçekleşme durumunu konuşmuş olacağız. Kasım ayının başına kadar bu sürecini tamamlamış olacağız. Yani bu saydığım işlerde ihale sürecine girmiş olacak. İlave olarak biz bu yıl yani 2023 yatırım programımızda daha önce deklere edilen ama değişik sebeplerle farklı illerde yapılamayan bazı işleri de yirmi dört derslikli bir meslek lisesi 200 yataklı bir pansiyon, bir spor salonu. Bunları da başka illerin yatırım programında olduğu halde gerçekleştirilemediği için bugün itibarıyla buradaki yatırım programımıza onları da dahil etmiş olacağız.”
Kaynak Haber: GuneydoguGuncel.Com