Diyarbakır’da “Yanıbaşındayız Sosyal Destek” projesi ile 5 bin 200 haneye ulaşıldı
[responsivevoice_button voice=”Turkish Male” buttontext=”METNi DiNLE/Bay”][responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”METNi DiNLE/Bayan”]
Diyarbakır’da “Yanıbaşındayız Sosyal Destek” projesi ile 5 bin 200 haneye ulaşıldı
DİYARBAKIR (AA) – Yenişehir Belediyesince hayata geçirilen “Yanıbaşınızdayız Sosyal Destek” projesi ile 5 bin 200 haneye destek sunuldu.
Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci’nin talimatıyla hayata geçirilen proje ile ilçedeki 5 bin 200 vatandaşa gıda, ulaşım, kırtasiye, soru bankası kitapları, yeni doğan bezi, taziye paketi, sosyal market kartı, giyim, bisiklet, mobilya ve beyaz eşya desteğinde bulunuldu.
DİYARBAKIR (AA) – Yenişehir Belediyesince hayata geçirilen “Yanıbaşınızdayız Sosyal Destek” projesi ile 5 bin 200 haneye destek sunuldu.
Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci’nin talimatıyla hayata geçirilen proje ile ilçedeki 5 bin 200 vatandaşa gıda, ulaşım, kırtasiye, soru bankası kitapları, yeni doğan bezi, taziye paketi, sosyal market kartı, giyim, bisiklet, mobilya ve beyaz eşya desteğinde bulunuldu.
Kaymakam Beşikci, yaptığı açıklamada, ilçedeki vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için gayret gösterdiklerini belirtti.
İlçedeki imkanı kısıtlı vatandaşlar başta olmak üzere çocuk, genç, kadın, yaşlı ve özel gereksinimli bireylerin mevcut sorunlarına yönelik yenilikçi ve etkili çözümler üretebilmek amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Beşikçi, şöyle dedi:
“Bu proje ile hemşehrilerimize 2 bin 950 gıda kolisi, 2 bin et paketi, 1600 paket yeni doğan bezi, 400 yaşlı bakım paketi, 200 taziye evi paketi, 1300 çocuğumuza kıyafet, 370 öğrencimize ulaşım kartı, 650 öğrencimize sınavlara hazırlık soru bankaları, 40 yeni evli çiftimize mobilya ve beyaz eşya desteği, 4 özel gereksinimli vatandaşımıza tekerlekli sandalye, ht akülü araba, 7 öğrencimize dizüstü bilgisayar, 10 çocuğumuza tablet ve 1200 vatandaşımıza sosyal market kartı dağıttık. Böylece ilçemiz genelinde 5 bin 200 haneye ulaşarak belediye olarak her taleplerinde hemşehrilerimizin yanı başında olduğumuzu hatırlatmış olduk.”
Vikipedia da Diyarbakir
Diyarbakır (Kürtçe: Amed,[2][3] Zazaca: Diyarbekır[4]), Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir şehirdir.[5] İlin yüzölçümü 15.168 km2‘dir. Valiliğin denizden yüksekliği 660 m’dir. Adıyaman, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Muş ve Şanlıurfa illeri ile komşudur. 17 tane ilçeye sahiptir.Üzerinde tarihi Diyarbakır Kalesi’nin bulunduğu Dicle Nehri kıyısında yüksek bir plato çevresinde yer alan şehir, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yüzölçümü bakımından Şanlıurfa’dan sonraki ikinci büyük şehridir.[6] Karasal iklimin hâkim olduğu şehirde yazlar son derece sıcak ve kurak geçer iken, kışlar ise soğuk, sert ve yağışlı geçer.[7] Nüfusunun çoğunu Kürtlerin oluşturduğu Diyarbakır,[8] yaklaşık 9000 yıllık tarihi bir geçmişe sahiptir.
Yontma Taş ve Mezolitik devirlerinde şehrin çevresindeki bazı mağaralarda yaşanmış olduğu, yapılan arkeolojik araştırmalar ile anlaşılmıştır. Eğil-Silvan yakınlarındaki Hassuni Mağaraları ve Dicle kolları üzerinde, Ergani yakınlarındaki Hilar Mağaraları’nda bu çağa ait birtakım kalıntılar tespit edilmiştir. Son yapılan arkeolojik kazılarda ise, Ergani ilçesi yakınlarında bulunan, Neolitik Dönem’e tarihlenen ve MÖ 8000-6000 yılına ait olduğu düşünülen Çayönü yerleşkesi ve benzeri tarihi örnekler, şehrin geçmişinin canlılığını bir kez daha ortaya koymuştur.[9] Tarih boyunca Amida, Amid, Kara-Amid, Diyar-Bekr, Diyarbekir gibi adları alan kent, Güneydoğu Anadolu’nun tam orta bölümünde, El-Cezire denilen, Mezopotamya’nın kuzey kısmında yer almaktadır.[9]
Şehrin kent merkezinde, MÖ 3000 civarında Hitit ve Hurri-Mittani egemenliği yaşanmıştır. MÖ 1260 yılına kadar süren bu egemenlikten sonra sırasıyla Asurlular, Aramiler, Urartular, İskitler, İran’daki Medler, yine Antik İran’daki Ahamenişler (Persler), Büyük İskender’in komutasındaki Makedonyalılar, Selevkoslar, Partlar, Ermeniler, Roma İmparatorluğu, Sasani İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu şehre hâkim olmuşlardır. İslam’ın doğuşundan ve Peygamber Muhammed’in ölümünden sonra, Ömer döneminde İslam ordusu Diyarbakır’ı ve çevresini fethetmiş ve Halid bin Velid, Diyarbakır’a giren ilk Müslüman kumandan olmuştur. Diyarbakır böylece bir eyalet olarak İslam Devleti’ne bağlandı. Dört Halife Dönemi’nden sonra Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler ve Kürt bir hanedan olan Mervaniler bu kente sahip olmuşlardır. Selçuklu Türkleri, İnaloğulları ve Artukluların da egemenliğinden sonra, 12. yüzyılda kurulan Eyyûbîler Devleti ve 13. yüzyılda da Moğol istilaları sonucu Moğollar şehre sahip olmuşlardır. Akkoyunlular döneminde devlete başkentlik yapan şehir, daha sonra Şii Safevîler ve akabinde I. Selim döneminde Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiştir.[10]
Diyarbakır şehri, farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. MÖ 200’de Asur hükümdarı Adad-Nirari’ye ait bir kılıç kabzasında şehrin adı Amid ya da Amidi olarak geçmektedir. Roma ve Bizans kaynaklarında ise şehrin adının Amid, O’mid, Emit ve Amide şeklinde geçtiği görülmektedir.[2][11] 11. yüzyılda yöreye gelen Türkmenler de, şehirdeki yapılarda kullanılan siyah renkli taşlardan dolayı şehre “Kara Amid” demişlerdir. Müslüman Arapların egemenliği sırasında buraya yerleşen Bekr (بکر) kabilesinden dolayı Diyâru Bekr (ديار بكر, “Bekr kabilesinin yurdu”) olarak kayıtlara geçmiştir.[12]
Diyâru Bekr (daha sonraları Diyarbekir), Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarına kadar daha çok bir bölge adı olarak kullanılmıştır. Ancak merkez için kullanılan Amid isminin kullanımının özellikle Diyarbekir’in 1867 yılında vilayet oluşu sonrası yavaş yavaş terk edildiği ve bütün bölgeyi nitelemesinin yanında merkez sancak için de Diyarbekir (Diyar-ı Bekr) adının kullanıldığı görülmektedir.
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER - TIKLA ve OKU
Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i…
Leietaker- og utleierspenninger eskalerer i Alanya: overraskende krav I Alanya…
Kasım 10, 2024En safarisjåfør som ikke blir…
En safarisjåfør som ikke blir lei av Alanya Mens safarisjåføren…
Kasım 4, 2024Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne…
Forferdelig ulykke i Alanya: Kvinne dør mens hun prøver å…
Kasım 2, 2024Alanya opplever sin verste sesong:…
Verste sesong: Handelsmenn vil slutte i jobben! Det eneste håpet…
Ekim 10, 2024Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke
Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke I søknaden utført av gendarmeriet…
Eylül 20, 2024Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden
Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden En hendelse som fant sted…
Eylül 20, 2024